Grossglockner túra: Az alpesi mászás megízlelése (3798 m)

Túra Ausztria legmagasabb csúcsára

“A kihívás, a végtelen hegycsúcsok, a nap és a hó illata ötvöződnek egy utánozhatatlan élménnyé…”

Grossglockner túra: Az alpesi mászás megízlelése (3798 m)

Egy átlagos napon beülsz az autóba és irány Ausztria. „Kirándulni” indulsz – így magyarázod mindenkinek a munkahelyen. Kedd reggel a kíváncsi kollégáknak fényképeket mutogatsz az osztrák Alpok tetejéről és szavakba próbálod önteni azt, amit lehetetlen: az érzést, mikor a kihívás, a végtelen hegycsúcsok, a nap és a hó illata ötvöződnek egy utánozhatatlan élményben, világos és felejthetetlen életérzéssé… Ennek az élménynek ára van: kitartó gyaloglás és egy rövid, az átlagosnál nagyobb bátorságot igénylő meredek mászás havas, jeges sziklákon. A Grossglockneren komoly hegymászótudás nélkül is elérhető nagy, klasszikus alpesi csúcsok impozáns világa. A hosszúhétvégés kaland olyan exkluzív élményekkel és látvánnyal szolgál, ami eddig csak kevesek kiváltsága volt. 

 

Íme egy kis kedvcsináló videó és néhány remek fotó, ha még bizonytalan lennél.

 

Fotók: Boros Norbi

 

Időpontok

Indulás

Érkezés

2018. július 20., péntek 2018. július 22., vasárnap
2018. augusztus 17., péntek 2018. augusztus 19., vasárnap

Egyéb információk

A túrát kezdő, de bevállalós hegymászóknak ajánljuk akik nagyon otthonosan mozognak technikás túraterepen és nehéz via ferratákon. A Grossglockner normál utas megmászása alapfeltétele a Mont Blanc túrának. A csúcs alatt a UIAA II-III-as nehézségű szakaszok vannak. Hogyha nem jártál még 3000-es hegycsúcson és nem tudod magadról biztosan, hogy jól bírod a kitett hegyoldalakat/mély szakadékokat, akkor előbb inkább a Grossvenediger déli oldalát mászd meg, ami egy gyönyörű gleccsertúra.   Figyelem! A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként).  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
1

Program

Vélemények a túráról:

“Tegnap jöttem meg a Grossglocknerről. De már indulnék vissza. Vagy még inkább! Valami magasabbra, nehezebbre. Talán a Bernina-ra, Mont Blanc-ra…? Nehéz lesz kivárni a jövő nyarat.” – Varga András, 2009

“Ez a hegy mindenkinek kihívás és mindenkinek teljesíthető, aki alázattal és egy profi túravezetővel érkezik.” – Marci, 2011

“Ha erőd engedi, ha van elég akaraterőd, ha tiszteled és nem meghódítani akarod a hegyeket, akkor mássz fel a csúcsra és meglátod milyen egyszerű minden, ami addig megoldhatatlannak és bonyolultnak tűnt.” – Nagy Dénes, 2010

1. nap: Grossglockner, Stüdlhütte (2801 m)

Korán reggel találkozol mászótársaiddal és a délutáni órákban (7-8 óra utazást követően) érkezel meg a hegy lábához. A Lucknerhaus melletti parkolóból indulsz, és nekilátsz a 750 méternyi szintkülönbség leküzdéséhez, ami egy szép völgyön vezet felfele. 2.5-3 óra gyaloglásra számíts. Az éjszakát a Stüdlhüttében töltöd, 2801 méter magasan. Itt bevacakolod magad a szobába, bőséges és szinte gourmet vacsora elfogyasztására is lehetőséged lesz a hütte éttermében. Este nyugovóra térés előtt rövid instrukció során túravezetőd ráállítja a bakancsodra a hágóvasat és megtanulod a jégszerszámok helyes használatát.

Amennyiben a Stüdlhütte-ben nincs elég hely, a 2644m magasan levő Salmhüttében lesz a szállásotok.

 

 

2. nap: Grossglockner csúcstámadás (3798 m)

Következhet a technikai mászás. Ma majdnem 1000 méter szintkülönbség áll közted és a csúcs között. Elegendő “biztonsági időt” hagyva magadnak fájdalmasan korán ébreszt szakállas túravezetőd. A házat elhagyva hamarosan eléred a gleccser alját, ahol a csapat összeköti magát kötélen és hágóvasat húz. Egész délelőtt dolgozik kezedben a jégcsákány, miután egy via ferrata jellegű dróttal biztosított sziklás falon feltrasszézol, magad előtt találod Ausztria legmagasabban épített menedékházát, az Adlersruhe-t.

Ne félj, túravezetőd nem hagyja, hogy túlságosan elkényelmesedj a hüttében – majd visszafele, ha van idő! Rövid szusszanást élvezel a kunyhóban, majd menetelés tovább. Egy idő után felsejlik a Grossglockner teteje, de még ne örülj, sok van hátra. Egy technikás, firnes, meredek rész következik.

Nehezebb túrák
– Stüdlgrat
– Via Ferrata haladóknak
– Pizbernina-Pizpalü

Először a Klein-Glockner csúcsára kapaszkodsz fel, majd rövid ereszkedés után egy schartén vezet át az utad. Itt már felhasználtad a bátorságod jó részét, de még szükséged lesz rá a csúcsig. A nehéz mászás után jutalomként az ország tetejéről és az Alpok egyik igen megbecsült mászóútjának legmagasabb pontjáról tekintesz a Hohe Tauern végeláthatatlan hegyeinek tömegébe. Délutánra visszaereszkedsz a nagy menedékházba, ahol a villamosenergia teljes egészét napelemek által nyerik.

Elképzelhető, hogy a csapat délután 2-3-ra visszaér a Stüdlhüttébe. Ha mindenki kapható rá, akkor még aznap legyalogoltok (kb. 45-60 perc) a Lucknerhüttéig, ahol finom, fizetős, meleg zuhany vár. Innen mindössze 20 percnyi gyaloglásra van a parkoló.

 

 

3. nap: Hazautazás

Leereszkedsz a völgybe. Búcsút veszel ettől a gyönyörű hegyóriástól és 5-6 óra autózás után eléred a magyar határt

Grossglockner – normál út nagyobb térképen való megjelenítése

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Földrajzi fekvés

A Grossglockner 3798 méteres magasságával Ausztria legmagasabb hegycsúcsa. A Magas-Tauern az Alpok központi vonulatához tartozik, tőle északra a Kitzbühel, délre a Dolomitok húzódnak.

 

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Grossglockner időjárás előrejelzés. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni. Az éjszakákat a Stüdlhüttében töltöd (2801 méter) előre fűtött szobában.

Érkezz kipihenten. Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2800 méteren (ahol a ház van) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlesz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

A hegy 3798 méteres magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 90-95%-nál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés (kóstold meg a házban tálalt salátákat! :)) és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

 

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancs, esőkabát és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

  • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú.
  • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…A legfontosabb, hogy rétegesen öltözködj, inkább több vékony réteg legyen mint egy vastag. (síkabát, sínadrág nem szerencsés)
  • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
  • Aláöltözet és egy-két könnyű, de meleg polárpulcsi (esetleg softshell vagy vékony pehely kabát)
  • Sapka, kesztyű (egy vékony, egy vastag), túrazokni
  • Étel-ital: másfél literes palack
  • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
  • Fejlámpa
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

 

Stüdlhütte – reggeli, vacsora

Ausztria drágább hazánknál, és ezek az árak a menedékházakban még annál is magasabbak egy picivel. Élelemre minimum napi 20 €-val számolj. Egy tál főétel 5-12 EUR. Reggelit vagy csomagoltass a háziakkal (5-8 EUR) vagy otthonról hozott élelemmel oldd meg, mert reggel 5-6 előtt nekivágtok a hegynek a tömeg elkerülése végett.

Mindenképp meg kell említeni, hogy a Stüdlhüttében nagyon nagyon finoman főznek. 20 euro befizetése fejében kivételesen választékos svédasztalos vacsora vár.

Figyelem!

A részvételi díj nem tartalmazza a szállások árát, ez a helyszínen fizetendő. 22 euro/fő/éj, ÖAV tagoknak 12 euro/fő/éj.

Amennyiben a Stüdlhütte-ben nincs elég hely, a 2644 m magasan levő Salmhüttében lesz a csapat szállása.

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Erre a linkre kattintva add meg az adataidat és mi megkötjük neked.

Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.

Egyéb:

Budapestről ez az ajánlott útvonal. Kals-ban táblák jelzik a Lücknerhaus-t, amire egy fizetős (9 euro autonként) út visz fel, a Glocknerstrasse. Néhány tábla segít az eligazodásban, de ha nem boldogulsz, kérdezz meg egy helyit, hogy merre van a Lücknerhaus.

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain