Vietnám: Fansipan (3143 m) csúcstúra és motoros barangolás [30.000 Ft bevezetési kedvezménnyel]

Vietnám és Indokína csúcsa

Vietnám: Fansipan (3143 m) csúcstúra és motoros barangolás [30.000 Ft bevezetési kedvezménnyel]

Vietnámot igazán stílusosan járod be: látványos dzsungeltúrán mászod meg az ország és egész Indokína legmagasabb pontját, ahonnan páratlan élmény napfelkeltét nézni. A kanyargó folyók vidékét, a turistát kevesett látott eldugott törzsi falvakat pedig háromnapos, könnyed motoros túrán ismered meg. A leglátványosabb élményt a végére tartogatjuk: a Halong-öböl cukorsüveg-szerű, meredek sziklafalú szigetein eldugott strandokon fürdesz, majd akár kajakba is pattanhatsz, hogy még kerekebb legyen a felfedezés.

A túra fénypontjai:

 • Fansipan: Indokína legmagasabb pontjának megmászása kétnapos túrán
 • Halong Bay cukorsüveg-alakú szigeteinek felfedezése három napban
 • Háromnapos motorstúra eldugott falvak közt
 • Sapa – egyedülállóan szép “trópusi-alpesi falu” és környéke

Túravezetőid

Egyéb információk

A túra nem igényel hegymászó-tudást. Laza, kellemes trekkingekre kell gondolj, de a Fansipan mászáskor az első napon 1000 méter körüli szintemelkedés vár (lefele nem kell jönni aznap). Ha nem szeretnél motort vezetni, akkor valaki mögé felülhetsz. A túra árában egyébként automata váltós, 50 köbcentis kisrobogó van benne, de felár ellenében nagyobb motor is bérelhető.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Technikai nehézség
1
Kulturális sokk
3

Program

1. nap – Budapest – Hanoi

A repülő indulásától függően találkozás a ferihegyi reptéren. Egy átszállással utazás Hanoiba.

2. nap – Sapa, indulás Fansipan túrára

Érkezéstől függően elfoglalod a szállásunkat Hanoiban és városnézésre kerekedünk ebbe az egyszerre modern, felhőkarcolós és ősi ázsiai metropoliszban, mely erős francia gyarmati beütéssel bír. Ennek megfelelően hemzsegnek a jobbnál jobb kávézók és éttermek a koloniális óváros környékén.

Viszonylag kényelmes, fekvős éjszakai buszra szállunk egy igazi vietnámi ékszerdoboz irányába. Sapába 7 órás utazás után hajnalban érkezel és irány a kellemes vendégház.

3. nap – Sapa

A vendégházban kicsit rápihenünk az éjszakára, majd felkerekedik a csapat Indokína csúcsát, a 3143 méter magas Fansipant.

Túránk kiindulópontja Sapa, ez a varázslatos kisváros egyébként önmagában is megér egy felfedezést; képzelj el egy alpesi falut… Indokínában. Itt is csipkés, 3000 méter fölé karcoló hegycsúcsok díszitik a szkájlájnt, de a növényzet buja trópusi bamuszerdők, a tehénlegelők helyett teraszos rizsföldek teszik változatossá a tájat.

Kávézók, és Hanoihoz hasonlóan itt is remek konyha, rendben tartott utcák és házak teszik kellemessé a megismerését.

Első nap kb. 6 órányi lassú emelkedés után a túrát egy 2700 méteren lévő menedékházban fejezed be.

Bambusz erdőkön, rizsteraszokon vezet a technikai nehézségektől mentes turistaút. Megeshet, hogy az esős évszakból hátramaradt földcsuszamlások hordalékán kell átvergődni, mert kicsit rászaladt az ösvényre.

4. nap – Fansipan

Hajnalban elérjük a csúcsot, a napfelkeltét már Indokína tetejéről fényképezzük!

Ez a hegycsúcs nem vadregényes; egy hatalmas komplexum épült rá. Templom, szobor, kávézó, óriási kilátó és egy nagy obeliszk várja az ideérkezőket. Jó eséllyel kristálytiszta időnk lesz káprázatos kilátással. Délelőtt egy másik úton leereszkedünk a százméteres Love vízeséshez. Kora délután már Sapa remek éttermeinek egyikében költöd a csúcsmászás után kijáró győzedelmi ebédet.

Délután harcikedv függvényében a szomszédos Cat Cat faluba teszünk egy rövid túrát. Az egyébként is csinos ösvényt olykor szarvasmarhacsordák tarkítják. Itt jó eséllyel elkészül életed első “vízesés a függőhíd mögött, (tehén installációval)” fényképed.

5. nap – Sapa

A csapat erőnlététől függően egy hosszabb vagy egy rövidebb túrára indulunk Sapa környéki hegyeken és rizsföldeken. Számos függőhíd és stílus esőerdei bambuszviskók mellett halad el az út. A városokban/falvakban színes csecsebecséket, népviseleti ruhákat áruló anyókák és gyerekek szólongatnak.

6. nap – Ha Giang – Du Gia

Miután a fárasztó éjszakai utazás után hajnali 3-4-re érkezel a szállásra. Kipihenjük magunkat, átnézzük a felszerelést, összepakolunk és elindulunk Du Gia felé. Útközben gyakran megállunk fényképezni, frissíteni, patakban fürdeni. Az út összesen kb. 110km, nagyrészt viszonylag jó minőségű aszfalton. Az alábbi mini-dokumentumfilm jól illusztrálja e néhány napot, több mozzanat pedig a Du Gia felé vezető úton készült:

7. nap – Du Gia -Dong Van

Egész nap kényelmes tempóban robogunk keresztül a hegyeken. Számtalan dzsungellel benőtt óriás-cukorsüveg mellett hajtunk el, melyeket nem csak a völgyből csodálhatsz, de “derékmagasságból” is, hiszen a környező hegyek oldalába is felkapaszkodik a tekergő aszfaltút. Ahol kedvünk tartja, megállunk fotózni, pihenni. A túravezetőd jó néhány rejtett ösvényt ismer, melyek mentén érdemes röviden feltúrázni az élmény tovább-fokozása végett.

A törzsi falvakban, melyeken átmotorozunk, rengeteg az utcán színes ruhában szaladgáló, mosolygó gyerek. Ezen a vidéken a kávézók kevésbé elágánsak, jóval autentikusabbak mint akár Hanoi, akár a felkapottabb Sapa körzetében.

Délutánra érünk Dong Van-ba.

8. nap – Dong Van – Skypath túra – Lung Cu zászlótorony – Dong Van

Reggeli után pár kilométert visszamotorozunk a Mai Pi Leng szoros felé, és néhány órát túrázunk a karszthegyek között. Ebédre visszatérünk Dong Van-ba, majd onnan az ország legészakibb részébe indulunk, a Lung Cu faluban lévő hatalmas zászlótoronyhoz. Ez a terület majdnem Kína, a Skypath része a túrának pedig majdnem tenyérizzasztó:

9. nap – Dong Van – Lung Khuy barlang – Ha Giang

A mai napon 140 kilométert robogunk vissza Ha Giang városába. A motoros túra utolsó napja bőven tartogat olyan tájakat és látványt, hogy csak ezen a napon könnyen elcsattan 100 fénykép a legtöbb utazónál.

Megállunk többek között a Lung Khuy barlangnál, ami nagyjából egyórás kitérőt, túrát jelent. A dzsungel mélyére barangolva egy nem túl jelentőségteljes barangbejáraton áthaladva egy látványosan kivilágított cseppkőbarlangba érkezel. Egyes termeiben 30 métert is elér a belmagasság, a barlang látogatható része pedig kényelmesen bejárható az épített folyosón.

Ha Giangba visszaérve lezuhanyozunk, megvacsorázunk és éjszakai busszal visszaindulunk Hanoiba.

10-12. nap – Hanoi – Ha Long Bay

Hajnali 5-6-ra érünk vissza Hanoiba, ahol kényelmesen megreggelizik a csapat. Túránk valószínűleg egyik leglátványosabb részéhez érkeztünk – a Ha Long Bay-t és szigetvilágát fedezed fel. A tengerből az ég felé törő, cukorsüveg-szerű, meredek sziklafalú szigetein eldugott strandokon fürdesz. Akár kajakba is pattanhatsz, így érzékelhető igazán a tengerből kiemelkedő mészkőmonstrum-hegyek valódi mérete. Egyszerre szép, és olykor félelmetesen “eltörpítő” élmény.

Evezés közben hol tengerparti baroknál kötsz ki, hol majmokkal teli szigeteken, hol kis homokos lagunákban. Mikor elég volt az óceánból, Cat ba szigetén akár robogóra is pattanhatsz, hogy felfedezd a sziget távoleső titkait… A szállás mindkét itt töltött éjszakán egy barátságos szállóban lesz Cat ba szigetén.

Repülőgéped vagy a 12. nap éjszakáján, vagy a 13. nap kora reggelén indul haza.

 

Felszerelés és infó

Földrajzi fekvés

Fansipan: Ugyan Vietnámban mindig meleg van, Észak-Vietnam 3 ezresei igen hűvösek tudnak lenni hajnalban, ezért éjszakára hálózsák, a hajnali indulásra meleg ruha, legalább polár vagy softshell dzseki ajánlott. A túra többi részén meleg, párás időre számíthatsz.

Esőre mindig fel kell készülni annak ellenére, hogy száraz évszakban megyünk.

Árak, egyéb költségek:

A részvételi díj nem tartalmazza az alábbiakat:
• Utazás repülővel – Budapestről kb. 170-240000 Ft-tal számolj, de ez függ a foglalási időponttól is. A repjegyvásárlást az iKaland végzi, ha egyénileg szeretnéd intézni, jelezd felénk.
• Helyszíni csomag – a helyszínen fizetendő összeg: 400 USD/fő (teljes ellátás a hegyen, transzferek, porterek, Ha Long Bay költségei).
• Biztosítás – extrémsport kiegészítő nem szükséges ehhez a túrához.)
• Étkezés egyéni igény szerint

• Vízum, magyar állampolgárok számára kötelező – 30 USD

• Oltások, nem kötelező, de ajánlott – 25.600 Ft

Felszerelés

A hegyre:

 • kényelmes túrabakancs, túracipő, de a futócipő is megteszi, túrazokni
 • softshell túranadrág, softshell kabát
 • héjkabát/esőkabát
 • naptej, napszemüveg
 • fejlámpa (tartalék elemekkel)
 • kulacs
 • hálózsák
 • étel-ital, energiaszeletek
 • higéniai kendő vagy gél, wc papír, zsebkendő

A hegy előtt és után:  Ebben a melegben kényelmes egy könnyű cipő vagy szandál. Sapka, naptej, napszemüveg erősen ajánlott, mint ahogy a hosszú ujjú póló vagy ing is megkímél a perzselő naptól. A túrákhoz adunk hálózsákot, így azt nem kell cipelni.

A motorozosához:

 • naptej, napszemüveg
 • kesztyű
 • kendő az arc elé vagy csősál
 • kényelmes kishátizsák
 • esőkabát

A motorozás technikai részletei ne ijesszenek el senkit. Van lehetőség automata sebességváltós robogót bérelni, ez a legegyszerűbb lehetőség, nem kell segességváltással foglalkozni, szinte magától megy. Némi gyakorlat azért nem árt, egy-két helyen rossz minőségű az út és végig szerpentinen megyünk. Gyakorlott motorosok bérelhetnek terepmotort, erre azonban technikailag semmi szükség, végig aszfalton megyünk.

Aki végképp úgy érzi, a motorozás nem neki való, két dolgot tehet: az iKaland csapatból fölül valaki mögé, ha pedig valamiért ez nem jön össze, fel tudunk venni helyi motorost, aki végig jön velünk és hozza a nem motorozókat. A túra autóval nem teljesíthető, kerékpárral pedig rendkívül kimerítő (összesen kb. 400km, több mint 10.000 méter szinttel). A túra helyszíni költsége az automata váltós robogót tartalmazza, a nagyobb teljesítményű motor, illetve motoros bérlése plusz költséggel jár.

Belföldi utazás

A Hanoi reptérről éjszakai vonattal megyünk Sapaba, onnan szervezett kisbusszal jutsz el a hegyekhez és vissza. A nagyobb városok között általában éjszakai busszal közlekedünk, ahol ágyakon tudsz aludni.

Szállások

Sapabanban egyszerű, de tiszta hostelben fogsz lakni. A szobában jó eséllyel csak egy ágy, egy fogas meg egy mosdó lesz, a wc és a tusoló pedig a folyosó végén található.

Éltel-ital

Vietnámnak kiváló a konyhája. Mivel egy-két napos túráink lesznek, minden nap lehet válogatni éttermek tucatjai közül, nemcsak vietnámi, hanem ugyanekkora arányban külföldi konyhák (elsősorban francia, indiai, koreai valamint a hamburger-pizza-hot dog szentháromság itt is elérhető szinte mindenütt). A túrákra szendvicset, kekszet viszünk. A hegyi szálláson tudunk helyi főtt ételt venni.

Pénz és vásárlás

Vietnám pénzneme a dong. Jelenleg 1 USD = 23.2 dong. Bankkártyával a legtöbb helyen nem lehet fizetni, viszont ATM-ből bárhol ki tudsz venni kp-t. Hogyha KP-t hozol, a Dollárt némileg egyszerűbben válthatod, mint az Eurot.

Vietnám tud rendkívül olcsó is lenni. A helyi éttermek főételei (pl. tészta csirkével vagy disznóval) 2 dollár alatt vannak, a sör literje úgyszintén. A nem vietnámi konyhát kínáló éttermek európai áron futnak (hamburger 4-5 USD, pizza 5-10 USD, indiai 7-8 USD per főétel)

Oltások, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltás nincs a térségbe, azonban erősen ajánlott a Hepatitis A+B kombinált és a Tetanusz oltások beadatása. Ezek beadását legkésőbb 1 hónappal az utazás előtt meg kell kezdeni. Maláriától nem kell tartani, de biztonság esetére legyen nálad Malarón nevű tabletta. Ezzel kapcsolatban tájékozódj körül az Országos Epidemiológiai Központ honlapján.  Mindig a vécével van a gond, ugye? Nos, Vietnámban nem lesz ebből probléma. A természetben mindenhol ugyanolyan, a szállásokon meg van rendes angol wc.

Vízum

Vietnámba történő belépéshez magyar állampolgároknak előzetes vízumügyintézés szükséges. Info a Konzuli szolgálat honlapján itt érhető el. 

 Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain