Grossglockner privát túra: Az alpesi mászás megízlelése (3798 m)

Túra Ausztria legmagasabb csúcsára

“A kihívás, a végtelen hegycsúcsok, a nap és a hó illata ötvöződnek egy utánozhatatlan élménnyé…”

Figyelem

Ez a túra legális, mert hivatásos hegyivezető vezeti. Az Alpokban csak UIAGM/IFGMA képesítéssel rendelkező vezetők vezethetnek hegymászó túrákat. Jogosultság hiányában pénz- és börtönbüntetés jár az illegális hegyi vezetésért. További info itt.

Ennél a túránál a magyar kísérő túravezető mellett, a törvényi előírásoknak megfelelően UIAGM hegyivezetővel mászik a csapat. A UIAGM vezetőddel angolul (vagy németül) tudsz kommunikálni. A magyar vezető természetesen segít a zökkenőmentes kommunikációban.

Grossglockner privát túra: Az alpesi mászás megízlelése (3798 m)

Egy átlagos szombati napon beülsz az autóba és irány Ausztria. „Kirándulni” indulsz – így magyarázod előtte mindenkinek a munkahelyen. Hétfő reggel a kíváncsi kollégáknak fényképeket mutogatsz az osztrák Alpok tetejéről és szavakba próbálod önteni azt, amit lehetetlen: az érzést, mikor a kihívás, a végtelen hegycsúcsok, a nap és a hó illata ötvöződnek egy utánozhatatlan élményben, világos és felejthetetlen életérzéssé… Ennek az élménynek ára van: kitartó gyaloglás és egy rövid, az átlagosnál nagyobb bátorságot igénylő meredek mászás havas, jeges sziklákon.

A Grossglockneren komoly hegymászótudás nélkül is elérhető nagy, klasszikus alpesi csúcsok impozáns világa. A hétvégés kaland olyan exkluzív élményekkel és látvánnyal szolgál, ami eddig csak kevesek kiváltsága volt. 

Íme egy kis kedvcsináló videó és néhány remek fotó, ha még bizonytalan lennél.

Fotók: Boros Norbi

 

 

Egyéb információk

A túrát kezdő, de bevállalós hegymászóknak ajánljuk akik nagyon otthonosan mozognak technikás túraterepen és nehéz via ferratákon. A Grossglockner normál utas megmászása alapfeltétele a Mont Blanc túrának. A csúcs alatt a UIAA II-III-as nehézségű szakaszok vannak. Hogyha nem jártál még 3000-es hegycsúcson és nem tudod magadról biztosan, hogy jól bírod a kitett hegyoldalakat/mély szakadékokat, akkor előbb inkább a Grossvenediger déli oldalát mászd meg, ami egy gyönyörű gleccsertúra. - Ha az időpontok közül egyik sem jó neked, bátran jelezd és megtaláljuk a módját, hogy feljuss a hegyre. - Előfordulhat köd vagy hóvihar ami lehetetlenné teszi a biztonságos csúcsmászást, ilyenkor visszafordul/el sem indul a csapat a csúcsra. És a kilátás sem szép. - A túravezető személye változhat  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

Vélemények a túráról:

“Tegnap jöttem meg a Grossglocknerről. De már indulnék vissza. Vagy még inkább! Valami magasabbra, nehezebbre. Talán a Bernina-ra, Mont Blanc-ra…? Nehéz lesz kivárni a jövő nyarat.” – Varga András, 2009

“Ez a hegy mindenkinek kihívás és mindenkinek teljesíthető, aki alázattal és egy profi túravezetővel érkezik.” – Marci, 2011

“Ha erőd engedi, ha van elég akaraterőd, ha tiszteled és nem meghódítani akarod a hegyeket, akkor mássz fel a csúcsra és meglátod milyen egyszerű minden, ami addig megoldhatatlannak és bonyolultnak tűnt.” – Nagy Dénes, 2010

1. nap: Grossglockner, Stüdlhütte (2801 m)

Kora reggel indulsz Budapestről, kb. 6-7 óra autózás után érkezel meg a Lucknerhaus parkolójába. Itt vezetőddel összepakoltok és 1,5-2 óra alatt feltúráztok a menedékházig.

Az éjszakát a Stüdlhüttében, 2801 méter magasan töltöd. Itt bevacakolod magad a szobába, bőséges vacsora elfogyasztására is lehetőséged lesz a hütte éttermében. Este nyugovóra térés előtt rövid instrukció során túravezetőd ráállítja a bakancsodra a hágóvasat és megtanulod a jégszerszámok helyes használatát.

 

 

2. nap: Grossglockner csúcstámadás (3798 m)

Következhet a technikai mászás. Ma közel 1000 méter szintkülönbség áll közted és a csúcs között. Elegendő “biztonsági időt” hagyva magadnak korán ébreszt szakállas túravezetőd. A házat elhagyva összekötve, hágóvasban és jégcsákánnyal lépdelsz a csúcs irányába. Az igazi kihívás a 3400 méteren fekvő menedékház után következik.

Először a Klein-Glockner csúcsára kapaszkodsz fel, majd rövid ereszkedés után egy schartén vezet át az utad. Itt már felhasználtad a bátorságod jó részét, de még szükséged lesz rá a csúcsig. A kitartó mászás után jutalomként az ország tetejéről és az Alpok egyik igen megbecsült mászóútjának legmagasabb pontjáról tekintesz a Hohe Tauern végeláthatatlan hegyeinek tömegébe.

Innen visszaereszkedtek a Stüdlhüttéig – ahol még egy éjszakát töltesz.

 

 

3. nap: Hazautazás

Reggeli után leereszkedsz a parkolóig, majd késő délelőtt elindulsz hazafelé.

 

Felszerelés és infó

Figyelem! Ennél a túránál a magyar kísérő túravezető mellett, a törvényi előírásoknak megfelelően UIAGM hegyivezetővel mászik a csapat. A UIAGM vezetőddel angolul (vagy németül) tudsz kommunikálni. A magyar vezető természetesen segít a zökkenőmentes kommunikációban. A magyar vezető csak a menedékházig kísér - innentől a helyi vezetőddel mászol.

Amennyiben a lenti feltételeket nem tudod elfogadni, kérjük, hogy ne jelentkezz a túrára.

1. A túrán való részvétel alapfeltétele az előzetes magashegyi és túrázói tapasztalat. (Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy a tapasztalatod megfelelő-e vagy sem, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot.)

2. A kiutazás egyénileg történik. A kiutazás megszervezése a túrán résztvevők feladata, amelyhez segítséget nyújtunk a résztvevőktől beérkezett információk alapján.

3. A túravezetés nyelve angol vagy német, így a résztvevők részéről előny az alapfokú nyelvismeret, de nem kizáró tényező, ugyanis a csapattal tart a magyar kísérő túravezető is.

4. Amennyiben a résztvevő fizikai, technikai felkészültsége nem megfelelő vagy magashegyi felszerelése hiányos, a túravezető eltanácsolhatja a túrától. Ebben az esetben a résztvevő semmilyen kártérítésre nem jogosult.

Földrajzi fekvés

A Grossglockner 3798 méteres magasságával Ausztria legmagasabb hegycsúcsa. A Magas-Tauern az Alpok központi vonulatához tartozik, tőle északra a Kitzbühel, délre a Dolomitok húzódnak.

 

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Grossglockner időjárás előrejelzés. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni. Az éjszakákat a Stüdlhüttében töltöd (2801 méter) előre fűtött szobában.

Érkezz kipihenten. Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2800 méteren (ahol a ház van) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlesz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

A hegy 3798 méteres magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 90-95%-nál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés (kóstold meg a házban tálalt salátákat! :)) és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

 

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancs, esőkabát és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

  • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú.
  • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…A legfontosabb, hogy rétegesen öltözködj, inkább több vékony réteg legyen mint egy vastag. (síkabát, sínadrág nem szerencsés)
  • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
  • Aláöltözet és egy-két könnyű, de meleg polárpulcsi (esetleg softshell vagy vékony pehely kabát)
  • Sapka, kesztyű (egy vékony, egy vastag), túrazokni
  • Étel-ital: másfél literes palack
  • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
  • Fejlámpa
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

 

Szállás

A hegyi éjszakát a 2800 méteren fekvő Stüdlhüttében töltöd. A részvételi díj NEM tartalmazza a szállás és az étkezés árát. 24 €/fő/éj a szállás, a reggeli 10 €. Vacsorára kb. 15-20 €-t számolj.

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat. A biztosítást tőlünk is igényelheted a jelentkezéskor.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.

Utazás, helyszíni találkozó:

Budapestről ez az ajánlott útvonal. Kals-ban táblák jelzik a Lücknerhaus-t, amire egy fizetős (9 euro autonként) út visz fel, a Glocknerstrasse. Néhány tábla segít az eligazodásban, de ha nem boldogulsz, kérdezz meg egy helyit, hogy merre van a Lücknerhaus.

Az utazás egyénileg/teleautó rendszerben történik. Ehhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Az út hossza kb 7 óra Budapestről.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain