Gran Paradiso – Egy könnyű Négyezres

Áttekintés

A 4061 m magas Gran Paradiso jelentős csábítás azoknak, akik a könnyebb, de kihívásokban gazdag négyezres csúcsok megmászására vágynak. Hegyi túra, gleccser, “via ferrata”, sziklamászás, négyezres csúcs – bizony ez mind a Gran Paradiso.

Gran Paradiso – Egy könnyű Négyezres

Ha a hegymászásban oly fontos “fokozatosság elvét” követed, akkor a Gran Paradiso semmiképpen sem az első lépcsőfok. Viszont ha már van valamennyi tapasztalatod a magashegyi túrázásban, akár ez is lehet az első négyezres csúcs amire felkapaszkodsz. Attól paradicsomi ez a hegy, hogy a hegymászás fortélyaiból rengeteg dolgot igényel tőled, de azokat csak alapszinten. Gleccserjárás, ferrátázás, erőnlét és a csúcson még egy kevés mászás is a Madonna-szoborhoz ritkaságszámba megy… főleg, hogy erre 4 nap is elegendő.

Időpontok

Indulás

Érkezés

2017. augusztus 31., csütörtök 2017. szeptember 3., vasárnap
2018. július 13., péntek 2018. július 16., hétfő
2018. augusztus 9., csütörtök 2018. augusztus 12., vasárnap

Egyéb információkA feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
1

Program

1. nap:

Utazás Budapestről Milánón keresztül a festői szépségű Aostába, majd tovább Pont-ba. Mintegy 1200 km-es út előtt állsz, ezért célszerű a kora reggeli órákban elindulni. Az éjszakát a helyi kempingben töltöd.

2. nap:

Reggeli után autódat a kemping előtt hagyod, és gyalog indulsz el a fenyők között kanyargó turistaúton. Hamarosan elhagyod a törpefenyőket és kiérsz a sziklák közé, ahol a föléd tornyosuló 3000-es csúcsok panorámája fogad. Mintegy háromórás gyaloglással küzdi le a csapat a 900 méteres szintkülönbséget és éri el a mai célját, a Vittorio Emanuele menedékházat. A nap további részében pihensz és készülsz a holnapi csúcsmászásra.

 

3. nap:

Nehezebb túrák
– Dom
– PizBernina-PizPalü
Ennél könnyebb túrák
– Grossglockner
– Grossvenediger

Már hajnalban útnak indulsz, a gleccser lábáig tartó egyórás szakaszt még sötétben teszed meg. A gleccseren jól kitaposott úton, enyhe és egyenletes emelkedéssel haladsz felfelé. Utadat végig gleccserhasadékok és sziklatornyok szegélyezik, majd eléred a sziklás gerinc kezdetét.

Sokan csak idáig mennek fel, de a csapat nem áll meg, egészen a csúcsig mászik! Az utolsó 50 méteres szakasz ezen a sziklagerincen vezet a hegy legmagasabb pontjáig, ahol meglátod a híres Madonna szobrot. Megeszed a jól megérdemelt csúcs-csokidat, készítesz pár fotót, aztán indulsz is vissza, mivel egy hosszú ereszkedés vár a kempingig.

 

4. nap:Hazautazás

A reggeli és összepakolás után a sikeres és fáradt mászócsapat hazaindul a pont-i kempingből. Várható érkezés Budapestre a kora esti órákban.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Utazás

Saját autókkal, teleautó-rendszerben történik a kiutazás. Segítünk összeszervezkedni, de jelentkezéskor mindenképp jelezd, hogy tudsz-e autót hozni, hány embert tudsz elvinni, illetve honnan utazol. Szükség esetén megszervezzük a mikrobuszbérlést, de erre eddig nem mutatkozott igény.

Felszerelés, alpesi időjárás

Mivel a túrák részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz.

Mivel a túra során a faluban sátrazás lesz, a sátrazáshoz szükséges holmit értelemszerűen hozd magaddal. A sátor/hálózsák/matrac az autókban maradhat, mert a hegyen menedékházakban szálltok meg.

Nézzünk néhány felszerelést, ami be kell kerüljön a zsákba:

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú illetve fontos, hogy megfelelően szigeteljen. Erősen ajánlott a merevtalpú, automata/félautomata rögzítésű hágóvasra készített bakancs. Ha nagyon nem tudod megoldani, az ne tartson vissza, mert azok a hágóvasak amiket kapsz túravezetődtől, minden bakancsra rámennek. A bakancs legyen betörve! Ha bizonytalan vagy a bakancsot illetően bátran kérdezz, segítünk.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát.
 • Túranadrág (a gyorsan száradó anyagokat, vagy a softshell-t ajánljuk)
 • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet (nagyon fontos, alsóval és felsővel is készülj)
 • 2 vastag polár, softhell kabát, ill. ezeknek megfelelő mennyiségű meleg réteg, mely az akár -20 fokban is melegen tart
 • vékony, de könnyű pehely kabát (nem kötelező, de javasolt)
 • Sapka, kesztyű (1 meleg és 1 vékonyabb), túrazoknik, csősál/símaszk (erős szélben aranyatér)
 • Étel-ital: másfél literes palack (gleccserpatakban megtöltheted), csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna. A menedékházak félreeső helységeiben vagy a ház előtt saját főzőn tudsz főzni, ha akarsz
 • Túrabot (Még akkor is hozz, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
 • Fejlámpa
 • Hálózsákbélés vagy vékony, könnyű hálózsák. Ez higiéniás okokból kell; hogyha menedékházban szállsz meg, akkor kapsz pokrócot és párnát. Ezeket azonban ritkán mossák, így nem “érdemes” érintkezni velük. A hüttékben kötelezhetnek saját hálózsákbélés használatára vagy bérlésre (általában 4-5 euró a bérlés).
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg (tartalékba jól jön a síszemüveg is)

Hőmérséklet: A parkoló magasságban, nyáron akár 25-30 fokos meleg is lehet napsütéssel. Amikor tehát nekivágsz a túrának a hegy alatt, rövidnadrágos idő van. A leghidegebbre a hajnali indulásokkor kell számítanod.

Szállás, Élelem, víz

Az étkezésekről a túra során mindenki egyénileg gondoskodik magának. Élelmiszert a hegy lábánál lévő faluban lehet vásárolni, de jóval drágábban, mint hazánkban, ezért lehet, hogy az „ellátmányt” inkább megéri itthonról magaddal hoznod (pl. kenyér, szalámi, kolbász, sajt, müzliszelet, stb.). A menedékházban van vízvételi lehetőség; itt tudod magadhoz venni egész napos folyadékmennyiséged, a hegyen már csak olvasztott hóhoz tudsz majd hozzájutni.

Figyelem! A részvételi díj nem tartalmazza a szállások árát, ez a helyszínen fizetendő. Kemping 8-12 euro/fő/éj, Menedékház 20 euro/fő/éj, ÖAV tagoknak 10 euro/fő/éj.

A Vittorio Emanuele menedékházban reggelit és félpanziós ellátást is kérhetsz, az árakról az alábbi linken tájékozódhatsz: Vittorio Emanuele Menedékhéz honlapja

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain