Balkán-trekking

Elfeledett szépségű tájakon - Trekking és felfedezés a Sutjeska vidékén

“Túrád során elfeledett szépségű hegyvidéken mozogsz, az érintetlen őserdők és a vad sziklaormok között. Itt egy csapásra megérted, miért estek ily sokan szerelembe e tájjal és miért védték „vaskarmokkal” a partizánok a Sutjeska vidékét.”

Balkán-trekking

Ezúttal megízlelheted az igazi Balkánt, és olyan hegyekben barangolhatsz, ahol a turistautakat vörös csillag jelzi és az útjelző táblákról bogarászni kell a cirill betűket. A Maglic és környéke vad szépségű táj, ahol a természet tényleg megérint. Az Alpokkal ellentétben itt nem kell attól tartanod, hogy sorban állás lesz a csúcsra vezető úton, a hegyvidéki részeken örülsz majd ha más emberekkel találkozol.

Boszniában nemrég még véres háborúk dúltak, és ennek nyomai sokfelé felfedezhetők, de a „háborús övezetek” gyűrűjében olyan szépségű hegyek rejtőznek melyekkel elsőre szerelembe esel. Ilyen Bosznia legmagasabb csúcsa a Maglic, melyre már a második nap eljutsz. Kristálytiszta hegyi patakok, vadlovak, magányos és vendégszerető pásztorok, festői szépségű tengerszemek, különös karsztformák, felfedezésre váró szirtek és hegyek. Pár szóban talán ennyi, de mindezt megfűszerezi a Balkán. Egy ilyen élmény után, könnyen lehet, hogy nem akarsz majd hazamenni. Ha szeretsz kiszakadni a megszokott, steril környezetből, ha a Balkán szóra felkapod a fejed és nem rettensz meg egy nem mindennapi kalandtól, akkor a csapatban a helyed!

Túravezetőid

Egyéb információk

A túrához nem árt némi magashegyi tapasztalat, de technikai nehézségek nincsenek. Fontos a jó erőnlét és a kitett szakaszokon a szédülésmentesség. A szabadban éjszakázás és az evezés csak lehetőség, kérésre kihagyható, változtatható. Létezik egy "nomád" verzió is, mely során a kempingben sátrazol. Helyszíni költségeid, így nagy mértékben csökkenek.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Technikai nehézség
1
Kulturális sokk
3

Program

1.nap – Utazás a Balkánra:

A reggeli órákban indulsz, mivel az utazás kb. 10-11 óra. Mielőtt A Nemzeti Park központjába Tjentiste falucskába érkezel, egy rövid megálló erejéig, bekukkanthatsz a különös hangulatú Szarajevóba, ezzel fokozatosan felkészülve egy a mienktől teljesen különböző világ befogadására. Innen már alig több mint 100km van hátra, és ezen az út szakaszon már könnyen lehet, hogy az ablakra tapad majd a tekinteted. A hegyek között vezető út és az érintetlen természet látványa remek előétel a szintén a „kihagyhatatlanok” listáján jegyzet helyi csevap és burek előtt. Az esti órákban érkezve, már csak annyi a dolgod, hogy jól kipihened magad, mert másnap indul az első nagy kaland.

 

2.nap – Bosznia tetején:

Old school terepjáróba pattansz és egy fél óra alatt felérsz a Prijevorig-ig, mely több alkalommal is túrád kiindulópontja lesz. Útközben benézel a Perucica őserdőbe, ahol 400 éves fák sűrűjéből, a túloldalon meglátod a közel 100 m magas Skakavac-vízesést. Néhány perc múlva már cirill betűs útjelzőtáblák, és lekopott vörös csillagok mentén indulsz Bosznia-Hercegovina csúcsára, a 2386m magas Maglicra. A csúcsról körbe nézve megérted majd, hogy miért védték ilyen erővel a partizánok a Sutjeska vidékét. Lefelé egy kalandosabb de rövidebb úton indulsz, melyhez egy legalább annyira kalandos történet is kötődik. Hazafelé még egy rövid autózás következik, egészen a szállásig.

 

3-4. nap – Éjszakázás érintetlen tájakon:

Miután kipihened magad az előző napi csúcs után, egy könnyedebb túrára indulsz, de ezúttal a hálózsákot és a gázfőzőt is berakod, mert egy éjszakát a volt Jugoszlávia legszebb tengerszemeként számon tartott Tronovacko Jezero partján töltesz, és másnap reggel már Montenegróban túrázol a Volujakra. Az estét ismét a hotelben töltöd, ahová ezúttal is terepjárókkal teszed meg az út utolsó szakaszát.

 

 

5. nap – Tara – kanyon:

A túra utolsó napján elhagyod Tjentistét, és autóval indulsz a világ második legmélyebb kanyonát kialakító Tara-folyóhoz, hogy gyalog vagy csónakkal fedezd fel a Durmitor Nemzeti Park egyedülálló részét. (Választható program: Evezés a Tara-kanyonban, kb. 45 euro). Ha az evezéshez nincs kedved, és a lábaidban még van erő, akkor félnapos túrát tehetsz a Maglic-nál alacsonyabb, de szintén teljesen érintetlen Zelengora vidékén.

 

6. nap – Hazaút extrákkal:

Korán reggel beülsz az autóba és kora este már otthon meséled az élményeket. Útközben nem a benzinkútnál pihensz, hanem Mosztári Öreg-híd alatt a bazárok rengetegében.

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Földrajz-történelem:

A túra a Sutjeska vidékére és a környező hegyvidékre koncentrál, de belekóstolunk az igazi Balkáni hangulatba is. A terület Bosznia-Hercegovina és Montenegró határ vidékékén található, kevesen tudják, hogy 1962-ben a Boszniai oldalon egy Nemzeti Parkot is létrehoztak, egyrészt az érintetlen hegyek és természet megőrzése érdekében, másrészt nemzeti-történelmi okokból. Az 1943-as véres Sutjeskai ütközet hőseposzként él az emberekben, a partizánok itt verték vissza a német offenzívákat, megvédelmezve vezérüket Titot a német túl erővel szemben. A Sutjeska Nemzeti Park viszonylag kis terület, de teljesen érintetlen, mindenfajta emberi beavatkozás tiltott. Területét nagyjából három hegycsoport adja, a Maglic, a Volujak és a Zelengora.

Éghajlat:

A vidék a kontinentális és mediterrán hatások következtében elég szélsőséges időjárású, gyakoriak a heves esőzések, azonban július végétől szeptemberig fantasztikus periódusokat lehet kifogni. Mivel az éjszakákat (egy kivétellel) a hotelben töltjük, túl sok meleg ruha nem szükséges a túrákra, de 2000 méter felett a szél és az eső együtt nagyon hideg tud lenni. Nappal akár 12-15 fok is lehet, elképzelhető, hogy a napsütésben egy szál pólóban fogsz túrázni, de estére akár 2-5 fokra is lehűlhet, ezért a szabadban töltött éjszakára melegebb holmikkal is készülj. A sátor szigetelése sokat számít, de a meleg, minimum 3 évszakos hálózsák ajánlott.

Kultúra:

A balkáni hangulatban nem fogsz csalódni bár ez inkább a városokban érződik élesebben, ezért ebbe az utazás során kóstolsz majd bele. Ez amolyan „teleautós” utazás extrákkal. Ezúttal nem kell az unalmas benzinkutaknál pihenned. Akár egy-egy órára is érdemes megállni, meginni egy kávét Szarajevóban, vagy elüldögélni Mosztárban egy burekkal, de igény szerint Belgrád is szóba jöhet. Ezután tudni fogod, hogy akik itt jártak, mire mondják, hogy „más világ”. Ez az igazi, hamisítatlan Balkán. A dzsámik és a bazárok között, a szűk, hangulatos macskaköves utcákon sétálva autentikus élményekben lesz részed..Levezetésnek kell egy kis kultúra.

Szállás:

Az éjszakákat egy kivétellel a kényelmes Hotel Mladostban töltöd, mely a Nemzeti-Park központjában van. Egy éjszakát a hegyen kb.1500 méter magasan töltenénk a festői szépségű Tronovacko-tó partján, erre a napra sátorral, meleg hálózsákkal és gázfőzővel kell készülnöd. *Megjegyzés: A szabadban töltött éjszaka nem kötelező, de érdemes bevállalni. A szállás díjak a hotel melletti kempingezéssel csökkenthetőek.

Továbbá, lézetik egy “nomád” verzió is, mely során végig a Hotel melletti kempingben sátrazol. Helyszíni költésgeid, így nagy mértékben csökkenek. A program tulajdonképpen ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy a szálloda helyett, a sátradban töltöd az éjszakákat.

Élelem, víz, alkohol:

Mindenképp érdemes megkóstolni a helyi ízeket, és egy rakija is jól esik majd a fárasztó túra után. A hegyen a pásztorok sajtja olcsó és olyan amit máshol nem nagyon kapunk. A falucskában és a hotelben is van egy-egy kiváló étterem, ahol a bosnyák és szerb finomságok mind megtalálhatóak, remek árakon. A helyi sörökből vagy a rakijából pedig biztos viszel haza egyet a zsákodban.

Felszerelés:

Túrád során sokat mozogsz majd magashegységi környezetben, és ezen a tájon a turistautak is elhagyatottak, nincsenek nagyon karbantartva. Alkalmanként viszonylag nehéz, sziklás terepen kell mozognunk így a kényelmes, strapabíró bakancsra mindenképp szükséged lesz. Nagyon fontos a jó esőcucc is, mert a térségben előfordulnak a váratlan és heves esőzések.

Pénz:

Boszniában a hivatalos fizetőeszköz a konvertibilis márka (2KM=1€), de néhány helyen az eurót is elfogadják.(pl: étteremek, kisebb boltok). Ennek ellenére, jó ha van nálunk a helyi pénzből is. Montenegróban az euró a hivatalos. Az utolsó bank illetve automata Focában van, itt az utazás során megállunk.

Veszélyek:

Bosznia területének jelentős része el van aknásítva, így az út során, gyakran találkozol majd figyelmeztető táblákkal. Azonban a túráid során nem kell ettől tartanod, mivel a Maglic és a környéke nem veszélyzóna.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain