Ankogel mászás – 3254 m

Kezdő 3000-es mászás, kóstoló az alpesi világból

Mintha csak laboratóriumban fejlesztették volna a tökéletes kezdő 3000-es túrát. Az Ankogel mindenből ad egy csipetnyit. Magashegyi túrázás, könnyed gleccserjárás, finom technikai kóstoló a sziklás gerincen. Három nap alatt vezetőd vigyázó szeme alatt bevezetést nyersz az alpesi túrázás világába.

Ankogel mászás – 3254 m

Kora reggel nehezen birkózol meg a reggeli gondolatával, de mivel nagy szükséged lesz az energiára, mégis benyomsz valamit. Kezdődhet az Ankogel mászás.

Néhány perc múlva, már teljes harci díszben lépsz ki a hegyi szálló ajtaján. Könnyed sziklás terepen a tömböket kerülgetve indulsz felfelé a gleccser beszálláshoz, az Ankogel túra egyik emlékezetes pontjához. A nyereg elérése után pedig jönnek az igazi finomságok.

Meredek oldalon és tömbökkel borított háton vezet az út a Kleiner Ankogel tetejére (3097 m). Bal kéz felé magasodik a főcsúcs és a csúcskereszt, amelyet, lentről nézve, egy ijesztően meredek gerincen vagy – hóviszonyoktól függően – a DK-i oldalban érsz el. Egy kis lavírozás, kitett rész következik – és ezeket abszolválva érsz fel életed talán első 3000-es csúcsára.

Egyéb információk

A túrához nem szükséges előzetes hegymászó tapasztalat, lehet ez az első magashegyi csúcsod.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
1

Program

1. nap – Utazás – Hannoverhaus (2566 m)

Korán indul a péntek, 6-kor találkozol mászótársaiddal a BAH-csomópontnál. Gyors eligazitás és pakolászás után, Mallnitz felé röpít a lelkes túrázókkal “megrakott” autó. Délután 1 körül érkezel meg a felvonó állomás parkolójába, ahonnét csak a kötelező 20 perc szöszmötölés után indulsz el a hegyre. Itt eldöntheted, hogy spórolsz az energiáddal és felvonózol, vagy neki vágsz az 4-5 órás emelkedésnek a 2566 méteren fekvő Hannoverhausig, mely a következő 2 éjszakán az otthonod lesz.

Ha a gyaloglás mellett döntesz, a sípályák nyomvonalát követed egészen a felvonó legfelső állomásáig, technikai nehézségektől mentes terepen. Innentől már alig 100 méter szintet kell legyűrnöd a menedékházig.

2. nap – Ankogel (3254 m) csúcs:

Amikor kora reggel kibújsz a pokrócok alól, túravezetőd már forró teával a kezében az eget és a kinti viszonyokat kémleli. Nehezen birkózol meg a reggeli gondolatával, de mivel nagy szükséged lesz az energiára mégis benyomsz valamit.

Néhány perc múlva, már teljes harci díszben lépsz ki a hegyi szálló ajtaján. Könnyed sziklás terepen a tömböket kerülgetve indulsz felfelé és nagyjából egy-másfél óra gyaloglással éred el a Lassacher-gleccser beszállását. Inne az oldalmorénán a Radegy-nyeregig mászol. Rövid szusszanás, mert az igazi finomságok ezután következnek.

Meredek oldalon és tömbökkel borított háton vezet az út a Kleiner Ankogel tetejére (3097 m). Bal kéz felé magasodik a főcsúcs és a csúcskereszt, amelyet, lentről nézve, egy ijesztően meredek gerincen vagy – hóviszonyoktól függően – a DK-i oldalban érhetünk el. Ezen a szakaszon már előkerül a kötél és biztosítás mellett érkezel fel életed talán első 3000-es csúcsára. (Hóviszonyoktól függően itt a hágóvasak is felkerülnek.)

Lefelé ugyanezen az úton, kényelmes, óvatos tempóban ereszkedsz vissza a Hannoverhaushoz, ahol a lemenő nap fényében sörrel és ízletes osztrák kajákkal, elégedetten ünnepled a napot.

 

3. nap – Hazautazás:

Reggeli után veszed a zsákot és az alpesi tájban gyönyörködve, lesétálsz a parkolóig. A  kora esti órákban, du. 5-6 fele érkezel haza Budapestre.

 

 

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Földrajzi fekvés

Az Ankogel az egyik legkeletibb 3000-es csúcs a Magas-Tauernben, Mallnitz falucska felett, az Ankogelbahn irányából érdemes nekivágni. A terület fejlett síközpont, itt lehet vasúttal átkelni a Tauern hegyvonulatán.

 

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni.

Érkezz kipihenten! Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlesz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

Az első napi etap felvonó nélkül kb. 4-4,5 órát vesz igénybe. A csúcsnap hossza fokozottan függ a hóviszonyoktól és az időjárástól, egész napos, 7-8 órás menettel kell számolnod.

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó és bejáratott túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz.

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. Fontos, hogy megfelelően szigeteljen.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát.
 • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet és legalább 2-3 meleg réteg (polár, softshell esetleg pehely)
 • Sapka, 2 vastag kesztyű, túrazokni, sí/arcvédő maszk vagy csősál
 • Étel-ital: másfél literes palack, (esetleg termosz), csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna.
 • Túrabot
 • Fejlámpa
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

Amit azonban felesleges hoznod:

 • Vastag téli hálózsák
 • Saját hótalp/hágóvas: ha szeretnéd, hozhatsz saját felszerelést – kérjük, jelezd előre, milyet és milyen állapotban lévőt hoznál. A részvételi díj nem csökken, hogyha saját felszereléssel mászol.
 • A jó öreg laposüveg – csak óvatosan és indulás előtt, túra alatt semmiképp ne húzd meg!

Szállás

A régi winterraum közelében nyílt, új Hannoverhausban szállsz meg mindkét éjszaka. A szállás inkább hegyi szálló mint menedékház, modern, komfortos környezetben pihensz a túra előtt és után. 6 ágyas szobákra számíts, de némi felárért akár 2 ágyas szobát is kérhetsz, zuhanyzóval. A szállás árát a részvételi díj NEM tartalmazza.

A 2 éjszakára összesen 78 euroval készülj. A ház aktuális árait itt találod.

A túra elején te is felvonóba szállhatsz, ha spórolnál energiával a következő napokra. A felvonó díját a részvételi díj NEM tartalmazza. A felvonó ára kb. 24€/fő.

Étel-ital – étkezés

Az étkezés egyéni igényeid szerint történik. A menedékházakban van konyha, ahol bőséges meleg ételt kaphatsz. Egy leves 4-6, egy sör 3, egy kiadós főétel 9-11 euróba kerül. Napközbenre egyénileg készülj csokikkal, magvakkal, szendvicsnek valóval. A kulacsodat a ház mosdójában gond nélkül megtöltheted.

Bizonytalan vagy a kaját illetően?  – ez a rövid cikk segíthet abban, hogy úgy, akkor, és annyit egyél, ami maximális formában tart.

Utazás

Az utazás teleautó rendszerben történik, a túravezető is az egyik autóba társul be. Az ajánlott útvonalat itt találod. Ha te jössz autóval, a hóláncot se hagyd otthon.



Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain