Grossvenediger (3666 m) – Kazbek akklimatizációs túra

Gleccsertúra egy könnyű, de impozáns csúcsra

A hágóvas sercegése, a tátongó gleccserszakadékok, a kötélbiztosítás romantikája…

Grossvenediger (3666 m) – Kazbek akklimatizációs túra

Amikor először 3000 méter fölött jártam gleccseren (itt a Grossvenedigeren volt) akkor nekem is totálisan megváltozott az addig alkotott képem a túrázásról és a hegyek világáról. A hágóvas sercegése, a tátongó gleccserszakadékok, a kötélbiztosítás romantikája… A Grossvenediger gleccsermászás után előtted is új horizontok nyílnak meg. A túrán hihetetlennek tűnő látvány és élmények pedig nem hagynak nyugodni, amíg vissza nem térsz 3000 méter fölé. A Grossvenediger Ausztria negyedik, a Hohe Tauern második legmagasabb pontja.

A Venediger technikailag könnyű csúcsjárás, 2,5 nap kitartó gyaloglást igényel. Hegymászótudás nélkül is elérhető a klasszikus, nagy alpesi csúcsok impozáns világa, de a magashegy az időjárás és a gleccserhasadékok miatt örökös veszélyforrás. Ezért ilyen hegyekre is tapasztalt oktatókkal, hegymászókkal érdemes nekiindulni. Ezek a kalandok rövid, izgalmas és szép teljesítmények olyan exkluzív élményekkel és látvánnyal, ami eddig csak kevesek kiváltsága volt. Máthé Lacával, Sándor Misivel, és Nedeczky Júliával a legjobb kezekben vagy.
Ezt a túrát tavasszal túrasível/snowboarddal is abszolválhatod. Klikk ide: Grossvenediger túrasí túra

 

 

 

 

Olvastad már a Grossvenedigerről írt blogposztot? Az írás segíthet a döntésben, mert olyan ember írta akinek ez volt az első igazi hegyi élménye.

Itt pedig rengeteg jó képet találsz a túráról.

 

Fotók: Boros Norbi

Egyéb információk

Ha az időpontok közül egyik sem jó neked, bátran jelezd és megtaláljuk a módját, hogy feljuss a hegyre. Ez a mászás végtelenül ideális első 3000-es hegyhez/gleccsercsúcshoz. Nem igényel technikai tudást és tökéletes előkészítő a Grossglocknerre. A Grossvenedigert a legegyszerűbb háromezresek közt tartják számon, de a rossz idő esetén hatványozottan nehezebb a megmászása. Előfordulhat köd vagy hóvihar ami lehetetlenné teszi a biztonságos csúcsmászást, ilyenkor visszafordul/el sem indul a csapat a csúcsra. És a kilátás sem szép. A Venediger hegymászó tapasztalatot nem, de jó állóképességet annál inkább igényel; akkor ajánljuk, hogyha nem okoz gondot hazai hegyek közt a 20-30 km gyaloglás, illetve ha rendszeresen sportolsz.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

Figyelem!

Idén pénteken és szombaton is indítunk csapatot a Grossvenedigerre.

Pénteki turnus: vasárnap reggel a Defreggerhausból/Johannishüttéből egyedül megy le a csapat a parkolóig. (Ugyanaz az útvonal, amin a csapat felfelé bejár. Jelzett, széles turistaösvény, amely eltéveszthetetlen és egyértelműen levezet a völgybe.)

Szombati turnus: szombat délután a csapat a Defreggerhausban találkozik  a vezetővel. A hüttéig jól jelzett, széles turista ösvény vezet illetve minden jelentkezőnek részletes útleírást adunk.

Vélemények a túráról:

“A túra előtt nagyon izgultam, hogy menni fog-e (…), de menet közben jöttem rá, hogy minden a fejben dől el, és ha nagyon-nagyon teljesíteni akarok valamit, az sikerülni is fog. Ez volt az első komolyabb túrám, de már most azt nézem, hova kéne menni legközelebb:)! Maga a Grossvenediger pedig egy csoda, az első métertől az utolsóig!”- Soltész Rita, 2009

“Szerintem sosem fogom elfelejteni azt, ahogy ráébredtem mekkora ereje van a természetnek, a téli menedékhely puritán báját, és, hogy megtanultam tisztelni a hegyeket. Örök szerelem lesz :)”-Kirner Bebo, 2011

1. nap: Grossvenediger, Hinterbichl

Kora délután érkezel a hegy lábához a kis falu egyetlen parkolójába. Az összeszedelődzködés után indulsz a 2962 méter magasan fekvő Defreggerhaus felé. A szintkülönbség felét kitevő murvás utat megsprórolhatod a másnapi kemény mászásra gondolván, ha Venedigertaxiba ülsz (10-12 euro/fő/út), ami 2120 méterig felröpít. További segítség lehet, hogy felszerelésed 5 euró fejében felküldheted a Johannes hüttétől (2120 m ) a Defregerhaus-ba. Ezen a napon még nem térsz rá a gleccserre, így a hágóvas egyelőre a hátizsákodban utazik. A kilátás a hatalmas Hohe Tauern hegyeire gyönyörű, akárcsak az utadat szegélyező tavak, szelíden legelésző tehéncsordák látványa.  Estére 2962 méter magasra érsz fel, a fazsindellyel borított Defreggerhausba, ahol jól fog esni a meleg vacsora és az ágy. Előbbi gyanánt leveseket 3-5 euróért, ásványvizet vagy sört 4 euróért fogyaszthatsz; a szállás lager típusú, azaz a hosszú szobákban egymás mellett heverő matracok szolgálják éjszakai kényelmed (A szombati csapat ezt az utat egyedül teszi meg).

 

2. nap: Grossvenediger csúcstámadás (3666 m)

Az ágyat nem élvezheted sokáig, hiszen hajnalban felébreszt szakállas hegyi vezetőd. 700 méter szintkülönbség választ el a csúcstól, és időben kell elindulnod, hogy a tömeget elkerüld. 15 perc könnyed gyaloglással indul a túra sziklás ösvényen, majd rátérsz a gleccserre. Itt felkerül a hágóvas, beülő. Enyhén emelkedni kezd a hatalmas jégfolyó. Halványkéknek és végtelennek tűnnek a gleccserhasadékok, melyek mellett szó nélkül haladsz fölfelé. A légszomj miatt keveset beszélsz mászótársaiddal, csak a jégszerszámok sercegése hallatszik. A délelőtti órákban káprázatos, szikrázó napsütésben élvezheted a régió második legmagasabb hegycsúcsáról a kilátást – többek között a Grossglocknerre, ami a Venediger után méltó cél lehet. Csúcscsokizás után visszaereszkedsz a házba, ahol jó érzéssel ünnepelheted meg ezt a szép teljesítményt. Arra figyelj csak, és gondolj rá jó előre, hogy kedved ne szegje új bakancsod makacs szorítása! Amennyiben új cipőben vágsz neki a  túrának előtte feltétlenül járasd be kisebb kirándulásokkal.

Elképzelhető, hogy akár délelőtt visszaérsz a Defreggerhaushoz. Ha bírod, kb. 1 órás ereszkedéssel elérhetsz egészen a Johannishüttéig, ahol 4 euró fejében melegzuhany fogad, ráadásul a házban nagyon jól főznek. A völgy festői szépségű a Johannishütte körül, így érdemes vacsora után sétálni egyet. Óriási zúgók a patak mentén, vízesések a környező sziklákon, túlhízott tiroli tehenek a legelőkön. Hegyivezetőd a számtalan sziklatömb egyikén hegymászókunsztokra tanít – nem is nagyon kell kérni. És akkor a völgy botanikus gyönyöreiről még nem is beszéltünk… Garantált, hogy jóleső fáradtsággal térsz nyugovóra pazar kilátású, frissen felújított szobában.

 

Egy fokozattal nehezebb túrák
– Grossglockner
– Dachstein

3. nap: Hazautazás

A közös megállapodás szerinti 7-8-as kelés után visszaereszkedsz vagy visszataxizol a völgybe a kocsikhoz. (A pénteki csapat ezt az utat egyedül teszi meg)

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Idén pénteken és szombaton is indítunk csapatot a Grossvenedigerre.

Pénteki turnus: vasárnap reggel a Defreggerhausból/Johannishüttéből egyedül megy le a csapat a parkolóig. (Ugyanaz az útvonal, amin a csapat felfelé bejár. Jelzett, széles turistaösvény, amely eltéveszthetetlen és egyértelműen levezet a völgybe.)

Szombati turnus: szombat délután a csapat a Defreggerhausban találkozik  a vezetővel. A hüttéig jól jelzett, széles turista ösvény vezet illetve minden jelentkezőnek részletes útleírást adunk.

Ha az időpontok közül egyik sem jó neked, bátran jelezd és megtaláljuk a módját, hogy feljuss a hegyre.

Ez a mászás végtelenül ideális első 3000-es hegyhez/gleccsercsúcshoz. Nem igényel technikai tudást és tökéletes előkészítő a Grossglocknerre. A Grossvenedigert a legegyszerűbb háromezresek közt tartják számon, de a rossz idő esetén hatványozottan nehezebb a megmászása.

Előfordulhat köd vagy hóvihar ami lehetetlenné teszi a biztonságos csúcsmászást, ilyenkor visszafordul/el sem indul a csapat a csúcsra. És a kilátás sem szép. A Venediger hegymászó tapasztalatot nem, de jó állóképességet annál inkább igényel; akkor ajánljuk, hogyha nem okoz gondot hazai hegyek közt a 20-30 km gyaloglás, illetve ha rendszeresen sportolsz.

 

Földrajzi fekvés

A Grossvenediger 3666 méteres magasságával Ausztria negyedik legmagasabb pontja. A Magas-Tauern az Alpok központi vonulatához tartozik, tőle északra a Kitzbühel, délre a Dolomitok húzódnak. Megmászása sokkal könnyebb, mint a Grossglockneré, alapvetően trekkingcsúcs, de a gleccser veszélyeket rejthet. A túrát bátran választhatod akkor is ha teljesen kezdő vagy, és soha nem jártál még ilyen magasságban/alpesi csúcson. A jó fizikai erőnlét azonban fontos.

 

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni. A csúcs közelében +5 és -10-15 fok között bármi előfordulhat.

Érkezz kipihenten! Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2962 méteren (ahol a ház van) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlesz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

A hegy 3666 méteres magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 95-98%-nál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés (kóstold meg a házban tálalt salátákat! :)) és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

A napi távok, a túra hossza: magashegységi környezetben, a túra hosszát a kilométerek helyett, órában és a szintkülönbség megadásával szokás meghatározni. Természetesen a táv is számít, de a terepviszonyok függvényében 1 km megtétele lehet 15 perc vagy akár egy óra is. Első nap nagyjából 4-5 óra felfelé gyaloglással és 1600 méter szintemelkedéssel számolj, kiépített hegyi ösvényeken. A táv és a szint nagyjából a felére rövidíthető a Venediger-taxi igénybe vételével. (Ára 10-12 euro/fő/út) Második nap 700 méter szint és egy egész napos (min. 7-8 óra) megerőltető túra vár. A csúcson és a Defreggerhausban azért lesz időd szusszani egyet.

Amennyiben rendszeresen sportolsz, esetleg rendszeresen túrázól valószínűleg nem lesz gond az erőnléteddel. Azt szoktuk mondani, hogy ha hazai/középhegységi terepen képes vagy 30-35 kilométer menni, és még másnap is kívánod a túrázást, akkor jó eséllyel feljutsz a Grossvenediger csúcsára. Természetesen az időjárás és egyéb váratlan tényezők is közbe szólhatnak, ezzel nincs mit tenni, ilyen az outdoor sportok világa.

Hogyan készülj? Túrázásra, hegymászásra a legjobban túrázással és hegymászással készülhetsz :). Ezenkívül jól jön még a kerékpározás, futás (lehetőleg legyen benn egy kis felfelé is), úszás, vagy bármilyen más kardió edzés amit rendszeresen végzel.

Szállás

Első éjszakádat a Defreggerhaus kicsit fapados, de hangulatos lager szállásán töltöd, ami 2962 méteren keresztezi majd utad. Majd másnap a csúcsról visszafelé ereszkedve Johannis Hüttében szállsz meg. Ez már egy komfortfokozattal jobb, mint magasabban lévő társa. Néhány euró fejében még forró zuhanyt is vehetsz.

Figyelem! A részvételi díj nem tartalmazza a szállások árát, ez a helyszínen fizetendő. 22 euro/fő/éj, ÖAV tagoknak 12 euro/fő/éj.

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal (hágóvas, beülő, stb..) nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó és bejáratott túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

 

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. NEM kell merevtalpú, automata rögzítésű hágóvasra készített bakancs, azonban célszerű legalább egy “B” kategóriásat (ez a talp merevségére vonatkozik) beszerezni a hágóvas könnyű felszerelése érdekében. Ha bizonytalan vagy, küldd el nekünk bakancsod márkáját és típusát/fényképét és segítünk dönteni.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…A sínadrág sem szerencsés mert felfelé nagyon ki fogsz melegedni. Ugyanez igaz a síkabátra. Inkább a “több vékony réteg, mint az egy vastag/meleg réteg elvet” kövesd.
 • Lábszárvédő/Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet (alsó-felső) és egy-két könnyű, de meleg polárpulcsi/softshell
 • Sapka, kesztyű (1 vékony, 1 vastagabb), túrazokni, vékony sál/maszk az arcod elé (ez erős szélben aranyat ér)
 • Étel-ital: minimum másfél literes palack (gleccserpatakban és a mendékház mosdójában megtöltheted), csokik, müzlik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna. A ház egyik félreeső helységében saját főzőn tudsz főzni, ha akarsz, de kiadós ételek, és forró leveseket is vásárolhatsz, 4-10 euró fejében.
 • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
 • Fejlámpa
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

Amit azonban felesleges hoznod:

 • Törölköző és szappan, mert úgysem tudsz zuhanyozni, hacsak nem a lenti házban 4 euroért
 • Étkészlet és bögre, hacsak nem akarsz magadnak főzni
 • Meleg hálózsák
 • Saját beülő/hágóvas: ha szeretnéd, hozhatsz saját felszerelést – kérjük, jelezd előre, milyet és milyen állapotban lévőt hoznál. A részvételi díj nem csökken, hogyha saját felszereléssel mászol.
 • A jó öreg laposüveg – csak óvatosan és indulás előtt, túra alatt semmiképp ne húzd meg!

 

Étel-ital – étkezés

A menedékházakban főtt étel kapható. Ez a felső menedékházban általában felturbózott por-zacskós étel, az alsó menedékházban némileg eredetibb, laktatóbb. Az árak az Ausztriában megszokott, árak: egy tál melegétel kb. 8-12 euró, egy korsó sör 4 euró.

A reggeli 5-8 euróba kerül, ez azonban nem túl laktató, többnyire néhány szelet kenyér+sonka/lekvár és egy bögre tea. Az ebédeket és a reggelit általában saját készletből oldjuk meg (szeletelt kenyér+sajt-kolbász, ki mit szeret) és este eszünk meleget a házban. A csúcstámadás egyébként reggel 4-kor indul, ilyenkor többen nem bírnak még reggelire gondolni, ezért felfelemenet/pihenés közben falatoznak reggeli gyanánt.

Lehetőség van arra, hogy termoszod este odaadd a menedékházas hölgynek, aki reggelre meleg teát tölt bele. A meleg tea azért jól tud esni hajnalban…

Bizonytalan vagy a kaját illetően? – ez a rövid cikk segíthet abban, hogy úgy, akkor, és annyit egyél, ami maximális formában tart.

Utazás

Az utazás egyénileg/teleautó rendszerben történik, melynek szervezését az iKaland végzi. Kérjük, hogy jelentkezéskor írd meg, hogy tudsz e autóval jönni, vagy keressünk neked helyet valaki mellett. Nem probléma ha nincsen autód, még soha nem volt olyan, hogy emiatt maradt volna itthon valaki.

Ha gyorsan ki szeretnél érni, menj a 8-as úton Rábafüzesnek, ha kényelmesen, akkor Bécsnek az autópályán. Hinterbichl falu parkolójában van a találkozó, ahova így találsz el. Az út Matrei előtt néhány kilométerrel kanyarodik el Prägraten am Grossvenediger felé, amitől már csak 3-4 kilométer Hinterbichl faluja.

 

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Erre a linkre kattintva add meg az adataidat és mi megkötjük neked.

Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain