Dufourspitze – Az Alpok második legmagasabb csúcsa (4634 m)

Egy technikás Négyezres haladóknak...

Az Alpok második legmagasabb csúcsa talán kevésbé ismert, mint a Mont Blanc, ám a mászás nehézségét tekintve megelőzi nagytestvérét. Egy igazi “ínyenc falat” a kalandvágyó, extrém kihívást kereső rutinos túrázóknak.

Dufourspitze – Az Alpok második legmagasabb csúcsa (4634 m)

A Svájc és Olaszország határán húzódó Monte Rosa csoport legmagasabb csúcsa, a Dufourspitze (4634 m) a köztudottan nehéz útvonalairól híres. Ezek alól a Zermatt-ból induló nyugati gerinc – a hegy normál útja – sem kivétel. A túra szépsége azonban pont a nehézségében rejlik: hatalmas gleccserhasadékok, több száz méteres kitett hegygerinc, technikás sziklamászás négyezer méter felett… Ennek teljesítéséhez nem árt, ha van már némi mászótapasztalat a tarsolyodban. Ha még nem rendelkezel ilyennel, előtte mindenképpen ajánlott egy Grossglockner, majd egy Grossglockner-Stüdlgrat.

 

 

Egyéb információkA feltüntetett részvételi díj 300 Ft-os chf árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Technikai nehézség
5
Kulturális sokk
1

Program

1. nap:

Hajnalban indulsz Budapestről, hiszen egy közel 1200 km-es út előtt állsz. A Rhonetal – Visp – Täsch útvonalon a késő délutáni órákban érkezel meg első napi célpontodba, Täsch-be. Az éjszakát a helyi kempingben töltöd.

2. nap:

Az autódat Täsch-ben hagyod és a hegyivasúttal folytatod utadat Zermatton keresztül egészen a végállomásig, a Gornergrat-ig. A vonat a Gorner-gleccser lábánál áll meg, ezért amint leszálltál, máris felcsatolod a hágóvasadat. Körülbelül egyórás gyaloglással éred el a szintben húsz méterrel alacsonyabban lévő Monte Rosa Hüttét. A nap további részét akklimatizálódással és pihenéssel töltöd, hiszen holnap a csúcsmászásnál minden erődre szükség lesz.

 

3. nap:

Ennél könnyebb túrák
– Grossglockner-Stüdlgrat

Hajnali kettőkor álmosan, de izgatottan pakolászol a hátizsákodba, eszel pár falatot, majd indulsz is a túravezetőddel, hiszen egy hosszú és fárasztó nap vár rád. Egy órát gyalogolsz a sötétben a sziklákon, míg eléred a csúcs aljáig vezető gleccsert. A napfelkeltében már közel négyezer méteres magasságban gyönyörködsz. Sok idő nincs pihenni, mivel még 700 méter szintet meg kell tenni. Tovább haladva a fokozatosan emelkedő gleccseren eléred a nyerget, ahol egy hatalmas hasadékon átkelve megérkezel a hegy legnehezebb szakaszához. Egy vékony, kitett gerincen mész tovább, ami becsatlakozik a csúcs alatti sziklafalba. Itt minden tudásodra és odafigyelésedre szükség lesz, mivel a sziklák szinte állandóan jegesek.

A jeges sziklákon felkapaszkodva eléred a csúcsot, ahol fáradtan, de büszkén kezet fogsz vezetőddel és a társaiddal. Megeszitek a jól megérdemelt csúcs-csokit, csináltok pár fotót, és indultok is le a hegyről, mivel még csak az út felénél jártok. Négy-öt órás ereszkedéssel újra a Monte Rose Hüttében vagy, ahol behűtött sörrel/üdítővel fogad a személyzet. Az éjszakát a házban töltöd.

 

4. nap:Hazautazás

A reggeli és összepakolás után elsétál a csapat a hegyivasút gornergrat-i végállomásához, és felszállsz a vonatra. Täsch-be érve bepakolod a felszereléseidet az autóba és elindulsz Magyarországra. Várhatóan a késő esti órákban érsz haza.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Felszerelés, alpesi időjárás

Mivel a túrák részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért technikai felszereléssel nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal.

Mivel a túra során a faluban sátrazás lesz, a sátrazáshoz szükséges holmit értelemszerűen hozd magaddal. A sátor/hálózsák/matrac az autókban maradhat, mert a hegyen menedékházakban szálltok meg.

Nézzünk néhány felszerelést, ami be kell kerüljön a zsákba:

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. Erősen ajánlott a merevtalpú, automata rögzítésű hágóvasra készített bakancs. Ha nagyon nem tudod megoldani, az ne tartson vissza, mert azok a hágóvasak amiket kapsz túravezetődtől, minden bakancsra rámennek.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát.
 • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet és egy könnyű, de meleg polárpulcsi
 • Sapka, kesztyű, túrazoknik
 • Étel-ital
 • Túrabot
 • Fejlámpa
 • Hálózsákbélés
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

Élelem, víz

Az étkezésekről a túra során mindenki egyénileg gondoskodik magának. Élelmiszert a hegy lábánál lévő faluban lehet vásárolni, de jóval drágábban, mint hazánkban, ezért lehet, hogy az „ellátmányt” inkább megéri itthonról magaddal hoznod (pl. kenyér, szalámi, kolbász, sajt, müzliszelet, stb.). A menedékházban van vízvételi lehetőség; itt tudod magadhoz venni egész napos folyadékmennyiséged, a hegyen már csak olvasztott hóhoz tudsz majd hozzájutni.

Hegyi vasút:

Täsch és Zermatt között 7, 80 CHF/út, Zermatt és Rotenboden között 35 CHF/út.

Figyelem! A vasút árak tájékoztató jellegűek, változhatnak!

Szállás:

Szállásod az ultra modern Neue Monte Rosa hüttében lesz. Némi felár fejében félpanzió is igénylehető a házban. A szállást lefoglaljuk, de a helyszínen egyénileg fizetendő, a részvételi díj NEM tartalmazza.

 • A szállás ára alpin tagsági kártyával 75, nélküle 90 CHF/fő/éj. (2 éjszakát töltünk itt)
 • A félpanzió ára kártyával 30, nélküle 45 CHF/fő

Figyelem! A szállás ára tájékoztató jellegűek és változhatnak.

A kempingre kb. 15€/fő/éj árral kell számolni, ha panzióban szeretnél aludni akkor kb. 40€/fő/éj ártól indulnak a lehetőségek.

 Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain