Magashegyi túra a Sonnblickre – 3106 m

Egy tűdőtágító, comberősítő háromezres mászás

Akár első háromezresnek, akár nagyobb túra előtt edző/akklimatizációs csúcsnak is tökéletes a Sonnblick megmászása. Ha időben összeáll a csapat, akkor a 3106 méteres hegycsúcsra épített menedékházban tudsz éjszakázni, ami különleges élmény.

A parkolótól több mint 1500 méter szintkülönbség bekebelezése vár Rád; combosítás felsőfokon! :)

Magashegyi túra a Sonnblickre – 3106 m

A cél: egy észbontóan szépet túrázni egy közeli, hófoltos háromezresre technikai nehézségek nélkül… és kellemesen elfáradni. Egy kis szerencsével helyet kapunk a hegycsúcson lévő meteorológiai állomás mellett üzemelő kis menedékházban; így a háromezres HEGYCSÚCSON éjszakázás egyedi élménye is kijut.

Egyéb információk

Alapfeltétel a jó fizikai erőnlét és az előzetes magashegyi túratapasztalat.  Ez a hegy tökéletes arra, hogy felkészítsen, kondit formáljon, rutint és tudást adjon 4-6000 méteres mászásokra. A felső, csúcson lévő menedékházban nehéz helyet foglalni, így a csúcson alvás csak akkor válik lehetségessé, ha időben összeáll a csapat, illetve időben jelentkezel.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Kulturális sokk
0

Program

Tökéletes alapozás és felkészítést nyújt nyári 4-6000 méteres mini-expedíciókhoz is, mint a Kazbek, Elbrusz, Damavand, Stok Kangri és társai. 

1. nap – Utazás és túra az alsó menedékházba

Budapestről kora reggel vágsz neki, Raurisig ugyanis hat órát kell autózni. A Sonnblick alatti parkolóban rövid eligazítás és a felszerelések kiosztása következik, majd rövid erdei séta következik cuccostul az (alsó) szállásodig, a Kolm Saigurn menedékházhoz. A szállás, a csapat gyorsasága és az időjárástól függően a mai napba belefér még egy kis hegyi oktatás.

Ahogy bevackolod magad a szobába, érezni fogod a ház egyedi hangulatát, ami egykor aranyásók bázisaként is szolgált. A ház hasonlóan fontos erénye az elhelyezkedése: egy-két néhány percnyi sétára van a háztól.

2. nap – Túra a Sonnblickre – 3106 m

Vezetőd vekkere fájdalmasan korán kukorékol, mert ma 1500 méter szintet kell lenyomnod a Sonnblick csúcsáig. A táv sem kutya, így tényleg fontos, hogy időben induljon el a csapat. A csúcson azonban vár a Zittelhaus kényelme – itt töltöd az éjszakát. A ház egyébként az Alpok egyik legmagasabban fekvő, működő meteorológiai állomása is egyben. Különös és ritka élmény egy 3000-es hegycsúcson éjszakázni.

Amennyiben a csapat nem áll össze időben és nem tudunk helyet foglalni a felső házba a csúcson, akkor még aznap visszaereszkedünk a Kolm Saigurnba és ott éjszakázik a csapat.

3. nap – Ereszkedés a faluba és hazautazás

A reggeli után elindulsz a parkoló felé (vagy a csúcsról lefelé), majd irány Budapest.

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Jó idő esetén is beüthet köd, jég- vagy hóvihar, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni.

Érkezz kipihenten! Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlesz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

Alapfeltétel a jó fizikai erőnlét és az előzetes magashegyi túratapasztalat.

Felszerelés

Amit neked kell magaddal hoznod:

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. Hófoltokra számítanod kell.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát
 • Kamásli
 • Aláöltözet és legalább 2 meleg réteg (polár, softshell)
 • Sapka, 2 vastag kesztyű, túrazokni, sí/arcvédő maszk vagy csősál
 • Étel-ital: másfél literes palack, (esetleg termosz), csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna.
 • Túrabot (hótányérral)
 • Fejlámpa (tartalék elemmel vagy powerbankkel)
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
 • 30-40 literes hátizsák; ekkorába bele kell férj
 • hálózsákbélés a menedékházakhoz, esetleg vékony hálózsák, ha fázós vagy és nem elég a 2 pokróc ami adott.

Amit azonban felesleges hoznod:

 • Vastag téli hálózsák
 • A jó öreg laposüveg – csak óvatosan és indulás előtt, túra alatt semmiképp ne húzd meg!

Szállás

A túra során menedékház(ak)ban szállsz meg. A szállás árát a részvételi díj NEM tartalmazza.

Erre kb. 61-68 €-t számolj, ÖAV tagsági kártya esetén 52-68 €-t.

Étel-ital – étkezés

Az étkezés egyéni igényeid szerint történik. A menedékházakban van konyha, ahol bőséges meleg ételt kaphatsz. Egy leves 4-6, egy sör 3-4, egy kiadós főétel 9-15 euróba kerül. Napközbenre egyénileg készülj csokikkal, magvakkal, szendvicsnek valóval. A kulacsodat a ház mosdójában gond nélkül megtöltheted.

Utazás

Az utazás teleautó rendszerben történik, a túravezető is az egyik autóba társul be. Az ajánlott útvonalat itt találod.Hasonló finomságok

Rocky Mountain