Gran Paradiso – Egy könnyű Négyezres

Áttekintés

A 4061 m magas Gran Paradiso jelentős csábítás azoknak, akik a könnyebb, de kihívásokban gazdag négyezres csúcsok megmászására vágynak. Hegyi túra, gleccser, “via ferrata”, sziklamászás, négyezres csúcs – bizony ez mind a Gran Paradiso.

Gran Paradiso – Egy könnyű Négyezres

Ha a hegymászásban oly fontos “fokozatosság elvét” követed, akkor a Gran Paradiso semmiképpen sem az első lépcsőfok. Viszont ha már van valamennyi tapasztalatod a magashegyi túrázásban, akár ez is lehet az első négyezres csúcs amire felkapaszkodsz. Attól paradicsomi ez a hegy, hogy a hegymászás fortélyaiból rengeteg dolgot igényel tőled, de azokat csak alapszinten. Gleccserjárás, ferrátázás, erőnlét és a csúcson még egy kevés mászás is a Madonna-szoborhoz ritkaságszámba megy… főleg, hogy erre 4 nap is elegendő.

Egyéb információkA feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
1

Program

1. nap:

Utazás Budapestről Milánón keresztül a festői szépségű Aostába, majd tovább Pont-ba. Mintegy 1200 km-es út előtt állsz, ezért célszerű a kora reggeli órákban elindulni. Az éjszakát a helyi kempingben töltöd.

2. nap:

Reggeli után autódat a kemping előtt hagyod, és gyalog indulsz el a fenyők között kanyargó turistaúton. Hamarosan elhagyod a törpefenyőket és kiérsz a sziklák közé, ahol a föléd tornyosuló 3000-es csúcsok panorámája fogad. Mintegy háromórás gyaloglással küzdi le a csapat a 900 méteres szintkülönbséget és éri el a mai célját, a Vittorio Emanuele menedékházat. A nap további részében pihensz és készülsz a holnapi csúcsmászásra.

 

3. nap:

Nehezebb túrák
– Dom
– PizBernina-PizPalü
Ennél könnyebb túrák
– Grossglockner
– Grossvenediger

Már hajnalban útnak indulsz, a gleccser lábáig tartó egyórás szakaszt még sötétben teszed meg. A gleccseren jól kitaposott úton, enyhe és egyenletes emelkedéssel haladsz felfelé. Utadat végig gleccserhasadékok és sziklatornyok szegélyezik, majd eléred a sziklás gerinc kezdetét.

Sokan csak idáig mennek fel, de a csapat nem áll meg, egészen a csúcsig mászik! Az utolsó 50 méteres szakasz ezen a sziklagerincen vezet a hegy legmagasabb pontjáig, ahol meglátod a híres Madonna szobrot. Megeszed a jól megérdemelt csúcs-csokidat, készítesz pár fotót, aztán indulsz is vissza, mivel egy hosszú ereszkedés vár a kempingig.

 

4. nap:Hazautazás

A reggeli és összepakolás után a sikeres és fáradt mászócsapat hazaindul a pont-i kempingből. Várható érkezés Budapestre a kora esti órákban.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Utazás

Saját autókkal, teleautó-rendszerben történik a kiutazás. Segítünk összeszervezkedni, de jelentkezéskor mindenképp jelezd, hogy tudsz-e autót hozni, hány embert tudsz elvinni, illetve honnan utazol. Szükség esetén megszervezzük a mikrobuszbérlést, de erre eddig nem mutatkozott igény.

Felszerelés, alpesi időjárás

Mivel a túrák részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz.

Mivel a túra során a faluban sátrazás lesz, a sátrazáshoz szükséges holmit értelemszerűen hozd magaddal. A sátor/hálózsák/matrac az autókban maradhat, mert a hegyen menedékházakban szálltok meg.

Nézzünk néhány felszerelést, ami be kell kerüljön a zsákba:

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú illetve fontos, hogy megfelelően szigeteljen. Erősen ajánlott a merevtalpú, automata/félautomata rögzítésű hágóvasra készített bakancs. Ha nagyon nem tudod megoldani, az ne tartson vissza, mert azok a hágóvasak amiket kapsz túravezetődtől, minden bakancsra rámennek. A bakancs legyen betörve! Ha bizonytalan vagy a bakancsot illetően bátran kérdezz, segítünk.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát.
 • Túranadrág (a gyorsan száradó anyagokat, vagy a softshell-t ajánljuk)
 • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet (nagyon fontos, alsóval és felsővel is készülj)
 • 2 vastag polár, softhell kabát, ill. ezeknek megfelelő mennyiségű meleg réteg, mely az akár -20 fokban is melegen tart
 • vékony, de könnyű pehely kabát (nem kötelező, de javasolt)
 • Sapka, kesztyű (1 meleg és 1 vékonyabb), túrazoknik, csősál/símaszk (erős szélben aranyatér)
 • Étel-ital: másfél literes palack (gleccserpatakban megtöltheted), csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna. A menedékházak félreeső helységeiben vagy a ház előtt saját főzőn tudsz főzni, ha akarsz
 • Túrabot (Még akkor is hozz, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
 • Fejlámpa
 • Hálózsákbélés vagy vékony, könnyű hálózsák. Ez higiéniás okokból kell; hogyha menedékházban szállsz meg, akkor kapsz pokrócot és párnát. Ezeket azonban ritkán mossák, így nem “érdemes” érintkezni velük. A hüttékben kötelezhetnek saját hálózsákbélés használatára vagy bérlésre (általában 4-5 euró a bérlés).
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg (tartalékba jól jön a síszemüveg is)

Hőmérséklet: A parkoló magasságban, nyáron akár 25-30 fokos meleg is lehet napsütéssel. Amikor tehát nekivágsz a túrának a hegy alatt, rövidnadrágos idő van. A leghidegebbre a hajnali indulásokkor kell számítanod.

Szállás, Élelem, víz

Az étkezésekről a túra során mindenki egyénileg gondoskodik magának. Élelmiszert a hegy lábánál lévő faluban lehet vásárolni, de jóval drágábban, mint hazánkban, ezért lehet, hogy az „ellátmányt” inkább megéri itthonról magaddal hoznod (pl. kenyér, szalámi, kolbász, sajt, müzliszelet, stb.). A menedékházban van vízvételi lehetőség; itt tudod magadhoz venni egész napos folyadékmennyiséged, a hegyen már csak olvasztott hóhoz tudsz majd hozzájutni.

Figyelem! A részvételi díj nem tartalmazza a szállások árát, ez a helyszínen fizetendő. Kemping 8-12 euro/fő/éj, Menedékház 20 euro/fő/éj, ÖAV tagoknak 10 euro/fő/éj.

A Vittorio Emanuele menedékházban reggelit és félpanziós ellátást is kérhetsz, az árakról az alábbi linken tájékozódhatsz: Vittorio Emanuele Menedékhéz honlapjaHasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain