Grossvenediger (3666 m) és via ferráta túra

Gleccsertúra egy könnyű, de impozáns csúcsra

Figyelem

Ez a túra legális, mert hivatásos hegyivezető vezeti. Az Alpokban csak UIAGM/IFGMA képesítéssel rendelkező vezetők vezethetnek hegymászó túrákat. Jogosultság hiányában pénz- és börtönbüntetés jár az illegális hegyi vezetésért. További info itt.

Ennél a túránál a magyar kísérő túravezető mellett, a törvényi előírásoknak megfelelően UIAGM hegyivezetővel mászik a csapat. A UIAGM vezetőddel angolul (vagy németül) tudsz kommunikálni. A magyar vezető természetesen segít a zökkenőmentes kommunikációban.

A szokásos csütörtöki munkanapodat a via ferráta karabínerek élénk csattogására és a Rax-Alpok panorámájára cseréled, amit sem a hangulatos panzióban töltött éjszaka, sem pedig a stájer finomságok és a kísérő snapszok nem fognak elrontani.

A röpke bemelegítés után pedig a hágóvas sercegése, a tátongó gleccserszakadékok, a kötélbiztosítás romantikája bizonyára hozzájárulnak ahhoz, hogy az első 3000-es csúcsmászásod élménye még sokáig megmaradjon benned.

Grossvenediger (3666 m) és via ferráta túra

Mindenki megtanulta már az általános  iskolában, hogy az egészséges sportolás alapja a jó bemelegítés. Mivel mi is hívei vagyunk ennek a felfogásnak, megalkottuk ezt a kombinációt.

Egy via ferrata túra a Rax- Alpokban jótékonyan átmozgat, kizökkent a megszokott ritmusból és elkezd ráhangolni a hegyek hullámhosszára. Ha itt véget ér a túra, már akkor sem térsz haza élmények nélkül, de most még rádobhatsz egy lapáttal, méghozzá nem is kis lapáttal!

A Grossvenediger gleccsermászás után előtted is új horizontok nyílnak meg. A túrán hihetetlennek tűnő látvány és élmények pedig nem hagynak nyugodni, amíg vissza nem térsz 3000 méter fölé. A Grossvenediger Ausztria negyedik, a Hohe Tauern második legmagasabb pontja.

A Venediger technikailag könnyű csúcsjárás, de kitartó gyaloglást igényel. Hegymászótudás nélkül (csak túra tapasztalat szükséges) is elérhető a klasszikus, nagy alpesi csúcsok impozáns világa, de a magashegy az időjárás és a gleccserhasadékok miatt örökös veszélyforrás. Ezért ilyen hegyekre is tapasztalt oktatókkal, hegymászókkal érdemes nekiindulni. Ezek a kalandok rövid, izgalmas és szép teljesítmények olyan exkluzív élményekkel és látvánnyal, ami eddig csak kevesek kiváltsága volt.

Fotók: Boros Norbi

Egyéb információk

- Ha az időpontok közül egyik sem jó neked, bátran jelezd és megtaláljuk a módját, hogy feljuss a hegyre. - Ez a mászás végtelenül ideális első 3000-es hegyhez/gleccsercsúcshoz. Nem igényel technikai tudást és tökéletes előkészítő a Grossglocknerre. A Grossvenedigert a legegyszerűbb háromezresek közt tartják számon, de a rossz idő esetén hatványozottan nehezebb a megmászása. - Előfordulhat köd vagy hóvihar ami lehetetlenné teszi a biztonságos csúcsmászást, ilyenkor visszafordul/el sem indul a csapat a csúcsra. És a kilátás sem szép. A Venediger hegymászó tapasztalatot nem, de jó állóképességet annál inkább igényel; akkor ajánljuk, hogyha nem okoz gondot hazai hegyek közt a 20-30 km gyaloglás, illetve ha rendszeresen sportolsz. - A túravezető személye változhat  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

1. nap: Rax-Alpok Via Ferrata

Adrenalindús nap elé nézel. Reggel 6:00-kor találkozunk Budapesten a kelenföldi Őrmező P+R parkolóban. Innen 3 óra autózás után megérkezik a csapat a Schwarza-patak völgyében található Weichtalhaushoz. Itt összeszedelőzködik a csapat, megkapod felszerelésed is, majd rövid oktatás következik a ferrata szet használatáról.

A Rax-Alpok északi oldalán található Grosses Höllental-völgy felé vesszük az utat, ami lélegzetelállító meredélyekkel kápráztatja a szemet… és a sziklamászók fantáziáját. Az első kihívást egy méretes vaslépcső állítja eléd; közel 200 lépcsőfoka után egy szolíd, de ingerdús erdei ösvényen pihenteted a combjaid. Hamarosan a sziklafalak lábánál szedelőzködünk és itt lesz érdemes felvenned beülődet a ferrata kantárral és sisakodat. Innen számos via ferrata út indul, és túravezetőd a számára szimpatikus útra visz.

Eláruljuk, hogy az Alpenvereinssteig vagy a Teufelsbadstubensteig lesz a számára (majd később a Te számodra is) rokonszenves útvonal. Első körben hosszú vaslétrák dolgoztatják meg a felsőtested. A sziklák csak egyre meredekebbek, néhol drótkötéllel biztosítottak.

A fenyvesek egyre ritkulnak, a kilátás egyre fantasztikusabb. Lassan felér a csapat a Rax-fennsíkra. Itt el is pakolod hátizsákodba a via ferrata felszerelést, majd az 1620 méter magasan fekvő Höllental-Aussicht kilátópont felé vesszük az irányt.

Itt, néhány száz méternyi levegőoszlop cirógatja a kilátó deszkáit; jól érzékelhető az alattad elterülő mélység, melynek sziklafalain felkapaszkodtál. A szemközti Schneeberg impozáns sziklafalai szintén remek fotótémaként szolgálnak. Rövid sétával éred el az Otto-menedékházat. Egy jól megérdemelt szusszanás és falatozás után a közeli Jakobskogel 1737 méteres csúcsára sétál fel az, akinek kilóméterhiánya van (és aki eszméletlenül szép körpanoráma-fotókat is szeretne gyűjteményébe).

Ereszkedés következik, 1000 méternyi szintkülönbséggel a Wachthüttelkamm gerincén a Weichtalhaus-ig. Itt meredek szakaszok fölött elhelyezett létrák tarkítják a gyalogutat.
Szállásod egy közeli panzióban lesz.

A mai menetidő: 8 óra, szintkülönbség: 1200 méter fel/le. Az autókhoz kellemesen (esetleg kellemetlenül) elfáradva érünk vissza késő délután.

2. nap: Grossvenediger, Hinterbichl

Kora délután érkezel a hegy lábához a kis falu egyetlen parkolójába. Az összeszedelődzködés után indulsz a 2962 méter magasan fekvő Defreggerhaus felé. A szintkülönbség felét kitevő murvás utat megsprórolhatod a másnapi kemény mászásra gondolván, ha Venedigertaxiba ülsz (12 euro/fő/út), ami 2120 méteren fekvő Johannishüttéig alig 30 perc alatt felröpít.

További segítség lehet, hogy felszerelésed 5 euró fejében felküldheted a Johannes hüttétől (2120 m ) a Defregerhaus-ba. Ezen a napon még nem térsz rá a gleccserre, így a hágóvas egyelőre a hátizsákodban utazik. A kilátás a hatalmas Hohe Tauern hegyeire gyönyörű, akárcsak az utadat szegélyező tavak, szelíden legelésző tehéncsordák látványa.  Estére 2962 méter magasra érsz fel, a fazsindellyel borított Defreggerhausba, ahol jól fog esni a meleg vacsora és az ágy. Előbbi gyanánt leveseket 3-5 euróért, ásványvizet vagy sört 4 euróért fogyaszthatsz; a szállás lager típusú, azaz a hosszú szobákban egymás mellett heverő matracok szolgálják éjszakai kényelmed.

 

3. nap: Grossvenediger csúcstámadás (3666 m)

Az ágyat nem élvezheted sokáig, hiszen hajnalban felébreszt szakállas hegyi vezetőd. 700 méter szintkülönbség választ el a csúcstól, és időben kell elindulnod, hogy a tömeget elkerüld. 15 perc könnyed gyaloglással indul a túra sziklás ösvényen, majd rátérsz a gleccserre. Itt felkerül a hágóvas, beülő. Enyhén emelkedni kezd a hatalmas jégfolyó. Halványkéknek és végtelennek tűnnek a gleccserhasadékok, melyek mellett szó nélkül haladsz fölfelé. A légszomj miatt keveset beszélsz mászótársaiddal, csak a jégszerszámok sercegése hallatszik. A délelőtti órákban káprázatos, szikrázó napsütésben élvezheted a régió második legmagasabb hegycsúcsáról a kilátást – többek között a Grossglocknerre, ami a Venediger után méltó cél lehet. Csúcscsokizás után visszaereszkedsz a házba, ahol jó érzéssel ünnepelheted meg ezt a szép teljesítményt.

4. nap – Ereszekedés és utazás haza

Innen a menedékházak aktuális telítettsége függvényében, leereszkedsz a Johannishüttébe vagy ha ott nincsen hely a csapat még egy éjszakát eltölt a Defreggerhausban. (Az, hogy hol lesz a szállás a túra előtti napokban fog kiderülni.)

A Johannishüttétől gyalog/vagy Venediger taxival ereszkedsz le a völgybe, majd elindulsz hazafele. Várhatóan vasárnap este érkezel haza.

 

 

Felszerelés és infó

Figyelem! Ennél a túránál a magyar kísérő túravezető mellett, a törvényi előírásoknak megfelelően UIAGM hegyivezetővel mászik a csapat. A UIAGM vezetőddel angolul (vagy németül) tudsz kommunikálni. A magyar vezető természetesen segít a zökkenőmentes kommunikációban.

Amennyiben a lenti feltételeket nem tudod elfogadni, kérjük, hogy ne jelentkezz a túrára.

1. A túrán való részvétel alapfeltétele az előzetes magashegyi és túrázói tapasztalat. (Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy a tapasztalatod megfelelő-e vagy sem, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot.)

2. A kiutazás egyénileg történik. A kiutazás megszervezése a túrán résztvevők feladata, amelyhez segítséget nyújtunk a résztvevőktől beérkezett információk alapján.

3. A túravezetés nyelve részben angol vagy német, így a résztvevők részéről előny az alapfokú nyelvismeret, de nem kizáró tényező, ugyanis a csapattal tart a magyar kísérő túravezető is.

4. Amennyiben a résztvevő fizikai, technikai felkészültsége nem megfelelő vagy magashegyi felszerelése hiányos, a túravezető eltanácsolhatja a túrától. Ebben az esetben a résztvevő semmilyen kártérítésre nem jogosult.

Földrajzi fekvés

Rax-Alpok: Budapesttől körülbelül 300 km-re található, az Alpok legkeletibb magashegyi régiója. Igazi mászó, ferráta és túra paradicsom.

A Grossvenediger 3666 méteres magasságával Ausztria negyedik legmagasabb pontja. A Magas-Tauern az Alpok központi vonulatához tartozik, tőle északra a Kitzbühel, délre a Dolomitok húzódnak. Megmászása sokkal könnyebb, mint a Grossglockneré, alapvetően trekkingcsúcs, de a gleccser veszélyeket rejthet. A túrát bátran választhatod akkor is ha teljesen kezdő vagy, és soha nem jártál még ilyen magasságban/alpesi csúcson. A jó fizikai erőnlét azonban fontos.

Időjárás, magasság, erőnlét

Ez a mászás végtelenül ideális első 3000-es hegyhez/gleccsercsúcshoz. Nem igényel technikai tudást és tökéletes előkészítő a Grossglocknerre. A Grossvenedigert a legegyszerűbb háromezresek közt tartják számon, de a rossz idő esetén hatványozottan nehezebb a megmászása. A Venediger hegymászó tapasztalatot nem, de jó állóképességet annál inkább igényel; akkor ajánljuk, hogyha nem okoz gondot hazai hegyek közt a 20-30 km gyaloglás, illetve ha rendszeresen sportolsz.

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni. A csúcs közelében +5 és -10-15 fok között bármi előfordulhat.

Érkezz kipihenten! Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2962 méteren (ahol a ház van) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlesz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

A hegy 3666 méteres magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 95-98%-nál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés (kóstold meg a házban tálalt salátákat! :)) és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

A napi távok, a túra hossza: magashegységi környezetben, a túra hosszát a kilométerek helyett, órában és a szintkülönbség megadásával szokás meghatározni. Természetesen a táv is számít, de a terepviszonyok függvényében 1 km megtétele lehet 15 perc vagy akár egy óra is.

Első nap nagyjából 4 óra felfelé gyaloglással és 1200 méter szintemelkedéssel számolj, kiépített hegyi ösvényeken és via ferrata útvonalakon. A Rax-fennsíkon lévő Ottohaus-ban lehetőség van frissíteni egyet.

Második nap nagyjából 4-5 óra felfelé gyaloglással és 1600 méter szintemelkedéssel számolj, kiépített hegyi ösvényeken. A táv és a szint nagyjából a felére rövidíthető a Venediger-taxi igénybe vételével. (Ára 12 euro/fő/út, Retur 20 euro/fő) Második nap 700 méter szint és egy egész napos (min. 7-8 óra) megerőltető túra vár. A csúcson és a Defreggerhausban azért lesz időd szusszani egyet.

Hogyan készülj? Túrázásra, hegymászásra a legjobban túrázással és hegymászással készülhetsz :). Ezenkívül jól jön még a kerékpározás, futás (lehetőleg legyen benn egy kis felfelé is), úszás, vagy bármilyen más kardió edzés amit rendszeresen végzel.

Amennyiben rendszeresen sportolsz, esetleg rendszeresen túrázól valószínűleg nem lesz gond az erőnléteddel. Azt szoktuk mondani, hogy ha hazai/középhegységi terepen képes vagy 30-35 kilométer menni, és még másnap is kívánod a túrázást, akkor jó eséllyel feljutsz a Grossvenediger csúcsára. Természetesen az időjárás és egyéb váratlan tényezők is közbe szólhatnak, ezzel nincs mit tenni, ilyen az outdoor sportok világa.

Szállás

Első éjszakád vagy a Höllental-i völgy egyik menedkházában vagy lent a faluban egy panzióban vagy kempingben lesz. (kemping 10-15 euro /fő/éj, panzió 15-30 euro/fő/éj)

Második éjszakádat a Defreggerhaus kicsit fapados, de hangulatos lager szállásán töltöd, ami 2962 méteren keresztezi majd utad. Majd másnap a csúcsról visszafelé ereszkedve Johannis Hüttében szállsz meg. Ez már egy komfortfokozattal jobb, mint magasabban lévő társa. Néhány euró fejében még forró zuhanyt is vehetsz.

(Amennyiben a Johannis hüttében nincs elég hely a csapat mindkét estét a Defreggerhausban tölti. Ez a túra előtti napokban szokott kiderülni.)

Figyelem! A részvételi díj nem tartalmazza a szállások árát, ez a helyszínen fizetendő. 22 euro/fő/éj, ÖAV tagoknak 12 euro/fő/éj.

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal (hágóvas, beülő, stb..) nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó és bejáratott túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

 

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. NEM kell merevtalpú, automata rögzítésű hágóvasra készített bakancs, azonban célszerű legalább egy “B” kategóriásat (ez a talp merevségére vonatkozik) beszerezni a hágóvas könnyű felszerelése érdekében. Ha bizonytalan vagy, küldd el nekünk bakancsod márkáját és típusát/fényképét és segítünk dönteni.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…A sínadrág sem szerencsés mert felfelé nagyon ki fogsz melegedni. Ugyanez igaz a síkabátra. Inkább a “több vékony réteg, mint az egy vastag/meleg réteg elvet” kövesd.
 • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet (alsó-felső) és egy-két könnyű, de meleg polárpulcsi/softshell
 • Sapka, kesztyű (1 vékony, 1 vastagabb), túrazokni, vékony sál/maszk az arcod elé (ez erős szélben aranyat ér)
 • Étel-ital: minimum másfél literes palack (gleccserpatakban és a mendékház mosdójában megtöltheted), csokik, müzlik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna. A ház egyik félreeső helységében saját főzőn tudsz főzni, ha akarsz, de kiadós ételek, és forró leveseket is vásárolhatsz, 4-10 euró fejében.
 • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
 • Fejlámpa
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

Amit azonban felesleges hoznod:

 • Törölköző és szappan, mert úgysem tudsz zuhanyozni, hacsak nem a lenti házban 4 euroért
 • Étkészlet és bögre, hacsak nem akarsz magadnak főzni
 • Meleg hálózsák
 • Saját beülő/hágóvas: ha szeretnéd, hozhatsz saját felszerelést – kérjük, jelezd előre, milyet és milyen állapotban lévőt hoznál. A részvételi díj nem csökken, hogyha saját felszereléssel mászol.
 • A jó öreg laposüveg – csak óvatosan és indulás előtt, túra alatt semmiképp ne húzd meg!

 

Étel-ital – étkezés

A menedékházakban főtt étel kapható. Ez a felső menedékházban általában felturbózott por-zacskós étel, az alsó menedékházban némileg eredetibb, laktatóbb. Az árak az Ausztriában megszokott, árak: egy tál melegétel kb. 8-12 euró, egy korsó sör 4 euró.

A reggeli 5-8 euróba kerül, ez azonban nem túl laktató, többnyire néhány szelet kenyér+sonka/lekvár és egy bögre tea. Az ebédeket és a reggelit általában saját készletből oldjuk meg (szeletelt kenyér+sajt-kolbász, ki mit szeret) és este eszünk meleget a házban. A csúcstámadás egyébként reggel 4-kor indul, ilyenkor többen nem bírnak még reggelire gondolni, ezért felfelemenet/pihenés közben falatoznak reggeli gyanánt.

Lehetőség van arra, hogy termoszod este odaadd a menedékházas hölgynek, aki reggelre meleg teát tölt bele. A meleg tea azért jól tud esni hajnalban…

Bizonytalan vagy a kaját illetően? – ez a rövid cikk segíthet abban, hogy úgy, akkor, és annyit egyél, ami maximális formában tart.

Utazás

Az utazás egyénileg/teleautó rendszerben történik. Ehhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

 

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat. A biztosítást tőlünk is kérheted a jelentkezési űrlapon.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain