Mont Blanc túra: Mászás az Alpok tetejére (4808 m)

Európa legnépszerűbb alpesi mászása

“Sajátos hangulata van a hegynek, amikor napnyugta után – este 10-kor – a valószínűtlenül távoli hómezőkön kigyúlnak a sátortáborok fényei.”

Mont Blanc túra: Mászás az Alpok tetejére (4808 m)

Évente több ezer turista és hegymászó érkezik a világ minden tájáról, hogy felkapaszkodjon Nyugat-Európa legmagasabb csúcsára a tucatnyi út valamelyikén. Különös varázsa van annak, ahogy az alpinizmus bölcsőjéből – a Chamonix-völgyből – útnak indulsz és néhány nap kitartó kapaszkodás után az Alpok tetejére jutsz.

Sajátos hangulata van a hegynek, amikor napnyugta után – este 10-kor – a valószínűtlenül távoli hómezőkön kigyúlnak a sátortáborok fényei. Az Alpok legmagasabb hegycsúcsának normálutas járása életed talán legemlékezetesebb túrája, legmagasabb hegycsúcsa lesz.

 

 

Fotók: Boros Norbi

 

 

Időpontok

Indulás

Érkezés

2018. július 27., péntek 2018. augusztus 1., szerda
2018. augusztus 8., szerda 2018. augusztus 13., hétfő

Egyéb információk

Akkor várjuk jelentkezésedet, ha jártál már alpesi túrán 3000 méter felett. Nem szükséges a komolyabbb jártasság és tapasztalat, de ne ez legyen az első komoly normálutas alpesi csúcsod. Ha egyik sincs, akkor a Grossglockner mászás tökéletes felkészítés. A Grossglockner normál útja leheletnyivel nehezebb, mint a Mont Blanc normál útja. Megjegyezés: A megfelelő akklimatizáció akár 30-40%-al növeli a csúcsesélyt. A Mont Blanc előtt ezért javasolt megmászni egy könnyebb 4000-est. Erre tökéletes választás a Gran Paradiso (4061 m).

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
1

Program

Vélemény egy 2009-es túráról:

“A Mont Blanc megmászása 3 kemény napot vesz igénybe, mely nem elsősorban csak fizikálisan, hanem a menedékházak komfortjából adódóan mentális erőt is kíván. A hajnal 3 órakor való indulás, és a hideg, sötétben való start magában is egy megterhelő (ámbár kalandos) élmény, azonban a csúcsra érve nem csak magam, hanem társaim nevében is elmondhatom, hogy a könny csordulása garantált.” – Endrődi Dániel

1. nap: Saint Gervais (900 m)

A kora esti órákban találkozol hegyi vezetőiddel és a csapattal Saint Gervais kempingjében (Les Domes de Miage Camping), ahol az éjszakát töltöd. Igény esetén egy panzióban vagy egy hotelben száll meg a csapat.

2. nap: Tete Rousse menedékház (3167 m)

Saint Gervais-ből indulva 2500 méteres magasságig hegyivasúttal mész fel. A száz éve épült vasút végállomása fölött kőszáli kecskék legelnek békésen.

Hasonló nehézségű túra
– Dom
Ennél könnyebb túránk
– Weissmies, Alphubel

Itt már eltűnik a fenyves és egyre dominánsabbá válnak a nagyobb sziklák, kopár alpesi gyepes társulások szegélyezik az utat. Kényelmes, egyenletesen emelkedő sziklás ösvényen halad a csapat; itt már részed lesz egy 150 méter széles gleccserkeresztezésben. A mai napon 700 méter szintemelkedést abszolválsz és a majd’ 3200 méter magasan fekvő a Tete Rousse menedékházban alszol meg. Ezt a távot körülbelül három órán keresztül, szép, komótos tempóban teszed meg. (Amennyiben a Tete Rousse házban nincs hely, a ház mellett sátrazunk. )

 

3. nap: Goûtier-ház (3817 m)

A mai cél a 3800 méter magasságban lévő Goûtier-ház. Biztonsági szempontból a túra legkritikusabb része áll előtted. A Grand Couloirt, a kőomlásokról hírhedt szakaszt még azelőtt keresztezed, mielőtt a nap megsüti a fal tetejét. Távban csekély, ám meredekségét tekintve annál nagyobb kihívás a mai penzum. A kitettsége miatt szédítő részt néhány órás komótos mászással teszed meg, hogy szervezeted szokja az itt már valóban ritka levegőt.

Egy rövid szakaszon technikás sziklabordán kell áthaladnod, ahol szükség lesz némi kapaszkodásra. A meredély fölött merészen egyensúlyozó Gouter-házban töltöd az éjszakát.

 

4. nap: Mont Blanc csúcstámadás (4808 m)

Csúcstámadás! Kora hajnalban ébreszt a vezetőd, hiszen hosszú nap áll előtted – 1000 méter szintkülönbséget kell leküzdeni a csúcsig, nagyrészt 4000 méter felett. A ház fölött lenyűgöző látványt nyújt a fejlámpák kígyózó fénysora. Lassan felveszed a ritmust és nekifeszülsz a meredek emelkedőnek. Elkezd világosodni, és felsejlik a Vallot-kunyhó: jó jel, hiszen ebből tudhatod, hogy már félúton jársz! 4500-4600 méter magasságában igen kitett, keskeny gerincen vezet az út. Ez a szakasz igényli a kötélbiztosítást, mert az olasz oldal felé 1000 méteres mélység tátong éhesen bakancsod talpa alatt. Erőd végén jársz, de a felkelő nap varázslata tovább lendít. A karnyújtásnyira emelkedő csúcs vonzása ellenállhatatlan és minden maradék energiádat mozgósítod: egyszer csak azon kapod magad, hogy nincs tovább felfele. Megérkeztél. A látvány és az érzés hatására elfelejted azt a fáradságot és nehézséget, ami 4808 méter magasra fölhozott. Az extázisból még nem térsz teljesen magadhoz, de vissza kell indulj a Gouter-házhoz.

 

5. nap: Tartaléknap

Ez egy tartaléknap rossz idő esetére vagy arra az esetre, ha lassabban akklimatizálódnál. (Abban az esetben lehetséges, ha a házban erre a napra is van lehetőség megszállni. Ez sok esetben csak a túrán derül ki. A Mont Blanc az Alpok legnépszerűbb csúcsa, sajnos a ház kapacitásai végesek. Magyarán, előfordulhat, hogy a tartaléknapon a csapat nem tud elindulni a csúcsra. Ezt minden Mont Blanc túrázónak el kell fogadnia.)

Délután csavargás és vásárlás vagy a Mont Blanc hegymászó múzeum megtekintése a program Chamonix-ban, ahol az éjszakát ismét kempingben töltjük.

 

6. nap: Hazautazás

A kora reggeli órákban útra kelsz, és irány Budapest.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Felszerelés, alpesi időjárás

Mivel a túrák részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz.

Nézzünk néhány felszerelést, ami be kell kerüljön a zsákba:

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú illetve fontos, hogy megfelelően szigeteljen. Erősen ajánlott a merevtalpú, automata/félautomata rögzítésű hágóvasra készített bakancs. Ha nagyon nem tudod megoldani, az ne tartson vissza, mert azok a hágóvasak amiket kapsz túravezetődtől, minden bakancsra rámennek. A bakancs legyen betörve! Ha bizonytalan vagy a bakancsot illetően bátran kérdezz, segítünk.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát.
 • Túranadrág (a gyorsan száradó anyagokat, vagy a softshell-t ajánljuk)
 • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet (nagyon fontos, alsóval és felsővel is készülj)
 • 2 vastag polár, softhell kabát, ill. ezeknek megfelelő mennyiségű meleg réteg, mely az akár -20 fokban is melegen tart
 • vékony, de könnyű pehely kabát (nem kötelező, de javasolt)
 • Sapka, kesztyű (1 meleg és 1 vékonyabb), túrazoknik, csősál/símaszk (erős szélben aranyatér)
 • Étel-ital: másfél literes palack (gleccserpatakban megtöltheted), csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna. A menedékházak félreeső helységeiben vagy a ház előtt saját főzőn tudsz főzni, ha akarsz
 • Túrabot (Még akkor is hozz, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
 • Fejlámpa
 • Hálózsákbélés vagy vékony, könnyű hálózsák. Ez higiéniás okokból kell; hogyha menedékházban szállsz meg, akkor kapsz pokrócot és párnát. Ezeket azonban ritkán mossák, így nem “érdemes” érintkezni velük. A hüttékben kötelezhetnek saját hálózsákbélés használatára vagy bérlésre (általában 4-5 euró a bérlés).
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg (tartalékba jól jön a síszemüveg is)

Hőmérséklet: A parkoló magasságban, nyáron akár 25-30 fokos meleg is lehet napsütéssel. Amikor tehát nekivágsz a túrának a hegy alatt, rövidnadrágos idő van. A leghidegebbre a hajnali indulásokkor kell számítanod.

Szállás

A túra első és utolsó napján kempingben szálltok meg, sátorban, a hegyi vasúttól mindössze 2,5 kilométerre, Saint Gervais falujában, 20 kilométerre Chamonixtól. (20 euro/fő/éj) A többi napon menedékházakban töltitek az éjszakát. A Mont-Blanc az összes túránk között egyedi abban, hogy a menedékházaiban borzasztó nehéz szállást foglalni, ezért vállalni kell a szállással járó kellemetlenségeket – akár a program-módosulást. Ez konkrétan azt jelenti, hogy egy nappal csúszhat a csúcstámadás azért, mert a tervezett napra a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem sikerül szállást foglalni. Így az a szerencsétlen helyzet is adódhat, hogy a csúszás miatt a csúcstámadás napján pont rossz az idő és ezért meghiúsul. Ezt minden Mont Blanc-t mászni vágyónak el kell fogadnia – a világ legmászottabb hegycsúcsának kellemetlen sajátossága. Amennyiben nem tudod vállalni ezt az esetleges kényelmetlenséget, kérünk, ne jelentkezz a túrára. A menedékházakban van fűtés és étkezési lehetőség, de ne számíts luxusra.

Amennyiben a Tete Rousse házban nincs hely, a ház mellett sátrazunk.

Érdemes kiváltanod az ÖEAV kártyát (egy évre nagyjából 65 €-ba kerül), mert annak bemutatásával a szállást kedvezményesen veheted igénybe (nagyjából 60 €-t spórolsz), valamint  a kártyával biztosítás is jár, mely egész Európában érvényes. Ha bármi kérdésed adódna a kártyával, biztosítással, ill. a tagsággal kapcsolatban, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot.

Figyelem! A részvételi díj nem tartalmazza a szállások árát, ez a helyszínen fizetendő.

A túra során az alábbi menedékházakban fogsz aludni:

 • Tete Rousse menedékház (1éj) – 48 euro/fő/éj; ÖAV-vel: 28 euro/fő/éj
 • Gouter menedékház (2éj) – 75 euro/fő/éj; ÖAV-vel: 55 euro/fő/éj

Ezek árát a részvételi díj nem tartalmazza, a helyszínen fizetendők. (A foglalást természetesen a mi feladatunk, ezt mindenhol intézzük.) Érdemes kiváltani az ÖAV tagsági kártyát ugyanis ez jelentősen csökkenti a szállásköltségeket. A faluban általában választhatsz, hogy az olcsóbb és romatikus kempingben vagy a kényelmes panzióban/vendégházban alszol.

 

A kempingek ára 7-10 euro/fő/éj, a panzió inkább 30 euro/fő/éj ártól indulnak.

 

Étkezés

Franciaország jóval drágább hazánknál, így ha nem hozol magaddal saját élelmet, azt a pénztárcád bánhatja. A kajaköltség minimum 30-40 €/nap Chamonixban, a menedékházak ennél valamivel drágábbak. A menedékházakban lehet kérni uzsonnacsomagokat, de ezek meglehetősen drágák, ezért okosabb, ha nassolni valót és a napközbeni kaját otthonról hozod. Vacsorázni a menedékházakban lehet, de a legtöbb helyen van főzősarok, azonban főzőlap nincs, tehát gázfőzőt hoznod kell magaddal.

A menedékházakban bizonytalan a vízvételi lehetőség, időnként ingyen megtölheted a kulacsodat, de ha a menedékházas úgy dönt elzárja a csapokat és csak 2-4 euró/palack fejében juthatsz vízhez.

 

Utazás

Az utazás egyénileg történik. Az eljutás Budapestről St Gervais-be egy jó hosszú nap – 1200 km, 11 óra. Autónként kb. 90.000 ft az útiköltség. Íme egy térkép az útvonalról.

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain