Mount Teide – 3718 m – A tengerpartról Spanyolország legmagasabb csúcsára

Sea to Summit - az Atlanti-óceán partjáról Spanyolország legmagasabb csúcsára

Amikor az Alpokban és a környező hegyekben szomorú “off-szezon” honol, te mediterrán környezetben, Európa legmagasabb vulkánján teszed magad próbára.

Mount Teide – 3718 m – A tengerpartról Spanyolország legmagasabb csúcsára

Semmihez nem fogható érzés, igazi teljesítmény egy nagy hegyet “tényleg” megmászni. E majd’ négyezres hegycsúcsnál nem “csaljuk le” az út felét, mint az Alpokban, ahol 1500-2000 méterről lévő parkolóból szokás indulni. Itt tényleg nulla méterről, a tengerpartról rajtolhatsz bringával a felhők irányába, hogy másnap még 1500 méter szintet feltúrázva taposd a dermedt lávát Spanyolország legmagasabb csúcsán.

A tiszteletet parancsoló teljesítmény után sokkal jobban esik Tenerife szurdokainak, színes falvainak, különleges éttermeinek és kávézóinak a felfedezése. Nem maradhat el a gigantikus hullámok közti pancsolás sem – és ha kedvet érzel rá, miért ne pattannál szörfdeszkára vagy tengeri kajakba?

Nem kötelező feltekerned saját erőből a Teide lábához; választhatsz elektromos bringát vagy autós transzfert is.

Időpontok

Indulás

Érkezés

2019. október 25., péntek 2019. november 1., péntek

Jelentkezési határidő

30 nappal indulás előtt

Egyéb információk

A túrára bárki jelentkezhet, de a Teide megmászáshoz előzetes túratapasztalat és jó fizikai erőnlét szükséges. Technikai nehézség nincsen. A bringázást csak akkor ajánljuk ha kiváló kondíciód van és nem először teszel meg hosszú túrákat, nagy szintkülönbséggel.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Kulturális sokk
2

Program

1. nap – Utazás Tenerifére

Egy [borongós?] őszi napon, nagy mosollyal az arcodon a Liszt Ferenc repülőtérre tartasz. A taxis nem érti, hogyan lehetsz ennyire pozitív, de te lélekben már a Kanári-szigetek ösvényein csavarogsz. A csapat többi tagjával a délelőtti órákban találkozol és 5-8 óra utazás után érkezel Tenerifére.

A reptérről transzfer visz el a szállásra. Az este folyamán a csapattal és a vezetővel átbeszélitek a következő hetet, de hamar nyugovóra tértek, ugyanis másnap már egy mély szurdokban melegít a csapat a Teide túrára.

2. nap – A Masca szurdok felfedezése és hajózás a Los Gigantes sziklatornyai mentén

Reggel a hajdani kalózók központjául szolgáló kis hegyi faluba, Mascába érkezel egy hajmeresztő szerpentínen. A kilátás észbontó, ahogy előbukkan az óceán a meredek sziklafalak kontúrjai közül. Mascából indul Tenerife legnépszerűbb szurdok túrája.

Szerencsére a túra nem lesz túlságosan megerőltető, hiszen végig lefelé, az óceán felé tartasz. A vulkáni kőzetbe mélyen bevágodó folyó, közel 10 km-en keresztül, tekervényes ösvényeket és látványos sziklafalakat alakított ki.

Az óceánpartra érkezve hajóra szállsz. Korán sincs vége a mai napi látványoknak. A hajó fedélzetéről, kedvenc hűsítő italodat hörpintve fotózod a gigászi sziklatornyokat, melyek elvezetnek Los Gigantes-be.

A településről transzfer szállít vissza a szállásra.

3. nap – Út a Teide lábábhoz – bringával vagy transzferrel

Combizmokat próbáló nap előtt állsz (ha úgy döntesz, hogy bringával tekersz fel a Teide kráterénel aljához, 2200 méterre). A mai penzum: eljutni az óceán partjáról a Parador de Cañadas del Teide hotelbe, ahol a világ legjobb kerékpárcsapatai szoktak megszállni.

A bringás csapat kora reggel indul, ugyanis 40 km tekerés és 2200 méter legyőzendő szintkülönbség a feladat. A tengerparti városból kiérve a szerpentin viszonylag egyenletesen, 6-7%-on emelkedik a mediterrán égövből egészen a

A fárasztó nap után a 2200 méteren fekvő hotel teraszán fogyasztod el a megérdemelt üdítődet. A házban csillagászati távcsövek, medence és egy rendkívüli panorámájú terasz teszik érdekessé és kellemessé a regenerálódást.

A bringázás nem kötelező, csak opció; amennyiben nem szeretnél így “utazni”, transzferrel is eljuthatsz a szállásra. Ebben az esetben könnyed körtúrát teszel a vulkáni tájon. Ha nem szeretnél saját erőből feltekerni de a felautózás sem tetszik, jó köztes megoldás az elektromos bringa bérlése, ezzel sokkal könnyebb feltekerni.

4. nap – Csúcsmászás – Mount Teide (3718 m)

A csúcsig 1500 méternyi szintkülönbséget kell legyőznöd, így ma is a korai órákban csörög a vekker. A csúcsra vezető ösvény technikai nehézséget nem, de fizikai terhelést annál inkább tartogat.

Az éjszakát a 3200 méteren fekvő menedékházban töltöd.

5. nap – Gurulás az óceánhoz

Ha az előző napon nem sikerül feljutnod, a 3200 méteren fekvő menedékházból még másnap hajnalban is próbálkozhatsz. Akár így, akár úgy, ma visszaereszkedünk a hotelhez, ahol a bicikliket hagytuk. Amennyiben bringával jöttél, egy hosszú és élvezetes gurulás vár rád 2200 méterről az óceánig. A gyalogosokat transzfer viszi a szállásra.

6. nap – Vulkanikus medencék, pihenés az óceánnál, borozgatás és fakultatív programok

A túrák után pihenő napot tart a csapat, melynek helyszíne Garachico vulkanikus sziklamedencéi és az óceánpart. A várost 1706-ban vulkánkitörés pusztította el, melynek a nyílt tenger öbleit a nyugodt tavakkal egyesítő szűz lávaterület állít emléket.

A nap második felét opcionálisan Icod de los Vinosban töltöd, ahol helyi borokat kortyolva járod a mediterrán városkát. Itt található a 16 méter magas „El Drago Milenario” – az ezeréves sárkányfa, amit szintén meglátogathatsz.

7. nap – Kajakozás, hajókirándulás, tengerpartozás, szörf – változatos levezetés

Az utolsó napon a csapat közös megegyezéssel választ a fakultatív programok közül: kajakozás az ócánon, hajókirándulás, könnyed túra.  Ha ezeken nem szeretnél résztvenni, a tengerparton is időzhetsz még egy napot.

A Los Gigantes lábánál fekszik mintegy 200 méter hosszan a Playa de los Guios strand a különleges, fekete homokjával, a vízzel azonban jobb óvatosnak lenni, az időjárás ugyanis szeszélyes a környéken – zöld zászló jelzi, ha nyugodtan lehet strandolni.

 

8. nap – Utazás haza

Reggel a repülőtérre szállít a transzfer és szintén egy átszállással az esti órákban érkezel haza Budapestre.

Felszerelés és infó

Erőnlét

A túrára bárki jelentkezhet, de a Teide megmászásához előzetes túratapasztalat és jó fizikai erőnlét szükséges. Technikai nehézség nincsen. A bringázást csak akkor ajánljuk ha kiváló kondíciód van és nem először teszel meg hosszú túrákat nagy szintkülönbséggel.

Felszerelés

A Teide túrára:

  • kényelmes és bejáratott túrabakancs, túrazokni
  • túrabot
  • fejlámpa
  • napszemüveg, naptej, csősál (a szél és a nap ellen)
  • réteges öltözködés: aláöltözet, túranadrág, softshell kabát, polár, eső és szélálló réteg, kesztyű, sapka
  • túra hátizsák
  • kulacs (min. 1,5 liter)

A csúcson a hőmérséklet -5-8 fokra is süllyedhet.

Utazás

A csapat Budapestről egy átszállással, kb. 6-9 óra repülést követően jut el Tenerifére. A járatok a déli vagy az északi reptérre érkeznek. A helyszíni transzfer hossza így változhat. A jegyek ára 45-100 ezer Ft körül mozog.

Szállás

A túra során panziókban (2-4 ágyas) szobákban és menedékházban alszol. A túra részvételi díja már tartalmazza a szállások árát.

Helyszíni és egyéb költségek

A befizetett részvételi díjon kívűl az alábbi költségekkel kell még kalkulálnod. Ezek egy része opcionális költség. Amire biztosan számítanod kell az a helyszíni utazás költsége.

Utazás repülővel: a jegyek kb. 45-100 ezer Ft között mozognak, amelynek árát előre nehéz pontosan megmondani. Amennyiben jelentkeznél, bátran kérdezz rá nálunk az aktuális árakra.

Transzferek, helyszíni utazás: a túra során sokat mozog a csapat a különböző helyszínek között. Programtól függően transzferrel vagy bérelt autóval fogsz mozogni. Erre kb. 70-110 eurot számolj.

Bicikli bérlés: opcionális költség, ha úgy döntesz, hogy bringával mész az óceán partról a Teide lábához. Kb. 18-25 euro/nap. Ebben az esetben 3 napra kell majd bérelned.

Biztosítás: A túrára nem szükséges extrém-sport biztosítás – az utasbiztosítást 700 Ft/nap áron igényelheted a jelentkezéskor.

Étkezés, költőpénz: Napi minimum 10-15 euroval számolj az étkezést illetően. Költőpénznek nagyjából 150-200 eurot javaslunk. Pl: belépők, vásárlás, fakultatív programok, éttermi étkezés.


Rocky Mountain