Matterhorn: A non-plus ultra magashegyi mászás (4478 m)

Áttekintés

Ez a Matterhorn. Nem kell neki reklám. A világ legismertebb hegycsúcsára 6 óra kemény, kitett mászás vezet. Garantáltan örök emlékké válik minden perce… no meg a lejövetel is.

Matterhorn: A non-plus ultra magashegyi mászás (4478 m)

Különleges piramisformája és az első megmászása körüli dráma miatt a Matterhorn a világ egyik legismertebb hegycsúcsa. Ezen a – hegymászókörökben igen népszerű – megmérettetésen intenzív mászás vár egy meredek és havas sziklagerincen. A csúcstámadás napján több mint 6 óra felfelé kapaszkodás a téma, miközben alattad közel 70 fokban szakad le a sziklafal, ezer méteres mélységbe. A magasság, kitettség, a technikai kihívás és fizikai erőfeszítés miatt némi hegymászótapasztalat szükséges ezen a túrán, ezért ha még nem volt dolgod alpesi utakkal, akkor előbb vágj neki a Grossvenediger csúcsának, majd a Grossglockner Stüdlgrat útvonalának. Babcsán Gaba és Koncz Ákos biztosításának és segítségének köszönhetően a lehető legjobb kezekben vagy.

Sok a szabadságod? Kattints ide a 12 napos Matterhorn extra programhoz.

 

 

Egyéb információk

A túra alapfeltétele a Grossglockner-Stüdlgrat mászás vagy egy ahhoz hasonló nehézségű túra. Tanulságos lehet a Matterhorn megmászásáról szóló tanács, infogyűjtemény a blogban. Ha az időpont nem megfelelő, jelentkezéskor jelezd felénk.  

A feltüntetett részvételi díj 300 Ft-os chf árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
5
Technikai nehézség
5
Kulturális sokk
1

Program

 Vélemény a túráról:

“A csúcsra feljutni csodálatos érzés volt, megvalósult az az álom, amiért elkezdtem néhány éve a hegymászást! Ajánlom a nagy kihívást keresőknek, a nagy küzdőknek. A Matterhornról más ember jön le, mint aki elindult. (…) Az itt szerzett tapasztalatokat, élményeket felhasználva biztonságosabbá válhat a további hegymászás.” – Bialkó Dezső, 2012

 

1. nap: Utazás Saas Almagellbe

Az akklimatizációs túrát az előző évektől eltérően helyben ejtjük meg. Hajnali indulás után csak estére érkezel a Saas Almagell kempingjébe. Itt gyors sátorverés, vacsora, éjszakázás.

2. nap: Allalinhorn mászás (4027 m)

Az Allalinhorn a legegyszerűbb négyezresek egyike. Főleg úgy, hogy ha sílifttel/gleccservasúttal 3030, illetve 3500 méterig röpíted magad. 3500-ig azért mégsem megyünk, elvégre akklimatizálódni jövünk ide… De időtakarékosság céljából 3000 méterig vitetheted magad, ami után csak egy ezreske szint választ el a könnyű, de szép s panorámás hegycsúcstól. Lifttel jössz lefelé is 3000 métertől, és délután egy kis sziklamászással kényeztetheted magad a faluban, ha marad erő.

3. nap: Matterhorn, Hörnli Hütte (3260 m)

Reggel frissen indulsz neki a várva várt hegynek. A felvonóval a Schwarzsee-ig viteted magad. A Fekete-tótól egy kellemes és szép, kétórás túrával napnyugtára (vagy valamivel sötétedés után) eléred a menedékházat (3200 m), ahol az éjszakát töltöd majd.

4. nap: Matterhorn csúcstámadás (4478 m)

Ma kora hajnalban kelsz, hogy az Alpok minden bizonnyal legnépszerűbb csúcsát megmászd. Kedvező feltételek mellett hat órányi kemény járás és mászás során küzdöd le az 1200 méter szintkülönbséget. A Grossvenedigeren már kipróbált, bevált és megszeretett jégszerszámokat intenzíven használod, míg biztosításodért Babcsán Gaba és Koncz Ákos hegymászókötele felel a meredek falon. A csúcsra a délelőtti órákban érsz fel. A piramis tetején egy keskeny, rövid gerincen átsétálva éred el a csúcsot, ahol minden irányban meredek sziklafalak tátonganak alattad. Rövid pihenőre van csak idő, hiszen sietned kell a lejutással is. A menedékházhoz visszaérve kipihenheted a fáradalmakat. Óriási teljesítményt tudhatsz magadénak, mert meghódítottad az Alpok egyik legnehezebben mászható hegycsúcsát. Az éjszakát fönt töltöd a menedékházban, hogy méltóképpen megünnepelhesd a nehéz mászást jónéhány japán, ausztrál és egyéb messzeföldről érkezett mászó társaságában. A Matterhorn Hörnli útja életed talán legnehezebb normálutas mászása és leglátványosabb hegyi élménye lesz.

5/6. nap: Tartaléknap/hazautazás

Ha rossz időt fogtunk ki, itt van egy nap lauf, hogy ne kelljen csúcsélmény nélkül hazatérni. Ha megvolt a mászás, akkor indulhatunk haza. Reggel korán indulsz a menedékházból a felvonó felé, hogy még a késő esti órákban hazaérj.

Felszerelés és infó

Időjárás

A Matterhorn önmagában is kemény hegy, de az időjárás erre még rátesz egy lapáttal. Formája miatt a felhők nehzen siklanak fel az oldalfalán, ezért gyakran ködös a mászóút. Esőre és havazásra bármikor számíthatsz. A csúcs közelében a hőmérséklet -10 is lehet készülj meleg cuccokkal.

Szállás

Első két éjszakádat Saas Almagell kempingjében töltöd, míg a hátralévőket a tóparti, panorámás Hörnli menedékházban.

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. A túrához hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira lesz szükséged. Az éjszakákat menedékházban töltöd, így sátrat nem kell hoznod.

Árak

Svájc jóval drágább hazánknál, számíts magas árakra. Orientáció végett: a Hörli hüttében egy pofa sör kb. 10 CHF, egy tál meleg étel 20 CHF.

Utazás

Az utazás egyénileg történik. A lejutás a Grossvenedigertől Zermattba kb. 8 óra. A Grossvenedigerről leérve fordulj Kitzbühelnek, majd Innsbrucknak. Tirol fővárosából a bregenzi autópályán haladj Lichtensteinig, a kis országon átkelve tarts Churnak. Innen Disentisen át eljutsz Brigbe. Brigből vezet a vasút Zermattba.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain