Lomnic (2634 m) + Gerlachfalvi-csúcsmászás (2655 m)

Magas-Tátra: 2 in 1

Három nap a Magas-Tátra leghíresebb csúcsai közt, melyek közül a Gerlachfalvit és a Lomnicit alulról és felülről is alaposan megvizsgálunk!

Lomnic (2634 m) + Gerlachfalvi-csúcsmászás (2655 m)

««««Ez a túra jelenleg inaktív, nem szervezzük. Keress hasonlót a túranaptárban. »»»»

 

Ezen a három napos túrán hegyivezetőd mellett, biztonságban mászod meg a Magas-Tátra két legszebb és legmagasabb csúcsát. De nem adják ám ingyen magukat ezek a tekintélyt parancsoló masszívumok. Technikás mászásokra készülj, amikben biztosan megtalálod a neked szóló, személyre szabott kihívást.

Megjegyzés: A Lomnici és a Gerlachfalvi-csúcs a TANAP szigorú szabályai szerint csak hivatásos hegyivezetővel vagy hegymászó foglalkozás keretében látogatható legálisan.

Egyéb információk

A túrára jó fizikummal rendelkező, gyakorlott túrázókat várunk, akiknek nem jelent problémát a napi 1000 méter szintkülönbség teljesítése. Sziklamászó tudás nem szükséges, a via ferráta tapaszatalat előnyt jelent. A Gerlachfalvi-csúcs és a Lomnic-csúcsmászás túrákra lehet külön-külön is jelentkezni, de itt együtt is teljesítheted ezt a két tátrai gyöngyszemet!  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
2

Program

1. nap – Ótátrafüred – Zamkovszky-menedékház

A délelőtti indulást követően, nagyjából 4-4,5 óra autózás után érkezel Ótátrafüredre. Túravezetőd kiosztja a beülőket és a sisakokat, majd Tarajka felé veszed az irányt. Eleinte a széles szervíz út mellett poroszkálsz a siklóvasút felső állomásához. Innét elhagyva a turisták zsibongó gyülekezetét, nekivágsz a hegyi ösvénynek a Tátra hűvös fenyvesében, hogy 1-1,5 óra gyaloglással elérd a Zamkovszky-menedékházat, mely egy éjaszakára az otthonod lesz. A közel 1500 méteren fekvő mesebeli hangulatú kunyhó sok tátrajáró kedvence.

2. nap – Lomnic-csúcsmászás

Nem sokkal a napfelkelte után a Kőpataki-tó felé indulsz társaiddal, ahol ismét szép számú kirándulóval hozhat össze a sors. Nagyrészük a felvonó kényelmes üléseiből élvezi a tájat, újjal mutogatva rád és a Lomnici-nyereg irányába tartó hegymászó kollégákra, de téged ez egyáltalén nem zavar, tekinteted amúgy is az alattad elterülő Poprádi-medence és a feletted tornyosuló hatalmas csúcstömb között cikázik.

A nyereg után lépteid kicsit lelassulnak az egyre nehezedő sziklás terepen. A technikai nehézségek minimálisak, túravezetőd pedig minden percben figyeli a mozgásod, de itt már bizony egyre többször kell használnod a kezeidet. Kitartóan haladsz és 2 óra múlva már a láncokkal segített csúcsszakaszon mászol felfelé. Innen már hallani a csúcson napozó túrázók duruzsolását. Ha egy kicsit bizonytalan vagy túravezetőd ezen a szakaszon kötélre vesz, és így haladtok egészen a csúcsig.

A hegytetőn meglepő arccal méregetnek, elismerően biccentenek neked és a maroknyi “gyalog érkezett idegennek”. Az áhított csúcsfotó elkészítése után, a már jól ismert úton megfontoltan ereszkedsz lefelé. Hosszú ereszkedés vár a menedékházig, ahol összepakolsz és tovább ereszkedsz a faluig.

Innen a Sziléziai-házba egy jeepel teszed meg az utat.

3. nap – A Gerlachfalvi-csúcs megmászása

Pirkadatkor kilépsz a ház ajtaján és 1 órás gyaloglást követően már a Batizfalvi-tavat kerülöd a Gerlach “beszállása” felé. A Magas-Tátra és a Kárpátok legmagasabb csúcsának, a normál úton, a “Batizfalvi-próba” felől vágsz neki. Sziklás, kitett, jelöletlen hegyi ösvényen haladsz, de aggodalomra semmi ok. Vezetőd “néven szólítja” a legapróbb köveket is, úgy ismeri a környéket mint a tenyerét. A nagyjából 4-5 órás kitartó kapaszkodás után, könnyeket csal a szemedbe amikor megpillantod a jellegzetes csúcskeresztet.

Innen azonban még nincs vége a napnak, hosszadalmas ereszkedés vár a parkolóig, ahol bakancsodat kényelmes cipőre cseréled és hazaindulsz Budapestre. A terv szerint este 9-10 óra körül már lezuhanyozva, tiszta ruhában meséled az élményeidet az otthon maradottaknak.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Földrajzi fekvés

A Magas-Tátra képezi a Kárpátok legmagasabb hegyvonulatát. A Tátra keleti részén található. Főgerince kelet-nyugati irányú, összesen 26 km hosszú, területileg pedig 371 km2. Így méltán kapta a világ legkisebb magashegysége címet. Legmagasabb pontja a Gerlachfalvi-csúcs (2655 m).

Időjárás, erőnlét

A túrára nyáron kerül sor, ilyenkor általában jó idő van. De mivel már magashegyi környzeteről beszélünk számítani lehet esőre és néhány esetben még hóra is. Mondhatjuk, hogy az időjárás változékony és nem mindig kiszámítható.

A túrára jó fizikummal rendelkező, gyakorlott túrázókat várunk, akiknek nem jelent problémát a napi 1000 méter szintkülönbség teljesítése. Sziklamászó tudás nem szükséges, a via ferráta tapaszatalat előnyt jelent.

Szállás

Első éjszakai szállásod a Kis-Tarpataki völgy torkolatában található Zamkovszky menedékházban (1475 m) lesz. A házban 2, 4, illetve 5 ágyas szobákban alhatsz, van wc és zuhanyzási lehetőség is. Hálózsákot ne hozz, de egy vékony hálózsák ‘liner’ legyen nálad.

Előfordulhat, hogy telt ház van és nem szobában kapsz szállást, hanem az egyik tetőtéri helyiségben. Ezek egy kicsit kevésbé komfortosak, de tiszták és egy olajradiátor segítségével fűthetőek is.

A második éjszakát a Sziléziai házban (1670 m) töltöd. Ez egy 2011-ben felújított menedékház, azaz nagyon rendben van. A szállás típusa inkább láger jellegű, de tartozik hozzá külön fürdő és WC is. Hálózsákra szükséged lesz, vagy 3 € fejében igényelhetsz ágyneműt. De ha nincs kedved a sokágyas szobához, néhány € felár fejében, akár kétágyas szobára is cserélheted.
Amennyiben a házban nincs hely, a falu egyik panziója lesz éjszakai otthonod.ű

A Sziléziai házhoz lehetőség van jeepel megtenni az utat. Ennek ára külön fizetendő kb. 5-10€/fő.

Étkezés

Az étkezését mindenkinek egyénileg kell megoldania. Érdemes lehet otthonról csomagolt étellel (szendvicsek, csokik, energiaszeletek, olajos magvak) készülni. Egyébként ha a menedékházak kosztját eszed, akkor napi 20 €-val számolj legalább.

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal (sisak, beülő, stb..) nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó és bejáratott túrabakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a szálláson.

  • Bakancs: Kényelmes, strapabíró, vízhatlan.
  • Szél/esőálló nadrág és kabát.
  • Aláöltözet (alsó-felső) és egy-két könnyű, de meleg polárpulcsi/softshell
  • Sapka, kesztyű (1 vékony, 1 vastagabb), túrazokni, vékony sál/maszk az arcod elé (ez erős szélben aranyat ér)
  • Túrabot
  • Fejlámpa
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
  • 30 literes hátizsákHasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain