Piz Bernina (4049m) és Piz Palü (3901m), az Alpok 10 legszebb csúcsa közül

Áttekintés

Az Alpok legkeletibb négyezresének megmászása és az “Alpok 10 legszebb csúcsa” listán lévő Piz Palü átmászása. Itt a hágóvasad alatt folyik Európa egyik legnagyobb gleccsere is…

Piz Bernina (4049m) és Piz Palü (3901m), az Alpok 10 legszebb csúcsa közül

A Bernina hegycsoport névadó csúcsa az Alpok legkeletebbre elhelyezkedő négyezrese, de ha túllépünk a számok bűvöletén és a “négyezres” trófea perspektíváján, találunk itt a picivel kisebbre nőtt hegyek között is sok megmászásra, illetve fényképezésre/filmezésre érdemest.

A svájci oldalról indulva a Diavolezza-ház környéke jó időben – a felvonónak köszönhetően – egy sétálóutca hangulatát kelti, hiszen rengetegen elzarándokolnak ide lefényképezni és szemügyre venni egy olyan panorámát, ami még a svájci Alpokban is kirívóan szép.

Innen körültekintve nem is a Bernina-csúcs látványa nyűgözi le az embereket, hanem valami más: a Palü tökéletes harmóniában álló három kúpja. E triplacsúcsnak hamar bűvöletébe esik az ember és könnyű rajta felejteni a tekintetet hosszú perceken keresztül. Aki szemügyre veszi, annak egyértelmű, hogy miért e hegyet választották be az Alpok tíz legszebbje közé. Akit megbabonáz, az pedig rend szerint meg akarja mászni. A hegység egyik legszebb, legnagyszerűbb túrája a Bernina és a három csúccsal koronázott gerinc végigjárása.

Fotó: Sikos Álmos és Varga Szilvi

 

Egyéb információk

A túrázók felkészültségi szintjéhez és az időjárási viszonyokhoz mérten a túravezető némileg módosíthatja a programot.    

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
1

Program

1. nap – Kiutazás

Utazás Bp-ről az Inn völgyén át Pontresinába (950 km). Az utazást itt pihened ki egy helyi kempingben, a saját sátradban. Ne felejtsd otthon a sátrazó felszerelésed!
Jut időd majd túratársaid és túravezetőd megismerésére és eligazítást kapsz a következő napok eseményeiről.

2. nap – Csodálatos kilátás a Sass Queder-ről

Összepakolás, felmenet a menedékházig. A felvonó alsó állomásától kezdetben szélesen szerpentinezik a turistaút, majd kissé egyenesebben haladva érjük el a 2573m-en levő kis Diavolezza-tavacskát. A felfelé vezető út egyhangúságát az ösvény mellett látható vadvirágok teszik érdekesebbé. A tavat elhagyva sziklásabbá válik a terep, de az út végig jól járható marad, kis szerpentinekkel haladunk egyre feljebb a Sass Queder oldalában. A sziklagerinchez érve hamarosan feltűnik a menedékház is, de amint felérünk a közelébe, már nem is foglalkozunk vele.

A látvány, ami elénk tárul, az egyik legcsodálatosabb az egész Alpokban: lent a Pers és a Morteratsch-gleccser, jobbról nézve feléjük tornyosul a Piz Morteratsch, a Piz Bernina, a Piz Zupó, és e bámulatos karéjt mintegy megkoronázva feltűnik a Piz Palü hármas csúcsa. Ilyen díszlet mellett persze az embernek nehezen jön álom a szemére, pedig a következő napi túrához szükség van a pihenésre.

 

3. nap

Még napfelkelte előtt célszerű startolni. Az ösvény először a gerincet követi, majd a Piz Trovat meredek k-i oldalában, kőtörmeléken haladva, a végén kis lejtéssel éri el a Pers-gleccsert. Ezen haladva nemsokára vad hasadékzóna állja el utunkat. Az óriás jégtömbök között bujkálva, egy-két fahídon átkelve jutunk egyre feljebb, miközben a korai napfényben kirajzolódnak az éles kontrasztok. A Bernina narancsszínben izzó gerince, a Palü felettünk tornyosuló három sötét pillére, mindez előrevetíti: egy nagyszerű nap fog következni. A hasadékzónát hátrahagyva meredeken, de nehézség nélkül érjük el a hegy vállát.

Hasonló nehézségű túrák
– Weissmies
– Wildspitze
– Dachstein
Könnyebb túrák
– Grossglockner
– Grossvenediger

A határgerincen meredek hát visz tovább a k-i csúcsra (3882m), majd kevés szintet veszítve jutunk le a következő széles nyeregbe. Előttünk a főcsúcs úgy emelkedik ki, akár egy hófehér háztető. A meredek gerincen kitett út vezet a legmagasabb pontig (3901m). Ezt elhagyva egy enyhe hólejtő után sziklássá alakul a terep. Rövid mászás után érünk fel a legkisebb csúcsra (Spinas, 3823m), majd a hosszú, sziklás gerincen még egy élménygazdag óra telik el, amíg a szilárd gránittömbök alkotta élen végighaladunk. A Bellavista-hágóból (3688m) az ugyanolyan nevű teraszon keresztül jutunk az Agüzza-hágóba (3591m), ahonnan pár méter a Marco e Rosa menedékház (3597m), 1100m szint, 8-9 óra.

 

 

4. nap:

Reggel indulunk a Piz Bernina csúcsra, melyet a d-i (Spalla) gerincen át érünk el. Kezdetben meredek havon haladunk, majd sziklás felszökéseken mászunk, végül a könnyebbé váló gerincen jutunk az olasz (Spalla) csúcsra (4020m). Innen változatos, havas-jeges – sziklás terepen visz az utunk a főcsúcsra (4049m), 500m szint, 2-3 óra. Ha szerencsések vagyunk, és nem zavarja felhő a kilátást, fantasztikus panoráma tárul szemünk elé: mélyen alattunk minden irányban gleccserek, körben pedig a megunhatatlan alpesi csúcsparádé.

Amennyiben kinézegettük magunkat, ideje hamar visszafordulni, mert a lemenet sem tart sokkal rövidebb ideig, és a háztól vissza az autókig igen fárasztó és hosszú út vezet. A házat elhagyva ismét a Bellavista-teraszon gyaloglunk, amíg el nem érjük a Fortezza-gerinc tetejét. Kezdetben havon haladva veszítjük a szintet, majd a gerinc hirtelen elkeskenyedik, sziklássá válik. Ezen lefelé mászva, a nehezebb helyeken ereszkedve jutunk le, és a gerinc végénél ismételten rátérünk a Pers-gleccserre.

A jégmező nyitott hasadékait kerülgetve, már fáradtan bizony nem egyszerű az átkelés a túloldalra, és ha sikerült, még egy hosszabb emelkedőn felszuszogva állhatunk csak ismét a menedékháznál. Visszatekintve azonban még egyszer megcsodálható a teljes bejárt útvonal, és – biztos vagyok benne – ez a kép emlékezetünkben életünk végéig elkísér.
Itt töltünk még egy estét (a naplemente úgyis csodálatos), s csak másnap baktatunk le autóinkhoz.

 

 

5. nap:

Hazautazás Bp-re.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Felszerelés

Mivel a túrák részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért technikai felszereléssel nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal.

Mivel a túra során az első nap sátrazás van, a sátrazáshoz szükséges holmit értelemszerűen hozd magaddal. A sátor/hálózsák/matrac az autókban maradhat, mert a hegyen menedékházakban szálltok meg.

Nézzünk néhány felszerelést, ami be kell kerüljön a zsákba:

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. Erősen ajánlott a merevtalpú, automata rögzítésű hágóvasra készített bakancs. Ha nagyon nem tudod megoldani, az ne tartson vissza, mert azok a hágóvasak amiket kapsz túravezetődtől, minden bakancsra rámennek, de érdemes merevtalpú, automata hágóvassal felszerelt bakanccsal készülni.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát.
 • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet és meleg rétegek (softshell, polár, esetleg vékony pehely vagy műpehely kabát)
 • Sapka, kesztyű, túrazoknik (kesztyűből legyen tartalék is)
 • Étel-ital
 • Túrabot
 • Fejlámpa
 • Hálózsákbélés A hüttékben köteleznek saját hálózsákbélés használatára.
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
 • 30-40 literes hátizsák.

Élelem, víz

Az étkezésekről a túra során mindenki egyénileg gondoskodik magának. Élelmiszert a hegy lábánál lévő faluban lehet vásárolni, de jóval drágábban, mint hazánkban, ezért lehet, hogy az „ellátmányt” inkább megéri itthonról magaddal hoznod (pl. kenyér, szalámi, kolbász, sajt, müzliszelet, stb.).

A menedékházban van vízvételi lehetőség; itt tudod magadhoz venni egész napos folyadékmennyiséged.

Szállás, felvonó

Figyelem! Az alábbi árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A részvételi díj nem tartalmazza ezeket a költségeket, a helyszínen egyénileg fizetendő.

Az első estédet Pontresinaban egy nagyon hangulatos és megkapó panorámájú kempingben töltöd. A túra többi éjszakáján menedékházban szállsz meg, ahol reggelit és meleg vacsorát lehet kapni.

A kemping ára kb. 12-18€/fő

A szállás ára félpanzióval (reggeli + vacsora) 80 CHF/fő/éj. Menedékházban 3 éjszakát töltünk.

A helyszínen fizetendő költség összesen: 250-260 CHF/fő

A Divalozza házhoz felvonóval is lehet menni, ennek ára kb. 35 CHF (oda-vissza).Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain