Aconcagua: Viento Blanco Expedíció (6962 m)

Előtte akklimatizálódunk az 5500 méter magas Pico Vallecitos hegyen

“Végtelen völgyek és meredélyek, hosszan elnyúló gleccserek, hatalmas hótorlaszok, tízméteres jégtűk és 100 kilométeres szél. Sikeres csúcsmászásoddal a Föld nyugati féltekéjének legmagasabb pontját éred el.”

Aconcagua: Viento Blanco Expedíció (6962 m)

A Viento Blanco Expedíció nevét az Andok legmagasabb csúcsának jellegzetes légköri jelenségéről, a “Fehér Szélről” kapta. Minden évben több és több hegymászó vág neki az Aconcaguának, az Andok 6962 méteres csúcsának, és egyre nagyobb számban vesznek oda a Viento Blanco kíméletlen erejétől a megfelelő tapasztalat hiányában. Az Aconcagua trekkingcsúcs, de közel 7000 méteres magassága miatt alapos magashegyi jártasságot igényel. Az expedíción a normál úton ostromolja meg a csapat a csúcsot, mely út talán a legszebb mind közül. Sikeres csúcsmászásoddal a Föld nyugati féltekéjének legmagasabb pontját éred el.

 

Túravezetőid

Egyéb információk

Az expedíció alapfeltétele minimum 4000 méter feletti magashegyi mászó tapasztalat, mint a Monte Rosa, Matterhorn, Mont Blanc vagy Elbrusz megmászása.
Az Aconcagua mászás egy vezetett, csoportos expedíció, ami a következőket jelenti:
- minden helyzetben a túravezető dönt, engedélye nélkül szigorúan tilos elhagyni a tábort vagy a csapatot - ennek be nem tartása az expedícióból azonnali kizárással járhat - mivel szervezetünk különbözőképpen reagál a magasságra, ezért előfordulhat olyan szituáció, amikor az erősebb túrázók feljebb, a gyengébbek pedig lefelé mennek, ketté válik a csapat. Ilyen esetekben a túravezető döntése és instrukciói alapján előfordulhat, hogy a túrázó, alacsonyabb magasságokban, biztonságos terepen, egyedül, a túravezető jelenléte nélkül teszi meg a távot két tábor között. A túrára éppen ezért csak olyan túrázók jelentkezését fogadtuk el, akik igazolták, hogy jelentős magashegyi tapasztalattal rendelkeznek. - onnantól ha a túrázó elhagyja az expedíciót pl: betegség, rosszullét - vagy a kiírt programrend előtt fejezi be, a mendozai szállás és egyéb költségek 100%-ban őt terhelik. Az expedíciós csomagból, részvételi díjból visszatérítésre nincs lehetőség. - amennyiben a túravezető úgy ítéli meg, hogy a túrázó bármilyen okból (pl: egészségügyi, felszerelés szempontjából) nem alkalmas a túra folytatására javasolhatja az expedíció megszakítását - a kiírt program egy tervezet, melyet a túravezető változtathat a túrázók állapota és az időjárás/körülmények függvényében
Felkészülés:
Fontos, hogy minden jelentkezőnek legyen egy alap jó kondíciója, amit szinten tart rendszeres mászással, és kiegészítő kondíciójavító mozgásokkal (pl. futás, kerékpározás). Ezen felül fontos, hogy bírjon órákon át NEHÉZ hátizsákkal kaptatni felfelé. Erre lehet edzeni akár itthon is a libegő alatt jól megpakolt (kb. 20 kilós) zsákkal, vagy rendszeres hátizsákos túrával, de tényleg fontos, hogy nehéz legyen a zsák, hogy szokja a hát, a gerinc, stb. Valamint azt is tapasztalja meg, hogy jól működik-e a hátizsáknak a derékheveder-csatja (ez is sokszor előjött már problémaforrásként). A túra előfeltétele egy 5000-es csúcs megmászása, úgy mint Kazbek, Kilimandzsáró, Elbrusz, Damavand. Valamint célszerű részt venni az expedíciós tanfolyamon, melyen nagyon sok gyakorlati tapasztalattal gazdagodhatsz.  

A feltüntetett részvételi díj 295 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
5
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
3

Program

1. nap:

Megérkezés Mendosába, szállás elfoglalása. Pénzváltás, felkészülés a túrára.

2. nap:

Mendosa – Vallecitos völgy (kb 2800 m)– Piedra Grande ( 3580 méter).

Pénzváltás, bevásárlás az akklimatizációs túrára, túraboltban hiányzó felszerelések beszerzése (kölcsönzése). Mendosából kisbusszal Vallecitos völgybe szállíttatjuk magunkat (kb 3 óra utazás). Kb. 3-4 óra túrázás után elérjük Piedra Grande táborát.

3. nap:

Piedra Grande (3580 m) – El Salto alaptábor (4200 m) kb. 3-4 óra gyaloglás

4. nap:

El Salto táborból rövid akklimatizációs séta, de gyakorlatilag pihenő nap.

5. nap:

El Salto – Pico Vallecitos (5500 m) vagy Cerro Plata (6000 m) – vissza El Salto alaptáborba, ahol megpihenünk (ez egy egész napos menet).

 

6. nap:

El Salto – Vallecitos – Mendosa. Az akklimatizációs túrából visszaérkezünk Mendosába. Újra elfoglaljuk a hotelünket, tisztálkodás, nagy lakoma Dario éttermében.

Üzenünk haza, hogy minden rendben, majd bevásárlunk A Nagy hegyre.

7. nap:

Mendosa – Los Penitentes (2700 m). Mendosában. A reggeli órákban a Turisztikai Minisztériumba vándorlunk csoportosan, ahol megkapjuk a hegymászó-engedélyeket. A déli órákban kisbusszal elindulunk Penitentesbe, kb. 3 órás utazás után meg is érkezünk.

Összeállítjuk a málháinkat az öszvérek számára, akik majd felviszik azt helyettünk az alaptáborba. Mi csupán egy kényelmes kis hátizsákot pakolunk magunknak a másnapi 3 órás menetre.

 

8. nap:

Penitentes – Confluencia (3400 m). Az aszfalt út egyenesen Chilébe vinne minket, de mi 20 perc autózás után kiszállunk a gyönyörű Horcones völgy bejáratánál. Itt bemutatjuk az engedélyeinket, és sok szerencsét kívánva (és egy zacskót átadva a hulladékaink számára) útra bocsájtanak minket (erre a számozott zacskóra nagyon kell vigyázni, mert távozáskor be kell majd mutatni). Innen már gyalog folytatjuk utunkat.

Confluencia tábora igen szeles, és naplemente után már elkel a pehelykabát. Az éjszakát kényelmes sátrakban töltjük, emeletes ágyakon. A fejünk már nem fáj, hiszen az akklimatizációs túra stabilizált már minket erre a magasságra (aki oda nem jön, itt már erős fejfájással, rosszulléttel küzd!). A levegő nagyon száraz, sok folyadékra van szükségünk.

A túravezető megmutatja a tiszta forrást, mert az itt fogyasztott tiszta víz magas magnéziumtartalma miatt kellemetlen következményeket eredményez.. A helyi kedves személyzet jóízű főztjét fogyasztjuk, és átvesszük a másnapra szánt uzsonnacsomagot.

 

9. nap:

Confluencia – Plaza de Mulas alaptábora (4300 m). Ezen a napon hosszú menetelés vár ránk. A Playa Ancha holdbéli táján faljuk a kilométereket. A táj vulkanikus vöröses homokját gyakran kavarja fel a szél, a nap erős tüze már égeti bőrünket. A 22 kilométert és az 1000 méter szintkülönbséget 8-10 óra gyaloglás után megtéve alaposan elfáradva elérjük az Aconcagua alaptáborát. Bejelentkezünk a táborba, és néhány óra múlva részt veszünk a kötelező orvosi vizsgálaton. Elfoglaljuk tábori kemping-ágyainkat, amely kényelmes ugyan, de naplemente után már cudar hideg.

 

10. nap:

Plaza de Mulas – 1. tábor, Campamento Canada (5050 méter). Reggeli után összepakolunk, pár napnyi élelmet, sátrainkat és meleg ruhát teszünk be a zsákba. Dél körül elindulunk az 1.táborba, ahol az éjszakát töltjük. Ha a patak befagyott, havat olvasztunk a teának és a levesnek. Este 9 óra tájban a naplemente páratlan fényeiben gyönyörködünk.

 

11. nap:

Campo Canada – 2.tábor, Nido de Cóndores (5580 méter). Kényelmes ébredés után megreggelizünk, és nyugodt indulást követően kb. 3 óra múlva a 2. táborba, Nido de Condoresbe érünk. Sátrat állítunk, majd havat gyűjtünk a folyadéknak. Az éjszakát itt töltjük.

 

12. nap:

Nido de Cóndores – 3. tábor, Campo Cólera (5970 méter) – Plaza de Mulas. Ismét kényelmes ébredést és reggelit követően fellátogatunk Cólera táborába, de most csak körülnézünk és fényképezünk, majd visszaereszkedünk Nido de Cóndoresbe. Ott felpakoljuk hátizsákjainkat, és visszatérünk az alaptáborba. Kora délután van, pihenünk, megmosakszunk, jóízűen megebédelünk.

 

13. nap:

Plaza de Mulas alaptábor (4300 méter), pihenőnap. A napot igazi pihenéssel töltjük. Információt gyűjtünk a következő napok időjárásáról. Ha szép időt jósolnak, másnap elindulunk fölfelé. Amennyiben rossz időt jósolnak, várakozunk.

14. nap:

Plaza de Mulas alaptábor – 2.tábor, Nido de Condores (5580 m). Mivel akklimatizációnk már stabil, az alaptáborból egyenesen a 2. táborig megyünk, amit kb 6 óra alatt el is érünk.

15. nap:

2. tábor, Nido de Condores – 3.tábor, Campamento Cólera (5970 méter). Kb. 3 óra. Ezen a napon a 3. táborba visszük fel sátrainkat, és egyéb felszereléseinket. Havat hordunk, majd megebédelünk és pihengetünk. Lelkiekben felkészülünk a holnapi csúcsmászásra.

 

16. nap:

3.tábor, Campo Cólera (5970 m) – Cerro Aconcagua (6962 méter) csúcsmászás – Campo Cólera. 4 óra tájban ébredünk, teát készítünk kulacsainkba, és megreggelizünk. Fél 6 tájban, még sötétben elindulunk a csúcsra. Egy óra múlva felkel a nap, és mi fokozatos, lassú tempóban haladunk felfelé. Először szerpentines ösvényen emelkedünk a Piedras Blancas hófehér szikláihoz. Ezt követően kiszélesedik a terep, és 6300 méter környékén Inedependencia táborában pihenünk meg. Utána a La Travesía nevű nagy haránt következik.

Ez a szakasz még árnyékos, és a szél számára is nagyon kitett. Magunkra vesszük a tartalék ruházatot. Síszemüveg hiányában nem tudjuk folytatni utunkat. Éles szeműek innen akár az alaptábort is megláthatják.

Egy nagy lélegzetvétel után a Canaleta havas kuloárja következik. Ez meredek terep, a haladás itt már nagyon lassú, és akár a kötél is előkerülhet. Néhány óra múlva már a csúcs alatti jellegzetes hó-sávon, a Filo del Guanacón haladunk. Kitartó meneteléssel, átlagosan 8 óra múlva elérjük az Andok és Dél-Amerika legmagasabb csúcsát.

Megpihenünk és ünnepelünk. Fogyasztunk valamit az ereszkedés előtt. Majd kb. fele idő alatt visszatérünk a legfelső, 3. táborunkba, Campamento Cólerába. Aki ezen a napon nem érezte magát elég erősnek a csúcs megmászására, még egy napot tölt Cólera táborában.

 

17. nap:

3.tábor, Campo Cólera – Plaza de Mulas alaptábor. A sikeres csúcsmászást követően minden felszerelésünket és hegyen hagyott depozitunkat összeszedjük, és elgyengületen ugyan, de annál boldogabban lesétálunk egészen az alaptáborig. Aki fent maradt Cólera táborában, az ma próbálkozik meg a csúcs megmászásával.

18. nap:

Plaza de Mulas alaptábor. Igény szerint pihenőnapot tartunk az alaptáborban a hosszú lemenetel előtt.

19. nap:

Plaza de Mulas alaptábor (4300 m) – Los Penitentes (2700 m). Kb. 8 óra menet. Nagy málhákba összeállítjuk felszereléseinket az öszvérek számára, akik leszállítják azokat nekünk Penitentesbe. Mi magunk, akárcsak fölfelé, könnyű hátizsákkal haladunk. Benne az uzsonnás csomagokkal és folyadékkal. Confluenciát érintve kis frissítőt veszünk magunkhoz, de már nem alszunk meg, hanem egyenesen a völgy bejáratáig túrázunk.

(Aki szeretne, természetesen megalhat Confluencián, hogy másnap még eltúrázhasson az Aconcagua déli fala alá megtekinteni a félelmetes jégletöréseket). Kijelentkezünk a völgy bejáratánál, és megvárjuk, amíg megérkezik értünk a taxi, amely elszállít Penitentesbe. Útközben azonban megállunk Puente del Inca falucskájában megtekinteni a természetes képződményű inka híd fantasztikus látványát. Itt lehetőség adódik arra is, hogy ajándékokat vásároljunk szeretteink számára. Penitentesben boldogan ünnepelünk, és jóízűen megvacsorázunk.

20. nap:

Los Penitentes – Mendoza. Ezen a napon kisbusszal visszavisznek minket a napfényes Mendosába, ahol ismét élvezhetjük a civilizáció előnyeit. Bor, mámor, Argentína!

21-28. nap:

Tartaléknapok a rossz idő esetére. (Ha előbb végez a csapat, fakultatív programlehetőségekkel is kitölthető a maradék idő. Rugalmasan átfoglalható repülőjegy esetén, előbb is haza lehet indulni.)

Felszerelés és infó

Földrajzi fekvés

Az Aconcagua 6962 méteres magasságával az Andok legmagasabb csúcsa. A chilei határtól kevesebb mint 20 kilométerre fekvő hegycsúcs a Keleti-Andok tagja. Érdekesség, hogy nem az Andok legmagasabb térszínű vidékéből, az Altiplano déli nyúlványából emelkedik ki. A csúcsról látható a vidék másik két nagy csúcsa, a Mercedario (6770 m) és a Tupungato (6570 m), sőt, tiszta időben akár a Csendes-óceánig is ellátni.

 

A programról, az expedícióról:

A feltüntetett programhoz igyekszünk tartani magunkat, de mivel egy közel 7000 méteres hegyről van szó, elképzelhető némi változás az időjárás és a csapat erőnléte, egészségi állapota függvényében. Nedeczky Júlia vigyázó szeme alatt mászol. A csúcsnapon az iKalandos vezetőn kívül, egy helyi vezető lesz a csapat segítségére.

Az Aconcagua mászás egy vezetett, csoportos expedíció, ami a következőket jelenti:

– minden helyzetben a túravezető dönt, engedélye nélkül szigorúan tilos elhagyni a tábort vagy a csapatot – ennek be nem tartása az expedícióból azonnali kizárással járhat

– mivel szervezetünk különbözőképpen reagál a magasságra, ezért előfordulhat olyan szituáció, amikor az erősebb túrázók feljebb, a gyengébbek pedig lefelé mennek, ketté válik a csapat. Ilyen esetekben a túravezető döntése és instrukciói alapján előfordulhat, hogy a túrázó, alacsonyabb magasságokban, biztonságos terepen, egyedül, a túravezető jelenléte nélkül teszi meg a távot két tábor között. A túrára éppen ezért csak olyan túrázók jelentkezését fogadtuk el, akik igazolták, hogy jelentős magashegyi tapasztalattal rendelkeznek.

– onnantól ha a túrázó elhagyja az expedíciót pl: betegség, rosszullét – vagy a kiírt programrend előtt fejezi be, a mendozai szállás és egyéb költségek 100%-ban őt terhelik. Az expedíciós csomagból, részvételi díjból visszatérítésre nincs lehetőség.

– amennyiben a túravezető úgy ítéli meg, hogy a túrázó bármilyen okból (pl: egészségügyi, felszerelés szempontjából) nem alkalmas a túra folytatására javasolhatja az expedíció megszakítását

– a kiírt program egy tervezet, melyet a túravezető változtathat a túrázók állapota és az időjárás/körülmények függvényében

 

Időjárás

Sokan vágnak neki az Aconcaguának, azonban nagyon sokan fordulnak vissza a csúcs alól. Ennek oka az, hogy 6000 méter felett a hegynek sajátos légköri viszonyai vannak. Bármikor kitörhet az expedíciónk nevét is adó Viento Blanco, vagyis a “Fehér Szél”. A hirtelen jött vihar a felszínen lévő porhavat felkapja és 100 kilométer/órás sebességgel kavargatja a csúcs körül. Ilyenkor minimálisra csökken minden látási viszony – egybefolyik minden, nem látod merre van előre és merre van hátra. Nagyon veszélyes ilyen időben csúcsot támadni. A halálesetek 90%-a e szél nevéhez kötődik. Január-február az az időpont, amikor a Viento Blanco megjelenésére a legkisebb a veszély. Te is ekkor vágsz neki a hegynek, de legyél felkészülve, mert bármikor beköszönthet a vihar.

Mendozában az éghajlat a mediterrán és a szubtrópusi keveréke, ezért a városban 30 fok feletti hőmérsékletre kell számíts. Feljebb kapaszkodva a hegyen egyre hidegebb lesz. A napközbeni fagyra 5000 méter környékén kell csak számítanod, esténként ezen a magasságon -10 fok a valószínű. Az utolsó táborhelyen (Cólerá) éjszaka -5-15 fok várható, a csúcson napközben sem lesz melegebb, mint -20 fok. Ha eljön a Fehér Szél, akkor a hőmérséklet -30 fok alá is zuhanhat. Éppen ezért fontos a meleg öltözet és a profi hegymászó felszerelés.

Lévén közel 7000 méteres csúcsra készülsz, nagyon fontos a megfelelő minőségű felszerelés beszerzése. Amit magaddal kell hoznod:

Ruházat

Fej:

 • gleccserszemüveg
 • síszemüveg
 • sapka, kendő nap ellen
 • vastag sapka
 • maszk

Felső test:

 • aláöltözet (merinói vagy szintetikus)
 • vékony polár
 • vastag polár, vagy mellény
 • softshell kabát (kapucni előny)
 • könnyű pehely, vagy primaloft kabát (2-300g)
 • vizálló hélykabát
 • vastag pehelykabát (5-600g)

Kezek:

 • 2 pár polárkesztyű
 • 1pár vastag ötujjas (vízálló)
 • 1pár vastag kétujjas (pehely előnyben)

Lábak:

 • rövidnadrág
 • túranadrág
 • aláöltözet (merinói vagy szintetikus)
 • polárnadrág (kantáros előnyben)
 • héjnadrág (szél, vízálló)

Lábfej:

 • szandál (folyón átkeléshez)
 • túra bakancs, vagy túracipő
 • kamásli
 • Duplex bakancs (pl: Scarpa Phantom 6000)

Felszerelés:

 • túrabot
 • fejlámpa (friss Duracell elemekkel)
 • Legalább 70 literes hátizsák vízálló köpennyel + málhás zsák
 • Expedíciós hálózsák (min. -18°C-os komforthőmérséklettel), vastag izolír matrac, izolációs fólia (mentőfólia)
 • Gázfőző, étkészlet, tányér, bicska, hőtárolós kulacs, törlőkendő, hegyi egészségügyi csomag
 • Könnyű expedíciós sátor – de ezt akár a helyszínen is bérelhetsz
 • 50 faktoros napkrém, valamint faktoros ajakír, minél magasabb faktorszámmal
 • páronként-sátranként egy vízhordó műanyag kanna
 • vízfertőtlenítő tabletta (Mikropur)
 •  törölköző az alaptáborba, mert a gyakorlat szerint mindenki –többször is- igénybe veszi az alaptábori zuhanyzót, és igen jó, komfortos érzést biztosít.
 • füldugó a zajok ellen, ill. könnyű altató (előzetesen kipróbált) azoknak, akik nagyobb magasságban küszködnek az alvással

Felszerelés, amit az iKALAND-tól kapsz:

 • Hágóvas, beülő, kötél (ezeket csak a csúcstámadás napján kell használnod)
 • Alaptábori sátor azoknak a felszereléseknek, amiket nem viszel magaddal az utolsó néhány napra

Figyelem! A helyszínen szinte minden bérelhető – magashegyi bakancs, sátor, pehelykabát, hálózsák stb. Amennyiben valamire szükséged van, jó előre jelezd nekünk, mert minimum 1 hónappal az indulás előtt le kell adnunk a “rendelést”.

 

Szállás és higiénia

Mendozában, Penitentesben és Santiagóban csendes hostelben töltöd az éjszakát. A mászás alatt az éjszakákat sátorban töltöd. Plaza del Mulasig épített táborokban ágyon alhatsz majd, és ebben a táborban még zuhanyozni is lesz lehetőséged kb. 5-10 USD fejében.

Fontos betartani a hegyen a higiéniás szabályokat. WC papírt és egyéb higiéniás hulladékot a hegyen tilos hagyni.

 

Étkezés

A Confluenciában és a Mulasban még élvezheted a tábori szakácsok kitűnő főztjét – az expediciós díjba ez is beletartozik.

A Plaza del Mulastól azonban az élelmet is magaddal kell vinned. Ezen a magasságon minden kiló számít, ezért fontos, hogy könnyű, de energiadús élelmet vigyél magaddal. Sokan az 5000 méter felett töltött éjszakák után nem tudnak enni, ezért fontos, hogy legyen nálad levespor, amit az étvágytalanság alkalmával is be lehet vinni a szervezetbe. Az ételeidet magad főzöd meg, ezért ne hagyd otthon a gázfőződet. A mászás során nem kapkodunk, ezért minden nap lehetőséged nyílik nyugodt körülmények között táplálkozni (kivéve a csúcstámadás napját). Legyen nálad csokoládé vagy müzliszelet, mert menet közben ezek a legjobb energiabeviteli források.

Fontos kérdés a víz. A Plaza de Mulas-ig patakvizet ihatsz, később olvasztott havat. Fontos a hőtároló kulacs, amiben nem vagy lassabban fagy be a víz. Mivel nem lehet korlátlan mennyiséget magaddal vinned, ezért mindig szakítunk időt a hóolvasztásra. Ezen a magasságon napi 4-5 liter víz elfogyasztása az ajánlott, a tapasztalat az, hogy az átlagosnál inkább kevesebbet isznak a mászók. Ez az első számú oka a hegyibetegség kialakulásának, ezért akkor is igyál, ha nagyon nem kívánod a folyadékot. Jó szokott lenni a kóla, ami cukrot is tartalmaz, de lefekvés előtt már ne fogyaszd, mert amúgy is magas lesz a vérnyomásod.

 

Alkalmassági vizsgálat

Az expedíciós utazási szerződésben foglaltak alapján az iKalandor Kft. 6000 méter felett (jelen esetben ez csak a csúcstámadásra vonatkozik) a résztvevő biztonságát egészségügyi szempontból nem tudja garantálni. Az iKALAND ügyfélszolgálat abban az esetben teszi lehetővé a részvételt az expedíción, ha a jelentkező átesik egy kötelező orvosi vizsgálaton és azon megfelel.

A következő vizsgálatokról kell igazolást bemutatni: általános orvosi vizsgálat, ortopédiai vizsgálat, vizeletvizsgálat, EKG, fül-orr-gégészet. Ezeket a vizsgálatokat a Sportkórház aktuális osztályain lehet elvégeztetni. Amennyiben körzeti orvosnál szeretné a jelentkező megcsinálni az alkalmasságit, úgy a következő vizsgálatok elvégzését kérjük:

 

 • teljes labor (vérvizsgálat), kiterjedve a vasra is
 • vérnyomás-mérés
 • EKG (szívműködés ellenőrzése)
 • tüdőszűrés
 • esetleges aszthma kérdése

 

A vizsgálatokat a TB támogatja, tehát semmilyen plusz költségbe nem kerül, csak időráfordításba. Ezen papírokat, vagy egy általános háziorvosi igazolást arról, hogy részt vehetsz a túrán legkésőbb 2016. december 14-ig juttasd el az iKALAND ügyfélszolgálatához.

 

Mászóengedély

Az Aconcaguát csak külön engedéllyel lehet mászni. Ennek az engedélynek az árát a részvételi díj NEM tartalmazza. Az érkezés utáni délelőttön vezetőddel el kell menned az engedélyeket kibocsátó irodába és ki kell töltened néhány papírt. Az ügyintézés pár órát vesz igénybe. Az engedély 19 napra szól, ennyi időd van arra, hogy feljuss a csúcsra és elhagyd a parkot. (Az engedély ára némileg változhat de kb. 850-950 USD-re kell számítani 2017-ben)

 

Hordárok

Az expedíciós csomag díja tartalmazza a málhás állat bérleti díját (1 öszvér/2 fő), ami a súlyosabb csomagokat (max. 50-60 kg) felviszi a Plaza de Mulas-ig. Innen minden cuccot magaddal kell vinned, azonban helyben bérelhetők hordárok, akik a Plaza Berlinig (5940 m) segítenek felvinni a felszerelést. Ez utóbbi ára már nincs benne a részvételi díjban, de amennyiben szükséges túravezetőd segít megszervezni.

 

Utazás

Mendozából Penitentesig és Santiagóba szervezett busszal utazol, ugyanez vonatkozik a reptéri transzferekre is.

A repülőjegy vásárlásban segít az iKaland, mivel célszerű a csapatnak együtt repülnie.

 

Pénz, bank

Argentína pénzneme a peso (P), 1 USD = 8 Peso. Bank, pénzváltó és automata Mendozában van, később nincs. Túl sok költőpénzre a mászás alatt nem lesz szükséged, legfeljebb ha plusz éjszakát akarsz eltölteni a Plaza de Mulas-on, vagy olyan extrákra vágysz, mint a zuhany. (5-10 USD)

 

Vízum

Magyar állampolgárnak Argentínába nem kell vízum, de a repülőtereken van reptéri adó (kb. 30 €).Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain