Manaslu alaptábor és körtúra

Észbontóan szép gyalogtúra egy 8000-es alaptáborába tibeti falvakon át, 6200 m-es csúcsmászás-opcióval

Szeretnél bolyongani a Nepáli-Himalája lélegzetelállító hegyóriásai közt? Szeretnél ellátogatni egy nyolcezres alaptáborába? Kipipálnál a bakancslistádon egy ötezres hágót? A Manaslu alaptábor- és körtúra egy kevésbé járt, kulturális látnivalókban intenzívebb trekking, mint Nepál forgalmas útvonalai.

Manaslu alaptábor és körtúra

A világ nyolcadik legmagasabb hegycsúcsát fogod körbetúrázni családias kis teaházkban megszállva, sherpa teherhordók (és jakok) társaságában. A csúcspont az 5106 méteres Larkya La hágó keresztezése, és a Manaslu (8156 m) folyamatos látványa mellett alaptáborának meglátogatása.

A trek lenyűgöző; hatalmas vízesésekkel, mély szurdokok fölött ívelő, tenyérizzasztóan hosszú függőhidakkal tagolt a túra eleje. A gleccserek világába kapaszkodva pedig a valószínűtlenül élénk türkiz tavak teszik szürreálisan gyönyörűvé a látványt – a 7-8000 méteres csúcsok és gigantikus függőgleccsereik árnyékában.

A Manaslu térség különlegessége, hogy csak 1992-ben nyílt meg a külvilág számára – és ma is csak külön engedéllyel látogatható. Ezért kevésbé kiépítettek az utak és jóval kisebb a tömeg, mint akár az Everest alaptábor, akár az Annapurna trekking útvonalain.

Hab a tortán, hogy mindössze 4 nap hosszabbítással egy 6249 méter magas csúccsal is gazdagíthatod élményeidet és mászónaplódat. A Larkya Peak túrára külön kell jelentkezni, ezt itt teheted meg»» Larkya Peak (6249m) 

Túravezetőid

Egyéb információk

A trekkinghez fontos a jó erőnlét/sportosság és nem árt, ha jártál már 3000 méter felett, illetve magashegyi környezetben. Az ösvény helyenként szűk és köves, de nem igényli a kezek használatát - végig gyalogtúra. A Larkya-csúcs (6249 m) egy technikai nehézségektől mentes, de meredek havas/jeges terepen halad az út, tartalmaz egy magashegyi táborban sátrazást, és szükségessé teszi a 4-5000 méter fölötti mászótapasztalatot.

A feltüntetett részvételi díj 305 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Kulturális sokk
3

Program

1. nap: Indulás Budapestről

Budapestről indulva többnyire dubai átszállással jut el az ember Katmanduba.

2. nap: Katmandu forgataga

Megismerkedsz a várossal, meglátogatsz különböző nevezetességeket, és persze a híres bazárt.  A csapat átveszi a Manaslu-régióhoz szükséges különleges-engedélyeket is.

3. nap: Kathmandu – Sothi Kola

Jeepekbe pattan a csapat, hogy egy jó félnapi autózás révén Soti Khola-ba érkezzünk, a trekking kiindulópontjához.

Katmandut elhagyva 3000 méteres dombok közt tekereg az aszfaltút. Ezt egyszer csak döngölt út váltja fel, ami az addig sem szuperszónikus utazási tempót még inkább lelassítja. 2-3 óránként áll meg a jeep-karaván, hogy útszéli árusoktól helyi csokikat vegyünk, kifőzdében ebédeljünk, nyújtózkodj és fotózd Nepál Himalája alatti vidékét.

4-9. nap: a Budhi Gandaki folyó völgye

A Nepáli Himalája nyugati részén jársz, a Budhi Gandaki folyó völgyében. Ez egy hatalmas (neem, annál is nagyobb…) szurdok, ahol a hegyekben elolvadt hó őrült robajjal utat tör magának lefelé, a völgyet hajózhatatlan zúgóvá alakítva.

A szurdok oldalában keskeny gyalogösvény húzódik. Ezeken autóval nem lehet menni, alig szélesebbek egy embernél. Az áruszállítást is lovaskaravánokkal oldják meg. Az Annapurna trekkinggel szemben kipufogógáz- és zajmentes ez a vidék, ahol töredék-annyi túrázó jár.

Itt haladsz egyre feljebb és feljebb, egyre magasabb hegyek között. Hol függőhidakon kelsz át, hol vízesések alatt tekereg az ösvény.

Tatopaninál egy meglepően meleg vizű forrás mellett halad el az ösvény, ahol a leleményesebbek rögtön előrántják fürdőruhájukat és áztatják kicsit magukat.

A trópusias növényzet – többek közt az “éneklő fák” mesebeli környezetet varázsol, mintha az Avatar Sosemvolt forgatásán járnál… Rizsföldek és hordalékos folyóvölgyek váltják egymást, a mezőkön jakok legelnek.

Szállásainkon a helyi vendégszeretetet élvezed, mintegy időutazásként érzékelve életmódjukat.

Szintkülönbségek a napi kezdő és végpontok között:

4. nap: Soti Khola – Macchakhola: 700 m – 960 m

5. nap: Macchakhola – Jagat: 960 m – 1340 m

6. nap: Jagat – Pewa: 1340 m – 2000 m

7. nap: Pewa – Ghap: 2000 m – 2200 m

8. nap: Ghap – Sho: 2200 m – 2880 m

9. nap: Sho-Sama Ryo: 2880 m – 3520 m

A napi túrák állóképességtől és időjárástól függően 6-8 óra gyaloglást jelentenek. A feltüntetett szintkülönbségek a települések közti nettó magasságkülönbséget jelentik. Minden nap minimum 800-1000 m emelkedővel kell számolnod.

Esténként – fényszennyezés hiányában – hihetetlen mennyiségű csillag borítja az égboltot. Egyszerű, de biztonságos kis teaházakban megszállva, igényesen elkészített helyi ételeket élvez a csapat.

TV és internet szerencsére nincs, így az esti mesét a zúgó folyó meséli. Fokozatosan emelkedünk, akklimatizáció szempontjából ideális. 6 nap gyaloglás után érkezik a csapat 3520 m-re Sama Ryo településre, amely egy gyönyörű völgyben fekszik. Innen már látható a Manaslu, a világ 14 nyolcezrese közül a nyolcadik legmagasabb. A következő két napot neki szenteljük, és bázisunk ez a kis falu lesz.

10. nap: Sama Ryo – Pung Gyen Gompa – Sama Ryo

Első nap rövid túrát teszünk minimális felszereléssel a Pung Gyen gleccser oldalába, ahonnan közvetlen közelről láthatjuk a Manaslut, immár 4000 m-ről. A fennsíkon hihetetlen béke uralkodik.

Hallgatod a szelet, bámulod a békésen legelésző jakokat, és elsétálsz a fennsík végében található elhagyott ősi monostorhoz is, a Pung Gyen Gompához. Miután kinézelődted magad, visszatérsz szállásodra pihenni.

Szintkülönbség:  3520 m – 4000 m – 3520 m

11. nap: Manaslu alaptábor, 4400 m

Második Manaslu-napunkon még feljebb merészkedik a csapat. Úticélod ma a Manaslu Base Camp, a Szellemhegy alaptábora, 4400 m-en. Ez egy igazán kemény menet, 900 m meredek szintet kell legyőznünk ebben a magasságban fel és le, de életünk egyik legszebb panorámája kárpótol érte. Ez a nap nagyban segíti az akklimatizációt a hágó előtt.

Szintkülönbség: 3520 m – 4400 m – 3520 m

Ez a nap állóképességtől és időjárástól függően 8-10 órás gyaloglást tartogat, no meg ehhez hasonló kilátásokat:

12.-13. nap: Sama Rayo – Samdo – Dharamsala

Immár stabilan 4000 m felett túrázunk. Feltárul az igazi magashegyi zord környezet. A nap éget, a szél száraz és néha erős, az éjszakák hidegek. Készülsz fejben a kihívásra, ami még előtted áll. A trópusi növényzetet szikla váltja, a nappali tavaszias meleget száraz, hűvősebb szélre “cseréljük”.

Samdonál kettéválik az út; az egyik ága egyenesen a tibeti határnak megy, ami mindössze 5-6 km-re van ettől a falucskától. Tibet közelsége azért is előnyös, mert a Manaslu körön továbbhaladva hamarosan egy Larkya bazár nevű helyre érsz. Ide rendszeresen átjárnak Tibetből kézművesek, hogy portékájukat pokrócaikon árulják Nepálban. Nehéz úgy áthaladni a bazáron, hogy ne vásárolj eredeti tibeti portékát, ruhát.

Szintkülönbségek a napi kezdő és végpontok között:

Sama Ryo – Samdo 3520 m – 3875 m

Samdo – Dharamsala 3875 m – 4460 m

14. nap: Larkya-hágó, 5106 m

Hajnalban kelsz 4400 m-en Dharamsala-nevű kis településen, és igazi hegyi ember módjára 3:30-kor nekiindulsz a hágónak fejlámpák fényénél. A hegy nem adja könnyen magát, 700 m szintkülönbség vár rád. Lassan, biztonságosan haladunk felfelé a kietlen tájon. 5000 m felett az élet lassú és nehéz, de túllépünk határainkon és nem adjuk fel!

Délelőtt 10 körül érsz a hágóra, ahol nagy boldogságban készítgetjük a csúcsfotókat. Ezután hosszú ereszkedés kezdődik, egy elképesztő méretű völgyben. Hatezres hegyek között veszítesz 1300 m szintet a szállásunkig. Hosszú és megterhelő napunk végén pihenünk meg Bimthang-ban 3800 m-en. Kiváló helyi teák (és sörök) segítenek az ünneplésben.

Szintkülönbség: 4460 m – 5106 m – 3590 m

Ez a nap állóképességtől és időjárástól függően 10-12 órás gyaloglást jelent.

Amennyiben A Larkya-peak mászásra jelentkezel, a hágón már nem kelsz át, előbb szétválik az ösvény és egy négynapos kitérővel mászod meg a csúcsot.

15. nap: Bimthang – Dharapani

Ezen a napon 600 m szintcsökkenéssel, könnyű gyaloglással telik utunk a gyalogtúra végállomásáig, Dharapani-ig. Csendben élvezed, ahogy a tájba újra élet költözik; törpefenyők, majd nagyobb fenyvesek között sétálsz lefelé. Álmodozásunkból a Kali Gandaki folyó robaja ébreszt, mikor az utolsó függőhídon is átkelsz, megérkezve a túra végállomásához.

Szintkülönbség: 3590 m – 1960 m

16. nap: utazás Kathmanduba

Két hete nem láttál motorizációt, így furcsa érzésekkel ülsz be reggel a terepjáróba, mely egészen Kathmanduig visz vissza.

17-18. nap: Kathmandu/tartaléknapok

Kathmandu látványosságai, szuvenírek beszerzése, tartalék napok rossz idő esetére.

19. nap: Utazás haza

Felszállás a hazafelé tartó gépre, érkezés Budapestre.

Felszerelés és infó

Feltételek:

A túrán való részvétel nincs előzetes hegymászótapasztalatokhoz kötve, de elengedhetetlen az edzettség. Bárkit szívesen látunk a csapatban, akit érdekel a himalájai hegyi túrázás és meg tud tenni magyar hegyek közt napi 20 km távot 1000 méter szintemelkedéssel. A részvétel további fontos feltétele a kellő türelem és nyitottság az ázsiai viszonyok, ázsia kiszámíthatatlansága iránt.

A magashegyi körülményekre az emberi szervezet előre kiszámíthatatlanul, különböző módon reagál. Ezért javasolt némi magassági tapasztalat, hogy tudd, hogyan reagál a szervezeted a jóval tengerszint feletti körülményekre.

A túra programja egy tervezet, amely a túrázók erőnléte, az időjárás és az egyéb helyi tényezők (pl: ösvények állapota, szállások foglaltsága, hordárok, természeti tényezők) függvényében módosulhat/módosítható a túravezető által.

Ha a csapat hamarabb végez/nem használja fel a tartaléknapokat, akkor az extra időt Kathmanduban szabad programokkal töltjük.

Árak, és egyéb költségek:

A részvételi díj az alábbiakat nem tartalmazza: 

 • Repülőjegy költsége: A nemzetközi repjegy vásárlást intézheted egyénileg vagy kérheted, hogy mi vegyük meg neked. Egy helyen kell átszállni, a teljes repülési idő 12-20 óra. kb. 160-280 ezer Ft-ba kerülnek a repjegyek Katmanduba, de pontos ajánlatot csak a jelentkezés után tudunk adni. A poggyászméretek társaságonként eltérőek lehetnek, kb. 20-23 kg-val számolhatsz.
 • Vízum díja: kb. 40 USD
 • Biztosítás: a túra során kötelező a biztosítás, amely megkötésében szívesen segítünk. Az általunk javasolt biztosítás díja: 1710 Ft/nap.
 • Helyszíni csomag:  A trekking során igénybe vett szállások, az étkezés és nemzeti park belépők, trekking engedélyek árát a túra elején kell kifizetni Katmanduban, ennek díja kb. 880 USD. Figyelem! A helyszíni csomag ára némiképpen változhat a helyi árak, szolgáltatók miatt.
 • A trekking során felmerülő egyéni költségek: víz, wifi, fürdés stb.
 • Borravaló a helyi vezetőknek: A trekking után a helyiek körében elvárt a borravaló – melynek mértéke 100-150 USD/túrázó.
 • Étkezés a városi napokon egyéni igények szerint
 • További költőpénz és tartalék: fakultatív programokra, belépőkre Kathmanduban, helyszíni felszerelés vásárlás (pl: meleg hálózsák, duffel zsák, pehely kabát), szuvenírek stb.

A helyszíni költségekre USD-t érdemes kivinni – ezt jobb feltételekkel váltják, mint az eurót.

Szállás, étkezés:

Katmanduban egy egyszerű szállodában lesz a szállásod a csapat többi tagjával.

Némi felár ellenében, túravezetődtől kérhetsz a helyszínen egyágyas elhelyezést vagy magasabb színvonalú szállást is.

A trekking során ún. “teaházakban” történik az elszállásolás. Ezek egyszerű vendégházak/turistaszállók időnként 2-4 ágyas, máskor tömegszállás jelleggel (8-10 ágy).

Egyszerű, szerény, de tiszta szállások, ahol a fűtés általában ismeretlen fogalom. Fontos a meleg, min. 3 évszakos hálózsák. Javasoljuk a -5 – 0 fokos komfort-tartományú zsákokat.

Katmanduban és útközben is találsz kisebb boltokat, így otthonról nem igazán szoktunk étellel készülni, a helyszínen vesszük meg, ami kell.

Továbbá a kisbüfétől a luxus étteremig minden megtalálható, a trekking során (a hegyen) azonban már kicsit egyhangúbb lesz a menü. Általában rizs, lencse, csirke, zöldségek, jakhús, 2-3 féle leves és a klasszikus pizza, bolognai makaróni szerepel a teaházak kínálatban.

A hegyen már végig teljes ellátásban részesülsz, ennek árát a helyszíni csomag tartalmazza. 

Az alkoholok és a palackozott üdítők külön fizetendők; a csomagban csak a tea illetve a napi három étkezés van benne.

Általánosan elmondható, hogy a magassággal együtt az árak is emelkednek.

Felszerelés:

Katmanduban meleg, tavaszias időre kell számítani. A trekking során a tengerszint fölötti magassággal csökken az átlaghőmérséklet is. Az 5000 méteres régióban télies időre kell számítani kemény mínuszokkal éjszaka és napközben 10 fok alatti hőmérséklettel.

A túra során, a magyar túravezető mellett a nepáli túravezető és hordárok is segítségedre lesznek. Napközben elég kis hátizsákkal vizet, harapnivalót, némi ruhát és fényképezőt magaddal vinni; minden más a nagy hátizsákodba vagy duffel bagedbe kerül és hordárok viszik.

A trekkinghez nem kell – nem javasolt – merev talpú hegymászóbakancs, itt a trekkingbakancs/trekkingcipő ajánlott. Ha bizonytalan vagy, bátran kérj tőlünk tanácsot a jelentkezés során.

A outdoor ruházatot és az egyéb felszerelés jó részét (hátizsák, túrabot, hálózsák) érdemes lehet Kathamnudban intézni. Az itthon/Európában megszokott áraknál jóval kedvezőbben lehet vásárolni a bazárokban. Túravezetőd ismeri a környék boltjait és segíteni fog tanácsaival.

A trekking során általános túraruházatra van szükség, a túraboton kívül semmi technikai felszerelés nem szükséges. A túrabot viszont, kötelező.

Amivel készülnöd kell, azok a következők:

 • Nagy, 50-60 literes hátizsák/duffel zsák (ezt hordár viszi, ne legyen több 15 kilónál)
 • Kis hátizsák, 25-35 liter (ebben viszed az adott napi felszerelésedet, élelmedet)
 • Kényelmes túrabakancs, jó minőségű túrazoknik
 • Szél- és vízálló túrakabát és -nadrág
 • Alálöltözet – több rétegben
 • Sapka, kesztyű, csősál/maszk
 • Túrabot
 • Meleg téli hálózsák
 • Fejlámpa
 • UV-szűrős napszemüveg, naptej, szúnyogriasztó spray/tapasz
 • Elsősegély és egészségügyi csomag (kötszer, ragtapasz, alap gyógyszerek)

Vízum:

A magyar turisták vízumkötelesek Nepálban. A vízumot nem szükséges előre beszerezni, erre lehetőség van érkezéskor a katmandui repülőtéren is. Ehhez mindössze egy űrlapot kell kitölteni és csatolni egy igazolványképet. (Érdemes tehát 2 db igazolványképpel készülni.)

A vízum díja 40 USD. Ez többszöri belépésre jogosít fel. Érvényessége 30 nap. Túravezetőd természetesen segít majd ennek intézésében is. Érdemes tehát 2 igazolványképpel készülni. (A vízumot a részvételi díj nem tartalmazza, a helyszínen külön fizetendő.)

Oltások, egészségügy:

Kötelező oltás nincs a térségbe, a javasolt oltásokról itt tudsz tájékozódni. Ezek beadatása egyénileg intézendő. Erősen ajánlott egy általános elsősegély csomag megléte, hiszen előfordulhat hasmenés, fejfájás rosszullét.

A magashegyi gyógyszerek szedését nem javasoljuk, főleg nem előzetes tapasztalat és a kockázatok ismerete nélkül.

Ajánlott csak palackozott üdítő/víz illetve frissen elkészült ételek fogyasztása.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain