Téli izgalmak a Hochschwabon (2277 m)

Bivakház-látogató túra a Hochschwab csúcsára

Téli gyalogos kalandra vágysz? Nos reméljük, hogy van egy jó nagy zsákod, hogy belevágj ebbe az izgalmas 3 napos túrába. Itt megismerheted hogyan maradj talpon téli körülmények között, a hütték kényelmétől távol.

Téli izgalmak a Hochschwabon (2277 m)

Hochschwab 2277 méteres csúcsa vitathatatlanul is Alsó-Ausztria egyik legmagasabb pontja, ami nyáron egy kellemes hétvégi kirándulás, de télen havas jeges nagy zsákos kaland mindenki számra. Budapesttől mindössze 4 óra autózással elérhető és a téli időszakban igazi magashegyi élményt nyújt. A túra fűszerezése, a “winterraum-ok”, vagyis téli szállások használata, ami már a keményebb körülményekhez szokott túrázónak, és kalandvágyóknak remek kihívás lehet.

Túravezetőid

Egyéb információk

A túrához szükséges a téli gyalogtúra tapasztalat. A szállások úgynevezett "winterraum-okban", pontosabban téli menedékekben lesznek, ahol nincs személyzet. Figyelem ez a túra jelentős téli tapasztalattal ajánlott, mivel ha nincs a téli szállásokon szabad hely, abban az esetben sátrazásra kerül sor a ház mellett.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
1

Program

Figyelem ez a túra jelentős téli tapasztalattal ajánlott, mivel ha nincs a téli szállásokon szabad hely, abban az esetben sátrazásra kerül sor a ház mellett.

1. nap: Kiutazás és gyalog túra az első házhoz

Kora hajnali órákban, fagyos mosollyal üdvözlöd túravezetődet, akivel máris autóba pattantok és körülbelül 4 órát utazva eléritek Seewiesen falucskát, ahol az elkövetkezendő 3 napban az autót hagyjátok. Túravezetőd megmutatja a téli felszerelések alapvető használatát és innen már jól felpakolt zsákotokkal és a kiosztott felszerelésekkel megkezditek a gyalogos túrát a völgyben. Célotok első nap a völgy közepén 1660 méter magasan fekvő Voistalerhütte “winterraum” szállása lesz, ahol először belekóstolhatsz a téli szállás “komfortjába”. Miután jól befűtöttétek a szállást és elegendő havat is olvasztottatok a vacsora mellet , bebújsz a hálózsákodba és készülsz a másnapi menetre.

2. nap: Gyalog túra a második házhoz és Hochschwab csúcsmászás

Reggeli kelést és a kellő energia bevitelt követően, összecsomagolod teljes felszerelésed és máris újra a fehér tájon találod magad. A terep viszonylag könnyű, csak a havat kell taposnod egészen addig, amíg elérsz a meredek hegyoldalhoz, ahol megkezditek a kapaszkodást. Előfordulhat, hogy a havas firnes meredek terepen a hótalpat lecseréled hágóvasakra. A meredek taposás után fent is találjátok magatokat a fő gerincen, ahol tiszta időben nagyon szép látvány tárul a csoport elé. Innen egyenesen haladsz túravezetőd nyomában keskeny traverzeken, és havas meredélyeken egészen a 2156 méteren található Schiestlhaus-ig, ami a következő éjszakai szállásod lesz. Miután lepakoltad felszerelésed egy rövid 35 perces séta után már fent is állhatsz a csúcson. Van időd bőven gyönyörködni a látványban. Tiszta időben egy teljes körpanoráma tárul eléd és a távolban felfedezheted a Schneeberg, Dachstein, de még a Grossglockner jellegzetes csúcstömbjét is.  Délután ha még világos van túravezetőd mutat pár hasznos trükköt, amit téli túráidon alkalmazhatsz a jövőben.  Az estét mindenki a jól bevált hó olvasztással és főzéssel tölti kicsit fáradtan, de felhőtlen hangulatban.

 

3. nap: Ereszkedés és hazautazás

Miután felkeltetek és kényelmesen megreggeliztetek, összepakoltatok, megkezditek az ereszkedést és búcsút mondtok a menedéket jelentő szállásnak. A csoport ugyanazon az úton túrázik vissza egészen az autó parkolóig. Ha valami igazán jót ebédelnél, lehetőséged van a helyi vadász fogadó éttermében helyi osztrák különlegességeket fogyasztani. A bécsi szelet itt különlegesen finom krumplisalátával… A csoport várhatóan kora este érkezik vissza Budapestre.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Felszerelés

Túrabotot/síbotot mindenki hozzon magának – de ha gondban vagy és nincs ilyened, jelezd felénk jelentkezéskor.

A hótalpat, hágóvasat, csákányt mi biztosítjuk számodra.

Személyes felszerelés, ami mindenképp legyen nálad:

Alsó:
-meleg vízhatlan bakancs
-vastag zokni ami nem töri a lábad, nem csúszkál a bakancsban
-aláöltözet/futónadrág
-softshell túranadrág, héjnadrág
-kamásli (nagyon ajánlott)
Felső:

– póló, rövid és hosszú
– polár vékony és vastag/softshell (min. 2 de inkább 3 réteg, hogy ne fázz)
– héjkabát (szél és vízálló)
– sál/arcmaszk/csősál (az erős szélben ez aranyat ér)
– sapka
– kesztyű (vékony és vastag is)
– napszemüveg/síszemüveg, napkrém

– pehely kabát

Egyéb:

– fejlámpa

– gázfőző (páronként minimum 1)

– meleg téli hálózsák

– derékalj/polifoam/önfelfújó matrac

– egy könnyű túrasátor (páronként 1 ajánlott, arra az esetre ha valamelyik téli szállás esetleg megtelt, ebben az esetben van lehetőség mellette sátrat állítani jó helyen)

Étel, ital:
– szendvics, csoki, müzli, szőlőcukor, gyorsan felszívódó, energia dús élelem, liofilizált főzhető kész ételek
– termosz/kulacs (1,5-2 liternyi javasolt)

Utazás:

A jól bevált teleautó rendszerben történik a ki- és hazautazás. Jelentkezéskor, kérünk, jelezd, hogy honnan utazol, tudsz-e autót hozni vagy szükséged van-e helyre valaki autójában – mi pedig villámgyorsan összeszervezzük az autókat. Abszolút nem baj, ha nem tudsz autóval jönni. 10 év alatt soha nem volt olyan, hogy valaki amiatt maradt volna otthon, mert nem jutott neki hely valamelyik kocsiban!

A túravezető útiköltségét nem tartalmazza a részvételi díj. Ez azt jelenti, hogy ő nem száll be az útiköltségbe abban az autóban, amelyikben utazik.

Bp-től 300 km-re van a hegy alatti parkoló, így összesen 600 km-re való benzinnel kell számolni. Kell osztrák autópályamatrica is, ami kb. 2500 Ft.

 

Szállás:

Az éjszakákat 2 külön helyen téli szállásokon töltjük, aminek nincs szállásdíja, ám kihelyezett becsületkassza található, amit érdemes honorálni a kihelyezett útmutatóknak megfelelően (Ez nagyjából €8/ fő). A szállásokon nincs személyzet és nincs meleg konyhai kiszolgálás. A helyiség befűtéséről is a túrázók gondoskodnak a kályha használatával. A téli szállásokra nincs előjegyzés, így azokat érkezési sorrendben lehet befoglalni. A maximális ágy létszám 5 fő a Voisthaler hütte esetén, és 8 fő a Schiestlhaus esetén.

Amennyiben az az eset állna fent, hogy valamilyen oknál fogva az ágyak beteltek, úgy lehetőség van sátor felállítására a ház mellett szélvédett, jó helyen. Ha a fenti viszonyok számodra problémát jelentenek kérünk, hogy NE jelentkezz a túrára.

 

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain