Grossglockner-Stüdlgrat: Felkészítő túra a technikás alpesi négyezresekre

Áttekintés

“Alattad a mélységgel és feletted egy tapasztalt hegyivezetővel olyan kalandban lesz részed, ami belépő, tűzkeresztség a Matterhorn és más technikás alpesi utak világába.”

Grossglockner-Stüdlgrat: Felkészítő túra a technikás alpesi négyezresekre

Ez már több, mint kacérkodás a magashegyi alpesi mászással. Vonzanak a sziklacsúcsok, a technikás mászás és lelki szemeid előtt már a Matterhorn lebeg. Ha ez így van, akkor irány a Grossglockner… de kicsit másképp.

A Grossglockner Ausztria legmagasabb pontja, normál utas bejárása népszerű a kezdő mászók körében. Neked ez az út minden bizonnyal “megvan” már, így a feladat a némileg nehezebb sziklagerinc, a Stüdlgrat. A Stüdlgrat útvonalon nem egyszer többszáz méternyi szakadék peremén lépkedsz – egy szerencsére igen jól biztosítható útvonalon.

Feljutni ezen az útvonalon nem gyerekjáték, de ha jövőbeni terveid között technikás alpesi csúcsok szerepelnek, akkor kötelező. Alattad a mélységgel és feletted egy tapasztalt hegymászóval olyan kalandban lesz részed, ami szép belépő a magashegyek világába, és mint tűzkeresztség, maradandó élmény. A videó alapján máris beleképzelheted magad a hegygerinc közepébe…

Figyelem - fontos tudnivaló mielőtt jelentkezel!

Ennél a túránál hegyivezető nélkül, önállóan kell feljutnod a menedékházig (jelzett ösvény), és a hegyivezetővel csak angolul (vagy németül) tudsz kommunikálni. Erről részletesebben a felszerelés és infó fül alatt olvashatsz.

 

Túravezetőid

Egyéb információk

A Grossglockner-Stüdlgrat mászás alapfeltétele a magashegyi (3000+) és sziklamászói tapasztalat. Abban az esetben jelentkezz erre a túrára, ha jártál már minimum D nehézségű via ferrata útvonalakon, vagy normál úton már másztad a Grossglocknert vagy egy hozzá hasonló nehézségű hegyet. A túra alapfeltétele a Matterhorn mászásnak. - Ha az időpontok közül egyik sem jó neked, bátran jelezd és megtaláljuk a módját, hogy feljuss a hegyre. - Előfordulhat köd vagy hóvihar ami lehetetlenné teszi a biztonságos csúcsmászást, ilyenkor visszafordul/el sem indul a csapat a csúcsra. És a kilátás sem szép. - A túravezető személye változhat  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
1

Program

 Vélemény egy 2009-es túráról:

“A Grossglockner normál útnál jóval nehezebb a Stüdlgrat, nagy kihívás, igazi hegymászás. Órákon át keményen dolgozik kezed, lábad, tüdőd, alattad-feletted a csúcsra törő társaid. Fent úgy érzed,most valóban kiérdemelted a sikert és a gyönyörű látványt.” – Bialkó Dezső, 2009. augusztus 23.

1. nap: Grossglockner, Stüdlhütte (2801 m)

Délután 5-6 körül találkozol vezetőddel a Stüdlhüttében. (Ha Budapestről érkezel, érdemes aznap korán reggel kiutazni. Az út kb. 7 óra autóval.) A Lucknerhaus parkolóból a Stüdlhüttébe vezető jelzett ösvényen kb. 1,5-2 órát (800 méter szint) kell gyalogolnod.

Fontos!

Ez az utat (parkoló-Stüdlhütte) önállóan, hegyivezetőd nélkül megtenned le és felfelé is! (Ne izgulj, végig technikai nehézségek nélküli, jelzett turistaösvényen mész és a jelentkezés után minden szükséges tudnivalóval ellátunk. Azért ne feledd, hogy magashegyi környezetben mozogsz.)

Az éjszakát a Stüdlhüttében töltöd.

 

 

2. nap: Grossglockner-Stüdlgrat csúcstámadás (3798 m)

Következhet az izgalmas technikai mászás. Közel 400 méteres erős terepen vezető trekking után egy majdnem 600 méter magas kitett sziklafallal találod magad szembe. Ezen kell feljuss a Grossglockner csúcsára. A levegő ritkul, neked azonban kapaszkodnod kell. Vezetőd lépésről lépésre mutatja meg mit és hogyan tegyél.

A nehéz mászás után jutalomként az ország tetejéről és az Alpok egyik legnehezebb mászóútjának legmagasabb pontjáról tekintesz a Hohe Tauern végeláthatatlan hegyeinek tömegébe. Délutánra a klasszikus úton visszaereszkedsz a nagy menedékházba, onnan pedig rövid pihenő után a parkolóba.

Itt dönthetsz úgy, hogy még maradsz egy éjszakát vagy egyből hazaindulsz.

 

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Figyelem! Ennél a túránál vezető nélkül, önállóan kell feljutnod a menedékházig, és a hegyivezetővel csak angolul (vagy németül) tudsz kommunikálni.

Amennyiben a lenti feltételeket nem tudod elfogadni, kérjük, hogy ne jelentkezz a túrára.

1. A túrán való részvétel alapfeltétele az előzetes magashegyi és túrázói tapasztalat, hiszen a menedékházig a túrázónak egyedül/a csapat többi résztvevőjével kell eljutnia. Ez minden esetben jelzett turista ösvény, amely technikai tudás nélkül teljesíthető, de egyéni tájékozódást és hegyi mozgást kíván. (Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy a tapasztalatod megfelelő-e vagy sem, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot.)

2. A kiutazás egyénileg történik, a túravezető a helyszínen (a faluban vagy a menedékházban) várja a csapatot. A kiutazás megszervezése a túrán résztvevők feladata, amelyhez segítséget nyújtunk a résztvevőktől beérkezett információk alapján.

3. A törvényi előírásoknak megfelelően a túrán kizárólag nemzetközi hegyivezetői jogosítvánnyal (UIAGM) rendelkező vezetőt alkalmazunk.

4. A túravezetés nyelve angol vagy német, így a résztvevők részéről előny az alapfokú nyelvismeret, de nem kizáró tényező.

5. Amennyiben a résztvevő fizikai, technikai felkészültsége nem megfelelő vagy magashegyi felszerelése hiányos, a túravezető eltanácsolhatja a túrától. Ebben az esetben a résztvevő semmilyen kártérítésre nem jogosult.

Földrajzi fekvés

A Grossglockner 3798 méteres magasságával Ausztria legmagasabb hegycsúcsa. A Magas-Tauern az Alpok központi vonulatához tartozik, tőle északra a Kitzbühel, délre a Dolomitok húzódnak.

 

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar július-augusztusban is, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni. Az éjszakákat a Stüdlhüttében töltöd (2801 méter) előre fűtött szobában.

Érkezz kipihenten. Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2800 méteren (ahol a ház van) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlesz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

A hegy 3797 méteres magassága az erőfeszítés hatására szinte biztos, hogy érezteti magát. Klienseink 90-95%-nál ez nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés (kóstold meg a házban tálalt salátákat! :)) és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással.

 

Miben több a Stüdlgrat a klasszikus útvonalnál?

A Stüdlhüttétől pár száz méterre magasodik egy 6-700 méter magas 70°-os dőlésű sziklafal. Ezen kell feljuss a csúcsra, szemben a klasszikus út alig 100 méteres 50-60°-os lejtésű falaival szemben. Éppen ezért csak abban az esetben vállalkozz erre a típusú mászásra, ha már kipróbáltad magad hasonló környezetben, vagy via ferratáztál legalább D nehézségű falakon. A túra nehéz, visszafordulási lehetőség nem nagyon van, fontos a tériszonymentesség és a lépésbiztonság.

 

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó túra- vagy hegymászóbakancs, esőkabát és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony hálózsák vagy “tisztasági hálózsák”/hálózsákbélés szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat soha nem tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül.

  • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú.
  • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…A legfontosabb, hogy rétegesen öltözködj, inkább több vékony réteg legyen mint egy vastag. (síkabát, sínadrág nem szerencsés)
  • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
  • Aláöltözet és egy-két könnyű, de meleg polárpulcsi (esetleg softshell vagy vékony pehely kabát)
  • Sapka, kesztyű (egy vékony, egy vastag), túrazokni
  • Étel-ital: másfél literes palack
  • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
  • Fejlámpa
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

 

Szállás

A hegyi éjszakát a Stüdlhüttében töltöd. A részvételi díj NEM tartalmazza a szállás és az étkezés árát. 22 €/fő/éj a szállás, a reggeli 10 €. Vacsorára kb. 15-20 €-t számolj.

A falubeli szállások kapcsán (túra előtt vagy után) tudunk segíteni, de a szállásfoglalás egyéni feladat.

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat. A biztosítást tőlünk is igényelheted a jelentkezéskor.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.

Utazás, helyszíni találkozó:

Budapestről ez az ajánlott útvonal. Kals-ban táblák jelzik a Lücknerhaus-t, amire egy fizetős (9 euro autonként) út visz fel, a Glocknerstrasse. Néhány tábla segít az eligazodásban, de ha nem boldogulsz, kérdezz meg egy helyit, hogy merre van a Lücknerhaus.

Az utazás egyénileg/teleautó rendszerben történik. Ehhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Az út hossza kb 7 óra Budapestről. A találkozó a Stüdlhütténél lesz a túra indulásának napján, du. 5 és 6 között. Erről pontosabb információt a jelentkezés után, a túra közeledtével adunk.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain