Marmolada (3343 m) – ferrata és gleccsertúra a Dolomitok csúcsára

Marmolada - Punta di Penia (3343 m)

A Dolmitok legmagasabb és legendás hírű csúcsa, egy klasszikus 3000-es, elképesztő panorámával. Sokszínű mászás, meredek sziklatáblák, gleccserjárás és via ferráta.

Marmolada (3343 m) – ferrata és gleccsertúra a Dolomitok csúcsára

A hegymászásban nem csak az izgalom és a természeti szépség a vonzó, hanem az adrenalin és a teljesítmény is. Sőt, a “legek” is fontosak. Az iKaland túráinak sorában a legújabb a klasszikus, három napos Marmolada mászás. Az izgalmat az összetett hegymászás adja, a havas hegycsúcs, a kilátás (tiszta időben) a Dolomitok szomszédos csúcsaira pedig a lenyűgöző látványt jelentik. Az adrenalin és a teljesítmény a gleccsermászásban, a viaferrata ösvényben rejlik. Mennyi időt kellene ráfordítanod egy ilyen élmény bezsebelésére? Mindössze egy hétvége alatt megmászhatod a “Dolomitok Királynőjét”, azaz a legendás Punta di Penia-t.

Egyéb információkA feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
1

Program

1. nap: Kiutazás és menedékház

Ahogy a többi hétvégi túra esetében is, korán kell elindulnod itthonról. Reggel 5:30-kor találkozik a csapat, az úticél a Marmolada lábánál lévő Fedaia-tó. Az autókat a parkolóban hagyva dönthetsz róla, hogy felvonóval teszed-e meg az utat a Fiacconi menedékházig, vagy esetleg alaposan átmozgatod az izmaidat a másnapi csúcsmászáshoz. Este, a házba megérkezve a vacsora után túravezetőd még eligazítást tart a következő nap várható feladatokról. Mielőtt nyugovóra térnél a felszerelések is kiosztásra és beállításra kerülnek.

 

2. nap: Csúcstámadás – Marmolada

A Pian Dei Fiacconi menedékház 2626m magasan fekszik. Innen indulsz el, hogy megmászd a Marmolada központi csúcsát, a 3343m magas Punta Peniat. A valamivel több mint 700m szintemelkedés szép feladat, de teljesíthető. A csúcsmászás napján a technikai tudásod is jelentősen gyarapodik majd: gleccseren kell közlekedned, a csapat közös kötélbiztosítással halad helyenként, majd egy viaferrata ösvény is fokozza az izgalmakat.
Zsibongó fáradtsággal érsz fel a csúcsra, de körben a Dolomitok szomszédos csúcsainak látványa erősen hozzájárul elégedettségedhez. Igazán jó időben a Grossglockner és Grossvenediger csoportokra is kilátásod nyílik. Csúcscsoki és egyéb hegyi rituálék után visszaindulsz a Fiacconi menedékház irányába, hogy a többi résztvevővel együtt megünnepeljétek a sikeres csúcsmászást.

 

3. nap: Hazautazás

Reggel pihenten csomagolsz össze és kényelmes tempóban indulsz vissza a parkolóba. Mielőtt hazaindulsz még “jóllakhatsz” a környező táj látványával illetve fakultatív program keretében meglátogathatod a híres Tre Cimed di Lavaredo sziklatornyait. 7-8 óra autózás után az esti órákban érkezel haza.

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Földrajzi fekvés

A Marmolada (Punta Penia) 3343 méteres magasságával a Dolomitok legmagasabb hegycsúcsa, tőle északra az Alpok Grossvenediger és Grossglockner csoportjai húzódnak.

 

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett a Dolomitokban is nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés olyan lokális-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, ami már előreláthatóan veszélyezteti a csúcsmászás lehetőségét, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Dolomit időjárás előrejelzés. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni. Az éjszakákat a Pian Dei Fiacconi menedékházban töltöd (2626 méter) fűtött szobában.

Érkezz kipihenten. Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2600 méteren (ahol a ház van) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképpen igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlelsz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

A hegy közel 3400 méteres magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 90-95%-ánál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés (kóstold meg a házban tálalható tésztaféléket! :)) és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

 

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülnöd. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

 

 • Bakancs: vízálló, hóálló, magasszárú és merev talpú. (De nem kell automata rögzítésű hágóvasra készített bakancs.) Azok a hágóvasak, amiket kapsz a túravezetődtől, minden bakancsra rámennek.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…
 • Lábszárvédő – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet és egy könnyű, de meleg polárpulcsi
 • Sapka, kesztyű, túrazokni (vagy duplazokni)
 • Étel-ital: másfél literes palack (gleccserpatakban megtöltheted), csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna. A ház egyik félreeső helyiségében saját főzőn tudsz főzni, ha akarsz
 • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
 • Fejlámpa
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

Amit azonban felesleges hoznod:

 • Törölköző és szappan, mert úgysem tudsz zuhanyozni
 • Étkészlet és bögre, hacsak nem akarsz magadnak főzni
 • hálózsák
 • Saját beülő/hágóvas: ha szeretnéd, hozhatsz saját felszerelést – kérjük, jelezd előre, milyet és milyen állapotban lévőt hoznál. A részvételi díj nem csökken, ha saját felszereléssel mászol.
 • A jó öreg laposüveg – csak óvatosan és indulás előtt, túra alatt semmiképp ne húzd meg!

 

Szállás , étkezés:

Olaszország drágább hazánknál, és ezek az árak a menedékházakban még annál is magasabbak egy picivel. Élelemre minimum napi 20€-val számolj. Egy rendes vacsora 12-20€. Reggelit vagy csomagoltass a háziakkal (5-10€), vagy otthonról hozott élelemmel oldd meg.

A szálláson adnak pokrócot és párnát, az elhelyezés emeletes ágyakon 6-8 fős szobákban történik. Higiéniai okokból egy hálózsákbélés vagy nagyon vékony hálózsák ajánlott, hiszen a pokrócokat és az ágyon lévő lepedőt igen ritkán tisztítják. A felvonó díja egy útra 6€, oda-vissza 10€.

A Pian dei Fiacconi menedékház díja 16€/fő/éj, a faluban 20-25 euro/fő/éj áron lehet megszállni.

 

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Erre a linkre kattintva add meg az adataidat és mi megkötjük neked.

Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.

 

 

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain