Larkya Peak (6249 m) Manaslu körtúrával

Észbontóan szép gyalogtúra egy 8000-es alaptáborába tibeti falvakon át, 6200 m-es csúcsmászás opcióval

Szeretnél bolyongani a Nepáli-Himalája lélegzetelállító hegyóriásai közt? Szeretnél ellátogatni egy nyolcezres alaptáborába? Kipipálnál a bakancslistádon egy ötezres hágót? A Manaslu alaptábor- és körtúra egy kevésbé járt, kulturális látnivalókban intenzívebb trekking, mint Nepál forgalmas útvonalai.

Larkya Peak (6249 m) Manaslu körtúrával

A világ nyolcadik legmagasabb hegycsúcsát fogod körbetúrázni, miközben egy négynapos kitérővel lélegzetelállító panorámájú hatezres csúcsot mászol.  A Larkya 6249 méteres csúcstömbjéről két nyolcezrest is láthatsz: A Manaslu mellett a szomszédos Annapurna nyolcezrese is megmutatja magát tiszta időben.

A körtúra csúcspontja a 5106 méteres Larkya La hágó keresztezése, és a Manaslu (8156 m) mellett az Annapurna (8051 m) tekintélyt parancsoló látványa.

A trek lenyűgöző; hatalmas vízesésekkel, mély szurdokok fölött ívelő, tenyérizzasztóan hosszú függőhidakkal tagolt a túra eleje. A gleccserek világába kapaszkodva pedig a valószínűtlenül élénk türkiz tavak teszik szürreálisan gyönyörűvé a látványt – a 7-8000 méteres csúcsok, és gigantikus függőgleccsereik árnyékában.

A Manaslu térség különlegessége, hogy csak 1992-ben nyílt meg a külvilág számára – és ma is csak külön engedéllyel látogatható. Ezért kevésbé kiépítettek az utak és jóval kisebb a tömeg, mint akár az Everest alaptábor, akár az Annapurna trekking útvonalain.

Ha nem érdekel a csúcsmászás és csak a Manaslu alaptáborába mennél el, a legendás körtúrát teljesítve, akkor itt jelentkezz.

Túravezetőid

Egyéb információk

A trekkinghez fontos a jó erőnlét/sportosság és nem árt, ha jártál már 3000 méter felett, illetve magashegyi környezetben. Az ösvény helyenként szűk és köves, de nem igényli a kezek használatát - végig gyalogtúra. A Larkya-csúcs (6249 m) technikailag PD nehézségű, meredek havas/jeges terepen halad az út, tartalmaz egy magashegyi táborban sátrazást, és szükségessé teszi a 4-5000 méter fölötti mászótapasztalatot. Ideális első hatezres, nehézsége kb. megegyezik az Island Peakével, viszont nehezebb, mint a Stok Kangri.

A feltüntetett részvételi díj 305 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
5
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
3

Program

1. nap: Indulás Budapestről

Budapestről indulva többnyire dubai átszállással jut el az ember Katmanduba.

2. nap: Katmandu forgataga

Megismerkedsz a várossal, meglátogatsz különböző nevezetességeket, és persze a híres bazárt.  A csapat átveszi a Manaslu-régióhoz szükséges különleges-engedélyeket is.

3. nap: Kathmandu – Sothi Kola

Jeepekbe pattan a csapat, hogy egy jó félnapi autózás révén Soti Khola-ba érkezzünk, a trekking kiindulópontjához.

Katmandut elhagyva 3000 méteres dombok közt tekereg az aszfaltút. Ezt egyszer csak döngölt út váltja fel, ami az addig sem szuperszónikus utazási tempót még inkább lelassítja. 2-3 óránként áll meg a jeep-karaván, hogy útszéli árusoktól helyi csokikat vegyünk, kifőzdében ebédeljünk, nyújtózkodj és fotózd Nepál Himalája alatti vidékét.

4-9. nap: a Budhi Gandaki folyó völgye

A Nepáli Himalája nyugati részén jársz, a Budhi Gandaki folyó völgyében. Ez egy hatalmas (neem, annál is nagyobb…) szurdok, ahol a hegyekben elolvadt hó őrült robajjal utat tör magának lefelé, a völgyet hajózhatatlan zúgóvá alakítva.

A szurdok oldalában keskeny gyalogösvény húzódik. Ezeken autóval nem lehet menni, alig szélesebbek egy embernél. Az áruszállítást is lovaskaravánokkal oldják meg. Az Annapurna trekkinggel szemben kipufogógáz- és zajmentes ez a vidék, ahol töredék-annyi túrázó jár.

Itt haladsz egyre feljebb és feljebb, egyre magasabb hegyek között. Hol függőhidakon kelsz át, hol vízesések alatt tekereg az ösvény.

Tatopaninál egy meglepően meleg vizű forrás mellett halad el az ösvény, ahol a leleményesebbek rögtön előrántják fürdőruhájukat és áztatják kicsit magukat.

A trópusias növényzet – többek közt az “éneklő fák” mesebeli környezetet varázsol, mintha az Avatar Sosemvolt forgatásán járnál… Rizsföldek és hordalékos folyóvölgyek váltják egymást, a mezőkön jakok legelnek.

Szállásainkon a helyi vendégszeretetet élvezed, mintegy időutazásként érzékelve életmódjukat.

Szintkülönbségek a napi kezdő és végpontok között:

4. nap: Soti Khola – Macchakhola: 700 m – 960 m

5. nap: Macchakhola – Jagat: 960 m – 1340 m

6. nap: Jagat – Pewa: 1340 m – 2000 m

7. nap: Pewa – Ghap: 2000 m – 2200 m

8. nap: Ghap – Sho: 2200 m – 2880 m

9. nap: Sho-Sama Ryo: 2880 m – 3520 m

A napi túrák állóképességtől és időjárástól függően 6-8 óra gyaloglást jelentenek. A feltüntetett szintkülönbségek a települések közti nettó magasságkülönbséget jelentik. Minden nap minimum 800-1000 m emelkedővel kell számolnod.

Esténként – fényszennyezés hiányában – hihetetlen mennyiségű csillag borítja az égboltot. Egyszerű, de biztonságos kis teaházakban megszállva, igényesen elkészített helyi ételeket élvez a csapat.

TV és internet szerencsére nincs, így az esti mesét a zúgó folyó meséli. Fokozatosan emelkedünk, akklimatizáció szempontjából ideális. 6 nap gyaloglás után érkezik a csapat 3520 m-re Sama Ryo településre, amely egy gyönyörű völgyben fekszik. Innen már látható a Manaslu, a világ 14 nyolcezrese közül a nyolcadik legmagasabb. A következő két napot neki szenteljük, és bázisunk ez a kis falu lesz.

10. nap: Sama Ryo – Pung Gyen Gompa – Sama Ryo

Első nap rövid túrát teszünk minimális felszereléssel a Pung Gyen gleccser oldalába, ahonnan közvetlen közelről láthatjuk a Manaslut, immár 4000 m-ről. A fennsíkon hihetetlen béke uralkodik.

Hallgatod a szelet, bámulod a békésen legelésző jakokat, és elsétálsz a fennsík végében található elhagyott ősi monostorhoz is, a Pung Gyen Gompához. Miután kinézelődted magad, visszatérsz szállásodra pihenni.

Szintkülönbség:  3520 m – 4000 m – 3520 m

11. nap: Manaslu alaptábor, 4400 m

Második Manaslu-napunkon még feljebb merészkedik a csapat. Úticélod ma a Manaslu Base Camp, a Szellemhegy alaptábora, 4400 m-en. Ez egy igazán kemény menet, 900 m meredek szintet kell legyőznünk ebben a magasságban fel és le, de életünk egyik legszebb panorámája kárpótol érte. Ez a nap nagyban segíti az akklimatizációt a hágó előtt.

Szintkülönbség: 3520 m – 4400 m – 3520 m

Ez a nap állóképességtől és időjárástól függően 8-10 órás gyaloglást tartogat, no meg ehhez hasonló kilátásokat:

12.-13. nap: Sama Rayo – Samdo – Dharamsala

Immár stabilan 4000 m felett túrázunk. Feltárul az igazi magashegyi zord környezet. A nap éget, a szél száraz és néha erős, az éjszakák hidegek. Készülsz fejben a kihívásra, ami még előtted áll. A trópusi növényzetet szikla váltja, a nappali tavaszias meleget száraz, hűvősebb szélre “cseréljük”.

Samdonál kettéválik az út; az egyik ága egyenesen a tibeti határnak megy, ami mindössze 5-6 km-re van ettől a falucskától. Itt elbúcsúzunk a trekking-csapattól és kezdetét veszi a Larkya Peak expedíció.

Samdo után ereszkedsz egy picit, majd egy hídon kelsz át a Gyala Kholán. Eme átkelés után emelkedni kezd az ösvény, melyen egyre többet láttat magáról a Larkya Peak… és a Manaslu félelmetes északi fala.

A mai napon összesen 5-6 óra túrázás után megérkezünk egy ideális szálláshelyre; nem is megyünk tovább, bevackolja magát a csapat éjszakára – Larkya Pedhiben.

Szintkülönbségek a napi kezdő és végpontok között:

Sama Ryo – Samdo 3520 m – 3875 m

Samdo – Larkya Pedhi  3875 m – 4460 m

14. nap: Larkya alaptábor, 5170 m

Reggeli után ismét lassú emelkedő köszönt rád az ösvényen, ami egészen 5170 méterig tekereg, a Larkya alaptáboráig. Itt gyorsan sátrat állítunk.

15. nap Larkya-csúcs magas-tábora, 5650 m

Ezen a napon 500 méterrel magasabbra helyezi át a csapat a székhelyét. Táborállítás után sherpa vezetőddel átnézitek a mászó-felszerelést és korán nyugovóra hajtod a fejed.

Várhatóan keveset fogsz aludni, és azt a keveset sem kellemesen és mélyen – ezt a magasságot megérzi mindenki.

16. nap – Larkya-csúcs – 6249 m

Nepáli expedíciód fénypontja következik, és rendes hegymászó módjára hajnalhasadás előtt ébredsz. Meredek gleccseren vezet az út eleje, amit összekötözve tesz meg a csapat.

A gerincre kiérve kicsit enyhül a meredekség, de kitartó gyaloglás után egyszer csak a kerek kis csúcson áll a csapat. Erről a pontról “csak” két nyolcezres látszik: az Annapurna és a Manaslu, de körülöttük számos 7000-es óriás szúrkálja az égboltot.

Terv szerint egészen az 1100 méterrel alacsonyabban fekvő sátrainkhoz, az alaptáborba ereszkedünk vissza. A programban van egy nap tartalék, így rossz idő esetén ezt felhasználhatjuk.

17. nap: Larkya-hágó, 5106 m

Az előző napi csúcsmászás után, az alaptáborból indulva hab a tortán e gyönyörű hágónak az átszelése. Mások alacsonyabbról érkeznek és nagyon lihegnek, no de mi 6000 méter feletti akklimatizációval hetykén, levezetésként tesszük meg a hágóhoz vezető kaptató utolsó lépéseit is.

Ettől még ugyanolyan boldogan kattintgatja mászócsapatunk a csúcsfotókat, mielőtt hosszú ereszkedésbe kezdenénk egy elképesztő méretű völgyben.

Hatezres hegyek között bandukolsz lefelé még 1300 m szintet a szállásunkig. Hosszú és megterhelő napunk végén pihenünk meg Bimthang-ban 3800 m-en. Kiváló helyi teák (és sörök) segítenek az ünneplésben.

Szintkülönbség: 5100 m – 3590 m

Ez a nap állóképességtől és időjárástól függően 10-12 órás gyaloglást jelent.

18. nap: Bimthang – Dharapani

Ezen a napon 600 m szintcsökkenéssel, könnyű gyaloglással telik utunk a gyalogtúra végállomásáig, Dharapani-ig. Csendben élvezed, ahogy a tájba újra élet költözik; törpefenyők, majd nagyobb fenyvesek között sétálsz lefelé. Álmodozásunkból a Kali Gandaki folyó robaja ébreszt, mikor az utolsó függőhídon is átkelsz, megérkezve a túra végállomásához.

Szintkülönbség: 3590 m – 1960 m

19. nap: utazás Kathmanduba

Két hete nem láttál motorizációt, így furcsa érzésekkel ülsz be reggel a terepjáróba, mely egészen Kathmanduig visz vissza.

20-21. nap: Kathmandu

Kathmandu látványosságai, szuvenírek beszerzése, egyben ez a két nap tartaléknap rossz idő esetére.

22. nap: Utazás haza

Felszállás a hazafelé tartó gépre, érkezés Budapestre.

Felszerelés és infó

Feltételek

A csúcsmászáson történő részvétel feltétele a kiváló fizikum és több, legalább négyezer méter feletti gleccsercsúcs megmászása. Bár technikailag nincs különösebb nehézség, mégis kérjük, hogy ne az 5600 méteres táborban csatolj először életedben hágóvasat.

A megfelelő fizikai felkészültség szempontjából néhány támpont:

 • 10 km futás síkon 55 percen belül
 • 1800 m szintemelkedés megtétele egy napon belül akár hazai, akár Alpok/Tátra-béli hegyek közt kis túrazsákkal.
 • 15-20 kg-os hátizsákkal 1000 m szintemelkedés megtétele

A túra programja egy tervezet, amely a túrázók erőnléte, az időjárás és az egyéb helyi tényezők (pl: ösvények állapota, szállások foglaltsága, hordárok, természeti tényezők) függvényében módosulhat/módosítható a túravezető által.

Ha a csapat hamarabb végez/nem használja fel a tartaléknapokat, akkor az extra időt Kathmanduban szabad programokkal töltjük.

Utazás, program, helyszíni csomag:

A nemzetközi repjegy vásárlást intézheted egyénileg vagy kérheted, hogy mi vegyük megy neked. Egy helyen kell átszállni, a teljes repülési idő 12-20 óra.

Kb. 160-280 ezer Ft-ba kerülnek a repjegyek Katmanduba, de pontos ajánlatot csak a jelentkezés után tudunk adni.

A poggyászméretek társaságonként eltérőek lehetnek, kb. 20-23 kg-val számolhatsz.

Egyéb költségek, trekking csomag:

A túra során, a magyar túravezető mellett a nepáli túravezető és hordárok is segítségedre lesznek. Napközben elég kis hátizsákkal vizet, harapnivalót, némi ruhát és fényképezőt magaddal vinni; minden más a nagy hátizsákodba vagy duffel bagedbe kerül és hordárok viszik.

A trekking és a csúcsmászás során igénybe vett szállások, sátrak és az étkezés árát a túra elején kell kifizetni Katmanduban, ennek ára ca. $1300.

Szállás, étkezés

Katmanduban egy egyszerű szállodában lesz a szállásod a csapat többi tagjával.

Némi felár ellenében, túravezetődtől kérhetsz a helyszínen egyágyas elhelyezést vagy magasabb színvonalú szállást is.

A trekking során ún. “teaházakban” történik az elszállásolás. Ezek egyszerű vendégházak/turistaszállók időnként 2-4 ágyas, máskor tömegszállás jelleggel (8-10 ágy).

A csúcsmászás során 3 (tartaléknap felhasználása esetén 4) napot sátorban töltesz. Saját derékalj (zárt cellás vagy önfelfújódó) és hálózsák (-10°C komfortfokozat) szükséges, de egyéb tábori felszerelést (konyha) és sátrat tőlünk kapsz.

A csúcsmászáshoz kell rendelkezz saját technikai felszereléssel: beülő, sisak, hágóvas, jégcsákány. Kötelet, karabinereket és egyéb eszközöket nepáli túravezetőd biztosít.

A magyar túravezető a csúcsmászáson nem vesz részt, a 14. naptól tehát, csak nepáli vezetőddel leszel a túra végéig.

A szállások: egyszerű, szerény, de tiszta vendégházak, ahol a fűtés általában ismeretlen fogalom.

Katmanduban és útközben is találsz kisebb boltokat, így otthonról nem igazán szoktunk étellel készülni, a helyszínen vesszük meg, ami kell.

Továbbá a kisbüfétől a luxus étteremig minden megtalálható, a trekking során (a hegyen) azonban már kicsit egyhangúbb lesz a menü. Általában rizs, lencse, csirke, zöldségek, jakhús, 2-3 féle leves és a klasszikus pizza, bolognai makaróni szerepel a teaházak kínálatban.

A hegyen már végig teljes ellátásban részesülsz, ennek árát a túra tartalmazza. Mindössze a felszolgált ételen és teán felüli ételfogyasztás és az italfogyasztás ára terhel. A felszolgált étel a túrázóknak az esetek 95-99%-ban elegendő szokott lenni és csak ritkán vesznek saját szakállra egyéb élelmet a túra során.

Az alkoholok és a palackozott üdítők külön fizetendők; a csomagban csak a tea illetve a napi három étkezés van benne.

Általánosan elmondható, hogy a magassággal együtt az árak is emelkednek; a magasabb régiókban alpok-béli menedékházakban tapasztalt árakra számíts.

Felszerelés

Katmanduban meleg, tavaszias időre kell számítani. A trekking során a tengerszint fölötti magassággal csökken az átlaghőmérséklet is. Az 5000 méteres régióban télies időre kell számítani kemény mínuszokkal éjszaka és napközben 10 fok alatti hőmérséklettel.

A trekkinghez nem kell – nem javasolt – merev talpú hegymászóbakancs, itt a trekkingbakancs/trekkingcipő ajánlott. Ha bizonytalan vagy, bátran kérj tőlünk tanácsot a jelentkezés során.

A csúcsmászáshoz D-merevségű, jól szigetelő bakancs szükséges, ideális esetben duplex bakanccsal érkezel.

Amivel készülnöd kell, azok a következők (felszereléslista):

 • Nagy, 50-60 literes hátizsák/duffel zsák (ezt hordár viszi, ne legyen több 15 kilónál)
 • Kis hátizsák, 25-35 liter (ebben viszed az adott napi felszerelésedet, élelmedet)
 • Kényelmes túrabakancs, jó minőségű túrazoknik
 • Szél- és vízálló túrakabát és -nadrág
 • pehelykabát
 • alálöltözet – több rétegben
 • sapka, 2 pár kesztyű, csősál/maszk
 • síszemüveg és napszemüveg (4-es faktor)
 • túrabot
 • hágóvas, jégcsákány, beülő, sisak
 • meleg téli hálózsák -10°C komfortfokozattal
 • zárt cellás/önfelfújódó derékalj
 • Fejlámpa tartalék töltéssel
 • UV-szűrős napszemüveg, naptej, szúnyogriasztó spray/tapasz
 • Elsősegély és egészségügyi csomag (kötszer, ragtapasz, alap gyógyszerek)

Vízum

A magyar turisták vízumkötelesek Nepálban. A vízumot nem szükséges előre beszerezni, erre lehetőség van érkezéskor a katmandui repülőtéren is. Ehhez mindössze egy űrlapot kell kitölteni és csatolni egy igazolványképet. (Érdemes tehát 2 db igazolványképpel készülni.)

A vízum díja 40 USD. Ez többszöri belépésre jogosít fel. Érvényessége 30 nap. Túravezetőd természetesen segít majd ennek intézésében is. Érdemes tehát 2 igazolványképpel készülni. (A vízumot a részvételi díj nem tartalmazza, a helyszínen külön fizetendő.)

Javasolt költőpénz:

USD-t érdemes kivinni – ezt jobb feltételekkel váltják, mint az eurót. A trekking után a helyiek körében elvárt a borravaló – melynek mértéke 50-100 dollár/túrázó.

 

Kötelező, helyszínen biztosan felmerülő költségek

 • Helyszíni csomag várhatóan: 1300 USD/fő – ez kis mértékben változhat akár lefelé is a jelentkezők számától függően.
 • Vízum – kb. 40 USD

Nem kötelező, tartalék, esetlegesen felmerülő költségekre:

 • felszerelés vásárlás (pl: meleg hálózsák, duffel zsák, pehely kabát)
 • rossz idő esetén helikopteres utazás Luklába
 • fakultatív programok, múzeumi belépők
 • További étkezés egyéni igények szerint (pl: vacsora Kathamnduban, sörözés a hegyen) – kb. 100-120 USD

Figyelem! A helyszíni csomag ára némiképpen változhat a helyi árak, szolgáltatók miatt.

Oltások, egészségügy:

Kötelező oltás nincs a térségbe, a javasolt oltásokról itt tudsz tájékozódni. Ezek beadatása egyénileg intézendő. Erősen ajánlott egy általános elsősegély csomag megléte, hiszen előfordulhat hasmenés, fejfájás rosszullét.

A magashegyi gyógyszerek szedését nem javasoljuk, főleg nem előzetes tapasztalat és a kockázatok ismerete nélkül.

Ajánlott csak palackozott üdítő/víz illetve frissen elkészült ételek fogyasztása.Egyéb hatezreskék

Rocky Mountain