Monte Rosa: Hét 4000-es egy hét alatt

Áttekintés

“Az iKaland nem másra vállalkozik, mint hogy 7 nap leforgása alatt hét 4000 méternél magasabb csúcsra juttasson fel.”

Monte Rosa: Hét 4000-es egy hét alatt

A Monte Rosa-csoport az Alpok legmagasabb térszínű vidéke, ahol egymást érik a 4000 méternél magasabb csúcsok. Az iKALAND nem másra vállalkozik, mint hogy egy hét leforgása alatt hét 4000 méternél magasabb csúcsra juttasson fel.

A Zermatt völgye fölé emelkedő Monte Rosa láncolata a Matterhorn árnyékában sok hegymászó tanuló útvonala. Az egy hetes kiképzés minden komolyabb expedícióra vállalkozó európai felkészítő túrája. Ha az Andokról vagy a Himalájáról álmodsz, akkor a Monte Rosa-csoport hegycsúcsainak “bezsebelését” nem érdemes megkerülnöd.

Július eleji, szezonnyitó túránk képeit itt találod.

Egyéb információk

A túra alapfeltétele a Grossglockner, a Grossvenediger mászás vagy egy, ezekhez hasonló nehézségű túra.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
1

Program

1. nap: Alagna Valsesia (1110 m)

Reggel indulsz, kora este érkezel Alagna Valsesia városába, a kemping festői környezetében fogod tölteni az éjszakát. Előtte azonban közös sétára indultok csapattársaiddal és túravezetőddel, és megcsodáljátok Alagna Valsesia középkori főterét.

 

2. nap: Gnifetti-menedékház (3647m)

Kényelmesen elköltött reggelid után hátizsákodat hátadra kapva elindulsz a közeli felvonóhoz, amely zöldellő völgyből indulva gyorsan fölrepít a Salati-nyeregig (2940 m). Innen már gyalogosan folytatod utad – a gyalogösvény a sziklás gerincen kanyarog fel a Punta Indrenig.

Az azonos nevű gleccseren még három órás, klettersteiges felszökésekkel tarkított kapaszkodás vár rád a Gnifetti-menedékházig, amely a következő négy napban az otthonod lesz. A 3600 méteres magasság megviselheti a szervezetet, így az első éjszakán a társaság érzékenyebb tagjai némi fejfájásra számíthatnak, másnap azonban a mozgás mindenkit helyrehoz.

 

3. nap: Piramide Vincent (4215 m), Balmenhorn (4165 m), Corno Nero (4322 m)

A mai nap bemelegítő-akklimatizációs túráján egy nap alatt meghódítasz három négyezrest is. Ezek a szállásodhoz legközelebb eső csúcsok, így ezeket érheted el a legkisebb erőfeszítéssel. Négyezer méter fölé emelkedvén ízelítőt kapsz a vidék gyönyörű panorámájából.

 

4. nap: Ludwigshöhe (4342 m), Parrotspitze (4435 m), Punta Gnifetti (4560 m)

Korán reggel indulsz, a mai túra már komolyabb erőfeszítést igényel. Két óra alatt felkapaszkodsz a közepes nehézségű Ludwigshöhére. Innen indulsz tovább a Parrotspitzére – technikás, keskeny, kitett gerinc vezet a csúcsra, ahova jó egy óra alatt érsz el. Folytatod utadat, melynek során olyan hegyekben gyönyörködhetsz, mint a Matterhorn, a Dufourspitze, vagy a Lyskamm és a Lyskamm del Naso, holnapi túrád célpontjai – újabb másfél óra múlva éred el az egész túra legmagasabb pontját, a Punta Gnifettit.

Hasonlóan vagány 4000-esek
– Dom
– Weissmies
– PizBernina-PizPalü
Magasabb csúcsaink
– Mont Blanc
– Elbrusz

A hegy csúcsán található Margherita-ház Európa legmagasabban fekvő menedékháza. A hegy keleti falának szédítő mélysége fölött egyensúlyozó épületben ihatsz egy teát, vagy kipróbálhatod a ház híres Minestrone-levesét, miközben az ablakból kitekintve az Alpok legszebb panorámáinak egyikében gyönyörködsz. Két órás ereszkedés után fáradtan, ám élményekben annál gazdagabban élvezheted a menedékház kényelmét.

 

5. nap: Naso del Lyskamm (4272 m)

Az utolsó napon a közelebb fekvő, ámde technikásabb, meredekebb falú (körülbelül 55 fokos) hegycsúcsra indulsz. Az eddigieknél korábban, reggel 6 körül kell felkelned, mert visszafelé azelőtt kell befejezned az ereszkedést a keleti hólejtőn, mielőtt azt a Nap veszélyesen felolvasztaná. Lépéseket rúgsz a meredek hófelszínbe, melyen fegyelmezetten, odafigyelve megfelelő biztonsággal haladhatsz, de azért ehhez a csúcshoz kötélbiztosításra is szükséged lesz. A látvány kárpótol a technikai nehézségekért, és egy újabb négyezressel gazdagabban térhetsz vissza a menedékházba.

Amennyiben a csapat megfelelően felkészültnek bizonyul a korábbi napokon, túravezetőd erre a napra javasolhatja a fizikailag és technikailag egyaránt nagyobb kihívást jelentő Lyskamm (4461 m) meghódítását is.

(Ha a hóviszonyok nem megfelelőek, a túravezetőd módosítja a programot és egy másik csúcsot mászol.)

 

6. nap: Alagna Valsesia (1100 m), hazaút

Reggel összekészülődsz, és az első napról ismert útvonalon visszaereszkedsz Alagna Valsesiába, majd elindulsz hazafelé.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Földrajzi fekvés

A Monte Rosa a Valais-Alpok keleti tagja, az Alpok legmagasabb térszínű hegységcsoportja. Több mint tíz, 4000 méter fölé emelkedő csúcsa félelmetes látványt nyújt a környéken élők és utazók számára. Fent a csúcsokon azonban ennél még többre is számíthatsz.

Időjárás

A Monte Rosa az Alpok legmagasabb hegysége, ezért az egyik leghidegebb zónája is. A csúcsközelben ritkán emelkedik a hőmérséklet -10 fok fölé. A gerinceken erős szélre és hóviharokra kell számítanod. Tiszta időben (amire júliusban jó esély van) ellátsz majd egész a Matterhornig, az Alpok legszebb hegycsúcsáig.

 

Felszerelés

Mivel a túrák részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért technikai felszereléssel nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal.

Mivel a túra során az első nap sátrazás van, a sátrazáshoz szükséges holmit értelemszerűen hozd magaddal. A sátor/hálózsák/matrac az autókban maradhat, mert a hegyen menedékházakban szálltok meg.

Nézzünk néhány felszerelést, ami be kell kerüljön a zsákba:

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. Erősen ajánlott a merevtalpú, automata rögzítésű hágóvasra készített bakancs. Ha nagyon nem tudod megoldani, az ne tartson vissza, mert azok a hágóvasak amiket kapsz túravezetődtől, minden bakancsra rámennek, de érdemes merevtalpú, automata hágóvassal felszerelt bakanccsal készülni.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát.
 • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet és meleg rétegek (softshell, polár, esetleg vékony pehely vagy műpehely kabát)
 • Sapka, kesztyű, túrazoknik (kesztyűből legyen tartalék is)
 • Étel-ital
 • Túrabot
 • Fejlámpa
 • Hálózsákbélés A hüttékben köteleznek saját hálózsákbélés használatára.
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
 • 30-40 literes hátizsák.

Élelem, víz

Az étkezésekről a túra során mindenki egyénileg gondoskodik magának. Élelmiszert a hegy lábánál lévő faluban lehet vásárolni, de jóval drágábban, mint hazánkban, ezért lehet, hogy az „ellátmányt” inkább megéri itthonról magaddal hoznod (pl. kenyér, szalámi, kolbász, sajt, müzliszelet, stb.).

A menedékházban van vízvételi lehetőség; itt tudod magadhoz venni egész napos folyadékmennyiséged.

Szállás, felvonó

Figyelem! Az alábbi árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A részvételi díj nem tartalmazza ezeket a költségeket, a helyszínen egyénileg fizetendő.

Az első estédet Alagna Valsesia egy nagyon hangulatos és megkapó panorámájú kempingben töltöd. A túra többi éjszakáján a Gnifetti menedékházban szállsz meg, ahol reggelit és meleg vacsorát lehet kapni.

A kemping ára kb. 10-15€/fő

A 3647 méteren fekvő házat a sífelvonó segítségével közelíted meg. Erre kb. 30 €-val készülj.

A szállás ára félpanzióval (reggeli + vacsora) 70€/fő/éj. A menedékházban 4 éjszakát töltünk.

A helyszínen fizetendő költség összesen: 320-330€/főHasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain