Magashegyi felkészítő tábor Ausztriában

Via ferráta és magashegyi kalandozás a Rax és a Schneeberg ösvényein

Az biztos, hogy itt nagy kanállal tömheted magadba mind az elméleti, mind a gyakorlati hegymászó tudást. Ami vár rád: via ferráta és magashegyi túrák, edzés és felkészülés három napban.

Magashegyi felkészítő tábor Ausztriában

A cél: felkészülni azokra a fizikai, technikai, mentális kihívásokra és körülményekre, amelyek 2-3-4-5 esetleg 6 ezres csúcsok megmászása során várnak rád. Akkor is ha teljesen kezdő vagy. Természetesen nem állítjuk, hogy egy hétvége után már indulhatsz is az első 5000-es csúcsodra, de az biztos, hogy itt nagy kanállal tömheted magadba mind az elméleti, mind a gyakorlati hegymászó tudást.

Nem jelent majd gondot a felszerelésed, hegyi menüd összeállítása és nem jössz zavarba, ha épp nincsen jelzés az úton.

Tematika (gyakorlat és elmélet):

 • Tájékozódási feladatok, eszközök használata
 • Hegyi időjárás és bivakolás
 • Via ferrata, mozgás sziklás terepen, kötéltechnikai alapismeretek
 • Csúcsmászás – a 2076 m magas Schneeberg csúcsra
 • Hegyi futás, edzés

A tanfolyam helyszíne: Rax és Schneeberg, Keleti-Alpok

Figyelem! A tanfolyam nem helyettesíti a hegymászó tanfolyamokat. Ez a tanfolyam arra szolgál, hogy elindítson a hegymászóvá válás felé vezető úton és hogy megszerezd azt a tapasztalatot, amellyel sikeresen megmászhatod a kínálatunkban szereplő nagy hegyeket.

Túravezetőid

Egyéb információk

A túrához nem szükséges előzetes tapasztalat, hiszen azért jössz, hogy magashegyi tapasztaltot szerezz. Ha már jártál a hegyek között, de úgy érezted, hogy nem igazán tudod, hogy mi miért történik, akkor is itt a helyed. Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé a tanfolyam megtartását, úgy másik helyszínen/időpontban rendezzük meg.  

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Kulturális sokk
1

Program

Figyelem! A tanfolyam nem helyettesíti a hegymászó tanfolyamokat. Ez a tanfolyam arra szolgál, hogy elindítson a hegymászóvá válás felé vezető úton és hogy megszerezd azt a tapasztalatot, amellyel sikeresen megmászhatod a kínálatunkban szereplő nagy hegyeket. Tipikusan akkor ajánljuk, ha most ismerkednél a magashegyek világával és érdekel, hogy mi miért történik a hegyekben.

Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé a tanfolyam megtartását, úgy másik helyszínen/időpontban rendezzük meg.

1. nap – Utazás, via ferráta és túra a menedékházba

Kora reggel indulsz Budapestről az Rax-Alpok felé. Érkezés után vezetőddel összepakoltok és elindultok egy könnyű, de szép völgyben vezető via ferráta ösvényen. Már útközben belevágtok a tanulásba. Mozgás a sziklás terepen, via ferrátázás szabályai – továbbá tájékozódás, eszközök használata, felszerelésismeret, hegyi időjárás. Du. a menedékház mellett még kötéltechnikai alapokat is tanulsz.

Az éjszakát a Weichtalhaus mendékházban töltöd.

2. nap – Csúcsmászás, mozgás sziklás, magashegyi környezetben

A korai reggelit követően átautózol a Schneeberg (2076 m) lábához, az út kb. 1 óra. A csúcsra a Fadensteig útvonalon jutsz fel, ahol betekintést nyersz egy vad magashegyi világba és megtanulod, hogyan mozogj biztonságosan ilyen környezetben.

Estére a csapat egy könnyebb útvonalon visszatér az Edelweisshutte menedékházba, de a bivakolási technikák még kitárgyalásra kerülnek a vacsora után.

3. nap – Közös edzés és hazautazás

Normál esetben az utolsó nap a hazautazásról szokott szólni. Ezúttal azonban még egy közös terepfutásra indultok egy könnyed ösvényen. Az edzés alatt, futó és lábdiagnosztika, futótechnikák, a pulzuszónák fontossága és a helyes étkezés kerül bemutatásra. Kora du. a csapat leereszkedik a parkolóig, majd érzékeny búcsút véve a hegyektől, elindul hazafelé.

 

 

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Tematika (gyakorlat és elmélet):

 • Tájékozódási feladatok, eszközök használata
 • Hegyi időjárás és bivakolás
 • Via ferrata, mozgás sziklás terepen, kötéltechnikai alapismeretek
 • Csúcsmászás – a 2076 m magas Schneeberg csúcsra
 • Hegyi futás, közös edzés, hegyi étkezés

A tanfolyam helyszíne: Rax és Schneeberg, Keleti-Alpok

Figyelem! A tanfolyam nem helyettesíti a hegymászó tanfolyamokat. Ez a tanfolyam arra szolgál, hogy elindítson a hegymászóvá válás felé vezető úton és hogy megszerezd azt a tapasztalatot, amellyel sikeresen megmászhatod a kínálatunkban szereplő nagy hegyeket.

Szállás, étkezés, költségek:

A csapat a két éjszakát menedékházban tölti. A házakban foglaltságától függően dormitóriumban vagy 2-4 ágyas szobákban lehet aludni. A részvételi díj nem tartalmazza az éjszakák árát.

Ár: 16-20 €/fő/éj, ÖAV-vel 11-10 €/fő/éj.

1 éj: Weichtalhaus – az aktuális és pontos árak kapcsán itt tudsz tájékozódni.

2 éj: Edelweisshutte – az aktuális és pontos árak kapcsán itt tudsz tájékozódni.

Ausztria drágább hazánknál, és ezek az árak a menedékházakban még annál is magasabbak egy picivel. Élelemre minimum napi 20 €-val számolj. Egy tál főétel 10-15 EUR, egy sör 3-4 euro.

Időjárás, magasság, erőnlét

Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé a tanfolyam megtartását, úgy másik helyszínen/időpontban rendezzük meg.

1500-2000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni.

A túrához nem szükséges semmilyen előzetes tapasztalat.

 

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancs, esőkabát és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…A legfontosabb, hogy rétegesen öltözködj, inkább több vékony réteg legyen mint egy vastag. (síkabát, sínadrág nem szerencsés)
 • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet és egy-két könnyű, de meleg polárpulcsi (esetleg softshell vagy vékony pehely kabát)
 • Sapka, kesztyű (egy vékony, egy vastag), túrazokni
 • Étel-ital: másfél literes palack
 • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
 • Fejlámpa
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat. A biztosítást tőlünk is igényelheted a jelentkezéskor.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.

Utazás, helyszíni találkozó:

Az utazás egyénileg/teleautó rendszerben történik. Ehhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Az út hossza kb. 3-3.5 óra Budapestről.

 


Rocky Mountain