Lomnic-csúcsmászás – Magas-Tátra (2634 m)

A Magas-Tátra legendás csúcsa

Valószínűleg mindenki egyetért abban, hogy a hegymászásban vannak “kötelező csúcsok”. Ezen az íratlan listán pedig előkelő helyen szerepel a legendás hírű Lomnici-csúcs, mely minden bizonnyal a Magas-Tátra legnépszerűbb orma.

Lomnic-csúcsmászás – Magas-Tátra (2634 m)

Ahogy egy osztrák természetbarátnak sem kell magyarázni, hogy életében legalább egyszer “MEG KELL MÁSZNIA” a Grossglocknert, a Kárpátok ölelésében nekünk is van néhány legendás hírű, versekbe foglalt, vagy éppen misztikus anekdótákkal övezett impozáns csúcsunk.

Ezek talán nem éppen könnyűek, igényelnek némi rákészülést, de a legtöbb földi halandó számára, egy tapasztalt hegyivezető vigyázó tekintete alatt abszolút teljesíthetők. Ezek közül a legismeretebb a Lomnici-csúcs, melyet sokáig a Kárpátok és a Magas-Tátra legmagasabb csúcsaként emlegettek. A mindössze 1,5 napos távollét során, intenzív és mesés szépségű hegyi tartózkodásra készülj.

Megjegyzés: A Lomnici és a Gerlachfalvi-csúcs a TANAP szigorú szabályai szerint csak hivatásos hegyivezetővel vagy hegymászó foglalkozás keretében látogatható legálisan.

Amennyiben a Lomnic mellett a Magas-Tátra másik legendás csúcsát, a Gerlachfalvi-csúcsot is megmásznád, akkor létezik egy dupla túra is, amely keretében mindkét csúcsra feljuthatsz.

Egyéb információk

A túrára jó fizikummal rendelkező, gyakorlott túrázókat várunk, akiknek nem jelent problémát a napi 1000 méter szintkülönbség teljesítése. Sziklamászó tudás nem szükséges, a via ferráta tapaszatalat előnyt jelent. Megjegyzés: A Lomnici és a Gerlachfalvi-csúcs a TANAP szigorú szabályai szerint csak hivatásos hegyivezetővel vagy hegymászó foglalkozás keretében látogatható legálisan.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
2

Program

1. nap – Utazás, túra a Zamkovszky-menedékházba:

A kora délutáni indulást követően, nagyjából 4 óra autózás után érkezel a Tátra lábánál lévő szállásodra. Túravezetőd kiosztja a beülőket és a sisakokat és átbeszélitek a másnapi programot.

2. nap – Lomnic-csúcsmászás:

Nem sokkal a napfelkelte után a Kőpataki-tó felé indulsz társaiddal, ahol ismét szép számú kirándulóval hozhat össze a sors. (A túra első szakasza felvonóval is teljesíthető. Ennek árát a részvételi díj nem tartalmazza.)

Nagy részük a felvonó kényelmes üléseiből élvezi a tájat, újjal mutogatva rád és a Lomnici-nyereg irányába tartó hegymászó kollégákra, de téged ez egyáltalán nem zavar, tekinteted amúgy is az alattad elterülő Poprádi-medence és a feletted tornyosuló hatalmas csúcstömb között cikázik.

A nyereg után lépteid kicsit lelassulnak az egyre nehezedő sziklás terepen. A technikai nehézségek minimálisak, túravezetőd pedig minden percben figyeli a mozgásod, de itt már bizony egyre többször kell használnod a kezeidet. Kitartóan haladsz és 2 óra múlva már a láncokkal segített csúcsszakaszon mászol felfelé. Innen már hallani a csúcson napozó túrázók duruzsolását. Ha egy kicsit bizonytalan vagy túravezetőd ezen a szakaszon kötélre vesz, és így haladtok egészen a csúcsig.

A hegytetőn meglepő arccal méregetnek, elismerően biccentenek neked és a maroknyi “gyalog érkezett idegennek”. Az áhított csúcsfotó elkészítése után, a már jól ismert úton megfontoltan ereszkedsz lefelé. (Egyáltalán nem szégyen ha elfáradtál, ez esetben akár a lifttel is lemehetsz a völgybe.) Autódhoz késő délután érkezel meg, és még aznap hazaindulsz Budapestre.

 

 

 

Felszerelés és infó

Földrajzi fekvés

A Magas-Tátra képezi a Kárpátok legmagasabb hegyvonulatát. A Tátra keleti részén található. Főgerince kelet-nyugati irányú, összesen 26 km hosszú, területileg pedig 371 km2. Így méltán kapta a világ legkisebb magashegysége címet. Legmagasabb pontja a Gerlachfalvi-csúcs (2655 m).

Időjárás, erőnlét

A Magas-Tátra időjárása nagyon változékony és sokszor az előrejelzések sem tudják helyesen megjósolni, hogy mi várható. Még nyáron is előfordulhat, hogy pólóban vágsz neki a hegynek, majd fél óra múlva egy hóvihar ront rád. Sajnos olyan esetek is lehetségesek, hogy vissza kell fordulni és elmarad a csúcs, mert az időjárás miatt veszélyessé válik a mászás.

A túrára jó fizikummal rendelkező, gyakorlott túrázókat várunk, akiknek nem jelent problémát a napi 1000 méter szintkülönbség teljesítése. Sziklamászó tudás nem szükséges, a via ferráta tapaszatalat előnyt jelent.

Szállás

A túra során szállásod egy falubeli panzió/vendégház lesz. Ennek árát NEM tartalmazza a részvételi díj. Kb. 12-15 €-val készülj.

Étkezés

Az étkezését mindenkinek egyénileg kell megoldania. Mivel ez egy rövid túra, érdemes lehet otthonról csomagolt étellel (szendvicsek, csokik, energiaszeletek, olajos magvak) készülni.

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal (sisak, beülő, stb..) nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó és bejáratott túrabakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz.

  • Bakancs: Kényelmes, strapabíró, vízhatlan.
  • Szél/esőálló nadrág és kabát.
  • Aláöltözet (alsó-felső) és egy-két könnyű, de meleg polárpulcsi/softshell
  • Sapka, kesztyű (1 vékony, 1 vastagabb), túrazokni, vékony sál/maszk az arcod elé (ez erős szélben aranyat ér)
  • Túrabot
  • Fejlámpa
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
  • 30 literes hátizsák

Felvonó:

A túra részvételi díja nem tartalmazza a felvonó jegyet, ha ezt igénybe veszed, a helyszínen kell kifizetned. Az oda-vissza jegy ára a faluból a Kőpataki-tóig 19€.  Ha a csúcsról felvonóval jönnél le, akkor további 20 €-val számolj.

 Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain