Dachstein Ferrata (2996 m)

Látványos és könnyű vertikális kihívás

Szemet, kezet, lábat gyönyörködtető túra via ferratával, gleccseren átvezető trekinggel és tökéletes csúcspanorámával.

Dachstein Ferrata (2996 m)

A Dachstein-masszívum az egyik legismertebb osztrák túra-, mászó- és síközbpont, ahol télen-nyáron nagy a pörgés. Délről, Ramsau felől, egyetlen összefüggő, hatalmas falvonulat. Északi oldalán kiterjedt gleccserek ereszkednek alá, mely a síelőknek kedveskedik hóval egész nyáron is.

A csúcsot több irányból is meg lehet közelíteni. Ez a túra valamelyest hosszú, de nem túl nehéz útvonalon halad, és grandiózus szikla páholyból figyelheted, ahogy a hatalmas drótkötélpályán közlekedő felvonóból elismerően integetnek neked a falon és fotózzák minden lépésedet. Mindenki aki legalább egyszer a panoráma gondolával ért fel a látványos Skywalk teraszra, láthatta hogy színes alakok küzdik fel magukat a vashuzalokkal biztosított mászó úton. Ki ne érezte volna azt az érzést, hogy egyszer én is így szeretnék feljutni? Nos, mostantól ez a lehetőség is adott; egy könnyű és látványos ferrata túra keretein belül egészen a Dachstein 2996 méteres csúcsáig…

Egyéb információk

Hegymászó-tapasztalatot nem, de via ferratás és túrázós múltat feltételez ez a sokoldalú és izgalmas program.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

1. nap:

Utazás Bp-ről Ramsaun át a Dachsteinsüdwandbahn alsó állomásánál levő parkolóig (1680m). Pakolás, majd felmenet a Dachsteinsüdwandhüttéig (1871m), 200m szint, 1 óra.

 

2. nap:

Ez lesz a csúcsmászás napja. Kora reggeli indulással elhagyjuk a szállásunkat, ahova még visszatérünk a nap végén, így könnyű felszereléssel indulunk felfele a ház mögötti kanyargós füves köves ösvényen. A szintet nyelve a növényzet egyre ritkásabbá válik, és felváltja a terep látképét a köves morénás jelleg.

Felettünk folyamatosan közlekedik a Dachstein egyik nagy látványossága, a panoráma gondola, ami a világörökség részét képezi. Hamarosan elérkezünk az első drótkötelekkel biztosított Hunerscharte-Klettersteig úthoz ami nehézségét tekintve remek lehet kezdőbbek számra is. Az izgalmasan kanyargó, zeg-zugokban bujkáló út nagyon izgalmas és egyben csodás panorámát nyújt a völgyre nézve.

A vas kampókkal biztosított utolsó szakasz után, hamarosan elérjük, a Dachstein felvonó állomását, ahol rövid után folytatjuk túránkat a gleccseren átvezető úton. Itt nincs szükség kötélbiztosításra, hiszen gondosan gép kezelt (ratrakolt) út vezet egészen a csúcs tömb alatti Seethalerhüttéhez, ahol lehetőség lesz pihenni és ebédelni.

A pihenőt követően a csapat felkapaszkodik az utolsó ferrata szakaszra, ami már egészen a csúcskeresztig vezet. Hatalmas meredély a láb alatt, de tökéletesen biztosított és nehézségektől mentes ferrata, ahol figyelni kell már a szembe jövő forgalomra is. A csúcsra érve kattannak a fényképezőgépek, és a csúcs csoki se marad a zsákban.

A visszaereszkedés ugyanezen az útvonalon történik egészen a Dachstein felvonó állomásig. Itt a csapat erejétől függően vagy a reggeli felvezető úton ereszkedünk, vagy igénybe lehet venni a felvonót is. A csoport este ismét visszatér a Südwandhüttében ahol az élményekkel gazdagodva jókedvűen megvacsorázhat.

 

 

 

 

 

3. nap:

Kényelmesen a reggeli kelést és összepakolást követően vissza túrázunk a parkolóba, ahol az autók várnak. Opcionálisan még van lehetőség a völgy adta rövidebb ferrátára a délelőtti órákban. Majd búcsút intünk a hegynek és a vidéknek és elindulunk haza Budapestre.

 

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Földrajzi fekvés

Dachstein Ausztria mértani közepén fekszik, kb. 200 kilométerre Bécstől. A Keleti-Alpok szívében található hegyvonulat legmagasabb pontja 2995 méter. A főként mészkőből felépülő, gyönyörű sziklaformációiról nevezetes hegység tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a Hallstatti-tóra és az Enns völgyére.

Időjárás

Mivel a Dachstein majdnem 3000 méter magas, ezért a nyár kivételével állandóan hóval borított. Az utolsó hófoltok többnyire júniusra olvadnak le, de október magasságában már ismét a tél veszi át az uralmat. Mint bármely más hegynél, így itt is nehéz előre jósolni a várható időjárást. Bármikor leszakadhat az ég, de ugyanilyen erővel a 3 nap alatt ragyogó napsütésben is lehet részed.

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját via ferrata-szettet, sisakot és beülőt hozhatsz magaddal, de saját felszerelés használata nem csökkenti a részvételi díjat. Hogy milyen egyéb felszerelést érdemes hoznod magaddal, ez a lista segíthet:

 • jó minőségű túrabakancs amit betörtél és nem töri fel lábad
 • 1 pár túrazokni
 • lélegző, gyorsan száradó túranadrág (hosszúnadrág)
 • 1 aláöltözet alsó-felső
 • softshell kabát
 • 1 vízhatlan réteg (alsó-felső)
 • sapka, csősál
 • 1 pár meleg és vízálló kesztyű amit nem sajnálsz a drótkötélen
 • 1 pár via ferráta kesztyű
 • fejlámpa
 • napszemüveg, naptej
 • túrabot
 • 30-40 literes kishátizsák
 • 1,5-2 literes kulacs/palack
 • napközbenre  – csoki, müzli, magvak, energiaszelet, szendvics

Szállás, étkezés, árak

Az éjszakákata Dachsteinsüdwandhüttében (1871 m) töltöd. A menedékház rendszerint tiszták, viszont a takaró gyanánt használt pokrócok nem mindig frissen mosottak.

Hálózsákot azért nem kell hoznod, elég egy vékony hálózsákbélés/tisztasági hálózsák, hogy legyen valami a pokróc és a bőröd között.

A szálláson kapható reggeli és meleg vacsora, de a napi túrákra érdemes itthonról készülni (csoki, müzli, energiaszelet, magvak). A reggeli 8 euro a félpnazió 23 euro/nap

A szállások árát a részvételi díj NEM tartalmazza. A helyszínen fizetendő.

 • Südwandhütte – 20 €/fő/éj

Opcióként lefelé igénybe lehet venni a felvonót. Ennek ára kb. 23 euro/fő.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain