Island Peak (6189m) – csúcsmászás

Az Everest régió legnépszerűbb 6000-ese

Az  Everest Alaptábor és a Khala Pattar sikeres teljesítése után, még vár rád egy igazi magashegyi kihívás is, az Island Peak 6189 méter magas csúcsának meghódítása. Igazi turbó expedíció ez, ugyanis mindössze 4 nap alatt feljuthatsz  a csúcsra.

 

Island Peak (6189m) – csúcsmászás

Az Island Peak 6189 m magas csúcsának megmászása igazi havas, magashegyi kihívás. Olyanok számára adott a hegycsúcs megmászása, akik fizikálisan és technikailag is felkészültek. Legyen ez az első 6000-sed, de semmi esetre sem az első technikás hegycsúcsod.

A komoly szintemelkedés után, a csúcs alatt még egy 70 fokos jégfal várja, hogy megmászd. (Persze expedíciós hegyi vezetőd szakértelme és a fix kötelek segítenek, hogy sikeresen abszolváld ezt a szakaszt is.)

A túra alapfeltétele egy legalább 3000-4000 méteres alpesi csúcs sikeres teljesítése!

Megjegyzés: A túrára csak az Everest Alaptábor Trekking túránkkal együtt tudsz jelentkezni. Értelemszerűen, ebben az esetben az Everest Alaptábor túra érkezési dátuma 4 nappal későbbre esik.

Egyéb információk

A túrára csak az Everest Alaptábor Trekking túránkkal együtt tudsz jelentkezni. Értelemszerűen, ebben az esetben az Everest Alaptábor túra érkezési dátuma 4 nappal későbbre esik.  

A feltüntetett részvételi díj 305 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Technikai nehézség
3
Kulturális sokk
3

Program

1. nap – Dingboche – Chuklung

A mai nap Dingboche-ből felkerekedsz és Chuklung(4730m) felé veszed az irányt. Egy könnyed pár órás trekking után megérkezel a faluba, ahol a nap további részét pihenéssel és akklimatizációval töltöd.

A szállás melletti hegyoldalban vezetőddel a jumározás technikáját és az ereszkedést is alaposan begyakorlod, ugyanis 2 nap múlva ezt önállóan kell majd végezned 6000 méteren.

2. nap – Chuklung – Island Peak alaptábor

Reggeli után elindulsz, hogy egy pár órás túrát követően elérd az Island Peak alaptáborát. A tábori élet nem fog másról szólni mint evésről, pihenésről és a holnapi csúcsnap átbeszéléséről és egy kis jumározásról. A mai éjszakát már sátorban fogod tölteni…de nem sokáig ugyanis, éjfélkor már szól a vekker.

3. nap – Island Peak csúcsmászás – Chuklung

Hajnalban (hajnali egy és fél kettő között) felkerekedsz, hogy meghódítsd az Island Peak 6000-es csúcsát. Az út meredeken kanyarog felfelé, eleinte moréna lejtőkön botorkálsz a sötétben. A terep egyre csak emelkedik, alig akar elfogyni. Ezen a szakaszon fontos, hogy jól mozogj sziklás terepen, időnként még kapaszkodnod kell.

5900 méteren megpillantod a gleccser beszállót. Itt pihenés, evés-ivás és a hágóvasak felszerelése következik. Kötélpartiba állva, létrákon és óriási hasadékokon átkelve érkezel meg egy platóra, ahol egy picit megállsz, hogy jobban szemügyre vehesd az előtted magasodó 70 fokos meredek jégfalat és a csúcstömböt.

A kitett szakaszokon 8000-eseket is megjárt expedíciós vezetőd és fix kötelek segítik a haladást.

A sikeres csúcsmászás esetén lenyűgöző kilátásban lesz részed, többek között láthatod az Ama Dablan csúcsát és a Lhotse elképesztő déli fala is ott fog tornyosulni előtted. Visszaereszkedés az alaptáborba majd tovább Chuklungba, ahol az estét töltöd.

A csúcsnap rendkívűl megterhelő.

Akár 15-17 órát is talpon vagy, éjfélkor kelsz fel és nagy magasságban mozogsz. Kérjük, hogy akkor jelentkezz, ha megvan a megfelelő tapasztalatod. Ha nem vagy biztos benne, bátran fordulj hozzánk és segítünk eldönteni, hogy neked való vagy sem.

A fotókért köszönet: Molnár Máté és Schlégl Ádám művészuraknak

4. nap – Tartaléknap

Rossz idő esetére van egy plusz tartaléknapod, hogy feljuss a csúcsra.

Felszerelés és infó

Feltételek, technikai és fizikai nehézség, felkészülés:

A túrára csak az Everest Alaptábor Trekking túránkkal együtt tudsz jelentkezni. Az Island Peak alapfeltétele egy legalább 3000-4000 méteres alpesi csúcs sikeres teljesítése!

Ha nincs még tapasztalatod de szeretnél jönni, jelezd felénk és segítünk a felkészítésben. Általában minden évben szervezünk akklimatizációs és edző túrát közvetlenül az Island Peak előtt, ahol hegyi vezetőddel begyakoroljátok a szükséges hegymászó technikákat. Pl: Jumár és ereszkedő eszköz használata

Az Island Peak csúcsnap rendkívűl megterhelő.

Akár 15-17 órát is talpon vagy, éjfélkor kelsz fel és nagy magasságban mozogsz. Kérjük, hogy akkor jelentkezz, ha megvan a megfelelő tapasztalatod. Ha nem vagy biztos benne, bátran fordulj hozzánk és segítünk eldönteni, hogy neked való vagy sem.

Felszerelés lista:

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. Fontos, hogy jól szigeteljen, különösen a csúcsnapon lehet hideg, akár -15-20 fok. Min. D merevségű hegymászó bakancsot vagy könnyebb duplex bakancsokat ajánlunk. Ha bizonytalan vagy segítünk választani!
 • Szél/esőálló kabát és nadrág.
 • Túranadrág és kabát (softshellt ajánlunk)
 • pehely kabát
 • Kamásli
 • Aláöltözet (alsó-felső) és meleg extra rétegek
 • Sapka, meleg kesztyűk – 5 ujjas vagy 1 ujjas polárkesztyű
 • túrazokni
 • csősál/maszk az arcod elé (ez erős szélben aranyat ér)
 • Étel-ital: min. 1,5-2 liternyi víz, energiaszeletek, csokik, szőlőcukor, szalonna, kolbász
 • Túrabot
 • Fejlámpa
 • Gleccserszemüveg
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg/síszemüveg
 • vastag téli hálózsák (az alaptáborban sátrazás lesz)
 • jumár, 2 csavaros karabiner, ereszkedő eszköz, 2 db 60-as heveder (ezeket nem tudjuk biztosítani neked, de szívesen segítünk tanácsokkal a vásárlás előtt)
 • termosz, kulacs (minimum 2 liter)

Az egyéb technikai felszerelést és a sátrakat mi biztosítjuk, így az alábbiakkal nem kell készülnöd. Fontos azonban, hogy ezeket a felszereléseket a túra előtt át kell venned az irodánkban.

 • csákány
 • sisak
 • beülő
 • hágóvas

További információk, az Everest Alaptábor Túra oldalán: https://ikaland.hu/turak/expedicio/everest-island

Szállás:

A csúcsnap előtt sátorban alszol, melyet az expedíciós logisztikai csapat biztosít. Meleg hálózsákkal (- 10-es/15-ös komfortú javasolt) neked kell készülnöd, de matrac van a sátorban.

Az IP alaptáborban teljes ellátást kapsz: tea, reggeli, ebéd, vacsora és a mászásra járó ételcsomag. Ettől függetlenül saját és kipróbált energiaszeletekkel, zselékkel, müzlikkel mindenképpen készülj.

Ha van termoszod forró teával megtöltheted a táborban.

Egyéb költségek:

Az Island Peak expedíciós csomag a helyszínen fizetendő, ennek ára 450 USD/fő.

Ez tartalmazza a csúcsengedélyt, a hordárok és szakács díját, valamint a szállást és az étkezési ellátást a túra programja során.

Figyelem! Az expedíciós csomag ára némiképpen változhat a helyszíni áraktól függően.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain