Mount Teide, Tenerife – 3718 m – A tengerpartról Spanyolország legmagasabb csúcsára

Kétnapos túra a Teidére, Tenerife szigetének csúcsára

Amikor az Alpokban és a környező hegyekben szomorú “off-szezon” honol, te mediterrán környezetben, Európa legmagasabb vulkánján teszed magad próbára.

Mount Teide, Tenerife – 3718 m – A tengerpartról Spanyolország legmagasabb csúcsára

Semmihez nem fogható érzés, igazi teljesítmény egy nagy hegyet “tényleg” megmászni. E majd’ négyezres hegycsúcsnál nem “csaljuk le” az út felét, mint az Alpokban, ahol 1500-2000 méterről lévő parkolóból szokás indulni. Itt tényleg nulla méterről, a tengerpartról rajtolsz a felhők irányába, hogy egyet sátrazva, majd egyet menedékházban megaludva, dermedt lávát taposva Spanyolország legmagasabb csúcsán nézd a napfelkeltét.

A tiszteletet parancsoló teljesítmény után sokkal jobban esik a rövid ejtőzés Tenerife szurdokainak, színes falvainak, különleges éttermeinek és kávézóinak barátságos világa.

Időpontok

Indulás

Érkezés

2020. Április 10., péntek 2020. Április 14., kedd

Jelentkezési határidő

30 nappal indulás előtt

Egyéb információk

A túrára bárki jelentkezhet, de a Teide megmászáshoz előzetes túratapasztalat és jó fizikai erőnlét szükséges. Technikai nehézség nincsen. A tengerpartról indulva kb. 1600 méter szintet kell megtenni sátorral és kétnapi élelemmel és vízzel. Itt kijelölt vadkempingben töltöd az éjszakát. Másnap ugyanennyi szintemelkedés vár Rád, és a Teide alatti menedékház kényelme. A csúcsra harmadnap hajnalban kapaszkodsz fel bő másfél óra alatt, majd telekabinnal és taxival visszatér a csapat a tengerpartra.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Kulturális sokk
2

Program

1. nap – Utazás Tenerifére

Egy [borongós?] őszi napon, nagy mosollyal az arcodon a Liszt Ferenc repülőtérre tartasz. A taxis nem érti, hogyan lehetsz ennyire pozitív, de te lélekben már a Kanári-szigetek ösvényein csavarogsz. A csapat többi tagjával a délelőtti órákban találkozol és 5-8 óra utazás után érkezel Tenerifére.

A reptérről transzfer visz el a tengerparthoz közeli szállásra. Egy boltban feltankolsz a 2,5 napos túrára. Az este folyamán a csapattal és a vezetővel átbeszélitek a következő napokat, de hamar nyugovóra tértek, ugyanis másnap már indul a csapat a Teide megmászására.

2. nap – Fel a Teide derekára

Reggel összekészülés után kisétálsz a tengerpartra, a Playa del Socorrora – stílusosan egy kávé vagy fagyi is beleférhet a túrazsákot egy kicsit félrerakva, mielőtt induló-fotók csattannak és vállra veszed a zsákot. Egyesek térdig belegázolnak az óceánba, és onnan indulnak Spanyolország teteje felé.

Eleinte a kisváros házai között tekergő utcákon vezet az útvonal, később átvált murvás ösvényre. Egyre feljebb haladva a növényzet egyre gyérebb, a fák egyre törpülnek. Egy hegyhátra meredekebben szökik fel az ösvény, de különösebben meredek szakasszal ma még nem találkozol.

Helyenként sokáig elvész az óceán a látótérből, aztán spontán kilátópontokon látványosan előbukkan.

Az erdőhatár alatt nem messze, bartáságos ligetben egy esőház és pártucat sátornak elegendő hely a fák alatt jelzi, hogy megérkeztél a mai szállásra. 1800 méter körül jársz és mintegy 18 km-t tettél meg a hullámokban ácsorgás óta.

Sátorállítás, főzés és pihenés a program. Mivel e kijelölt sátorhely közel van egy főúthoz, meg lehet próbálkozni pizzarendeléssel is; hátha felhoznak ide is egy kanári-toppingos pizzát. 3-4 kilométerrel feljebb sétálva (vagy a főúton stoppolva) egy kis település található – ide elbandukolva étteremben vacsorázhatsz és vizet is vételezhetsz.

Táv: 18km, 1800 m szintemelkedéssel, menetidő 7-8 óra.

 

3. nap – Refugio Alta Vista – a Teide vulkánkúpjának oldalában

Nem kell veszélyesen korán útra kelni, ma csak 1400 méter szintemelkedés vár Rád mintegy 12 km-es távon… no meg a Teide alsó krátergyűrűjén való átkelés és holdbéli vulkán-képződmények.

A sátrakat és a sátrazáshoz használt felszerelést érdemes (saját felelősségre) a vadkempingben hagyni – ezekért másnap taxival visszatérünk.

Az éjszakát a 3200 méteren fekvő menedékházban töltöd. Itt már vásárolható víz és meleg ital, de étel nem. A konyhában meg tudod főzni a magaddal hozott túrakaját, de vásárolni nem tudsz.

A színes, latinos menedékházból este kilépve valami észbontóan káprázatos az égbolt.

Táv: 12 km, szintemelkedés: 1200 m. Menetidő: 6-7 óra.

4. nap – Tenerife teteje – a napfelkelte fotózása a Teide csúcsáról

Napfelkeltére időzítjük a csúcsraérést, mely mutatványtól 500 méter szintkülönbség és kb. másfél óra menetelés választ el. Itt már meredekebb az ösvény, 2 km-en kell a maradék ötszáz méter szintet abszolválni.

A csúcs közelébe érve frenetikus érzés uralkodik el a csapaton. Hideg szél, félhomály, felhőpamacsok vagy nagyobb felhőtakaró karcolja a Teide oldalát sokszáz méterrel a lábad alatt. Közben a felkelő nap sugarai és a Teide a Föld egyik leghosszabb árnyékát képezi, mely benyúlik messze az Atalnti-óceánba.

Fotózkodás, csúcs-csoki, ölelkezés. Nagyon komoly teljesítmény jutalma ez a különös hajnali élmény – ez a napkelte garantáltan évtizedekig a retinádba ég.

Felvonóval jutsz le a főútra, ahol transzfer vár, hogy a sátrak összeszedése után egészen a tengerparti szállásig repítsen. Itt strandpapucsra cserélve a bakancsot az óceán hűvös habjai közé veted magad. Strandolás után egy hatalmas ünnepi ebédre ül be a csapat egy színes kis kanári étterembe a tengerparton.

A délután kedv szerint szabadprogrammal telik, vagy átugrasz a közeli Icod de los Vinosba. Itt helyi borokat kortyolva járod a mediterrán városkát, majd ellátogatsz a 16 méter magas „El Drago Milenario” – az ezeréves sárkányfához.

 

5. nap – Hazautazás

A mai napra már csak az marad, hogy transzferünk a reptérre repítsen, ahonnan egy átszállással Magyarországra érkezel.

 

Felszerelés és infó

Erőnlét

A túrára bárki jelentkezhet, de a Teide megmászásához előzetes túratapasztalat és jó fizikai erőnlét szükséges. Technikai nehézség nincsen. Tudj teljesíteni napi 2000m+ szintemelkedést, mert itt 1800-at kell nagy zsákkal, élelemmel, vízzel.

Felszerelés

A Teide túrára:

  • kényelmes és bejáratott túrabakancs, túrazokni
  • sátor, hálózsák (legyen könnyű, 0 – +5°C közti komfortfokozattal), derékalj, gázfőző
  • túrabot
  • fejlámpa
  • napszemüveg, naptej, csősál (a szél és a nap ellen)
  • réteges öltözködés: aláöltözet, túranadrág, polár, eső és szélálló réteg, kesztyű, sapka
  • 60-70 L-es hátizsák
  • vízhordásra alkalmas eszköz (min. 5 liter)
  • opcionális: víztisztító

A csúcson a hőmérséklet -5-8 fokra is süllyedhet.

Amire a Teide mászás előtt és után szükséged van, de nem viszed magaddal, az a váltóruha és strandcucc. Ezeket a mászás alatt egy külön kisméretű hátizsákban ledepózhatod a városban.

A helyszínen vásárolható gázpalack a gázfőződhöz.

Utazás

A csapat Budapestről egy átszállással, kb. 6-9 óra repülést követően jut el Tenerifére. A járatok a déli vagy az északi reptérre érkeznek. A helyszíni transzfer hossza így változhat. A repjegyek ára 45-100 ezer Ft körül mozog.

Szállás

A tengerpartron apartmanban alszol (első és utolsó este), a túra során egy éjszaka kijelölt vadkempingben és egy éjszaka menedékházban lesz. A túra részvételi díja tartalmazza a szállások árát.

Helyszíni és egyéb költségek

A befizetett részvételi díjon kívűl az alábbi költségekkel kell még kalkulálnod. Ezek egy része választható költség. Amire biztosan számítanod kell az a helyszíni utazás költsége.

Utazás repülővel: a jegyek kb. 45-150 ezer Ft között mozognak. Amennyiben jelentkeznél, bátran kérdezz rá nálunk az aktuális árakra.

Transzferek, helyszíni utazás: Repjegyektől (indulási és érkezési repterek) és a csapatlétszámtól függően vagy bérelt autóval, vagy taxivaal mozog a csapat. Erre kb. 70-110 eurot számolj.

Biztosítás: A túrára nem szükséges extrém-sport biztosítás – az utasbiztosítást 700 Ft/nap áron igényelheted a jelentkezéskor.

Étkezés, költőpénz: Napi minimum 10-15 euroval számolj az étkezést illetően. Az ételeken/italokon és transzfereken kívül szuvenírekre lehet érdemes pénzt számolnod, de egyéb belépő/költség nem lesz. Az élelmiszerárak és az étteremek Tenerifén valamivel magasabbak, mint Magyarországon, de alacsonyabbak a Nyugat-európában megszokott áraknál.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain