Gran Paradiso+Mont Blanc

Két alpesi óriás egy csapásra

Népszerűek és híresek. Ketten együtt magasabbak mint a Mount Everest. Egy komoly hegymászó listáján mindenképp ott a helyük. Hogy, “kik ők”? A Gran Paradiso és a Mont Blanc. Életreszoló élménymászás 9 napban, az Alpok és a havas csúcsok vagányainak.

Gran Paradiso+Mont Blanc

Sokan kitűzik maguk elé a célt, hogy életük során feljussanak az Alpok tetejére. A siker sok mindenen múlik, de egy biztos, mielőtt nekivágnak szükségük van akklimatizációra. Túrád során az első állomás egy könnyebb négyezres, a Gran Paradiso. A csúcs azonban sok kihívást rejt magában, de ha kitartó vagy, megkönnyezed majd, ahogy a Madonna mellöl a mélybe pillantasz. A testi – lelki felkészülés után pár nappal már a hírhedt “Fehér-hegy” csúcsán állhatsz, megkoronázva az amúgy sem mindennapi teljesítményedet.

Elhivatottság, lelkesedés és az erőnlét mind rajtad múlnak. Az iKaland a profi hegyivezető mellet az idődre és a fiskális kérdésekre is odafigyel. Ha ezt a túrát választod, biztos, hogy megspórolsz néhány szabadnapot és pár száz autóban töltött kilométert, és nem utolsó sorban egy komolyabb összeget is megtakarítasz.

 

fotók: Boros Norbi, Lukácsa Laca

Időpontok

Indulás

Érkezés

2018. július 18., szerda 2018. július 26., csütörtök
2018. augusztus 18., szombat 2018. augusztus 26., vasárnap

Egyéb információk

  Akkor várjuk jelentkezésedet, ha jártál már alpesi túrán 3000 méter felett. Nem szükséges a komolyabbb jártasság és tapasztalat, de ne ez legyen az első komoly normálutas alpesi csúcsod. Ha egyik sincs, akkor a Grossglockner mászás tökéletes felkészítés. A Grossglockner normál útja leheletnyivel nehezebb, mint a Mont Blanc normál útja.

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
1

Program

1. nap: Utazás

Utazás Budapestről Milánón keresztül a festői szépségű Aostába, majd tovább Pont-ba. Mintegy 1200 km-es út előtt állsz, ezért célszerű a kora reggeli órákban elindulni. Az éjszakát a helyi kempingben töltöd.

2. nap: Pont (1960m) – Vittorio Emanuele menedékház (2735m)

Reggeli után autódat a kemping előtt hagyod, és gyalog indulsz el a fenyők között kanyargó turistaúton. Hamarosan elhagyod a törpefenyőket és kiérsz a sziklák közé, ahol a föléd tornyosuló 3000-es csúcsok panorámája fogad. Mintegy háromórás gyaloglással küzdi le a csapat a 900 méteres szintkülönbséget és éri el a mai célját, a Vittorio Emanuele menedékházat. A nap további részében pihensz és készülsz a holnapi csúcsmászásra.

 

3. nap: Csúcstámadás (4061m)

Már hajnalban útnak indulsz, a gleccser lábáig tartó egyórás szakaszt még sötétben teszed meg. A gleccseren jól kitaposott úton, enyhe és egyenletes emelkedéssel haladsz felfelé. Utadat végig gleccserhasadékok és sziklatornyok szegélyezik, majd eléred a sziklás gerinc kezdetét.

Sokan csak idáig mennek fel, de a csapat nem áll meg, egészen a csúcsig mászik! Az utolsó 50 méteres szakasz ezen a sziklagerincen vezet a hegy legmagasabb pontjáig, ahol meglátod a híres Madonna szobrot. Megeszed a jól megérdemelt csúcs-csokidat, készítesz pár fotót, aztán indulsz is vissza, mivel egy hosszú ereszkedés vár a kempingig.

 

4. nap:Pihenő – Utazás Chamonixba

A reggeli és összepakolás után a sikeres és fáradt mászócsapat Chamonix felé veszi az irányt a kempingből. Az utazás mindössze 2-3 óra, így bőven marad időd piheni és kicsit körülnézni. Az éjszakát Saint Gervais vagy egy Chamonix környéki kempingjében töltöd.

 

5. nap: Tete Rousse menedékház (3167 m)

Saint Gervais/Les Houches-ből indulva 2500 méteres magasságig hegyi vasúttal mész fel. A száz éve épült vasút végállomása fölött kőszáli kecskék legelnek békésen.

Itt már eltűnik a fenyves és egyre dominánsabbá válnak a nagyobb sziklák, kopár alpesi gyepes társulások szegélyezik az utat. Kényelmes, egyenletesen emelkedő sziklás ösvényen halad a csapat; itt már részed lesz egy 150 méter széles gleccserkeresztezésben. A mai napon 700 méter szintemelkedést abszolválsz és a majd’ 3200 méter magasan fekvő a Tete Rousse menedékházban alszol meg. Ezt a távot körülbelül három órán keresztül, szép, komótos tempóban teszed meg. (Amennyiben a Tete Rousse házban nincs hely, a ház mellett sátrazunk. )

 

6. nap: Goûtier-ház (3817 m)

A mai cél a 3800 méter magasságban lévő Goûtier-ház. Biztonsági szempontból a túra legkritikusabb része áll előtted. A Grand Couloirt, a kőomlásokról hírhedt szakaszt még azelőtt keresztezed, mielőtt a nap megsüti a fal tetejét. Távban csekély, ám meredekségét tekintve annál nagyobb kihívás a mai penzum. A kitettsége miatt szédítő részt néhány órás komótos mászással teszed meg, hogy szervezeted szokja az itt már valóban ritka levegőt.

Egy rövid szakaszon technikás sziklabordán kell áthaladnod, ahol szükség lesz némi kapaszkodásra. A meredély fölött merészen egyensúlyozó Goûtier-házban töltöd az éjszakát.

 

7. nap: Mont Blanc csúcstámadás (4808 m)

Csúcstámadás! Kora hajnalban ébreszt a vezetőd, hiszen hosszú nap áll előtted – 1000 méter szintkülönbséget kell leküzdeni a csúcsig, nagyrészt 4000 méter felett. A ház fölött lenyűgöző látványt nyújt a fejlámpák kígyózó fénysora. Lassan felveszed a ritmust és nekifeszülsz a meredek emelkedőnek. Elkezd világosodni, és felsejlik a Vallot-kunyhó: jó jel, hiszen ebből tudhatod, hogy már félúton jársz! 4500-4600 méter magasságában igen kitett, keskeny gerincen vezet az út. Ez a szakasz igényli a kötélbiztosítást, mert az olasz oldal felé 1000 méteres mélység tátong éhesen bakancsod talpa alatt. Erőd végén jársz, de a felkelő nap varázslata tovább lendít. A karnyújtásnyira emelkedő csúcs vonzása ellenállhatatlan és minden maradék energiádat mozgósítod: egyszer csak azon kapod magad, hogy nincs tovább felfele. Megérkeztél. A látvány és az érzés hatására elfelejted azt a fáradságot és nehézséget, ami 4808 méter magasra fölhozott. Az extázisból még nem térsz teljesen magadhoz, de vissza kell indulj a Goûtier-házhoz.

 

8. nap: Tartaléknap

Ez egy tartaléknap rossz idő esetére vagy arra az esetre, ha lassabban akklimatizálódnál. (Abban az esetben lehetséges, ha a házban erre a napra is van lehetőség megszállni. Ez sok esetben csak a túrán derül ki. A Mont Blanc az Alpok legnépszerűbb csúcsa, sajnos a ház kapacitásai végesek. Magyarán, előfordulhat, hogy a tartaléknapon a csapat nem tud elindulni a csúcsra. Ezt minden Mont Blanc túrázónak el kell fogadnia.)

Délután csavargás és vásárlás vagy a Mont Blanc hegymászó múzeum megtekintése a program Chamonix-ban, ahol az éjszakát ismét kempingben töltjük.

9. nap: Hazautazás

A kora reggeli órákban útra kelsz, és irány Budapest.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Utazás

Saját autókkal, teleautó-rendszerben történik a kiutazás. Segítünk összeszervezkedni, de jelentkezéskor mindenképp jelezd, hogy tudsz-e autót hozni, hány embert tudsz elvinni, illetve honnan utazol. Szükség esetén megszervezzük a mikrobuszbérlést, de erre eddig nem mutatkozott igény.

Felszerelés, alpesi időjárás

Mivel a túrák részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz.

Mivel a túra során a faluban sátrazás lesz, a sátrazáshoz szükséges holmit értelemszerűen hozd magaddal.

Nézzünk néhány felszerelést, ami be kell kerüljön a zsákba:

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú illetve fontos, hogy megfelelően szigeteljen. Erősen ajánlott a merevtalpú, automata/félautomata rögzítésű hágóvasra készített bakancs. Ha bizonytalan vagy a bakancsot illetően küldd el nekünk a fényképét vagy a pontos márkát és típust. Azok a hágóvasak amiket kapsz túravezetődtől, minden bakancsra rámennek. A bakancs legyen betörve! 
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát.
 • Túranadrág (a gyorsan száradó anyagokat, vagy a softshell-t ajánljuk)
 • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet (nagyon fontos, alsóval és felsővel is készülj)
 • 2 vastag polár, softhell kabát, ill. ezeknek megfelelő mennyiségű meleg réteg, mely az akár -20 fokban is melegen tart
 • vékony, de könnyű pehely/műpehely kabát (nem kötelező, de javasolt)
 • Sapka, kesztyű (1 meleg és 1 vékonyabb), túrazoknik, csősál/símaszk (erős szélben aranyat ér)
 • Étel-ital: másfél literes palack (gleccserpatakban megtöltheted), csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna. A menedékházak félreeső helységeiben vagy a ház előtt saját főzőn tudsz főzni, ha akarsz
 • Túrabot
 • Fejlámpa
 • Hálózsákbélés vagy vékony, könnyű hálózsák. Ez higiéniás okokból kell; hogyha menedékházban szállsz meg, akkor kapsz pokrócot és párnát. Ezeket azonban ritkán mossák, így nem “érdemes” érintkezni velük. A hüttékben kötelezhetnek saját hálózsákbélés használatára vagy bérlésre (általában 4-5 euró a bérlés).
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg (tartalékba jól jön a síszemüveg is)

Hőmérséklet: A parkoló magasságban, nyáron akár 25-30 fokos meleg is lehet napsütéssel. Amikor tehát nekivágsz a túrának a hegy alatt, rövidnadrágos idő van. A leghidegebbre a hajnali indulásokkor kell számítanod.

Szállás, élelem, víz

Az étkezésekről a túra során mindenki egyénileg gondoskodik magának. Élelmiszert a hegy lábánál lévő faluban lehet vásárolni, de jóval drágábban, mint hazánkban, ezért lehet, hogy az „ellátmányt” inkább megéri itthonról magaddal hoznod (pl. kenyér, szalámi, kolbász, sajt, müzliszelet, stb.). A menedékházban van vízvételi lehetőség (időnként ingyen, de ha menedékházban úgy döntenek akkor 2-4 euró/palack fejében;) itt tudod magadhoz venni egész napos folyadékmennyiséged.

A túra során az alábbi menedékházakban fogsz aludni:

 • Vittorio Emmanuele menedékház (1éj) – 20 euro/fő/éj; ÖAV-vel: 10 euro/fő/éj
 • Tete Rousse menedékház (1éj) – 48 euro/fő/éj; ÖAV-vel: 28 euro/fő/éj
 • Gouter menedékház (1-2 éj) – 75 euro/fő/éj; ÖAV-vel: 55 euro/fő/éj

Ezek árát a részvételi díj nem tartalmazza, a helyszínen fizetendők. (A foglalást természetesen a mi feladatunk, ezt mindenhol intézzük.) Érdemes kiváltani az ÖAV tagsági kártyát ugyanis ez jelentősen csökkenti a szállásköltségeket. A faluban általában választhatsz, hogy az olcsóbb és romatikus kempingben vagy a kényelmes panzióban/vendégházban alszol.

A kempingek ára az olaszoknál 7-10 euro/fő/éj, a panzió 20-25 euro/fő/éj körül alakul. A franciáknál ennél kicsit magasabb árakra kell számítani, a panziók inkább 30 euro/fő/éj ártól indulnak.

Megjegyzés: A Mont-Blanc az összes túránk között egyedi abban, hogy a menedékházaiban borzasztó nehéz szállást foglalni, ezért vállalni kell a szállással járó kellemetlenségeket – akár a program-módosulást. Ez konkrétan azt jelenti, hogy egy-egy nappal csúszhat a csúcstámadás/program azért, mert a tervezett napra a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem sikerül szállást foglalni. Amennyiben a Tete Rousse házban nincs hely, a ház mellett sátrazunk. 

Így az a szerencsétlen helyzet is adódhat, hogy a csúszás miatt a csúcstámadás napján pont rossz az idő és ezért meghiúsul. Ezt minden Mont Blanc-t mászni vágyónak el kell fogadnia – a világ legmászottabb hegycsúcsának kellemetlen sajátossága. Amennyiben nem tudod vállalni ezt az esetleges kényelmetlenséget, kérünk, ne jelentkezz a túrára. 

 

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain