A jég világa – Spitzbergák

Arktisz expedíció a jegesmedvék birodalmában

Az Északi-sarkkör felé indulsz, hogy Teleki Sámuel, Fridjof Nansen no meg Roald Amundsen híres sarkkutatók nyomait követve fedezd fel a Spitzbergák fagyott földjét. Utak hiányában kutya szánnal és motoros szánnal suhansz a kegyetlenül rideg, de lenyűgöző hómezőkön. Jegesmedve és fókales, túra a gleccserek gyomrába, amolyan “miniexpedíció”, Földünk legészakibb, állandóan lakott jeges szigetvilágába.

A jég világa – Spitzbergák

Már tavaszodik, amikor te a sapkát, kesztyűt és meleg bakancsot gyömöszölsz a bőröndbe, és a Spitzbergák felé veszed az irányt. Arra készülsz, hogy betekints 3000 jegesmedve otthonába, és végig kövesd a híres sarkköri expedíciók útvonalát.

Reggel motoros szánra pattansz és nekivágsz a végtelen hómezőknek, délután a fókákkal “barátkozol”, este pedig forró rénszarvas levest szürcsölsz és megismered a terület misztikus történetét. Ez az út túl mutat a szokványos körutak programján, a profi természeti filmekbe illő fotók és az életre szóló élmények mellett, óriási tudásanyaggal térsz haza.

Miniexpedíció és tanulmányút egyben, mely nem igényel előzetes felkészülést.

 

Túravezetőid

Egyéb információk

A túrákat a Teleki Sámuel felfedező klubbal karöltve szervezzük. A túra során, a magyar szakvezetés mellett, a Spitzbergákon fegyveres helyi kísérők is vezetik a csoportot. Az Oslo – Longyearbyen járatokon, a szabad helyek száma korlátozott. Így az utazás időpontja néhány napot módosulhat (a rendelkezésre álló repjegyek függvényében). Az előlegfizetési- és fizetési feltételek a megszokottnál szigorúbbak.

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Kulturális sokk
4

Program

Az Utazás céljai:

 

 • Az Északi sarkvidék (Arktisz) természetföldrajzának és a sarkkutató expedíciók történetének bemutatása Cholnoky Jenő (1870-1950) A Jégvilág c. munkája alapján Cholnoky Jenő Svalbardon tett tanulmányi útjának bemutatása
 • A Svalbardról (Spitzbergák) induló, a szigetvilágot érintő sarkkutató expedíciók történetének feltárása
 • A Svalbardon élő jegesmedvék, sarki rókák és rénszarvasok életének bemutatása, megörökítése
 • Svalbard természetföldrajzi viszonyainak tanulmányozása Fridjof Nansen (1861-1930) és Roald Amundsen (1872-1928) életének és az Arktiszon tett felfedezőútjainak részletes bemutatása
 • Az 1872 – 1874. évi osztrák–magyar északi sarki expedíció, valamint a Ferenc József-föld felfedezése történetének bemutatás
 • Az orosz északi sarki expedíciók bemutatása

 

1. nap: Oslo a norvég felfedezők városa

Kora reggel indulsz Budapestről és egy európai átszállást követően, délelőtt érkezel meg Osloba. Ellátogatsz a Bygdoy-sziget 3 felfedező múzeumához és megismerkedsz az Északi és Déli pólus meghódításában is kulcsszerepet játszó kutatóhajó történetével, valamint Fridjof Nansen és Roald Amundsen életével. Az éjszakát Osloban töltöd.

2. nap: Svalbard – Spitzbergák, a jégvilág

Egy kiadós reggeli után, ismét a reptérre tartasz, a cél Longyearbyen. Délután 3 körül érkezel, meg Svalbard-ra, ahol egy könnyed séta keretében, elkezded az ismerkedést a 61.000 km2 területű jeges szigetvilággal.

3. nap: A Trollsteinen tetején

Ma előkerülnek a hótalpak, és a híres expedíciók útvonalát követve, a Lars gleccser mentén felsétálsz a Trollsteinen tetejére. Jó idő esetén, páratlan kilátás tárul eléd, kirejedt gleccserek és hómezők, látványos sziklaalakzatok. Miután körbefotóztad a tájat, egy kupica szilvapálinkával, Teleki Sámuel és a csapat “egészségére”. Három óra alatt visszajutsz Longyearbyen melletti szállásodra, ahol jól fog esni a meleg vacsora.

4. nap: Túra a jegesmedvék birodalmába

Reggel 7-kor kipattannak a szemeid. Egy 180 km hosszú, motoros szánnal megtette körtúrára indulsz. A keleti partok vizeit kevéssé melegíti az Észak-atlanti áramlat, így ott vastagabbra hízik a jég. A partvonal a jegesmedvék birodalma.Tudtad, hogy 1872-ben egy magyar-osztrák expedíció is járt ezen a környéken?

5. nap: Legyél egy napra eszkimó

Ma egy kalandos jégbarlang túra vár rád, ahol 3 órán keresztül a Longyear-gleccser belsejében ámuldozhatsz, a szebbnél szebb glaciális formákat követve. Ebéd után folytatódnak az izgalmak, kutya szánnal indulsz a vidék felfedezésére, ahogy annak idején Nansen és Amudsen, híres sarkkutatók tették. Bepillantasz az eszkimók életébe, és ha van kedved megkóstolhatod a rénszarvas levest is.

6. nap: Az Arktisz orosz felfedezői

Az előző nap pörgősre sikeredett, így ma egy kicsit kényelmesebb, lazább lesz a program. Motoros szánnal, Barentsburgba látogatsz, az orosz bányavárosba, ahol az orosz Északi-sark expedíciók történetével ismerkedsz.

7. nap: A jégbe fagyott hajón…

Nem is hinnéd, hogy a “jégvilágban” töltött utolsó napba, mennyi minden belefér. Hosszú körtúrára indulsz, a motoros szán szinte már megszokott közlekedési eszköz. Meglátogatod, Fredheim környékét, ahol egykor a prémvadászok portyáztak, és a Tempelfjorden vizébe fagyott Von Post postahajót is. Száguldás a végtelen hómezőkön, fotózkodás a fókákkal és a jegesmedvékkel, könnyed túra a fjordok mentén.

8. nap: Búcsú a jégvilágtól

Kényelmesen összepakolsz és búcsút veszel a Spitzbergáktól. Visszarepülsz Oslóba, ahol az éjszakát töltöd.

9. nap: Oslo meglátogatása, hazautazás

Ezen a reggelen szomorúan rádöbbensz, hogy az elmúlt hét hihetetlen gyorsasággal telt el. De szerencsére még van egy egész napod, hogy Osló nevezetességeit végigjárd, mivel a géped csak este 7 körül indul Budapestre.

Felszerelés és infó

A túrákat a Teleki Sámuel felfedező klubbal karöltve szervezzük. A túra során, a magyar szakvezetés mellett, a Spitzbergákon fegyveres helyi kísérők is vezetik a csoportot.

Az Oslo – Longyearbyen járatokon, a szabad helyek száma korlátozott. Így az utazás időpontja néhány napot módosulhat (a rendelkezésre álló repjegyek függvényében). Az előlegfizetési- és fizetési feltételek a megszokottnál szigorúbbak.

 

Földrajz:

Az északi szélesség 74° felett elterülő Spitzbergák (Svalbard) bolygónk legészakibb, állandóan lakott, speciálisan szervezett expedíciók nélkül is megközelíthető területe. A szigetvilág az „Arktisz kutatásának kapuja” – hiszen innen indult majd minden híres sarkvidéki felfedező életpályája, felfedezőútja – és változatlanul így van ez ma is.

Utazás, helyi közlekedés:

Menetrend szerinti repülőjárattal Oslo-ba, majd onnan Longyearbyen-be. Budapest. A helyszínen, utak hiányában motoros- illetve kutya szánokkal.

Felszerelés, öltözék:

Minden szánprogram esetén, a helyi partner biztosítja a teljes külső védőöltözetet! Az alábbi tanácsok a rövidebb, Longyearbyen-ben tett séták, túrák alatt viselt öltözetre vonatkoznak.

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú.
 • Szélálló, jól szigetelő nadrág és kabát.
 • Lábszárvédő – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet felső és alsó, meleg de könnyű polár réteg(ek)
  vagy pehely kabát
 • Meleg sapka, kesztyű, túrazokni
 • napszemüveg

Szállás:

Egyszerű és komfortos vendégházban, 2 ágyas szobákban.

Étkezés:

Minden nap reggeli és 4 alkalommal expedíciós ebéd. Vacsora a közösségi konyhában, általában itthonról hozott, melegített konzervekből.Konzervek bevitele az EU-ból engedélyezett. (Feladott poggyászban)

Figyelem!

Az élelmiszer árak a világon talán a legmagasabbak! Longyearbyen-ben működnek éttermek – csillagászati áron. 6-10 db/fő konzerv hozatala javasolt Magyarországról.

Időjárás:

Az Észak-atlanti áramlásnak köszönhetően a hőmérséklet kb. 20°C-val magasabb, az ezen a szélességen (78°É) vártnál. Áprilisban egész nap világos van, a hőmérséklet -15 és -5°C között váltakozik.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain