A jég világa – Spitzbergák

Arktisz expedíció a jegesmedvék birodalmában

Az Északi-sarkkör felé indulsz, hogy Teleki Sámuel, Fridjof Nansen no meg Roald Amundsen híres sarkkutatók nyomait követve fedezd fel a Spitzbergák fagyott földjét. Utak hiányában kutya szánnal és motoros szánnal suhansz a kegyetlenül rideg, de lenyűgöző hómezőkön. Jegesmedve és fókales, túra a gleccserek gyomrába, amolyan “miniexpedíció”, Földünk legészakibb, állandóan lakott jeges szigetvilágába.

A jég világa – Spitzbergák

Már tavaszodik, amikor te a sapkát, kesztyűt és meleg bakancsot gyömöszölsz a bőröndbe, és a Spitzbergák felé veszed az irányt. Arra készülsz, hogy betekints 3000 jegesmedve otthonába, és végig kövesd a híres sarkköri expedíciók útvonalát.

Reggel motoros szánra pattansz és nekivágsz a végtelen hómezőknek, délután a fókákkal “barátkozol”, este pedig forró rénszarvas levest szürcsölsz és megismered a terület misztikus történetét. Ez az út túl mutat a szokványos körutak programján, a profi természeti filmekbe illő fotók és az életre szóló élmények mellett, óriási tudásanyaggal térsz haza.

Miniexpedíció és tanulmányút egyben, mely nem igényel előzetes felkészülést.

 

Túravezetőid

Időpontok

Indulás

Érkezés

2020. Április 5., vasárnap 2020. Április 12., vasárnap

Jelentkezési határidő

14 nappal indluás előtt

Egyéb információk

A túrákat a Teleki Sámuel felfedező klubbal karöltve szervezzük. A túra során, a magyar szakvezetés mellett, a Spitzbergákon fegyveres helyi kísérők is vezetik a csoportot. Az Oslo – Longyearbyen járatokon, a szabad helyek száma korlátozott. Így az utazás időpontja néhány napot módosulhat (a rendelkezésre álló repjegyek függvényében). Az előlegfizetési- és fizetési feltételek a megszokottnál szigorúbbak.

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Kulturális sokk
4

Program

Az Utazás céljai:

 

 • Az Északi sarkvidék (Arktisz) természetföldrajzának és a sarkkutató expedíciók történetének bemutatása Cholnoky Jenő (1870-1950) A Jégvilág c. munkája alapján Cholnoky Jenő Svalbardon tett tanulmányi útjának bemutatása
 • A Svalbardról (Spitzbergák) induló, a szigetvilágot érintő sarkkutató expedíciók történetének feltárása
 • A Svalbardon élő jegesmedvék, sarki rókák és rénszarvasok életének bemutatása, megörökítése
 • Svalbard természetföldrajzi viszonyainak tanulmányozása Fridjof Nansen (1861-1930) és Roald Amundsen (1872-1928) életének és az Arktiszon tett felfedezőútjainak részletes bemutatása
 • Az 1872 – 1874. évi osztrák–magyar északi sarki expedíció, valamint a Ferenc József-föld felfedezése történetének bemutatás
 • Az orosz északi sarki expedíciók bemutatása

 

1. nap: Oslo a norvég felfedezők városa

Kora reggel indulsz Budapestről és egy európai átszállást követően, délelőtt érkezel meg Osloba. Ellátogatsz a Bygdoy-sziget 3 felfedező múzeumához és megismerkedsz az Északi és Déli pólus meghódításában is kulcsszerepet játszó kutatóhajó történetével, valamint Fridjof Nansen és Roald Amundsen életével. Az éjszakát Osloban töltöd.

2. nap: Svalbard – Spitzbergák, a jégvilág

Egy kiadós reggeli után, ismét a reptérre tartasz, a cél Longyearbyen. Délután 3 körül érkezel, meg Svalbard-ra, ahol egy könnyed séta keretében, elkezded az ismerkedést a 61.000 km2 területű jeges szigetvilággal.

3. nap: A Trollsteinen tetején

Ma előkerülnek a hótalpak, és a híres expedíciók útvonalát követve, a Lars gleccser mentén felsétálsz a Trollsteinen tetejére. Jó idő esetén, páratlan kilátás tárul eléd, kirejedt gleccserek és hómezők, látványos sziklaalakzatok. Miután körbefotóztad a tájat, egy kupica szilvapálinkával, Teleki Sámuel és a csapat “egészségére”. Három óra alatt visszajutsz Longyearbyen melletti szállásodra, ahol jól fog esni a meleg vacsora.

4. nap: Túra a jegesmedvék birodalmába

Reggel 7-kor kipattannak a szemeid. Egy 180 km hosszú, motoros szánnal megtette körtúrára indulsz. A keleti partok vizeit kevéssé melegíti az Észak-atlanti áramlat, így ott vastagabbra hízik a jég. A partvonal a jegesmedvék birodalma.Tudtad, hogy 1872-ben egy magyar-osztrák expedíció is járt ezen a környéken?

5. nap: Legyél egy napra eszkimó

Ma egy kalandos jégbarlang túra vár rád, ahol 3 órán keresztül a Longyear-gleccser belsejében ámuldozhatsz, a szebbnél szebb glaciális formákat követve. Ebéd után folytatódnak az izgalmak, kutya szánnal indulsz a vidék felfedezésére, ahogy annak idején Nansen és Amudsen, híres sarkkutatók tették. Bepillantasz az eszkimók életébe, és ha van kedved megkóstolhatod a rénszarvas levest is.

6. nap: Az Arktisz orosz felfedezői

Az előző nap pörgősre sikeredett, így ma egy kicsit kényelmesebb, lazább lesz a program. Motoros szánnal, Barentsburgba látogatsz, az orosz bányavárosba, ahol az orosz Északi-sark expedíciók történetével ismerkedsz.

7. nap: A jégbe fagyott hajón…

Nem is hinnéd, hogy a “jégvilágban” töltött utolsó napba, mennyi minden belefér. Hosszú körtúrára indulsz, a motoros szán szinte már megszokott közlekedési eszköz. Meglátogatod, Fredheim környékét, ahol egykor a prémvadászok portyáztak, és a Tempelfjorden vizébe fagyott Von Post postahajót is. Száguldás a végtelen hómezőkön, fotózkodás a fókákkal és a jegesmedvékkel, könnyed túra a fjordok mentén.

8. nap: Búcsú a jégvilágtól

Kényelmesen összepakolsz és búcsút veszel a Spitzbergáktól. Visszarepülsz Oslóba, ahol az éjszakát töltöd.

9. nap: Oslo meglátogatása, hazautazás

Ezen a reggelen szomorúan rádöbbensz, hogy az elmúlt hét hihetetlen gyorsasággal telt el. De szerencsére még van egy egész napod, hogy Osló nevezetességeit végigjárd, mivel a géped csak este 7 körül indul Budapestre.

Felszerelés és infó

A túrákat a Teleki Sámuel felfedező klubbal karöltve szervezzük. A túra során, a magyar szakvezetés mellett, a Spitzbergákon fegyveres helyi kísérők is vezetik a csoportot.

Az Oslo – Longyearbyen járatokon, a szabad helyek száma korlátozott. Így az utazás időpontja néhány napot módosulhat (a rendelkezésre álló repjegyek függvényében). Az előlegfizetési- és fizetési feltételek a megszokottnál szigorúbbak.

 

Földrajz:

Az északi szélesség 74° felett elterülő Spitzbergák (Svalbard) bolygónk legészakibb, állandóan lakott, speciálisan szervezett expedíciók nélkül is megközelíthető területe. A szigetvilág az „Arktisz kutatásának kapuja” – hiszen innen indult majd minden híres sarkvidéki felfedező életpályája, felfedezőútja – és változatlanul így van ez ma is.

Utazás, helyi közlekedés:

Menetrend szerinti repülőjárattal Oslo-ba, majd onnan Longyearbyen-be. Budapest. A helyszínen, utak hiányában motoros- illetve kutya szánokkal.

Felszerelés, öltözék:

Minden szánprogram esetén, a helyi partner biztosítja a teljes külső védőöltözetet! Az alábbi tanácsok a rövidebb, Longyearbyen-ben tett séták, túrák alatt viselt öltözetre vonatkoznak.

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú.
 • Szélálló, jól szigetelő nadrág és kabát.
 • Lábszárvédő – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet felső és alsó, meleg de könnyű polár réteg(ek)
  vagy pehely kabát
 • Meleg sapka, kesztyű, túrazokni
 • napszemüveg

Szállás:

Egyszerű és komfortos vendégházban, 2 ágyas szobákban.

Étkezés:

Minden nap reggeli és 4 alkalommal expedíciós ebéd. Vacsora a közösségi konyhában, általában itthonról hozott, melegített konzervekből.Konzervek bevitele az EU-ból engedélyezett. (Feladott poggyászban)

Figyelem!

Az élelmiszer árak a világon talán a legmagasabbak! Longyearbyen-ben működnek éttermek – csillagászati áron. 6-10 db/fő konzerv hozatala javasolt Magyarországról.

Időjárás:

Az Észak-atlanti áramlásnak köszönhetően a hőmérséklet kb. 20°C-val magasabb, az ezen a szélességen (78°É) vártnál. Áprilisban egész nap világos van, a hőmérséklet -15 és -5°C között váltakozik.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain