Marmolada (3343 m) – ferrata és gleccsertúra a Dolomitok csúcsára

Marmolada - Punta di Penia (3343 m)

A Dolomitok legmagasabb és legendás hírű csúcsa, egy klasszikus 3000-es, elképesztő panorámával. Sokszínű mászás, meredek sziklatáblák, gleccserjárás és via ferráta.

Marmolada (3343 m) – ferrata és gleccsertúra a Dolomitok csúcsára

A hegymászásban nem csak az izgalom és a természeti szépség a vonzó, hanem az adrenalin és a teljesítmény is. Sőt, a “legek” is fontosak.

Itt a Marmoladán, az izgalmat az összetett hegymászás adja, a havas hegycsúcs, a kilátás (tiszta időben) a Dolomitok szomszédos csúcsaira pedig a lenyűgöző látványt jelentik. Az adrenalin és a teljesítmény a gleccsermászásban, a via ferrata ösvényben rejlik. Mennyi időt kellene ráfordítanod egy ilyen élmény bezsebelésére? Mindössze egy hétvége alatt megmászhatod a “Dolomitok Királynőjét”, azaz a legendás Punta di Penia-t.

Túravezetőid

Egyéb információk

- Ha az időpontok közül egyik sem jó neked, bátran jelezd és megtaláljuk a módját, hogy feljuss a hegyre. - Ez a mászás végtelenül ideális első 3000-es hegyhez/gleccsercsúcshoz. Nem igényel technikai tudást és tökéletes előkészítő a Grossglocknerre. A Marmoladat a legegyszerűbb háromezresek közt tartják számon, de a rossz idő esetén hatványozottan nehezebb a megmászása. - Előfordulhat köd vagy hóvihar ami lehetetlenné teszi a biztonságos csúcsmászást, ilyenkor visszafordul/el sem indul a csapat a csúcsra. És a kilátás sem szép. A Venediger hegymászó tapasztalatot nem, de jó állóképességet annál inkább igényel; akkor ajánljuk, hogyha nem okoz gondot hazai hegyek közt a 20-30 km gyaloglás, illetve ha rendszeresen sportolsz. - A túravezető személye változhat

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
1

Program

1. nap: Kiutazás és menedékház

Ahogy a többi hétvégi túra esetében is, korán kell elindulnod itthonról. Reggel 5:30-kor érdemes elhagynod Budapestet, hogy a Marmolada lábánál lévő Fedaia-tóhoz du. 3 körül megérkezz.

Az autót a parkolóban hagyva dönthetsz róla, hogy felvonóval teszed-e meg az utat a Fiacconi menedékházig, vagy esetleg alaposan átmozgatod az izmaidat a másnapi csúcsmászáshoz és gyalogolsz. Este, a házba megérkezve a vacsora után túravezetőd még eligazítást tart a következő nap várható feladatokról. Mielőtt nyugovóra térnél a felszerelések is kiosztásra és beállításra kerülnek.

FIGYELEM! Hegyivezetőddel itt a Pian dei FIacconi menedékházban találkozol. (Idáig tehát önállóan/a többi túratárssal kell eljutnod. Ne izgulj, ehhez minden szükséges információt tudni fogsz a jelentkezés után. Az utat felvonóval vagy jelzett ösvényen is megteheted. A felvonó közvetlenül a háznál tesz le.)

 

2. nap: Csúcstámadás – Marmolada

A Pian Dei Fiacconi menedékház 2626m magasan fekszik. Innen indulsz el, hogy megmászd a Marmolada központi csúcsát, a 3343m magas Punta Peniat. A valamivel több mint 700m szintemelkedés szép feladat, de teljesíthető.

A csúcsmászás napján a technikai tudásod is jelentősen gyarapodik majd: gleccseren kell közlekedned, a csapat közös kötélbiztosítással halad helyenként, majd egy viaferrata ösvény is fokozza az izgalmakat.

Zsibongó fáradtsággal érsz fel a csúcsra, de körben a Dolomitok szomszédos csúcsainak látványa erősen hozzájárul elégedettségedhez. Igazán jó időben a Grossglockner és Grossvenediger csoportokra is kilátásod nyílik. Csúcscsoki és egyéb hegyi rituálék után visszaindulsz a Fiacconi menedékház irányába.

A házhoz érve rövid pihenő után, a lifttel vagy gyalogosan leereszkedsz a faluba. Itt eldöntheted, hogy maradsz-e még egy éjszakát vagy még aznap elindulsz hazafelé. Ha nem sietsz javasoljuk a Tre Cime és a Misurina-tó meglátogatását. (Ehhez igény esetén minden fontos tudnivalóval ellátunk, de a túra ezen része már fakultatív, önállóan teljesítendő.)

 

 

Felszerelés és infó

Figyelem! Ennél a túránál vezető nélkül, önállóan kell feljutnod a menedékházig, és a hegyivezetővel csak angolul (vagy németül) tudsz kommunikálni.

Amennyiben a lenti feltételeket nem tudod elfogadni, kérjük, hogy ne jelentkezz a túrára.

1. A túrán való részvétel alapfeltétele az előzetes magashegyi és túrázói tapasztalat, hiszen a menedékházig a túrázónak egyedül/a csapat többi résztvevőjével kell eljutnia. Ez minden esetben jelzett turista ösvény, amely technikai tudás nélkül teljesíthető, de egyéni tájékozódást és hegyi mozgást kíván. (Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy a tapasztalatod megfelelő-e vagy sem, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot.)

2. A kiutazás egyénileg történik, a túravezető a helyszínen (a faluban vagy a menedékházban) várja a csapatot. A kiutazás megszervezése a túrán résztvevők feladata, amelyhez segítséget nyújtunk a résztvevőktől beérkezett információk alapján.

3. A törvényi előírásoknak megfelelően a túrán kizárólag nemzetközi hegyivezetői jogosítvánnyal (UIAGM) rendelkező vezetőt alkalmazunk.

4. A túravezetés nyelve angol vagy német, így a résztvevők részéről előny az alapfokú nyelvismeret, de nem kizáró tényező.

5. Amennyiben a résztvevő fizikai, technikai felkészültsége nem megfelelő vagy magashegyi felszerelése hiányos, a túravezető eltanácsolhatja a túrától. Ebben az esetben a résztvevő semmilyen kártérítésre nem jogosult.

Földrajzi fekvés

A Marmolada (Punta Penia) 3343 méteres magasságával a Dolomitok legmagasabb hegycsúcsa, tőle északra az Alpok Grossvenediger és Grossglockner csoportjai húzódnak.

 

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett a Dolomitokban is nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés olyan lokális-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, ami már előreláthatóan veszélyezteti a csúcsmászás lehetőségét, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Dolomit időjárás előrejelzés. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni. Az éjszakát a Pian Dei Fiacconi menedékházban töltöd (2626 méter) fűtött szobában.

Érkezz kipihenten. Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2600 méteren (ahol a ház van) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképpen igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlelsz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

A hegy közel 3400 méteres magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 90-95%-ánál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés (kóstold meg a házban tálalható tésztaféléket! :)) és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

 

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülnöd. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

 

  • Bakancs: vízálló, hóálló, magasszárú és merev talpú. (De nem kell automata rögzítésű hágóvasra készített bakancs.) Azok a hágóvasak, amiket kapsz a túravezetődtől, minden bakancsra rámennek.
  • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…
  • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
  • Aláöltözet és egy könnyű, de meleg polárpulcsi. Softshell kabát, esetleg egy vékony szintetikus vagy pehely.
  • Sapka, kesztyű, túrazokni
  • Étel-ital: másfél literes palack, csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna.
  • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
  • Fejlámpa
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

 

Szállás , étkezés:

Olaszország drágább hazánknál, és ezek az árak a menedékházakban még annál is magasabbak egy picivel. Élelemre minimum napi 20€-val számolj. Egy rendes vacsora 12-20€. Reggelit vagy csomagoltass a háziakkal (5-10€), vagy otthonról hozott élelemmel oldd meg.

A szálláson adnak pokrócot és párnát, az elhelyezés emeletes ágyakon 6-8 fős szobákban történik. Higiéniai okokból egy hálózsákbélés vagy nagyon vékony hálózsák ajánlott, hiszen a pokrócokat és az ágyon lévő lepedőt igen ritkán tisztítják.

A felvonó díja egy útra 6€, oda-vissza 10€.

A Pian dei Fiacconi menedékház díja 16€/fő/éj, a faluban 20-25 euro/fő/éj áron lehet megszállni.

Utazás és találkozó

Az utazás egyénileg/teleautó rendszerben történik. Ehhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Az ajánlott útvonalért kattints ide.

Az út hossza kb. 7-8 óra Budapestről. A találkozó a Pian dei Fiacconi menedékháznál lesz, a túra indulásának napján du. 5 és 6 között. Erről pontosabb információt a jelentkezés után, a túra közeledtével adunk.

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Erre a linkre kattintva add meg az adataidat és mi megkötjük neked.

Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.

 

 

 Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain