Ortler (3905 m)

Dél-Tirol legmagasabb csúcsa

Az egykori Monarchia és Dél-Tirol legmagasabb csúcsa alig van messzebb mint a Grossglockner, de magasabb, egy kicsit nehezebb és sokkal kisebb a tömeg rajta. 3905 méter és tárt karokkal várja a klasszikus alpesi (normál utas) mászásra és a technikai finomságokra kiéhezett túrázókat.

Ha a Grossglocknert szeretted, az Ortlerbe szerelmes leszel. Ha sportos vagány vagy és netán a Glockira fened a fogad, ez egy megfontolandó alternatíva.

Ortler (3905 m)

Szegény Ortler épp lecsúszott a négyezresek közül, de azért mi így is szeretjük, mert Dél-Tirol királya sok kellemes meglepetést tartogat. Ez egy hétvégés kaland azoknak, akik egy klasszikus alpesi hegymászásra és némi technikai finomságra éheznek.

A Glocknernél helyenként egy leheletnyivel technikásabb mászást igényel a túra, de ezt elfelejted, ha körülnézel. Egy kurjantásnyira mászol a svájci határtól festői gleccsereken és hágókon át, miközben szinte hallható a hegy szuszogása a hótakaró alatt.

Fotó: Kiss Peti

Egyéb információk

A túrára akkor jelentkezz, ha már van némi tapasztalatod sziklamászás (esetleg nehezebb via ferráták) és gleccserjárás terén. A túra technikailag egy picivel nehezebb a Grossglocknernél, de fizikailag jóval nagyobb erőpróba.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
2

Program

1. nap: Ponte di Stelvio (1850 m)

Reggel találkozol Budapesten a mászótársaiddal, akikkel együtt éled át a következő napokat és az Ortler meghódítását. Egy hosszú utazás végén megérkezel szállásodra, Ponte di Stelvioba. Vacsorázol, felvered a sátradat és bevackolod magad.

 

2. nap: Payer-ház

Pihenten ébredsz és némi “energiadús táplálék” bevitele után a túravezetőd tart egy rövid, de hasznos eligazítást. Veszed a zsákod és a Tabaretta-ház érintésével (2556 m) felkapaszkodsz a Payer- házig. Ez alatt a 3-4 óra alatt laza 1200 méter szintkülönbséget fogsz leküzdeni. A házba érve túravezetőd biccent a csinos pincérlánynak, aki már csapolja is a söröket.

 

3. nap: Ortler, csúcstámadás (3905 m)

Kora hajnalban fúj ébresztőt a túravezetőd, pillanatok alatt kipattansz a jó meleg ágyból és indulhat a csapat. Még 900 m szintkülönbség választ el az Ortler csúcsától. A felfelé vezető 6 órás úton pazar panorámában gyönyörködsz, de a csúcshoz közeledve figyelmed már a nehezebb 35-40 fokos, helyenként sziklás, havas ösvényre összpontosul. Érdemes még otthon jól feltöltened fényképezőgéped akkuját, mert itt garantáltan szükséged lesz rá. Miután a csúcson kifújtad magad és megetted a csúcs-csokidat, 3-4 óra alatt visszatérsz a már ismert útvonalon a Payer-házhoz, onnan pedig még 2-3 óra ereszkedéssel a faluba. Az éjszakát ismét Ponte di Stelvio kempingjében töltöd.

 

4. nap: Hazautazás

Reggeli után nem maradt más hátra, mint hogy búcsút ints a hegyeknek és elindulj hazafelé.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Földrajzi fekvés:

Az Ortler a legnagyobb hegyláncok közé tartozik. Számos gleccsere és csúcsa van, melyek közül sok csúcs meghaladja a 3000 méteres tengerszint feletti magasságot is. Az Ortler-Cevedale mély völgyek által körülvett területet határol. Nyugatról a Valtellina választja el más területektől, délre a Vallecamonia és a Val di Sole nyílik.

A legmagasabb csúcsa, az Ortler 3905 méter.

 

Időjárás, magasság, erőnlét:

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni a szállásunkra.

Érkezz kipihenten! Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2000 méter körül (Tabaretta-ház: 2556 m) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképpen igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlelsz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz. A hegy 3905 méteres magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 95-98%-ánál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

 

Felszerelés:

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülnöd. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó és bejáratott túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

  • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magas szárú. NEM kell merev talpú, automata rögzítésű hágóvasra készített bakancs, azonban célszerű legalább egy “B” kategóriásat (ez a talp merevségére vonatkozik) beszerezni a hágóvas könnyű felszerelése érdekében.
  • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…
  • Lábszárvédő – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
  • Aláöltözet és egy könnyű, de meleg polárpulcsi
  • Sapka, kesztyű, túrazokni (vagy duplazokni)
  • Étel-ital: másfél literes palack (gleccserpatakban megtöltheted), csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna.
  • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
  • Fejlámpa
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

Étkezés:

A szálláson napi 15-20 euro-ból ki fogsz tudni jönni, a napközbeni étkezésről pedig magadnak gondoskodj.

Szállás:

Második nap a Payer-házban alszol, ahol lehetőséged lesz reggelizni is 10 euro/fő értékben. A túra első és harmadik éjszakáját Ponte di Stelvio kempingjében töltöd. Szállásra 40-60 eurot számolj, attól függően, hogy van-e ÖAV tagságod vagy sem.

 

Utazás:

Az utazás teleautóval történik, vagyis valaki vállalkozik rá, hogy kocsival megy és elviszi a mászótársait is.

A találkozó a BAH csomópontál lévő OMW benzinkútnál szokott lenni, mert könnyen megtalálható és irányban van.

Az ajánlott útvonalat itt találod.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain