Grossglockner (3798 m) és felkészítő via ferráta – Az alpesi mászás megízlelése

Túra Ausztria legmagasabb csúcsára, amire ráhangolódsz egy szép ferratával

Figyelem

Ez a túra legális, mert hivatásos hegyivezető vezeti. Az Alpokban csak UIAGM/IFGMA képesítéssel rendelkező vezetők vezethetnek hegymászó túrákat. Jogosultság hiányában pénz- és/vagy börtönbüntetés jár az illegális hegyi vezetésért. További info itt.

Az UIAGM vezetőddel angolul (vagy németül) tudsz kommunikálni. Egyes turnusoknál magyar vezető is kíséri a csapatot, és segít a zökkenőmentes kommunikációban.

“A kihívás, a végtelen hegycsúcsok, a nap és a hó illata ötvöződnek egy utánozhatatlan élménnyé…”

Grossglockner (3798 m) és felkészítő via ferráta – Az alpesi mászás megízlelése

Egy átlagos napon beülsz az autóba és irány Ausztria. „Kirándulni” indulsz – így magyarázod előtte mindenkinek a munkahelyen. Hétfő reggel a kíváncsi kollégáknak fényképeket mutogatsz az osztrák Alpok tetejéről és szavakba próbálod önteni azt, amit lehetetlen: az érzést, mikor a kihívás, a végtelen hegycsúcsok, a nap és a hó illata ötvöződnek egy utánozhatatlan élményben, világos és felejthetetlen életérzéssé… Ennek az élménynek ára van: kitartó gyaloglás és egy rövid, az átlagosnál nagyobb bátorságot igénylő meredek mászás havas, jeges sziklákon.

További ráadás:

A klasszikus Grossglockner programot egy felkészítő túra előzi meg, a Hohewand/Rax legszebb és legnépszerűbb via ferrátáin. Itt nem csak a sziklás terepen szerzel magabiztosságot és némi sziklamászó/via ferráta tapasztalatot, hanem túravezetőd apró, de nagyon hasznos technikai részletekbe is beavat. A megfelelő ráhangolódás után sokkal jobb esélyekkel indulsz Ausztria csúcsára.

A Grossglockneren komoly hegymászótudás nélkül is elérhető nagy, klasszikus alpesi csúcsok impozáns világa. A hosszú hétvégés kaland olyan exkluzív élményekkel és látvánnyal szolgál, ami eddig csak kevesek kiváltsága volt. 

Íme egy kis kedvcsináló videó és néhány remek fotó, ha még bizonytalan lennél.

Fotók: Boros Norbi

 

 

Egyéb információk

A túrát kezdő, de bevállalós hegymászóknak ajánljuk akik nagyon otthonosan mozognak technikás túraterepen és nehéz via ferratákon. A Grossglockner normál utas megmászása alapfeltétele a Mont Blanc túrának. A csúcs alatt a UIAA II-III-as nehézségű szakaszok vannak. Hogyha nem jártál még 3000-es hegycsúcson és nem tudod magadról biztosan, hogy jól bírod a kitett hegyoldalakat/mély szakadékokat, akkor előbb inkább a Grossvenediger déli oldalát mászd meg, ami egy gyönyörű gleccsertúra. - Ha az időpontok közül egyik sem jó neked, bátran jelezd és megtaláljuk a módját, hogy feljuss a hegyre. - Előfordulhat köd vagy hóvihar ami lehetetlenné teszi a biztonságos csúcsmászást, ilyenkor visszafordul/el sem indul a csapat a csúcsra. És a kilátás sem szép. - A túravezető személye változhat  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

Vélemények a túráról:

“Tegnap jöttem meg a Grossglocknerről. De már indulnék vissza. Vagy még inkább! Valami magasabbra, nehezebbre. Talán a Bernina-ra, Mont Blanc-ra…? Nehéz lesz kivárni a jövő nyarat.” – Varga András, 2009

“Ez a hegy mindenkinek kihívás és mindenkinek teljesíthető, aki alázattal és egy profi túravezetővel érkezik.” – Marci, 2011

“Ha erőd engedi, ha van elég akaraterőd, ha tiszteled és nem meghódítani akarod a hegyeket, akkor mássz fel a csúcsra és meglátod milyen egyszerű minden, ami addig megoldhatatlannak és bonyolultnak tűnt.” – Nagy Dénes, 2010

1. nap: Utazás, felkészülés a Hohewand via ferrátáin

Korán reggel találkozol mászótársaiddal és kb 3 óra utazást követően érkezel meg a népszerű Hohewand lábához.

Rövid gyaloglás után a Hubertushaus menedékház közelében kezdődik az okítás. Ha még nem via ferrátáztál korábban, akkor az alapvető biztonsági és technikai tudásanyag kerül terítékre. Természetesen nem csak elméletben. Ha már via ferrátáztál, akkor is. Tisztába tesszük a “homályos foltokat” is.

Egy über tapasztalt sziklamászó és via ferráta guru lesz a mestered, így meglehetősen gyors fejlődésre számíthatsz.

A nap további részében A-tól D-ig tartó nehézségi skálán ferrátázhatsz, ezzel tökéletesen felkészülve a Glockner kihívásaira.

A ferráta ösvények errefelé rövidebbek, így ha esetleg kifáradsz “útközben” is ki tudsz szállni. Ebben az esetben a Hubertushaus teraszán ejtőzöl egy pohár sör vagy egy fincsi üdítő társaságában.

A túra végeztével elfoglalod a szállásod a közeli Hirschwang településen. (kb. 30-40 perc autózás)

2. nap: Grossglockner, Stüdlhütte (2801 m)

Kora du. érkezel meg a parkolóba, majd a menedékházig 1,5-2 órát túrázol.

Az éjszakát a Stüdlhüttében, 2801 méter magasan töltöd. Itt bevacakolod magad a szobába, bőséges vacsora elfogyasztására is lehetőséged lesz a hütte éttermében. Este nyugovóra térés előtt rövid instrukció során túravezetőd ráállítja a bakancsodra a hágóvasat és megtanulod a jégszerszámok helyes használatát.

 

 

3. nap: Grossglockner csúcstámadás (3798 m)

Következhet a technikai mászás. Ma közel 1000 méter szintkülönbség áll közted és a csúcs között. Elegendő “biztonsági időt” hagyva magadnak korán ébreszt szakállas túravezetőd. A házat elhagyva összekötve, hágóvasban és jégcsákánnyal lépdelsz a csúcs irányába. Az igazi kihívás a 3400 méteren fekvő menedékház után következik.

Először a Klein-Glockner csúcsára kapaszkodsz fel, majd rövid ereszkedés után egy schartén vezet át az utad. Itt már felhasználtad a bátorságod jó részét, de még szükséged lesz rá a csúcsig. A kitartó mászás után jutalomként az ország tetejéről és az Alpok egyik igen megbecsült mászóútjának legmagasabb pontjáról tekintesz a Hohe Tauern végeláthatatlan hegyeinek tömegébe.

Innen visszaereszkedtek a Stüdlhüttéig – ahol még egy éjszakát töltesz.

 

 

4. nap: Hazautazás

Reggeli után leereszkedsz a parkolóig, majd késő délelőtt elindulsz hazafelé.

 

Felszerelés és infó

Figyelem! Ennél a túránál a magyar kísérő túravezető mellett, a törvényi előírásoknak megfelelően UIAGM hegyivezetővel mászik a csapat. A UIAGM vezetőddel angolul (vagy németül) tudsz kommunikálni. A magyar vezető természetesen segít a zökkenőmentes kommunikációban. A magyar vezető csak a menedékházig kísér - innentől a helyi vezetőddel mászol.

Amennyiben a lenti feltételeket nem tudod elfogadni, kérjük, hogy ne jelentkezz a túrára.

1. A túrán való részvétel alapfeltétele az előzetes magashegyi és túrázói tapasztalat. (Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy a tapasztalatod megfelelő-e vagy sem, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot.)

2. A kiutazás egyénileg történik. A kiutazás megszervezése a túrán résztvevők feladata, amelyhez segítséget nyújtunk a résztvevőktől beérkezett információk alapján.

3. A túravezetés nyelve angol vagy német, így a résztvevők részéről előny az alapfokú nyelvismeret, de nem kizáró tényező, ugyanis a csapattal tart a magyar kísérő túravezető is.

4. Amennyiben a résztvevő fizikai, technikai felkészültsége nem megfelelő vagy magashegyi felszerelése hiányos, a túravezető eltanácsolhatja a túrától. Ebben az esetben a résztvevő semmilyen kártérítésre nem jogosult.

Földrajzi fekvés

A Grossglockner 3798 méteres magasságával Ausztria legmagasabb hegycsúcsa. A Magas-Tauern az Alpok központi vonulatához tartozik, tőle északra a Kitzbühel, délre a Dolomitok húzódnak.

 

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Grossglockner időjárás előrejelzés. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni. Az éjszakákat a Stüdlhüttében töltöd (2801 méter) előre fűtött szobában.

Érkezz kipihenten. Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2800 méteren (ahol a ház van) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlesz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

A hegy 3798 méteres magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 90-95%-nál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés (kóstold meg a házban tálalt salátákat! :)) és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

 

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancs, esőkabát és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

  • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú.
  • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…A legfontosabb, hogy rétegesen öltözködj, inkább több vékony réteg legyen mint egy vastag. (síkabát, sínadrág nem szerencsés)
  • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
  • Aláöltözet és egy-két könnyű, de meleg polárpulcsi (esetleg softshell vagy vékony pehely kabát)
  • Sapka, kesztyű (egy vékony, egy vastag), túrazokni
  • Étel-ital: másfél literes palack
  • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
  • Fejlámpa
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

 

Szállás, étkezés

Ausztria drágább hazánknál, és ezek az árak a menedékházakban még annál is magasabbak egy picivel. Élelemre minimum napi 20 €-val számolj. Egy tál főétel 5-12 EUR. Reggelit vagy csomagoltass a háziakkal (5-8 EUR) vagy otthonról hozott élelemmel oldd meg, mert reggel 5-6 előtt nekivágtok a hegynek a tömeg elkerülése végett.

Mindenképp meg kell említeni, hogy a Stüdlhüttében nagyon nagyon finoman főznek. 20 euro befizetése fejében kivételesen választékos svédasztalos vacsora vár.

Figyelem! A részvételi díj nem tartalmazza a szállások árát, ez a helyszínen fizetendő. A Stüdlhütte esetében ez 22 euro/fő/éj, ÖAV tagoknak 12 euro/fő/éj. Első éjszaka Hirschwang településen alszol, ahol 15-20 euros szállásárakra számíts.

Amennyiben a Stüdlhütte-ben nincs elég hely, a 2644 m magasan levő Salmhüttében lesz a csapat szállása.

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat. A biztosítást tőlünk is igényelheted a jelentkezéskor.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.

Utazás, helyszíni találkozó:

Budapestről ez az ajánlott útvonal. Kals-ban táblák jelzik a Lücknerhaus-t, amire egy fizetős (9 euro autonként) út visz fel, a Glocknerstrasse. Néhány tábla segít az eligazodásban, de ha nem boldogulsz, kérdezz meg egy helyit, hogy merre van a Lücknerhaus.

Az utazás egyénileg/teleautó rendszerben történik. Ehhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Az út hossza kb 7 óra Budapestről.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain