Weissmies – Az első Négyezresed

Ha megérett, hogy 4000 m méter fölé juss...

Első 4000 m fölötti tapasztalatnak tökéletes. Két nap gyönyörű mászás és túrázás a Weissmies csoport szikrázó csúcsai között. A fokozatosság elvét tartó hegymászóknak egy fontos lépés az igazán magas hegyek világa felé.

Weissmies – Az első Négyezresed

A hegymászás egyik alapszabája a fokozatosság; ez vonatkozik a technikai kihívásokra, és a magasságra is. Ezt figyelembe véve a Weissmiesnél nem is találhatsz jobb első négyezres csúcsot. Ha korábban szereztél tapasztalatot háromezres csúcson és úgy döntesz, hogy “magasabbra lépsz”, akkor a Weissmies a tökéletes célpont. Igazi combos túra apró technikai finomságokkal és elképesztően szép kilátással.

 

 

Túravezetőid

Egyéb információkA feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
1

Program

1. nap:

Utazás Bp-ről a Rhone völgyén át Vispbe, majd tovább a Saas-völgybe Saas Grundig (1559m), 1100 km. Alvás a helyi kempingben.

2. nap:

Saas Grund központjában található felvonóháztól indulva szerpentinezünk felfelé egy fenyőerdőben.  Alpesi faházak és mesebeli réteken kolompoló tehéncsordák mellet vezet utunk, ha elég szemfülesek vagyunk, egy-egy elbambult mormotát is megpillanthatunk. Az erdőhatárból kiérve megpillantjuk a felvonó felső állomosát, ahol rövidesen megpihenünk. Innen egy szűk óra alatt érjük el aznapi úti célunkat, a Weissmies hüttét.

3. nap:

Nehezebb túrák
– Dom
– PizBernina-PizPalü
Ennél könnyebb túrák
– Grossglockner
– Grossvenediger

Másnap kora hajnalban ver ébresztőt túravezetőd.  Gyors reggelizést és pakolást követően még sötétben elindulunk egy köves, lassan emelkedő szerpentinen. Ma csak a csúcsmászáshoz szükséges legfontosabb holmikat cipeljük hátunkon, így jóval könnyebbek lépteink.  A 3098 méteren fekvő Hoochsas hüttét elérve egy kicsit megpihenünk, majd pár perc múlva elérjük a Triftgletscher szélét. Innentől feneketlen mélységű gleccserszakadékok között vezet utunk, így előkerülnek a hátizsákból a beülők és hágóvasak, innentől kötélbiztosítással haladunk. Egy rövid, meredek és izzasztó szakasz következik, hatalmas jégletörések alatt kanyarogva nemsokára elérjük a Weismies nyugati gerincét.  Ha tiszta az idő, innen elképesztő látvány tárul szemünk elé. Egy hosszú gerincszakasz után nem sokára elérjük a Weismies 4017 méter magas csúcsát. Körbetekintve csodálatos látványban lehet részünk, az Alpok megannyi ismert és impozáns hópiramisa terül el lábaink előtt.  Ugyanazt az utat követve indulunk lefelé, amerre feljöttünk a Weismies hüttéig. Ha gyors vagy és korán végzel a heggyel, aznap még Saas Grund-ig is ereszkedhetsz ezzel lerövidítve a másnapi etapot.

4. nap:Hazautazás

A reggeli és összepakolás után a sikeres és fáradt mászócsapat hazaindul a saas grundi kempingből. Várható érkezés Budapestre a kora esti órákban.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Felszerelés, alpesi időjárás

Mivel a túrák részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancsra, héjkabátra és meleg holmira szükséged lesz.

Mivel a túra során a faluban sátrazás lesz, a sátrazáshoz szükséges holmit értelemszerűen hozd magaddal. A sátor/hálózsák/matrac az autókban maradhat, mert a hegyen menedékházakban szálltok meg.

Nézzünk néhány felszerelést, ami be kell kerüljön a zsákba:

  • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. Erősen ajánlott a merevtalpú, automata rögzítésű hágóvasra készített bakancs. Ha nagyon nem tudod megoldani, az ne tartson vissza, mert azok a hágóvasak amiket kapsz túravezetődtől, minden bakancsra rámennek, de érdemes merevtalpú, automata hágóvassal felszerelt bakanccsal készülni.
  • Szél/esőálló nadrág és kabát.
  • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
  • Aláöltözet és könnyű, de meleg rétegek (polár, softshell,  vékony pehely)
  • Sapka, kesztyű, túrazokni
  • Étel-ital
  • Túrabot
  • Fejlámpa
  • Hálózsákbélés (A hüttékben köteleznek saját hálózsákbélés használatára vagy bérlésre (általában 4-5 euró a bérlés).
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

 

Szállás:

A túra részvételi díja nem tartalmazza a szállást. Összesen kb. 50-60€-val számolj. Két éjszakát kempingben, egyet pedig menedékházban töltünk. Figyelem! A feltüntetett árak változhatnak. A menedékházban időnként “elvárt” a vacsora/reggeli fogyasztása. Ennek ára természetesen egyénileg rendezendő.

Élelem, víz

Az étkezésekről a túra során mindenki egyénileg gondoskodik magának. Élelmiszert a hegy lábánál lévő faluban lehet vásárolni, de jóval drágábban, mint hazánkban, ezért lehet, hogy az „ellátmányt” inkább megéri itthonról magaddal hoznod (pl. kenyér, szalámi, kolbász, sajt, müzliszelet, stb.). A menedékházban van vízvételi lehetőség; itt tudod magadhoz venni egész napos folyadékmennyiséged.

 

 Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain