Grossglockner-Stüdlgrat: Felkészítő túra a technikás alpesi négyezresekre

Áttekintés

“Alattad a mélységgel és feletted egy tapasztalt hegymászóval olyan kalandban lesz részed, ami belépő, tűzkeresztség a Matterhorn és más technikás alpesi utak világába.”

Grossglockner-Stüdlgrat: Felkészítő túra a technikás alpesi négyezresekre

Ez már több, mint kacérkodás a magashegyi alpesi mászással. Vonzanak a sziklacsúcsok, a technikás mászás és lelki szemeid előtt már a Matterhorn lebeg. Ha ez így van, akkor irány a Grossglockner… de kicsit másképp.

A Grossglockner Ausztria legmagasabb pontja, normál utas bejárása népszerű a kezdő mászók körében. Neked ez az út minden bizonnyal “megvan” már, így a feladat a némileg nehezebb sziklagerinc, a Stüdlgrat. A Stüdlgrat útvonalon nem egyszer többszáz méternyi szakadék peremén lépkedsz – egy szerencsére igen jól biztosítható útvonalon.

Feljutni ezen az útvonalon nem gyerekjáték, de ha jövőbeni terveid között technikás alpesi csúcsok szerepelnek, akkor kötelező. Alattad a mélységgel és feletted egy tapasztalt hegymászóval olyan kalandban lesz részed, ami szép belépő a magashegyek világába, és mint tűzkeresztség, maradandó élmény. A videó alapján máris beleképzelheted magad a hegygerinc közepébe…

Egyéb információk

A Grossglockner-Stüdlgrat mászás alapfeltétele a magashegyi (3000+) és sziklamászói tapasztalat. Abban az esetben jelentkezz erre a túrára, ha jártál már minimum D nehézségű via ferrata útvonalakon, vagy normál úton már másztad a Grossglocknert vagy egy hozzá hasonló nehézségű hegyet. A túra alapfeltétele a Matterhorn mászásnak.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
1

Program

Vélemény egy 2009-es túráról:

“A Grossglockner normál útnál jóval nehezebb a Stüdlgrat, nagy kihívás, igazi hegymászás. Órákon át keményen dolgozik kezed, lábad, tüdőd, alattad-feletted a csúcsra törő társaid. Fent úgy érzed,most valóban kiérdemelted a sikert és a gyönyörű látványt.” – Bialkó Dezső, 2009. augusztus 23.

1. nap: Grossglockner, Stüdlhütte (2801 m)

Szombat reggeli indulással kora délután érkezel a hegy lábához. A Lucknerhaus melletti parkolóból indulsz, és nekilátsz az 1000 méternyi szintkülönbség leküzdéséhez. Az éjszakát a Stüdlhüttében töltöd, 2801 méter magasan. Itt rövid eligazítást kapsz a holnapi nappal kapcsolatban, majd nyugovóra térsz.

 

 

2. nap: Grossglockner-Stüdlgrat csúcstámadás (3798 m)

Következhet a későbbi expedícióid alapjául szolgáló technikai mászás. Közel 400 méteres erős terepen vezető trekking után egy majdnem 600 méter magas kitett sziklafallal találod magad szembe. Ezen kell feljuss a Grossglockner csúcsára. A levegő ritkul, neked azonban kapaszkodnod kell. Vezetőd lépésről lépésre mutatja meg mit és hogyan tegyél.

“Tovább a sárga úton”
– Mont Blanc
– Matterhorn
– Elbrusz

A nehéz mászás után jutalomként az ország tetejéről és az Alpok egyik legnehezebb mászóútjának legmagasabb pontjáról tekintesz a Hohe Tauern végeláthatatlan hegyeinek tömegébe. Délutánra a klasszikus úton visszaereszkedsz a nagy menedékházba, ahol a villamosenergia teljes egészét napelemeken keresztül nyerik.

 

 

3. nap: Hazautazás

Leereszkedsz a völgybe a szálláshelyedre. Búcsút veszel ettől a gyönyörű hegyóriástól és 6-7 óra autózás után koraeste megérkezel Budapestre.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

 

Földrajzi fekvés

A Grossglockner 3798 méteres magasságával Ausztria legmagasabb hegycsúcsa. A Magas-Tauern az Alpok központi vonulatához tartozik, tőle északra a Kitzbühel, délre a Dolomitok húzódnak.

 

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni. Az éjszakákat a Stüdlhüttében töltöd (2801 méter) előre fűtött szobában.

Érkezz kipihenten. Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2800 méteren (ahol a ház van) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlesz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

A hegy 3797 méteres magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 90-95%-nál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés (kóstold meg a házban tálalt salátákat! :)) és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

 

Miben több a Stüdlgrat a klasszikus útvonalnál?

Nem véletlen, hogy a Stüdlgrat útvonalon történő csúcshódítást a Matterhorn megmászásának alapfeltételéül szabjuk. Bár látványban ez a mászás nem ad többet a klasszikus útnál, kitett sziklafalai és merdeksége Ausztria egyik legnehezebb mászóútvonalává avanzsálja. A Stüdlhüttétől párszáz méterre magasodik egy 6-700 méter magas 70°-os dőlésű sziklafal. Ezen kell feljuss a csúcsra, szemben a klasszikus út alig 100 méteres 50-60°-os lejtésű falaival szemben. Éppen ezért csak abban az esetben vállalkozz erre a típusú mászásra, ha már kipróbáltad magad hasonló környezetben, vagy via ferratáztál legalább D nehézségű falakon. A túra nehéz, visszafordulási lehetőség nem nagyon van, fontos a tériszonymentesség és a lépésbiztonság.

 

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

 

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. NEM kell merevtalpú, automata rögzítésű hágóvasra készített bakancs. Azok a hágóvasak amiket kapsz túravezetődtől, minden bakancsra rámennek.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…
 • Lábszárvédő – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet és egy könnyű, de meleg polárpulcsi
 • Sapka, kesztyű, túrazokni (vagy duplazokni)
 • Étel-ital: másfél literes palack (gleccserpatakban megtöltheted), csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna. A ház egyik félreeső helységében saját főzőn tudsz főzni, ha akarsz
 • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
 • Fejlámpa
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

Amit azonban felesleges hoznod:

 • Törölköző és szappan, mert úgysem tudsz zuhanyozni, hacsak nem a lenti házban 4 euroért
 • Étkészlet és bögre, hacsak nem akarsz magadnak főzni
 • Meleg hálózsák
 • Saját beülő/hágóvas: ha szeretnéd, hozhatsz saját felszerelést – kérjük, jelezd előre, milyet és milyen állapotban lévőt hoznál. A részvételi díj nem csökken, hogyha saját felszereléssel mászol.
 • A jó öreg laposüveg – csak óvatosan és indulás előtt, túra alatt semmiképp ne húzd meg!

 

Stüdlhütte – reggeli, vacsora

Ausztria drágább hazánknál, és ezek az árak a menedékházakban még annál is magasabbak egy picivel. Élelemre minimum napi 20 €-val számolj. Egy tál főétel 7-12 EUR. Reggelit vagy csomagoltass a háziakkal (5-8 EUR) vagy otthonról hozott élelemmel oldd meg, mert reggel 4 előtt nekivágtok a hegynek a tömeg elkerülése végett.

Mindenképp meg kell említeni, hogy a Stüdlhüttében nagyon nagyon finoman főznek. 20 euro befizetése fejében kivételesen választékos svédasztalos vacsora vár.

 

Utazás

Az utazás egyénileg történik. A Lucknerhaus parkolójában találkoztok, amihez a legközelebbi város Kals am Grossglockner. Budapestről ez az ajánlott útvonal. Kals-ban táblák jelzik a Lucknerhaus-t, amire egy fizetős (9 euro autonként) út visz fel, a Glocknerstrasse. Néhány tábla segít az eligazodásban, de ha nem boldogulsz, kérdezz meg egy helyit, hogy merre van a Lücknerhaus.

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain