Mount Teide, Tenerife – 3718 m – A tengerpartról Spanyolország legmagasabb csúcsára

Kétnapos túra a Teidére, Tenerife szigetének csúcsára

Amikor az Alpokban és a környező hegyekben szomorú “off-szezon” honol, te mediterrán környezetben, Európa legmagasabb vulkánján teszed magad próbára.

Mount Teide, Tenerife – 3718 m – A tengerpartról Spanyolország legmagasabb csúcsára

Semmihez nem fogható érzés, igazi teljesítmény egy nagy hegyet “tényleg” megmászni. E majd’ négyezres hegycsúcsnál nem “csaljuk le” az út felét, mint az Alpokban, ahol 1500-2000 méterről lévő parkolóból szokás indulni. Itt tényleg nulla méterről, a tengerpartról rajtolsz a felhők irányába, hogy egyet sátrazva, majd egyet menedékházban megaludva, dermedt lávát taposva Spanyolország legmagasabb csúcsán nézd a napfelkeltét.

A tiszteletet parancsoló teljesítmény után sokkal jobban esik a rövid ejtőzés Tenerife szurdokainak, színes falvainak, különleges éttermeinek és kávézóinak barátságos világa.

Egyéb információk

A túrára bárki jelentkezhet, de a Teide megmászáshoz előzetes túratapasztalat és jó fizikai erőnlét szükséges. Technikai nehézség nincsen. A tengerpartról indulva kb. 1600 méter szintet kell megtenni sátorral és kétnapi élelemmel és vízzel. Itt kijelölt vadkempingben töltöd az éjszakát. Másnap ugyanennyi szintemelkedés vár Rád, és a Teide alatti menedékház kényelme. A csúcsra harmadnap hajnalban kapaszkodsz fel bő másfél óra alatt, majd telekabinnal és taxival visszatér a csapat a tengerpartra.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Kulturális sokk
2

Program

1. nap – Utazás Tenerifére

Egy [borongós?] őszi napon, nagy mosollyal az arcodon a Liszt Ferenc repülőtérre tartasz. A taxis nem érti, hogyan lehetsz ennyire pozitív, de te lélekben már a Kanári-szigetek ösvényein csavarogsz. A csapat többi tagjával a délelőtti órákban találkozol és 5-8 óra utazás után érkezel Tenerifére.

A reptérről transzfer visz el a tengerparthoz közeli szállásra. Egy boltban feltankolsz a 2,5 napos túrára. Az este folyamán a csapattal és a vezetővel átbeszélitek a következő napokat, de hamar nyugovóra tértek, ugyanis másnap már indul a csapat a Teide megmászására.

2. nap – Fel a Teide derekára

Reggel összekészülés után kisétálsz a tengerpartra, a Playa del Socorrora – stílusosan egy kávé vagy fagyi is beleférhet a túrazsákot egy kicsit félrerakva, mielőtt induló-fotók csattannak és vállra veszed a zsákot. Egyesek térdig belegázolnak az óceánba, és onnan indulnak Spanyolország teteje felé.

Eleinte a kisváros házai között tekergő utcákon vezet az útvonal, később átvált murvás ösvényre. Egyre feljebb haladva a növényzet egyre gyérebb, a fák egyre törpülnek. Egy hegyhátra meredekebben szökik fel az ösvény, de különösebben meredek szakasszal ma még nem találkozol.

Helyenként sokáig elvész az óceán a látótérből, aztán spontán kilátópontokon látványosan előbukkan.

Az erdőhatár alatt nem messze, bartáságos ligetben egy esőház és pártucat sátornak elegendő hely a fák alatt jelzi, hogy megérkeztél a mai szállásra. 1800 méter körül jársz és mintegy 18 km-t tettél meg a hullámokban ácsorgás óta.

Sátorállítás, főzés és pihenés a program. Mivel e kijelölt sátorhely közel van egy főúthoz, meg lehet próbálkozni pizzarendeléssel is; hátha felhoznak ide is egy kanári-toppingos pizzát. 3-4 kilométerrel feljebb sétálva (vagy a főúton stoppolva) egy kis település található – ide elbandukolva étteremben vacsorázhatsz és vizet is vételezhetsz.

Táv: 18km, 1800 m szintemelkedéssel, menetidő 7-8 óra.

 

3. nap – Refugio Alta Vista – a Teide vulkánkúpjának oldalában

Nem kell veszélyesen korán útra kelni, ma csak 1400 méter szintemelkedés vár Rád mintegy 12 km-es távon… no meg a Teide alsó krátergyűrűjén való átkelés és holdbéli vulkán-képződmények.

A sátrakat és a sátrazáshoz használt felszerelést érdemes (saját felelősségre) a vadkempingben hagyni – ezekért másnap taxival visszatérünk.

Az éjszakát a 3200 méteren fekvő menedékházban töltöd. Itt már vásárolható víz és meleg ital, de étel nem. A konyhában meg tudod főzni a magaddal hozott túrakaját, de vásárolni nem tudsz.

A színes, latinos menedékházból este kilépve valami észbontóan káprázatos az égbolt.

Táv: 12 km, szintemelkedés: 1200 m. Menetidő: 6-7 óra.

4. nap – Tenerife teteje – a napfelkelte fotózása a Teide csúcsáról

Napfelkeltére időzítjük a csúcsraérést, mely mutatványtól 500 méter szintkülönbség és kb. másfél óra menetelés választ el. Itt már meredekebb az ösvény, 2 km-en kell a maradék ötszáz méter szintet abszolválni.

A csúcs közelébe érve frenetikus érzés uralkodik el a csapaton. Hideg szél, félhomály, felhőpamacsok vagy nagyobb felhőtakaró karcolja a Teide oldalát sokszáz méterrel a lábad alatt. Közben a felkelő nap sugarai és a Teide a Föld egyik leghosszabb árnyékát képezi, mely benyúlik messze az Atalnti-óceánba.

Fotózkodás, csúcs-csoki, ölelkezés. Nagyon komoly teljesítmény jutalma ez a különös hajnali élmény – ez a napkelte garantáltan évtizedekig a retinádba ég.

Felvonóval jutsz le a főútra, ahol transzfer vár, hogy a sátrak összeszedése után egészen a tengerparti szállásig repítsen. Itt strandpapucsra cserélve a bakancsot az óceán hűvös habjai közé veted magad. Strandolás után egy hatalmas ünnepi ebédre ül be a csapat egy színes kis kanári étterembe a tengerparton.

A délután kedv szerint szabadprogrammal telik, vagy átugrasz a közeli Icod de los Vinosba. Itt helyi borokat kortyolva járod a mediterrán városkát, majd ellátogatsz a 16 méter magas „El Drago Milenario” – az ezeréves sárkányfához.

 

5. nap – Hazautazás

A mai napra már csak az marad, hogy transzferünk a reptérre repítsen, ahonnan egy átszállással Magyarországra érkezel.

 

Felszerelés és infó

Erőnlét

A túrára bárki jelentkezhet, de a Teide megmászásához előzetes túratapasztalat és jó fizikai erőnlét szükséges. Technikai nehézség nincsen. Tudj teljesíteni napi 2000m+ szintemelkedést, mert itt 1800-at kell nagy zsákkal, élelemmel, vízzel.

Felszerelés

A Teide túrára:

  • kényelmes és bejáratott túrabakancs, túrazokni
  • sátor, hálózsák (legyen könnyű, 0 – +5°C közti komfortfokozattal), derékalj, gázfőző
  • túrabot
  • fejlámpa
  • napszemüveg, naptej, csősál (a szél és a nap ellen)
  • réteges öltözködés: aláöltözet, túranadrág, polár, eső és szélálló réteg, kesztyű, sapka
  • 60-70 L-es hátizsák
  • vízhordásra alkalmas eszköz (min. 5 liter)
  • opcionális: víztisztító

A csúcson a hőmérséklet -5-8 fokra is süllyedhet.

Amire a Teide mászás előtt és után szükséged van, de nem viszed magaddal, az a váltóruha és strandcucc. Ezeket a mászás alatt egy külön kisméretű hátizsákban ledepózhatod a városban.

A helyszínen vásárolható gázpalack a gázfőződhöz.

Utazás

A csapat Budapestről egy átszállással, kb. 6-9 óra repülést követően jut el Tenerifére. A járatok a déli vagy az északi reptérre érkeznek. A helyszíni transzfer hossza így változhat. A repjegyek ára 45-100 ezer Ft körül mozog.

Szállás

A tengerpartron apartmanban alszol (első és utolsó este), a túra során egy éjszaka kijelölt vadkempingben és egy éjszaka menedékházban lesz. A túra részvételi díja tartalmazza a szállások árát.

Helyszíni és egyéb költségek

A befizetett részvételi díjon kívűl az alábbi költségekkel kell még kalkulálnod. Ezek egy része választható költség. Amire biztosan számítanod kell az a helyszíni utazás költsége.

Utazás repülővel: a jegyek kb. 45-150 ezer Ft között mozognak. Amennyiben jelentkeznél, bátran kérdezz rá nálunk az aktuális árakra.

Transzferek, helyszíni utazás: Repjegyektől (indulási és érkezési repterek) és a csapatlétszámtól függően vagy bérelt autóval, vagy taxivaal mozog a csapat. Erre kb. 70-110 eurot számolj.

Biztosítás: A túrára nem szükséges extrém-sport biztosítás – az utasbiztosítást 700 Ft/nap áron igényelheted a jelentkezéskor.

Étkezés, költőpénz: Napi minimum 10-15 euroval számolj az étkezést illetően. Az ételeken/italokon és transzfereken kívül szuvenírekre lehet érdemes pénzt számolnod, de egyéb belépő/költség nem lesz. Az élelmiszerárak és az étteremek Tenerifén valamivel magasabbak, mint Magyarországon, de alacsonyabbak a Nyugat-európában megszokott áraknál.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain