Mont Blanc túra: Mászás az Alpok tetejére (4808 m) – “turbó verzió”

Európa legnépszerűbb alpesi mászása

Figyelem

Fontos tudnivaló mielőtt jelentkezel!

Ez a túra legális, mert hivatásos hegyivezető vezeti. Az Alpokban csak UIAGM/IFGMA képesítéssel rendelkező vezetők vezethetnek hegymászó túrákat. Jogosultság hiányában pénz- és börtönbüntetés jár az illegális hegyi vezetésért. További info itt.

Ennél a túránál Chamonixban találkozol a vezetővel. Vezetőid egy része nem tud magyarul, így részben angolul (vagy franciául) tudsz velük kommunikálni.

“Sajátos hangulata van a hegynek, amikor napnyugta után – este 10-kor – a valószínűtlenül távoli hómezőkön kigyúlnak a sátortáborok fényei.”

Mont Blanc túra: Mászás az Alpok tetejére (4808 m) – “turbó verzió”

Évente több ezer turista és hegymászó érkezik a világ minden tájáról, hogy felkapaszkodjon Nyugat-Európa legmagasabb csúcsára a tucatnyi út valamelyikén. Különös varázsa van annak, ahogy az alpinizmus bölcsőjéből – a Chamonix-völgyből – útnak indulsz és néhány nap kitartó kapaszkodás után az Alpok tetejére jutsz.

Sajátos hangulata van a hegynek, amikor napnyugta után – este 10-kor – a valószínűtlenül távoli hómezőkön kigyúlnak a sátortáborok fényei. Az Alpok legmagasabb hegycsúcsának normálutas járása életed talán legemlékezetesebb túrája, legmagasabb hegycsúcsa lesz.

Fotók: Boros Norbi

Egyéb információk

- Ha az időpontok közül egyik sem jó neked, bátran jelezd és megtaláljuk a módját, hogy feljuss a hegyre. - Előfordulhat köd vagy hóvihar ami lehetetlenné teszi a biztonságos csúcsmászást, ilyenkor visszafordul/el sem indul a csapat a csúcsra. És a kilátás sem szép. A Venediger hegymászó tapasztalatot nem, de jó állóképességet annál inkább igényel; akkor ajánljuk, hogyha nem okoz gondot hazai hegyek közt a 20-30 km gyaloglás, illetve ha rendszeresen sportolsz. - A túravezető személye változhat   Akkor várjuk jelentkezésedet, ha jártál már alpesi túrán 3000 méter felett. Nem szükséges a komolyabbb jártasság és tapasztalat, de ne ez legyen az első komoly normálutas alpesi csúcsod. Ha egyik sincs, akkor a Grossglockner mászás tökéletes felkészítés. A Grossglockner normál útja technikailag leheletnyivel nehezebb, mint a Mont Blanc normál útja. Megjegyezés: A megfelelő akklimatizáció akár 30-40%-al növeli a csúcsesélyt. A Mont Blanc előtt ezért javasolt megmászni egy könnyebb 4000-est, vagy legalább egy magasabb 3000-est.

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
1

Program

 Vélemény egy 2009-es túráról:

“A Mont Blanc megmászása 2 kemény napot vesz igénybe, mely nem elsősorban csak fizikálisan, hanem a menedékházak komfortjából adódóan mentális erőt is kíván. A hajnal 3 órakor való indulás, és a hideg, sötétben való start magában is egy megterhelő (ámbár kalandos) élmény, azonban a csúcsra érve nem csak magam, hanem társaim nevében is elmondhatom, hogy a könny csordulása garantált.” – Endrődi Dániel

Figyelem! Az alábbi programot akkor ajánljuk, ha előzetesen tudsz akklimatizálódni. Ezt megteheted egyénileg is, vagy jelezheted felénk és ráteszünk egy extra napot. A legegyszerűbb, ha a mászás előtti napon vezetőddel (felvonót használva) felmentek az Aiguille du Midihez (3842 m), ahol egy egész napot eltöltve megfelelően akklimatizálódhatsz. A másik lehetőség egy magasabb 3000-est (pl: Grossglockner, Grossvenediger) vagy egy alacsonyabb 4000-est megmászni (Gran Paradiso), mielőtt elindulsz.

Megfelelő akklimatizációval a csúcsesélyed 30-40%-al jobb.

1. nap – Utazás

Ha Magyarországról érkezel érdemes már a találkozó előtt egy nappal elindulni. Az utazás autóval kb. 10-12 óra, ha repülnél Genfbe/Milanoba érdemes érkezni, majd a reptérről transzfer/bérelt autó segítségével juthatsz el a hegy lábához. (Az utazás egyéni, de információkkal minden jelentkezőnek szívesen segítünk.)

2. nap – találkozó, felmenet a Gouter-házba

A kora reggeli órákban találkozol hegyi vezetőiddel és a csapattal Chamonixban. (Tehát előző nap érdemes már kiutaznod és a helyszínen egy kempingben vagy panzióban megszállnod. A túra előtti és utáni szállásfoglaláshoz minden jelentkezőnek segítséget nyújtunk.)

Saint Gervais-ből indulva 2500 méteres magasságig hegyi vasúttal mész fel. A száz éve épült vasút végállomása fölött kőszáli kecskék legelnek békésen.

Itt már eltűnik a fenyves és egyre dominánsabbá válnak a nagyobb sziklák, kopár alpesi gyepes társulások szegélyezik az utat. Kényelmes, egyenletesen emelkedő sziklás ösvényen halad a csapat; itt már részed lesz egy 150 méter széles gleccserkeresztezésben. A Tete Rousse házig 700 méter szintemelkedést abszolválsz, nagyjából 3 óra alatt szép, komótos tempóban.

 

A mai cél azonban a 3800 méter magasságban lévő Goûtier-ház. Távban már csekély, ám meredekségét tekintve annál nagyobb kihívás a hátralévő penzum. A kitettsége miatt szédítő részt néhány órás lassú mászással teszed meg, hogy szervezeted szokja az itt már valóban ritka levegőt.

Egy rövid szakaszon technikás sziklabordán kell áthaladnod, ahol szükség lesz némi kapaszkodásra. A meredély fölött merészen egyensúlyozó Gouter-házban töltöd az éjszakát.

 

3. nap: Mont Blanc csúcstámadás (4808 m)

Csúcstámadás! Kora hajnalban ébreszt a vezetőd, hiszen hosszú nap áll előtted – 1000 méter szintkülönbséget kell leküzdeni a csúcsig, nagyrészt 4000 méter felett. A ház fölött lenyűgöző látványt nyújt a fejlámpák kígyózó fénysora.

Lassan felveszed a ritmust és nekifeszülsz a meredek emelkedőnek. Elkezd világosodni, és felsejlik a Vallot-kunyhó: jó jel, hiszen ebből tudhatod, hogy már félúton jársz! 4500-4600 méter magasságában igen kitett, keskeny gerincen vezet az út. Ez a szakasz igényli a kötélbiztosítást, mert az olasz oldal felé 1000 méteres mélység tátong éhesen bakancsod talpa alatt.

Erőd végén jársz, de a felkelő nap varázslata tovább lendít. A karnyújtásnyira emelkedő csúcs vonzása ellenállhatatlan és minden maradék energiádat mozgósítod: egyszer csak azon kapod magad, hogy nincs tovább felfele. Megérkeztél. A látvány és az érzés hatására elfelejted azt a fáradságot és nehézséget, ami 4808 méter magasra fölhozott. Az extázisból még nem térsz teljesen magadhoz, de vissza kell indulj a Gouter-házhoz.

A háznál rövid pihenő után elindulsz lefelé és egészen Chamonix-ig ereszkedsz. A fárasztó nap után jól esik a pihenés, így csak másnap de. indulsz útnak hazafelé.

 

 

4. nap: Hazautazás

A kora reggeli órákban útra kelsz, és irány Budapest.

Felszerelés és infó

Figyelem! Ennél a túránál a hegyivezetővel csak angolul (vagy franciául) tudsz kommunikálni.

Amennyiben a lenti feltételeket nem tudod elfogadni, kérjük, hogy ne jelentkezz a túrára.

1. A túrán való részvétel alapfeltétele az előzetes magashegyi és túrázói tapasztalat. Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy a tapasztalatod megfelelő-e vagy sem, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot.

2. A kiutazás egyénileg történik, a túravezető a helyszínen (Chamonix) várja a csapatot. A kiutazás megszervezése a túrán résztvevők feladata, amelyhez segítséget nyújtunk a résztvevőktől beérkezett információk alapján.

3. A törvényi előírásoknak megfelelően a túrán kizárólag nemzetközi hegyivezetői jogosítvánnyal (UIAGM) rendelkező vezetőt alkalmazunk.

4. A túravezetés nyelve angol vagy francia, így a résztvevők részéről előny az alapfokú nyelvismeret, de nem kizáró tényező.

5. Amennyiben a résztvevő fizikai, technikai felkészültsége nem megfelelő vagy magashegyi felszerelése hiányos, a túravezető eltanácsolhatja a túrától. Ebben az esetben a résztvevő semmilyen kártérítésre nem jogosult.

Felszerelés, alpesi időjárás

Mivel a túrák részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz.

Nézzünk néhány felszerelést, ami be kell kerüljön a zsákba:

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú illetve fontos, hogy megfelelően szigeteljen. Erősen ajánlott a merevtalpú, automata/félautomata rögzítésű hágóvasra készített bakancs. Ha nagyon nem tudod megoldani, az ne tartson vissza, mert azok a hágóvasak amiket kapsz túravezetődtől, minden bakancsra rámennek. A bakancs legyen betörve! Ha bizonytalan vagy a bakancsot illetően bátran kérdezz, segítünk.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát.
 • Túranadrág (a gyorsan száradó anyagokat, vagy a softshell-t ajánljuk)
 • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet (nagyon fontos, alsóval és felsővel is készülj)
 • 2 vastag polár, softhell kabát, ill. ezeknek megfelelő mennyiségű meleg réteg, mely az akár -20 fokban is melegen tart
 • vékony, de könnyű pehely kabát (nem kötelező, de javasolt)
 • Sapka, kesztyű (1 meleg és 1 vékonyabb), túrazoknik, csősál/símaszk (erős szélben aranyatér)
 • Étel-ital: másfél literes palack (gleccserpatakban megtöltheted), csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna. A menedékházak félreeső helységeiben vagy a ház előtt saját főzőn tudsz főzni, ha akarsz
 • Túrabot (Még akkor is hozz, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
 • Fejlámpa
 • Hálózsákbélés vagy vékony, könnyű hálózsák. Ez higiéniás okokból kell; hogyha menedékházban szállsz meg, akkor kapsz pokrócot és párnát. Ezeket azonban ritkán mossák, így nem “érdemes” érintkezni velük. A hüttékben kötelezhetnek saját hálózsákbélés használatára vagy bérlésre (általában 4-5 euró a bérlés).
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg (tartalékba jól jön a síszemüveg is)

Hőmérséklet: A parkoló magasságban, nyáron akár 25-30 fokos meleg is lehet napsütéssel. Amikor tehát nekivágsz a túrának a hegy alatt, rövidnadrágos idő van. A leghidegebbre a hajnali indulásokkor kell számítanod.

Szállás

A csúcstámadás előtti napon menedékházakban töltitek az éjszakát. A Mont-Blanc az összes túránk között egyedi abban, hogy a menedékházaiban borzasztó nehéz szállást foglalni, ezért vállalni kell a szállással járó kellemetlenségeket – akár a program-módosulást. Ez konkrétan azt jelenti, hogy egy nappal csúszhat a csúcstámadás azért, mert a tervezett napra a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem sikerül szállást foglalni.

Ezt minden Mont Blanc-t mászni vágyónak el kell fogadnia – a világ legmászottabb hegycsúcsának kellemetlen sajátossága. Amennyiben nem tudod vállalni ezt az esetleges kényelmetlenséget, kérünk, ne jelentkezz a túrára. A menedékházakban van fűtés és étkezési lehetőség, de ne számíts luxusra.

A túra során az alábbi menedékházakban fogsz aludni:

 • Gouter menedékház (1éj) – 75 euro/fő/éj; ÖAV-vel: 55 euro/fő/éj

 

A túra előtt és után kempingben/panzióban szálltok meg, Chamonixban vagy a környéken, de a falubeli szállás lefoglalása egyénileg intézendő. A szállások foglaláshoz tudunk segíteni tanácsokkal.

Figyelem! A részvételi díj nem tartalmazza a szállások árát, ez a helyszínen fizetendő.

 

Költségek:

A részvételi díjon felül az alábbi költségekkel kell számolnod.

 • kiutazás a helyszínre
 • 1 éj a menedékházban (55-75 euro)
 • szállás a túra előtt és után (Kemping – kb. 15 euro/éj, panzió kb. 30-40 euro/éj)
 • felvonó/vasút (38 euro/fő)
 • étkezés
 • biztosítás (kb. 1000 Ft/nap)

 

Étkezés

Franciaország jóval drágább hazánknál, így ha nem hozol magaddal saját élelmet, azt a pénztárcád bánhatja. A kajaköltség minimum 30-40 €/nap Chamonixban, a menedékházak ennél valamivel drágábbak. A menedékházakban lehet kérni uzsonnacsomagokat, de ezek meglehetősen drágák, ezért okosabb, ha nassolni valót és a napközbeni kaját otthonról hozod. Vacsorázni a menedékházakban lehet, de a legtöbb helyen van főzősarok, azonban főzőlap nincs, tehát gázfőzőt hoznod kell magaddal.

A menedékházakban bizonytalan a vízvételi lehetőség, időnként ingyen megtölheted a kulacsodat, de ha a menedékházas úgy dönt elzárja a csapokat és csak 2-4 euró/palack fejében juthatsz vízhez.

 

Utazás

Az utazás egyénileg történik. Az eljutás Budapestről St Gervais-be egy jó hosszú nap – 1200 km, 11 óra. Autónként kb. 90.000 ft az útiköltség. Íme egy térkép az útvonalról. Ha nem szeretnél vezetni, repülhetsz Genf-be, ahonnét szervezett transzferrel juthatsz el a hegy lábához.

A helyszíni találkozó kapcsán részletesen tájékoztatunk mindenkit a jelentkezés után.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain