Grossglockner-Stüdlgrat: Felkészítő túra a technikás alpesi négyezresekre

Áttekintés

“Alattad a mélységgel és feletted egy tapasztalt hegyivezetővel olyan kalandban lesz részed, ami belépő, tűzkeresztség a Matterhorn és más technikás alpesi utak világába.”

Grossglockner-Stüdlgrat: Felkészítő túra a technikás alpesi négyezresekre

Ez már több, mint kacérkodás a magashegyi alpesi mászással. Vonzanak a sziklacsúcsok, a technikás mászás és lelki szemeid előtt már a Matterhorn lebeg. Ha ez így van, akkor irány a Grossglockner… de kicsit másképp.

A Grossglockner Ausztria legmagasabb pontja, normál utas bejárása népszerű a kezdő mászók körében. Neked ez az út minden bizonnyal “megvan” már, így a feladat a némileg nehezebb sziklagerinc, a Stüdlgrat. A Stüdlgrat útvonalon nem egyszer többszáz méternyi szakadék peremén lépkedsz – egy szerencsére igen jól biztosítható útvonalon.

Feljutni ezen az útvonalon nem gyerekjáték, de ha jövőbeni terveid között technikás alpesi csúcsok szerepelnek, akkor kötelező. Alattad a mélységgel és feletted egy tapasztalt hegymászóval olyan kalandban lesz részed, ami szép belépő a magashegyek világába, és mint tűzkeresztség, maradandó élmény. A videó alapján máris beleképzelheted magad a hegygerinc közepébe…

Figyelem - fontos tudnivaló mielőtt jelentkezel!

Ennél a túránál hegyivezető nélkül, önállóan kell feljutnod a menedékházig (jelzett ösvény), és a hegyivezetővel csak angolul (vagy németül) tudsz kommunikálni. Erről részletesebben a felszerelés és infó fül alatt olvashatsz.

 

Túravezetőid

Időpontok

Indulás

Érkezés

2018. július 21., szombat 2018. július 22., vasárnap
2018. augusztus 11., szombat 2018. augusztus 12., vasárnap
2018. szeptember 8., szombat 2018. szeptember 9., vasárnap

Egyéb információk

A Grossglockner-Stüdlgrat mászás alapfeltétele a magashegyi (3000+) és sziklamászói tapasztalat. Abban az esetben jelentkezz erre a túrára, ha jártál már minimum D nehézségű via ferrata útvonalakon, vagy normál úton már másztad a Grossglocknert vagy egy hozzá hasonló nehézségű hegyet. A túra alapfeltétele a Matterhorn mászásnak.

- Ha az időpontok közül egyik sem jó neked, bátran jelezd és megtaláljuk a módját, hogy feljuss a hegyre.

- Előfordulhat köd vagy hóvihar ami lehetetlenné teszi a biztonságos csúcsmászást, ilyenkor visszafordul/el sem indul a csapat a csúcsra. És a kilátás sem szép.

- A túravezető személye változhat

 

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
1

Program

 Vélemény egy 2009-es túráról:

“A Grossglockner normál útnál jóval nehezebb a Stüdlgrat, nagy kihívás, igazi hegymászás. Órákon át keményen dolgozik kezed, lábad, tüdőd, alattad-feletted a csúcsra törő társaid. Fent úgy érzed,most valóban kiérdemelted a sikert és a gyönyörű látványt.” – Bialkó Dezső, 2009. augusztus 23.

1. nap: Grossglockner, Stüdlhütte (2801 m)

Délután 5-6 körül találkozol vezetőddel a Stüdlhüttében. (Ha Budapestről érkezel, érdemes aznap korán reggel kiutazni. Az út kb. 7 óra autóval.) A Lucknerhaus parkolóból a Stüdlhüttébe vezető jelzett ösvényen kb. 1,5-2 órát (800 méter szint) kell gyalogolnod.

Fontos!

Ez az utat (parkoló-Stüdlhütte) önállóan, hegyivezetőd nélkül megtenned le és felfelé is! (Ne izgulj, végig technikai nehézségek nélküli, jelzett turistaösvényen mész és a jelentkezés után minden szükséges tudnivalóval ellátunk. Azért ne feledd, hogy magashegyi környezetben mozogsz.)

Az éjszakát a Stüdlhüttében töltöd.

 

 

2. nap: Grossglockner-Stüdlgrat csúcstámadás (3798 m)

Következhet az izgalmas technikai mászás. Közel 400 méteres erős terepen vezető trekking után egy majdnem 600 méter magas kitett sziklafallal találod magad szembe. Ezen kell feljuss a Grossglockner csúcsára. A levegő ritkul, neked azonban kapaszkodnod kell. Vezetőd lépésről lépésre mutatja meg mit és hogyan tegyél.

A nehéz mászás után jutalomként az ország tetejéről és az Alpok egyik legnehezebb mászóútjának legmagasabb pontjáról tekintesz a Hohe Tauern végeláthatatlan hegyeinek tömegébe. Délutánra a klasszikus úton visszaereszkedsz a nagy menedékházba, onnan pedig rövid pihenő után a parkolóba.

Itt dönthetsz úgy, hogy még maradsz egy éjszakát vagy egyből hazaindulsz.

 

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Figyelem! Ennél a túránál vezető nélkül, önállóan kell feljutnod a menedékházig, és a hegyivezetővel csak angolul (vagy németül) tudsz kommunikálni.

Amennyiben a lenti feltételeket nem tudod elfogadni, kérjük, hogy ne jelentkezz a túrára.

1. A túrán való részvétel alapfeltétele az előzetes magashegyi és túrázói tapasztalat, hiszen a menedékházig a túrázónak egyedül/a csapat többi résztvevőjével kell eljutnia. Ez minden esetben jelzett turista ösvény, amely technikai tudás nélkül teljesíthető, de egyéni tájékozódást és hegyi mozgást kíván. (Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy a tapasztalatod megfelelő-e vagy sem, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot.)

2. A kiutazás egyénileg történik, a túravezető a helyszínen (a faluban vagy a menedékházban) várja a csapatot. A kiutazás megszervezése a túrán résztvevők feladata, amelyhez segítséget nyújtunk a résztvevőktől beérkezett információk alapján.

3. A törvényi előírásoknak megfelelően a túrán kizárólag nemzetközi hegyivezetői jogosítvánnyal (UIAGM) rendelkező vezetőt alkalmazunk.

4. A túravezetés nyelve angol vagy német, így a résztvevők részéről előny az alapfokú nyelvismeret, de nem kizáró tényező.

5. Amennyiben a résztvevő fizikai, technikai felkészültsége nem megfelelő vagy magashegyi felszerelése hiányos, a túravezető eltanácsolhatja a túrától. Ebben az esetben a résztvevő semmilyen kártérítésre nem jogosult.

Földrajzi fekvés

A Grossglockner 3798 méteres magasságával Ausztria legmagasabb hegycsúcsa. A Magas-Tauern az Alpok központi vonulatához tartozik, tőle északra a Kitzbühel, délre a Dolomitok húzódnak.

 

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni. Az éjszakákat a Stüdlhüttében töltöd (2801 méter) előre fűtött szobában.

Érkezz kipihenten. Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2800 méteren (ahol a ház van) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlesz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

A hegy 3797 méteres magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 90-95%-nál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés (kóstold meg a házban tálalt salátákat! :)) és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

 

Miben több a Stüdlgrat a klasszikus útvonalnál?

A Stüdlhüttétől pár száz méterre magasodik egy 6-700 méter magas 70°-os dőlésű sziklafal. Ezen kell feljuss a csúcsra, szemben a klasszikus út alig 100 méteres 50-60°-os lejtésű falaival szemben. Éppen ezért csak abban az esetben vállalkozz erre a típusú mászásra, ha már kipróbáltad magad hasonló környezetben, vagy via ferratáztál legalább D nehézségű falakon. A túra nehéz, visszafordulási lehetőség nem nagyon van, fontos a tériszonymentesség és a lépésbiztonság.

 

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancs, esőkabát és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

  • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú.
  • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…A legfontosabb, hogy rétegesen öltözködj, inkább több vékony réteg legyen mint egy vastag. (síkabát, sínadrág nem szerencsés)
  • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
  • Aláöltözet és egy-két könnyű, de meleg polárpulcsi (esetleg softshell vagy vékony pehely kabát)
  • Sapka, kesztyű (egy vékony, egy vastag), túrazokni
  • Étel-ital: másfél literes palack
  • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
  • Fejlámpa
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

 

Szállás

A hegyi éjszakát a Stüdlhüttében töltöd. A részvételi díj NEM tartalmazza a szállás és az étkezés árát. 22 €/fő/éj a szállás, a reggeli 10 €. Vacsorára kb. 15-20 €-t számolj.

A falubeli szállások kapcsán (túra előtt vagy után) tudunk segíteni, de a szállásfoglalás egyéni feladat.

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat. A biztosítást tőlünk is igényelheted a jelentkezéskor.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.

Utazás, helyszíni találkozó:

Budapestről ez az ajánlott útvonal. Kals-ban táblák jelzik a Lücknerhaus-t, amire egy fizetős (9 euro autonként) út visz fel, a Glocknerstrasse. Néhány tábla segít az eligazodásban, de ha nem boldogulsz, kérdezz meg egy helyit, hogy merre van a Lücknerhaus.

Az utazás egyénileg/teleautó rendszerben történik. Ehhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Az út hossza kb 7 óra Budapestről. A találkozó a Stüdlhütténél lesz a túra indulásának napján, du. 5 és 6 között. Erről pontosabb információt a jelentkezés után, a túra közeledtével adunk.

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain