Dom (4545m) – A kitartás próbája

Az Alpok egyik legcombosabb mászása

Combos, izmos feladat harcedzett túrázó/hegymászóknak; egy Mont Blanc mászást meghaladó szintkülönbség és a Matterhorn csúcsánál nagyobb magassággal kedveskedő hegy.

Dom (4545m) – A kitartás próbája

A Matter- és a Saas-völgyet elválasztó mellékgerinc leghatalmasabb kiemelkedése, mely társaival ellentétben, viszonylag könnyen, ámde igen nagy szintkülönbséggel mászható meg: hiszen hegyünk meghódításához, a kiindulóponttól a csúcsig jóval több, mint 3 km szintkülönbséget kell legyűrni! Ebben a tekintetben, az egész Alpokban listavezető helyen áll, így tehát érthető, hogy ez a túra a kitartás próbája.

 

Egyéb információk

Technikailag a Dom megmászása nagyon hasonló a Grossglockneréhez, de 700 méterrel magasabb a hegy. A túra előfeltétele a Grossglockner normál utas (vagy ahhoz hasonló jellegű) mászása ÉS egy 4000 méter fölötti alpesi csúcs. Néhány további kép és információ található a Domról a SummitPoston.  

A feltüntetett részvételi díj 300 Ft-os chf árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
5
Technikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

1. nap: Elutazás Budapestről

Indulás Budapestről, a Rhone völgyén át Vispbe, majd tovább a Matter-völgybe Randáig (1408m), 1100 km. Alvás a helyi kempingben. (Igény szerint panzióba/hotelben is tudunk foglalni)

2. nap: A Festi-gleccser oldalmorénáján a Domhütte-ig

A faluból a templom érintésével indulunk el, majd az utat követve a patak előtt betérünk az erdőbe, s itt haladunk tovább a fahatárig. A füves oldalban egy nagy, sziklás katlanhoz kanyargunk, és lépcsőkön, vályúkban, párkányokon, részben drótkötelek segítségével mászunk feljebb. A meredek sziklaszakasz tetejétől törmeléken megyünk a Festi-gleccser oldalmorénájához, s ezen haladva nemsokára elérjük a menedékházat (Domhütte, 2940m; 1600m szint, 5-6 óra).

 

3. nap: Irány a Dom

A háztól az ösvényt követve hamarosan a gleccser széléhez érünk. A kövekkel borított jégfelszínen emelkedünk egy katlanig, ebben felmegyünk egy sziklasávhoz, ahol fix kötelek segítik a mászást. Ezután törmelékes oldalban haladunk egy kis csorbáig, ahonnan kitett párkányokon és egy kiemelkedésen át jutunk a Festi-hágóba (3723m).

 

Hasonló nehézségű túrák
– Mont Blanc
– Matterhorn
– Elbrusz
Könnyebb túra
– Pizbernina-Pizpalü

Innen lemegyünk a Hohberg-gleccserre, ahol sziklafalak alatt haladunk el, közben hatalmas jégtömböket kerülünk meg. Ezután a hegyoldalban egyre meredekebben fel a hegy északi gerincére, majd fel a csúcsra (Dom, 4545m; 1650m szint, 6 óra). A szokásos csúcs-csoki elfogyasztása után mihamarabb indulunk vissza, mivel hosszú út vár még ránk a hegy lábáig, a kempingig.

 

4. nap: Hazaút

Magunk mögött hagyjuk a Mischabel-csoport csúcsait és utazunk haza Budapestre.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Felszerelés

Mivel a túrák részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért technikai felszereléssel nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal.

Mivel a túra során az első nap sátrazás van, a sátrazáshoz szükséges holmit értelemszerűen hozd magaddal. A sátor/hálózsák/matrac az autókban maradhat, mert a hegyen menedékházakban szálltok meg.

Nézzünk néhány felszerelést, ami be kell kerüljön a zsákba:

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. Erősen ajánlott a merevtalpú, automata rögzítésű hágóvasra készített bakancs. Ha nagyon nem tudod megoldani, az ne tartson vissza, mert azok a hágóvasak amiket kapsz túravezetődtől, minden bakancsra rámennek, de érdemes merevtalpú, automata hágóvassal felszerelt bakanccsal készülni.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát.
 • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet és meleg rétegek (softshell, polár, esetleg vékony pehely vagy műpehely kabát)
 • Sapka, kesztyű, túrazoknik (kesztyűből legyen tartalék is)
 • Étel-ital
 • Túrabot
 • Fejlámpa
 • Hálózsákbélés A hüttékben köteleznek saját hálózsákbélés használatára.
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
 • 30-40 literes hátizsák.

Élelem, víz

Az étkezésekről a túra során mindenki egyénileg gondoskodik magának. Élelmiszert a hegy lábánál lévő faluban lehet vásárolni, de jóval drágábban, mint hazánkban, ezért lehet, hogy az „ellátmányt” inkább megéri itthonról magaddal hoznod (pl. kenyér, szalámi, kolbász, sajt, müzliszelet, stb.).

A menedékházban van vízvételi lehetőség; itt tudod magadhoz venni egész napos folyadékmennyiséged.

Szállás

Figyelem! Az alábbi árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A részvételi díj nem tartalmazza ezeket a költségeket, a helyszínen egyénileg fizetendő.

A túra első és utolsó estéjét egy kempingben töltöd, Randa városában. A csúcstámadás előtti este pedig a Domhütte lesz az otthonod egy éjszaka erejéig.

 • Kemping ára: 16 CHF/fő/éj (2 éjszaka)
 • Domhütte, reggelivel és vacsorával: 82 CHF/fő/éj

Amennyiben szeretnéd, a falubeli éjszakákon (némi plusz költség fejében) panzióban/hotelben is megszállhatsz. (Kérjük, hogy ezt jelentkezéskor jelezd felénk)Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain