Jungfrau (4158 m) és Mönch (4099), átkelés az Aletsch gleccseren

Túra az Alpok leghosszabb gleccserén

A vidéket találóan “Kis-Himalájának” is hívják, nem véletlenül. Sajátos időjárása van, itt található az Alpok két leghosszabb gleccsere, és a hegység belsejét csak igen kemény kihívások árán lehet megközelíteni. És valóban, amikor itt jársz, mintha nem is négyezresek között lennél, a látvány szinte a Himalájába repít…

Jungfrau (4158 m) és Mönch (4099), átkelés az Aletsch gleccseren

Ezt a túrát egyedi kérésre szervezzük helyi IFGMA/UIAGM vezetővel. Lépj velünk kapcsolatba, ha ide szeretnél jönni.

 

Az ötvenes évek elején, az Aletsch gleccseren “gyakorlatozott” a John Hunt vezette, első sikeres Everest expedíció is, Hillaryék itt igyekeztek felkészülni a Himalája kemény kihívásaira. Helyszínnek tehát nem rossz. De lássuk mire számíthatsz 5 nap leforgása alatt?

A több mint 24 km-es gleccseren, 2 nap alatt kelsz át, lábad alatt helyenként 1000 méteres vastag jég csikorog. Kitartó mászás után éred el a Mönchjochhüttét (3650 m), ahol szusszansz egyet és folytatod is a mászást a Mönch (4099 m) csúcsára. A fárasztó nap után legurul pár sör, de ma még nem ünnepelsz, hanem a a gyönyörű “Szűzzel” (Jungfrau – 4158 m) ismerkedsz, melyre másnap kerül sor.

Kora hajnali kelések, az Alpok leghosszabb gleccsere, és hírhedt 4000-es csúcsok várnak rád a Berni-Alpok szívében.

 

 

A fotókért köszönet: Jurányi Zsófinak

Túravezetőid

Egyéb információk

A túrán való részvétel előfeltétele, minimum 1-2 alpesi (3-4 ezres csúcsok) túrán szerzett tapasztalat. Felkészüléshez megfelelő például a  Grossglockner és Mont Blanc teljesítése.  

A feltüntetett részvételi díj 300 Ft-os chf árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
5
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
2

Program

1. nap – Utazás Fieschbe:

Hajnalban, 5 körül találkozol mászótársaiddal a BAH-csomópontnál és a bepakolás után Fieschig (kb. 1100 km) autóztok. Az éjszakát egy helyi kempingben, vagy (igény szerint) egy vendégházban töltöd.

2. nap – Fiescheralp – Konkordia-ház:

Reggeli után, a felvonó felröpít a Fiescheralp állomásra (2212 m), ahonnét folytatod az utad a csodás panorámájú Märjelen-tavacskáig.Rövid pihenés következik, és már taposod is az Aletsch gleccsert, egésszen a Konkordia-házig (2850 m), ahol az éjszakát töltöd. (6 óra, ~700m szint)

 

3. nap – Átkelés az Aletsch gleccseren – Mönch (4099 m) mászás:

Vezetőd kora hajnalban ébreszt, és tovább követed az Alpok leghosszabb gleccserét egészen a legfelső részéig, ahol a Mönchjochhütte található (3650m; 4-5 óra; ~800m szint). Rövid pihenő után a Mönch (4099m) megmászása következik a DK-i gerincen át (2-3 óra, 450m szint).

 

4. nap – Jungfrau (4158 m) mászás:

Megint a szokásos hajnali kelés, majd indulás az egyik leghíresebb helybéli csúcsra, a Jungfraura (4158m) a DK-i gerincen keresztül (4-5 óra, ~600m szint).A csúcsfotók után, visszatérsz a Mönchjoch házhoz, kipihened magad, majd megkezded az ereszkedést a Konkordia-házig.

 

5. nap: – Búcsú az Aletsch gleccsertől:

Reggeli után a már ismert útvonalon, az Aletsch-gleccseren haladva eléred Fiescheralpot, és innen leereszkedve Fiesch falucskát. A fárasztó napok után jól esik a kempingben újra megpihenni, és aludni egy nagyot.

6. nap: – Hazautazás:

A pihentető alvás után kényelmesen összepakolsz és mászótársaiddal hazaindulsz Budapestre.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

 

Földrajzi fekvés

A Jungfrau (4158 m), az egyik leghíresebb csúcs a Berni-Alpokban, Valais és Bern kantonok határán, a Mönch-el és az Eigerrel emblematikus hármast alkotnak. A csúcsot 1811-ben mászták először és itt gyakorlatoztak Hillaryek, az első sikeres Everest expedíció előtt. A terület szigorúan védett, a Világörökség része.

 

Időjárás, magasság, erőnlét

3000-4000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni.

Érkezz kipihenten! Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2850 méteren (ahol az első ház van) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlesz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

A hegyek 4000 méter feletti magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 90%-nál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés (kóstold meg a házban tálalt salátákat! :)) és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

Szállás:

Az első és az utolsó éjszakát kempingben töltjük. Egy éjszakára a Konkordia hütte lesz az otthonunk, majd három éjszakát alszunk a Mönchjoch hüttében is, ahol elkölthetünk egy finom vacsorát és reggelit is. Amennyiben igényled a kemping helyett némi felár ellenében, panzióban és kényelmes ágyban aludhatsz.

Ha kempingben alszol, akkor ne hagyd otthon a hálózsákot, polifoamot és a sátrat sem.

A szállás árát a részvételi díj NEM tartalmazza!

Erre nagyjából 170-180 €-val készülj.

Figyelem! A menedékházban esetenként elvárják a reggeli/vacsora fogyasztást. Ennek ára szintén egyéni költség.

Felvonó:

Második nap a faluból 2200 méterig felvonóval megy a csapat. Ennek árát a részvételi díj nem tartalmazza, a helyszínen kell fizetni. Egy útra kb. 20-25 CHF/fő.

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó és bejáratott túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat ritkán tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

 

  • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. Merevtalpú, legalább egy “C/D” kategóriásat (ez a talp merevségére vonatkozik) beszerezni a hágóvas könnyű felszerelése érdekében.
  • Szél/esőálló nadrág és kabát.
  • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
  • Aláöltözet és 2db polár/softshell, esetleg vékony pehelykabát
  • Sapka, kesztyű, túrazoknik (kesztyűből legyen tartalék is)
  • Túrabot
  • Fejlámpa
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
  • 30-40 literes hátizsák
  • kempingfelszerelés, ha nem vendégházban alszol

 

Étel-ital – étkezés

A menedékházakban főtt étel kapható, viszonylag drágán. (Vacsorára minimum 30-35 CHF-t számolj). Napközbenre érdemes csokikkal, energiaszeletekkel készülnöd.

 

 Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain