Toubkal (4167m) – trekking az Atlasz csúcsára

A Szahara kapujából Észak-Afrika csúcsára

A Marokkót átszelő Atlasz-hegység csúcsa, egy “egzotikus 4000-es” a berberek földjén. Különös hangulatú trekking a “Szahara kapujából” a Toubkal tekintélyt parancsoló csúcsára. “Teljesen más, mint amihez szoktunk az Alpokban vagy a Tátrában…” – vallják azok, akik hágóvasukkal megkarcolták már az Atlasz jegét.

Toubkal (4167m) – trekking az Atlasz csúcsára

Észak-Afrika közkedvelt, de mindmáig egzotikus országába, Marokkóba indulsz. Marrakesh rózsaszín házai között beleveted magad a berber kultúra színes forgatagába, majd az Atlasz legmagasabb csúcsát is bezsebeled. A Toubkal intenzív, nagy kitartást igénylő hegy, de technikai nehézségektől mentes és bátran ajánlható kezdő, de jó kondíciónak örvendő túrázóknak. A levezetés a hegy után parádés: egy kis marokkói kultúra, majd bazározással és a hatalmas óceáni hullámokban pancsolással teszel pontot erre a rövid, de annál emlékezetesebb élménysorozatra.

 

Túravezetőid

Egyéb információk

  A túra technikailag nem nehéz, de jó fizikai kondíciót igényel. A repülőjegyek áraiban nagy eltérés lehet, így fontos, hogy időben jelentkezz.

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Kulturális sokk
5

Program

1. nap: Utazás és megérkezés Marokkóba

A korábbi évekkel ellentétben 2017-től már közvetlen járattal érkezhetsz Marrakesh repterére Budapestről. Itt bepattansz a túravezetőd által leintett taxiba és tekergős hegyi utakon Imlilig mentek. A közel ezer éves múltú Marrakesh városa a túra utánra marad, praktikus okokból. Imlil 1740 méteren fekszik, ez az “alaptábori” falu.

2. nap – Imlil – Refuge du Toubkal

A kiadós reggeli után összeszeded a hegyi felszerelésed és nekivágsz az ösvénynek. A 3207 méteren fekvő menedékházig vezető utat kényelmes tempóban abszolválod és sok folyadékot töltesz magadba (megérdemelt luxust ad az úton-útfélen kapható frissen facsart narancslé). Szervezetednek időre van szüksége, mert magasan fogsz aludni. Imlilben meglepően olcsón bérelhetsz öszvéreket, amik felcipelik helyetted a felszerelésed, ezt érdemes igénybe venni, mert habár könnyű a terep, de 1500 méter szintkülönbséget és 12 kilométer távolságot kell leküzdened.

Útközben elcsodálkozol a hegyi ösvényen “jó tempóban” haladó kendős néniken, akik a 2300 méter magasan fekvő apró falucskába, Sidi Chamharouchba tartanak. Az 1500 méter szint emelkedés után, kissé elgyötörten érsz fel, de már csak annyi a dolgod, hogy a jól megérdemelt vacsorádat elfogyaszd. A menedékháznak híresen jó berber konyhája van, de híresen “hideg is”, ezért érdemes meleg hálózsákot pakolnod.

3. nap – Akklimatizációs túra

A harmadik napon egy rövidebb akklimatizációs túrával próbálod formába hozni magad a másnapi csúcstámadásra. A csapat erőnlététől függően a túravezetővel kiválasztotok egy közeli csúcsot vagy hágót, ami lehet egy magasabb 3000-es vagy akár egy 4000-es is.

4. nap – Toubkal Csúcsmászás (4167 m)

Reggel 7 óra van és te már a meredek szerpentinen tekeregsz felfelé Észak-Afrika legmagasabb csúcsára. Nagyjából három-négy órányi kimerítő gyaloglás után megérkezel a 4167 méter magas csúcsra, ahol ha szerencséd van lenyűgöző látvány fogad. Kötelező bámészkodás, csúcscsoki, fotózkodás és egy kis pihenő a program, majd szépen komótosan visszaereszkedsz a menedékházba.

5. nap – Ereszkedés Imlilbe, ejtőzés Marrakeshben

Miután összepakolod a felszerelésed elindulsz, hogy visszatérj a színes város forgatagába. Imlilig a már ismerős úton ereszkedsz lefelé a hegyről, és késő délután már Marrakeshben egy pálmafa alatt pihengetsz.

6. nap – Marrakesh

Másnap kilépsz a szállás ajtaján és hagyod hogy “beszippantson” a történelmi látnivalókban igen gazdag berber nagyváros. A páratlan szépségű paloták és mecsetek után, egy kis sikátorból kiérve megérkezel a Jemaa el-Fna-hoz. Éjszakai nyüzsgés, nyárson birkafejet sütögető árusok, kígyó bűvölők és mindenféle kuruzslók – ez Észak-Afrika legnagyobb bazára.

Ebben a városban ér össze észak déllel, a városi civilizáció a sivatagi törzsek életformájával, a modernitás a történelemmel…így megéri rászánni még egy egész napot.

7. nap – Essaouira (Szavría)

A hosszú hét méltó lezárása lesz Essaouira, ahova a szervezett transzferrel kora délutánra érkezel. A XVIII. századi franciák által épített erődfalak köré zsúfolt párhuzamos utcák sikátora majdnem olyan sűrű, mint Marrakesh, de hangulatban egészen más. A falak mögül áthallatszik az óceán morajlása és a sirályok vinnyogása, a fehérre meszelt házak között művészsufnik és halsütők bújnak meg. Felfrissülésként hat majd az Atlasz pora és a nagyváros hősége és nyüzsgése után az óceán felől folyamatosan fújó, alizee-nek keresztelt szél.

8. nap – Hazautazás

Az utolsó nap még belefér, hogy az óváros zegzugain kívülre merészkedve járd be a kikötőt, ahol akár a helyi halászok friss fogásából bevásárolva meg is szerezheted az ebédrevalót. A kikötőn túl kilométereken át széles homokos part nyúlik el dél fele…szörfösök, focizó helyi srácok, tevék és lovasok közt sétálva veszel búcsút Marokkótól. Élményekkel töltekezve, elégedett mosollyal a késő esti órákban érkezel Budapestre.

Felszerelés és infó

Éghajlat

A Szahara közelsége, a Földközi-tenger, az Atlanti-óceán és az Atlasz-hegység határozzák meg Marokkó éghajlatát, ami igen-igen változatos. A tenger, illetve óceán parti városok mediterrán éghajlatúak, majd a szárazföld belseje felé haladva változatosan alakul. Marrakech városa délen, a “sivatag bejáratánál” fekszik ezért nyáron forróság várja ott az utazót, de a téli időszakban sem esik a hőmérséklet 12-13C fok alá. Csapadék csak ritkán fordul elő. Az északabbra fekvő, az Atlasz túloldalán található királyi városok (Fez és Meknes) valamivel hűvösebbek. Télen itt 10 C fok körüli az átlagos hőmérséklet. A Toubkalon természetesen komoly magashegyi körülményekre (előfordulhat erős szél, havazás, kemény mínuszok) kell készülnöd és a 4000 m feletti magasság itt is megteszi a hatását.

Kultúra

Az arab világból ismert “szigorú szabályok” itt nem annyira élesen jelentkeznek. A helyi szokásokat, hagyományokat, öltözködési normákat ajánlott tiszteletben tartani, különösen a szent helyek látogatásakor ajánlott a hosszúnadrág, hölgyeknek a kendő. Az arab világ ezen részén az angollal szemben inkább a francia és a spanyol a második nyelv, de néhány arab kifejezés rád ragad majd egy hét alatt is. “Kif-kif-kif, hash-hash-hash… I like the menthol Marrakech”

A legtöbb helyen értik az angolt, leszámítva a legeldugottabb falvakat. Nagy előnyödre lesz, ha tudsz egy-két szót franciául.

Szállás

Városban: Egyszerű tiszta 3-4 ágyas szobákban fogsz aludni. A tisztaság alapvető szempont a szállások kiválasztásánál. Túravezetőd törekedni fog arra is, hogy az éjszakákat lehetőség szerint olyan varázslatos épületekben tölthesd, melyek hűen tükrözik a marokkói építészet régi fényét.

A hegyen menedékházban alszunk, a terv szerint 3 éjszakát. Mivel a fűtés nem garantált ezért érdemes meleg hálózsákkal készülnöd. Egy kicsit “patinás”, de tiszta, rendezett európai menedékházat képzelj el. A szállás árát a részvételi díj már tartalmazza. Némi felárért akár kényelmes, 2 ágyas szobában is aludhatsz.

A menedékházban van zuhanyzó és WC. A zuhanyzót néhány euróért vesztegetik.

FIGYELEM! A menedékházban kötelező a félpanzió, de ennek árát nem tartalmazza a részvételi díj, ez külön fizetendő. (Kb. 15€/fő/éj) + ivóvíz (1 €/1 liter)

Élelem, víz, alkohol

Az arab, berber, tuareg konyhának megvan a maga sajátossága. Marokkóban általánosságban véve jók a higiéniás viszonyok, azonban fontos alapszabály, hogy utcán és az éttermekben egyaránt csak forró ételeket szabad elfogadnod. Csapvizet sehol ne igyál, gyümölcsből is csak azokat fogyaszd, melyeket meg lehet hámozni. Kizárólag palackozott ivóvíz, üdítő fogyasztását javasoljuk, mely rengeteg helyen kapható. Alkohol néhány boltban kapható, de főleg az égetett szeszek ára elég horror.

Túravezetőd már a reptéren javasolni fogja ezek beszerzését, ami akár evés előtt/után egészségügyi célzottal is fogyasztható. Ha nem hivalkodóan, szándékosan feltűnősködve iszol, akkor az a helyiek felé nem bántó.

Felszerelés

Túrázáshoz jól bejáratott túrabakancs, a városnézéshez kényelmes cipő, szellős, strapabíró ruházat ajánlott. A hölgyek kerüljék a túlzottan rövid és kivágott felső és alsó ruházatot!

 • Kényelmes, bejáratott túrabakancs, mely jól szigetel, vízálló és a hágóvas viselésére alkalmas.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. A réteges öltözködésnek itt fokozottan nagy szerepe van.
 • Aláöltözet és egy-két könnyű, de meleg polárpulcsi (esetleg softshell, vékony pehely kabát)
 • Sapka, kesztyű, túrazokni. (Kesztyűből legyen egy vékony és egy vastag is)
 • Étel-ital: másfél literes palack, csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna.
 • Fejlámpa
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
 • Hálózsák: jól szigetelő, meleg hálózsákot pakolj
 • 60 literes hátizsák (ezt viszi majd az öszvér)
 • 30 literes kishátizsák (a napi túrákra ebbe pakolod be a személyes felszerelésed, meleg ruha, esőkabát, étel-ital, fényképező stb..)
 • Kamásli
 • Túrabot
 • softshell túranadrág
 • Törülköző

Imlilben néhány euró (kb. 5-7) fejében bérelhetsz öszvért, mely felviszi a felszerelésed a menedékházig. Ettől függetlenül érdemes általad is könnyen mozgatható hátizsákba pakolnod, mert egy hirtelen jött havazás esetén lehet, hogy az állat nem megy fel a házig. Egy öszvér 15 kg-t vihet, a lemérés persze “szemre” megy.

A kishátizsákba úgy pakolj, hogy a többi felszerelésedet csak a menedékháznál látod viszont.

Utazás

Repülőgép, vonat, busz, taxi, bérelt járgányok kombinációja repít majd végig Marokkón. Marokkóba Budapestről már közvetlen repülővel is eljuthatsz. Repülőjegyet akár 50 000-60 000 forintért is kaphatsz, de fontos, hogy időben jelentkezz, mert ennek az árnak akár a többszöröse is lehet.

A repülőjegy és a helyi közlekedés külön fizetendő. A reptéri transzferre csoportlétszámtól függően 30-50 euróval számolj. A repülőjegy vásárlásban segít az iKaland.

Pénz, bank

Marokkó pénzneme a Dirham (MAD). 1 € = 10,5 Dirham. BANK és ATM a legtöbb nagyvárosban van, de érdemes inkább készpénzt (euro vagy dollár) hozni és a helyi váltókkal megalkudni az árfolyamról. Persze, hogy ebben is segít majd túravezetőd.

Áram és kommunikáció

Marokkóban a hálózati feszültség 230 V. Mobiltelefon használható, de nem mindenhol lesz térerő. A városokban van lehetőség internetezni, de számíts rá, hogy a kapcsolat lassú lesz.

Veszélyek

Az országban a közbiztonság teljesen zavartalan. A turistákat mindenhol készséggel és örömmel fogadják. Rablástól vagy erőszaktól nem kell tartanod, de azért ne tartsd látható helyen az értékeidet. A környező országok eseményei miatt a turisztikailag frekventált területek, határövezetek védelmét megerősítették, különösebb veszélytől nem kell tartani utazásod során.

Oltások, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltást Marokkóban nem várnak el a beutazótól, de van néhány javasolt oltás amelyekről az OEK honlapján találsz részletes információkat. A higiéniás szint sok helyen elég alacsony lehet. Kéztörlőt és kézfertőtlenítő krémet célszerű hoznod. A városokban van angol WC és fürdési lehetőség, de a túra során néhol csak az arab világban jól bevált „medvetalp” lesz elérhető. Hozz magaddal láz- és fájdalomcsillapítót, görcsoldót, akár többféle hasmenés elleni szert, egy tekercs WC papírt, ragtapaszt, sebfertőtlenítő szert, fáslit.

Vízum

Marokkóba az EU állampolgárai vízum nélkül beutazhatnak.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain