Téli magashegyi felkészítő tábor a Sonnblicken – 3106 m

Minitanfolyam, ahol egy 3000-es csúcson éjszakázol

Az biztos, hogy itt nagy kanállal tömheted magadba mind az elméleti, mind a gyakorlati hegymászó tudást – specifikusan azt, ami a téli hegyjárásban lesz a segítségedre. Terv szerint a csúcson lévő menedékházban éjszakázunk. Amennyiben a lavinahelyzet vagy az időjárás nem teszi lehetővé a biztonságos csúcsmászást, úgy az 1500 méteren lévő menedékházban töltjük a második éjszakát is.

Téli magashegyi felkészítő tábor a Sonnblicken – 3106 m

Erre a túrára Bázis éves tagsággal kedvezményesen jelentkezhetsz. Éves tagságok 69.900 forinttól indulnak. Bázis éves tagoknak a részvételi díj 32.900 Ft.

A cél: felkészülni azokra a fizikai, technikai, mentális kihívásokra és körülményekre, amelyek téli csúcsok megmászása során várnak rád. Akkor is, ha teljesen kezdő vagy ezen a téren. Természetesen nem állítjuk, hogy egy hétvége után már indulhatsz is extrém, téli mászásokra… De az biztos, hogy itt nagy kanállal tömheted magadba mind az elméleti, mind a gyakorlati hegymászó tudást.

Amennyiben a körülmények megfelelőek, felmászunk a 3106 méteres Sonnblickre és a csúcsra épült menedékházban töltöd az éjszakát.

Tematika (gyakorlat és elmélet):

 • Gleccserjárás technikái (alapszinten: hágóvas és csákány használata, kicsúszás, mentés a hasadékból.)
 • Nyomfektetés és útvonal-választás
 • Lavinaismeret
 • Csúcsmászás egy közeli 3000-esre
 • Jégmászás
 • Bivakolás alapjai téli körülmények közt

 

Egyéb információk

Alapfeltétel a jó fizikai erőnlét és az előzetes magashegyi túratapasztalat. Ne ez legyen az első téli magashegyi túrád. Figyelem! A tanfolyam nem helyettesíti a hegymászó tanfolyamokat. Ez a mini-tanfolyam arra szolgál, hogy elindítson a hegymászóvá válás felé vezető úton, valamint, hogy megszerezd azt a tapasztalatot, amellyel sikeresen megmászhatod a kínálatunkban szereplő nagy hegyeket. Tökéletes arra, hogy felkészítsen, kondit formáljon, rutint és tudást adjon nyári 4-6000 méteres mászásokra. Amennyiben az időjárás vagy a lavinahelyzet nem teszi lehetővé a biztonságos csúcsmászást, az alsó menedékház környékén lesz az oktatás - itt is bőven akad szép másznivaló.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
1
Kulturális sokk
0

Program

Figyelem! A tanfolyam nem helyettesíti a hegymászó tanfolyamokat. Ez a tanfolyam arra szolgál, hogy elindítson a hegymászóvá válás felé vezető úton és hogy megszerezd azt a tapasztalatot, amellyel sikeresen megmászhatod a kínálatunkban szereplő nagy hegyeket. Tipikusan akkor ajánljuk, ha most ismerkednél a téli magashegyek világával és érdekel, hogy mi miért történik a hegyekben.

Tökéletes alapozás és felkészítést nyújt nyári 4-6000 méteres mini-expedíciókhoz is, mint a Kazbek, Elbrusz, Damavand, Stok Kangri és társai. 

Amennyiben az időjárás/lavinahelyzet nem teszi lehetővé a tanfolyam megtartását, úgy másik helyszínen/időpontban rendezzük meg vagy módosítunk az útvonalon és a lenti ház mellett kerül megrendezésre az oktatás.

1. nap – Utazás és túra a menedékházba

Budapestről kora reggel vágsz neki, Raurisig ugyanis hat órát kell autózni. A Sonnblick alatti parkolóban rövid eligazítás és a felszerelések kiosztása következik, majd rövid erdei séta következik cuccostul az (alsó) szállásodig, a Kolm Saigurn menedékházhoz. A szállás, a csapat gyorsasága és az időjárástól függően a mai napba belefér még egy kis hegyi oktatás.

Ahogy bevackolod magad a szobába, érezni fogod a ház egyedi hangulatát, ami egykor aranyásók bázisaként is szolgált. A ház hasonlóan fontos erénye az elhelyezkedése: kellő hidegben mesterséges jégfal mered a magasba, de egy-két mászható jégvízesésekig sem kell néhány percnél többet sétálnod.

2. nap – Túra a Sonnblickre – 3106 m

Vezetőd vekkere fájdalmasan korán kukorékol, mert ma 1500 méter szintet kell lenyomnod a Sonnblick csúcsáig. A táv sem kutya, így tényleg fontos, hogy időben induljon el a csapat. A csúcson azonban vár a Zittelhaus kényelme – itt töltöd az éjszakát. A ház egyébként az Alpok egyik legmagasabban fekvő, működő meteorológiai állomása is egyben. Különös és ritka élmény egyrészt egy 3000-es hegycsúcson, télen (!) éjszakázni… másrészt egy

Amennyiben az időjárás vagy a lavinahelyzet nem teszi lehetővé a biztonságos csúcsmászást, az alsó menedékház mellett lesz az oktatás.

3. nap – Ereszkedés a faluba és hazautazás

A reggeli után elindulsz a parkoló felé, de az úton meg-megállva további bevezetést nyersz a téli hegyjárás fortélyaiba.

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni.

Érkezz kipihenten! Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlesz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

Alapfeltétel a jó fizikai erőnlét és az előzetes magashegyi túratapasztalat.

Felszerelés

Amit az iKalandtól kapsz:

 • hótalp, hágóvas, beülő, csákány, sisak, kötél, karabínerek
 • lavina felszerelés (jeladó, szonda, lapát) korlátozott számban bérelhető az irodánkból (5500 Ft/fő), de mindenkinek kötelező. A felszerelést jelentkezési sorrendben biztosítjuk, amennyiben neked nem jut, a Store 13-ban tudsz bérelni.

Amit neked kell magaddal hoznod:

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. Fontos, hogy megfelelően szigeteljen, ugyanis 3 napig fogsz a hóban gyalogolni.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát
 • Kamásli
 • Aláöltözet és legalább 2-3 meleg réteg (polár, softshell, pehely/szintetikus kabát, extra meleg rétegek)
 • Sapka, 2 vastag kesztyű, túrazokni, sí/arcvédő maszk vagy csősál
 • Étel-ital: másfél literes palack, (esetleg termosz), csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna.
 • Túrabot (hótányérral)
 • Fejlámpa (tartalék elemmel)
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
 • 30-40 literes hátizsák

Amit azonban felesleges hoznod:

 • Vastag téli hálózsák
 • Saját hótalp/hágóvas: ha szeretnéd, hozhatsz saját felszerelést – kérjük, jelezd előre, milyet és milyen állapotban lévőt hoznál. A részvételi díj nem csökken, hogyha saját felszereléssel mászol.
 • A jó öreg laposüveg – csak óvatosan és indulás előtt, túra alatt semmiképp ne húzd meg!

Szállás

A túra során menedékházban szállsz meg. A szállás árát a részvételi díj NEM tartalmazza.

Erre kb. 61-68 €-t számolj, ÖAV tagsági kártya esetén 52-68 €-t.

Ha a fenti házig nem jut el a csapat (időjárás, lavinahelyzet), akkor a lenti ház mellett lesz az oktatás. Ne aggódj erre az esetre izgalmas és még tartalmasabb programmal készülünk ;)

Étel-ital – étkezés

Az étkezés egyéni igényeid szerint történik. A menedékházakban van konyha, ahol bőséges meleg ételt kaphatsz. Egy leves 4-6, egy sör 3-4, egy kiadós főétel 9-15 euróba kerül. Napközbenre egyénileg készülj csokikkal, magvakkal, szendvicsnek valóval. A kulacsodat a ház mosdójában gond nélkül megtöltheted.

Utazás

Az utazás teleautó rendszerben történik, a túravezető is az egyik autóba társul be. Az ajánlott útvonalat itt találod. Ha te jössz autóval, a hóláncot se hagyd otthon.


Rocky Mountain