Magashegyi túra a Sonnblickre – 3106 m

Egy tűdőtágító, comberősítő háromezres mászás

Akár első háromezresnek, akár nagyobb túra előtt edző/akklimatizációs csúcsnak is tökéletes a Sonnblick megmászása. Ha időben összeáll a csapat, akkor a 3106 méteres hegycsúcsra épített menedékházban tudsz éjszakázni, ami különleges élmény.

A parkolótól több mint 1500 méter szintkülönbség bekebelezése vár Rád; combosítás felsőfokon! :)

Magashegyi túra a Sonnblickre – 3106 m

A cél: egy észbontóan szépet túrázni egy közeli, hófoltos háromezresre technikai nehézségek nélkül… és kellemesen elfáradni. Egy kis szerencsével helyet kapunk a hegycsúcson lévő meteorológiai állomás mellett üzemelő kis menedékházban; így a háromezres HEGYCSÚCSON éjszakázás egyedi élménye is kijut.

Időpontok

Indulás

Érkezés

2019. augusztus 2., péntek 2019. augusztus 4., vasárnap
2019. augusztus 9., péntek 2019. augusztus 11., vasárnap

Jelentkezési határidő

14 nappal indluás előtt

Egyéb információk

Alapfeltétel a jó fizikai erőnlét és az előzetes magashegyi túratapasztalat.  Ez a hegy tökéletes arra, hogy felkészítsen, kondit formáljon, rutint és tudást adjon 4-6000 méteres mászásokra. A felső, csúcson lévő menedékházban nehéz helyet foglalni, így a csúcson alvás csak akkor válik lehetségessé, ha időben összeáll a csapat, illetve időben jelentkezel.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Kulturális sokk
0

Program

Tökéletes alapozás és felkészítést nyújt nyári 4-6000 méteres mini-expedíciókhoz is, mint a Kazbek, Elbrusz, Damavand, Stok Kangri és társai. 

1. nap – Utazás és túra az alsó menedékházba

Budapestről kora reggel vágsz neki, Raurisig ugyanis hat órát kell autózni. A Sonnblick alatti parkolóban rövid eligazítás és a felszerelések kiosztása következik, majd rövid erdei séta következik cuccostul az (alsó) szállásodig, a Kolm Saigurn menedékházhoz. A szállás, a csapat gyorsasága és az időjárástól függően a mai napba belefér még egy kis hegyi oktatás.

Ahogy bevackolod magad a szobába, érezni fogod a ház egyedi hangulatát, ami egykor aranyásók bázisaként is szolgált. A ház hasonlóan fontos erénye az elhelyezkedése: egy-két néhány percnyi sétára van a háztól.

2. nap – Túra a Sonnblickre – 3106 m

Vezetőd vekkere fájdalmasan korán kukorékol, mert ma 1500 méter szintet kell lenyomnod a Sonnblick csúcsáig. A táv sem kutya, így tényleg fontos, hogy időben induljon el a csapat. A csúcson azonban vár a Zittelhaus kényelme – itt töltöd az éjszakát. A ház egyébként az Alpok egyik legmagasabban fekvő, működő meteorológiai állomása is egyben. Különös és ritka élmény egy 3000-es hegycsúcson éjszakázni.

Amennyiben a csapat nem áll össze időben és nem tudunk helyet foglalni a felső házba a csúcson, akkor még aznap visszaereszkedünk a Kolm Saigurnba és ott éjszakázik a csapat.

3. nap – Ereszkedés a faluba és hazautazás

A reggeli után elindulsz a parkoló felé (vagy a csúcsról lefelé), majd irány Budapest.

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Jó idő esetén is beüthet köd, jég- vagy hóvihar, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni.

Érkezz kipihenten! Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlesz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

Alapfeltétel a jó fizikai erőnlét és az előzetes magashegyi túratapasztalat.

Felszerelés

Amit neked kell magaddal hoznod:

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. Hófoltokra számítanod kell.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát
 • Kamásli
 • Aláöltözet és legalább 2 meleg réteg (polár, softshell)
 • Sapka, 2 vastag kesztyű, túrazokni, sí/arcvédő maszk vagy csősál
 • Étel-ital: másfél literes palack, (esetleg termosz), csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna.
 • Túrabot (hótányérral)
 • Fejlámpa (tartalék elemmel vagy powerbankkel)
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
 • 30-40 literes hátizsák; ekkorába bele kell férj
 • hálózsákbélés a menedékházakhoz, esetleg vékony hálózsák, ha fázós vagy és nem elég a 2 pokróc ami adott.

Amit azonban felesleges hoznod:

 • Vastag téli hálózsák
 • A jó öreg laposüveg – csak óvatosan és indulás előtt, túra alatt semmiképp ne húzd meg!

Szállás

A túra során menedékház(ak)ban szállsz meg. A szállás árát a részvételi díj NEM tartalmazza.

Erre kb. 61-68 €-t számolj, ÖAV tagsági kártya esetén 52-68 €-t.

Étel-ital – étkezés

Az étkezés egyéni igényeid szerint történik. A menedékházakban van konyha, ahol bőséges meleg ételt kaphatsz. Egy leves 4-6, egy sör 3-4, egy kiadós főétel 9-15 euróba kerül. Napközbenre egyénileg készülj csokikkal, magvakkal, szendvicsnek valóval. A kulacsodat a ház mosdójában gond nélkül megtöltheted.

Utazás

Az utazás teleautó rendszerben történik, a túravezető is az egyik autóba társul be. Az ajánlott útvonalat itt találod.Hasonló finomságok

Rocky Mountain