Aconcagua csúcsmászás: Viento Blanco Expedíció (6962 m)

Expedíció helyi túravezetőkkel

“Végtelen völgyek és meredélyek, hosszan elnyúló gleccserek, hatalmas hótorlaszok, tízméteres jégtűk és 100 kilométeres szél. Sikeres csúcsmászásoddal a Föld nyugati féltekéjének legmagasabb pontját éred el.”

Aconcagua csúcsmászás: Viento Blanco Expedíció (6962 m)

Az Aconcagua csúcsmászás Viento Blanco Expedíció nevét az Andok legmagasabb csúcsának jellegzetes légköri jelenségéről, a “Fehér Szélről” kapta. Minden évben egyre több hegymászó vág neki az Aconcaguának, hogy a Seven Summits második legmagasabb csúcsát mássza meg. A mászással egyben a nyugati félteke legmagasabb pontjára, 6962 méterre kerülsz. Az Aconcagua trekkingcsúcs, de közel 7000 méteres magassága miatt alapos magashegyi jártasságot igényel és tartalmaz egy meredek kuloárt, ahol jég teheti izgalmassá a feljutást. Az expedíció a normál úton mászik fel a csúcsra, mely út talán a legszebb mind közül.

 

Időpontok

Indulás

Érkezés

2021. február 2., kedd 2021. február 21., vasárnap

Jelentkezési határidő

30 nappal indulás előtt

Egyéb információk

Az expedíció alapfeltétele minimum 4000 méter feletti magashegyi mászó tapasztalat, mint a Monte Rosa, Matterhorn, Mont Blanc vagy Elbrusz megmászása. Az Aconcagua túrán nincs magyar hegyivezető, helyette helyi, angolul beszélő és megfelelő képesítéssel bíró kollega. Fontos, hogy legalább alapfokú szinten beszélj angolul. Angol (vagy spanyol) tudás nélkül is eljöhetsz mert a társaid segítenek, de bonyolultabb lesz az élet. Argentinában (ahogy Európában és Amerikában is) legálisan csak UIAGM-végzettségű vezetők vihetnek magashegyi túrákat, amit legszigorúbban az Aconcaguán ellenőriznek. Az a hegyivezető, akinek nincs ilyen képesítése, börtönbüntetéssel sujtható Argentinában.
Az Aconcagua mászás egy vezetett, csoportos expedíció, ami a következőket jelenti:
- minden helyzetben a túravezető dönt, engedélye nélkül szigorúan tilos elhagyni a tábort vagy a csapatot - ennek be nem tartása az expedícióból azonnali kizárással járhat - mivel szervezetünk különbözőképpen reagál a magasságra, ezért előfordulhat olyan szituáció, amikor az erősebb túrázók feljebb, a gyengébbek pedig lefelé mennek, ketté válik a csapat. Ilyen esetekben a túravezető döntése és instrukciói alapján előfordulhat, hogy a túrázó, alacsonyabb magasságokban, biztonságos terepen, egyedül, a túravezető jelenléte nélkül teszi meg a távot két tábor között. A túrára éppen ezért csak olyan túrázók jelentkezését fogadtuk el, akik igazolták, hogy jelentős magashegyi tapasztalattal rendelkeznek. - onnantól ha a túrázó elhagyja az expedíciót pl: betegség, rosszullét - vagy a kiírt programrend előtt fejezi be, a mendozai szállás és egyéb költségek 100%-ban őt terhelik. Az expedíciós csomagból, részvételi díjból visszatérítésre nincs lehetőség. - amennyiben a túravezető úgy ítéli meg, hogy a túrázó bármilyen okból (pl: egészségügyi, felszerelés szempontjából) nem alkalmas a túra folytatására javasolhatja az expedíció megszakítását - a kiírt program egy tervezet, melyet a túravezető változtathat a túrázók állapota és az időjárás/körülmények függvényében
Felkészülés:
Fontos, hogy minden jelentkezőnek legyen egy alap jó kondíciója, amit szinten tart rendszeres mászással, és kiegészítő kondíciójavító mozgásokkal (pl. futás, kerékpározás). Ezen felül fontos, hogy bírjon órákon át NEHÉZ hátizsákkal kaptatni felfelé. Erre lehet edzeni akár itthon is a libegő alatt jól megpakolt (kb. 20 kilós) zsákkal, vagy rendszeres hátizsákos túrával, de tényleg fontos, hogy nehéz legyen a zsák, hogy szokja a hát, a gerinc, stb. Valamint azt is tapasztalja meg, hogy jól működik-e a hátizsáknak a derékheveder-csatja (ez is sokszor előjött már problémaforrásként). A túra előfeltétele egy 5000-es csúcs megmászása, úgy mint Kazbek, Kilimandzsáró, Elbrusz, Damavand. Valamint célszerű részt venni az expedíciós tanfolyamon, melyen nagyon sok gyakorlati tapasztalattal gazdagodsz. Repülőút, felszerelés Könnyen előfordulhat, hogy 1-2 nap késéssel érkezik meg a feladott poggyászod. Ilyenkor elintézzük, hogy a csapat után vigyék a későn érkezett zsákokat. A múltban többször volt erre példa. Azért a biztonság kedvéért a bakancsodat tartsd magadnál a repülőúton.

A feltüntetett részvételi díj 305 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
5
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
3

Program

1. nap:

Megérkezés Mendosába, szállás elfoglalása. Pénzváltás, felkészülés a túrára.

2. nap:

Mendosa – Los Penitentes (2700 m). Mendosában. A reggeli órákban a Turisztikai Minisztériumba vándorlunk csoportosan, ahol megkapjuk a hegymászó-engedélyeket. A déli órákban kisbusszal elindulunk Penitentesbe, kb. 3 órás utazás után meg is érkezünk.

Összeállítjuk a málháinkat az öszvérek számára, akik majd felviszik helyettünk az alaptáborba. Mi csupán egy kényelmes kis hátizsákot pakolunk magunknak a másnapi 3 órás menetre.

 

3. nap: akklimatizáló túra Penitentes fölött

A 2700 méteren lévő kényelmes lodge-ban még egy napot eltöltesz, hogy napközben bőven 4000 méter közelébe túrázz, majd megint visszaereszkedj és alacsony magasságban töltsd az éjszakát.

Jól fog esni ez a kis mozgás, hiszen a hosszú repülőút és a mendozai sürgés-forgás után most húzol először túracipőt.

4. nap:

Penitentes – Confluencia (3400 m). Az aszfalt út egyenesen Chilébe vinne minket, de mi 20 perc autózás után kiszállunk a gyönyörű Horcones völgy bejáratánál. Itt bemutatjuk az engedélyeinket, és sok szerencsét kívánva (és egy zacskót átadva a hulladékaink számára) útra bocsájtanak minket (erre a számozott zacskóra nagyon kell vigyázni, mert távozáskor be kell majd mutatni). Innen már gyalog folytatjuk utunkat.

Confluencia tábora igen szeles, és naplemente után már elkel a pehelykabát. Az éjszakát kényelmes sátrakban töltjük, emeletes ágyakon. A fejed már nem fáj, hiszen az akklimatizációs túra stabilizált már erre a magasságra (aki oda nem jön, itt már erős fejfájással, rosszulléttel küzd!). A levegő nagyon száraz, sok folyadékra van szükség.

A túravezető megmutatja a tiszta forrást, mert az itt fogyasztott tiszta víz magas magnéziumtartalma miatt kellemetlen következményeket eredményez.. A helyi kedves személyzet jóízű főztjét fogyasztjuk, és átvesszük a másnapra szánt uzsonnacsomagot.

 

5. nap:

Akklimatizációs túrát tesz a csapat az Aconcagua déli alaptáborához, a Plaza Franciába, ami 4-6 óra gyaloglás és 4100 méteren terül el. Itt pacsizol a délről mászó expedíciókkal és mivel szép a rálátás a hegy félelmetesebb déli falára, ezért ideális hely szendvicsebéded elköltésére.

Visszaereszkedsz Confluenciába.

6. nap:

Confluencia – Plaza de Mulas alaptábora (4300 m). Ezen a napon hosszú menetelés vár ránk. A Playa Ancha holdbéli táján faljuk a kilométereket. A táj vulkanikus vöröses homokját gyakran kavarja fel a szél, a nap erős tüze már égeti bőrünket. A 22 kilométert és az 1000 méter szintkülönbséget 8-10 óra gyaloglás után megtéve alaposan elfáradva elérjük az Aconcagua alaptáborát. Bejelentkezünk a táborba, és néhány óra múlva részt veszünk a kötelező orvosi vizsgálaton. Elfoglaljuk tábori kemping-ágyainkat, amely kényelmes ugyan, de naplemente után már cudar hideg.

 

7. nap:

Pihenünk, ejtőzünk… de ez nem semmitevést jelent, hiszen ellátogatunk a közelben kígyózó Horcones-gleccserhez.

8. nap:

Akklimatizáció gyanánt az 5100 méteres Bonete csúcsot vesszük célba: a hatórás túra tökéletesen alapozza tovább az akklimatizációt.

A Bonete csúcsra vezető út az alaptáborból

9. nap:

Plaza de Mulas – 1. tábor, Campamento Canada (5050 méter). Reggeli után összepakolunk, pár napnyi élelmet, sátrainkat és meleg ruhát teszünk be a zsákba. Dél körül elindulunk az 1.táborba, ahol az éjszakát töltjük. Ha a patak befagyott, havat olvasztunk a teának és a levesnek. Este 9 óra tájban a naplemente páratlan fényeiben gyönyörködünk.

 

10. nap:

Az időjárás, illetve a csapat erőnléte függvényében visszaereszkedünk tovább pihenni az alaptáborban, vagy ha megvan az erőnlét, ezen a napon a Campo Canada – 2.tábor, Nido de Cóndoresbe (5580 méter) is fel lehet menni. Kényelmes ébredés után megreggelizünk, és nyugodt indulást követően kb. 3 óra múlva a 2. táborba, Nido de Condoresbe érünk. Sátrat állítunk, majd havat gyűjtünk a folyadéknak. Az éjszakát itt töltjük.

 

11. nap:

Megint csak az erőnlét és a harcikedv függvényében lehetőség van a 3. táborig felmenni: Campo Cólera (5970 méter) – Plaza de Mulas. Ismét kényelmes ébredést és reggelit követően fellátogatunk Cólera táborába, de most csak körülnézünk és fényképezünk, majd visszaereszkedünk Nido de Cóndoresbe. Ott felpakoljuk hátizsákjainkat, és visszatérünk az alaptáborba. Kora délután van, pihenünk, megmosakszunk, jóízűen megebédelünk.

 

12. nap:

Plaza de Mulas alaptábor (4300 méter), pihenőnap. A napot igazi pihenéssel töltjük. Információt gyűjtünk a következő napok időjárásáról. Ha szép időt jósolnak, másnap elindulunk fölfelé. Amennyiben rossz időt jósolnak, várakozunk.

13. nap:

Plaza de Mulas alaptábor – 2.tábor, Nido de Condores (5580 m). Mivel akklimatizációnk már stabil, az alaptáborból egyenesen a 2. táborig megyünk, amit kb 6 óra alatt el is érünk.

14. nap:

2. tábor, Nido de Condores – 3.tábor, Campamento Cólera (5970 méter). Kb. 3 óra. Ezen a napon a 3. táborba visszük fel sátrainkat, és egyéb felszereléseinket. Havat hordunk, majd megebédelünk és pihengetünk. Lelkiekben felkészülünk a holnapi csúcsmászásra.

 

15. nap:

3.tábor, Campo Cólera (5970 m) – Cerro Aconcagua (6962 méter) csúcsmászás – Campo Cólera. 4 óra tájban ébredünk, teát készítünk kulacsainkba, és megreggelizünk. Fél 6 tájban, még sötétben elindulunk a csúcsra. Egy óra múlva felkel a nap, és mi fokozatos, lassú tempóban haladunk felfelé. Először szerpentines ösvényen emelkedünk a Piedras Blancas hófehér szikláihoz. Ezt követően kiszélesedik a terep, és 6300 méter környékén Inedependencia táborában pihenünk meg. Utána a La Travesía nevű nagy haránt következik.

Ez a szakasz még árnyékos, és a szél számára is nagyon kitett. Magunkra vesszük a tartalék ruházatot. Síszemüveg hiányában nem tudjuk folytatni utunkat. Éles szeműek innen akár az alaptábort is megláthatják.

Egy nagy lélegzetvétel után a Canaleta havas kuloárja következik. Ez meredek terep, a haladás itt már nagyon lassú, és akár a kötél is előkerülhet. Néhány óra múlva már a csúcs alatti jellegzetes hó-sávon, a Filo del Guanacón haladunk. Kitartó meneteléssel, átlagosan 8 óra múlva elérjük az Andok és Dél-Amerika legmagasabb csúcsát.

Megpihenünk és ünnepelünk. Fogyasztunk valamit az ereszkedés előtt. Majd kb. fele idő alatt visszatérünk a legfelső, 3. táborunkba, Campamento Cólerába. Aki ezen a napon nem érezte magát elég erősnek a csúcs megmászására, még egy napot tölt Cólera táborában.

 

16. nap:

3.tábor, Campo Cólera – Plaza de Mulas alaptábor. A sikeres csúcsmászást követően minden felszerelésünket és hegyen hagyott depozitunkat összeszedjük, és elgyengületen ugyan, de annál boldogabban lesétálunk egészen az alaptáborig. Aki fent maradt Cólera táborában, az ma próbálkozik meg a csúcs megmászásával.

17. nap:

Plaza de Mulas alaptábor. Igény szerint pihenőnapot tartunk az alaptáborban a hosszú lemenetel előtt, de innen egy szusszal (egy nap alatt) vissza is megyünk Mendozába. Este bor, mámor, Argentina!

(Ezen a napon a vacsora nincs benne az árban.)

18-19. nap:

A programban két nap puffer van rossz időre/lassabb akklimatizációra. Majdnem biztos, hogy nem egy-az-egyben a fenti ütem szerint mozog a csapat az alaptábor fölött, de ez nem baj – alkalmazkodni kell az akklimatizáltsághoz és az időjáráshoz.

20. nap:

Viszlát, Dél-Amerika! Élményekkel telve nekiindulunk a hosszú útnak haza – elbúcsúzunk Osvaldóéktól, akik kivisznek a reptérre.

Felszerelés és infó

Földrajzi fekvés

Az Aconcagua 6962 méteres magasságával az Andok legmagasabb csúcsa. A chilei határtól kevesebb mint 20 kilométerre fekvő hegycsúcs a Keleti-Andok tagja. Érdekesség, hogy nem az Andok legmagasabb térszínű vidékéből, az Altiplano déli nyúlványából emelkedik ki. A csúcsról látható a vidék másik két nagy csúcsa, a Mercedario (6770 m) és a Tupungato (6570 m), sőt, tiszta időben akár a Csendes-óceánig is ellátni.

 

A programról, az expedícióról:

A feltüntetett programhoz igyekszünk tartani magunkat, de mivel egy közel 7000 méteres hegyről van szó, elképzelhető némi változás az időjárás és a csapat erőnléte, egészségi állapota függvényében. Az Aconcagua mászás egy vezetett, csoportos expedíció, ami a következőket jelenti:

– minden helyzetben a túravezető dönt, engedélye nélkül szigorúan tilos elhagyni a tábort vagy a csapatot – ennek be nem tartása az expedícióból azonnali kizárással járhat

– mivel szervezetünk különbözőképpen reagál a magasságra, ezért előfordulhat olyan szituáció, amikor az erősebb túrázók feljebb, a gyengébbek pedig lefelé mennek, ketté válik a csapat. Ilyen esetekben a túravezető döntése és instrukciói alapján előfordulhat, hogy a túrázó, alacsonyabb magasságokban, biztonságos terepen, egyedül, a túravezető jelenléte nélkül teszi meg a távot két tábor között. A túrára éppen ezért csak olyan túrázók jelentkezését fogadtuk el, akik igazolták, hogy jelentős magashegyi tapasztalattal rendelkeznek.

– onnantól ha a túrázó elhagyja az expedíciót pl: betegség, rosszullét – vagy a kiírt programrend előtt fejezi be, a mendozai szállás és egyéb költségek 100%-ban őt terhelik. Az expedíciós csomagból, részvételi díjból visszatérítésre nincs lehetőség.

– amennyiben a túravezető úgy ítéli meg, hogy a túrázó bármilyen okból (pl: egészségügyi, felszerelés szempontjából) nem alkalmas a túra folytatására javasolhatja az expedíció megszakítását

– a kiírt program egy tervezet, melyet a túravezető változtathat a túrázók állapota és az időjárás/körülmények függvényében

 

Időjárás

Sokan vágnak neki az Aconcaguának, azonban nagyon sokan fordulnak vissza a csúcs alól. Ennek oka az, hogy 6000 méter felett a hegynek sajátos légköri viszonyai vannak. Bármikor kitörhet az expedíciónk nevét is adó Viento Blanco, vagyis a “Fehér Szél”. A hirtelen jött vihar a felszínen lévő porhavat felkapja és 100 kilométer/órás sebességgel kavargatja a csúcs körül. Ilyenkor minimálisra csökken minden látási viszony – egybefolyik minden, nem látod merre van előre és merre van hátra. Nagyon veszélyes ilyen időben csúcsot támadni. A halálesetek 90%-a e szél nevéhez kötődik. Január-február az az időpont, amikor a Viento Blanco megjelenésére a legkisebb a veszély. Te is ekkor vágsz neki a hegynek, de legyél felkészülve, mert bármikor beköszönthet a vihar.

Mendozában az éghajlat a mediterrán és a szubtrópusi keveréke, ezért a városban 30 fok feletti hőmérsékletre kell számíts. Feljebb kapaszkodva a hegyen egyre hidegebb lesz. A napközbeni fagyra 5000 méter környékén kell csak számítanod, esténként ezen a magasságon -10 fok a valószínű. Az utolsó táborhelyen (Cólerá) éjszaka -5-15 fok várható, a csúcson napközben sem lesz melegebb, mint -20 fok. Ha eljön a Fehér Szél, akkor a hőmérséklet -30 fok alá is zuhanhat. Éppen ezért fontos a meleg öltözet és a profi hegymászó felszerelés.

Mivel közel 7000 méteres csúcsra készülsz, nagyon fontos a megfelelő minőségű felszerelés beszerzése. Amit magaddal kell hoznod:

Ruházat

Fej:

 • gleccserszemüveg
 • síszemüveg
 • sapka, kendő nap ellen
 • vastag sapka
 • maszk

Felső test:

 • aláöltözet (merinói vagy szintetikus)
 • vékony polár
 • vastag polár, vagy mellény
 • softshell kabát (kapucni előny)
 • könnyű pehely, vagy primaloft kabát (2-300g)
 • vizálló hélykabát
 • vastag pehelykabát (5-600g)

Kezek:

 • 2 pár polárkesztyű
 • 1pár vastag ötujjas (vízálló)
 • 1pár vastag kétujjas (pehely előnyben)

Lábak:

 • rövidnadrág
 • túranadrág
 • aláöltözet (merinói vagy szintetikus)
 • polárnadrág (kantáros előnyben)
 • héjnadrág (szél, vízálló)

Lábfej:

 • szandál (folyón átkeléshez)
 • túra bakancs, vagy túracipő
 • kamásli
 • Duplex bakancs (akár beépített kamáslival, pl. Zamberlan 6000 Karka vagy Denali)

Felszerelés:

 • túrabot
 • fejlámpa (friss Duracell elemekkel)
 • Legalább 70 literes hátizsák vízálló köpennyel + málhás zsák
 • Expedíciós hálózsák (min. -18°C-os komforthőmérséklettel), vastag izolír matrac, izolációs fólia (mentőfólia)
 • Gázfőző, étkészlet, tányér, bicska, hőtárolós kulacs, törlőkendő, hegyi egészségügyi csomag
 • Könnyű expedíciós sátor – de ezt akár a helyszínen is bérelhetsz
 • 50 faktoros napkrém, valamint faktoros ajakír, minél magasabb faktorszámmal
 • páronként-sátranként egy vízhordó műanyag kanna
 • vízfertőtlenítő tabletta (Mikropur)
 •  törölköző az alaptáborba, mert a gyakorlat szerint mindenki –többször is- igénybe veszi az alaptábori zuhanyzót, és igen jó, komfortos érzést biztosít.
 • füldugó a zajok ellen, ill. könnyű altató (előzetesen kipróbált) azoknak, akik nagyobb magasságban küszködnek az alvással

Felszerelés, amit az iKalandtól kapsz:

 • Alaptábori sátor azoknak a felszereléseknek, amiket nem viszel magaddal az utolsó néhány napra
 • Magashegyi sátrak, étkészletek és konyhahasználattal

Szállás és higiénia

Mendozában, Penitentesben és Santiagóban 3*-os hotelben töltöd az éjszakát. A mászás alatt az éjszakákat sátorban töltöd. Plaza del Mulasig épített táborokban ágyon alhatsz majd, és ebben a táborban még zuhanyozni is lesz lehetőséged kb. 5-10 USD fejében.

Fontos betartani a hegyen a higiéniás szabályokat. WC papírt és egyéb higiéniás hulladékot a hegyen tilos hagyni.

 

Étkezés

A Confluenciában és a Mulasban még élvezheted a tábori szakácsok kitűnő főztjét – az expediciós díjba ez is beletartozik.

A Plaza del Mulastól azonban az élelmet is magaddal kell vinned. Ezen a magasságon minden kiló számít, ezért fontos, hogy könnyű, de energiadús élelmet vigyél magaddal. Sokan az 5000 méter felett töltött éjszakák után nem tudnak enni, ezért fontos, hogy legyen nálad levespor, amit az étvágytalanság alkalmával is be lehet vinni a szervezetbe. Az ételeidet magad főzöd meg, ezért ne hagyd otthon a gázfőződet. A mászás során nem kapkodunk, ezért minden nap lehetőséged nyílik nyugodt körülmények között táplálkozni (kivéve a csúcstámadás napját). Legyen nálad csokoládé vagy müzliszelet, mert menet közben ezek a legjobb energiabeviteli források.

Fontos kérdés a víz. A Plaza de Mulas-ig patakvizet ihatsz, később olvasztott havat. Fontos a hőtároló kulacs, amiben nem, vagy csak lassabban fagy be a víz. Mivel nem lehet korlátlan mennyiséget magaddal vinned, ezért mindig szakítunk időt a hóolvasztásra. Ezen a magasságon napi 4-5 liter víz elfogyasztása az ajánlott, a tapasztalat az, hogy az átlagosnál inkább kevesebbet isznak a mászók. A kiszáradás fontos összetevője a hegyibetegség kialakulásának, ezért akkor is igyál, ha nagyon nem kívánod a folyadékot. Jó szokott lenni a kóla, ami cukrot is tartalmaz, de lefekvés előtt már ne fogyaszd, mert amúgy is magas lesz a vérnyomásod.

Alkalmassági vizsgálat

Az expedíciós utazási szerződésben foglaltak alapján az iKalandor Kft. 6000 méter felett a résztvevő biztonságát egészségügyi szempontból nem tudja garantálni. Az iKALAND ügyfélszolgálat abban az esetben teszi lehetővé a részvételt az expedíción, ha a jelentkező átesik egy sportorvosi orvosi vizsgálaton és azon megfelel.

A következő vizsgálatokról kell igazolást bemutatni: általános orvosi vizsgálat, ortopédiai vizsgálat, vizeletvizsgálat, EKG, fül-orr-gégészet. Ezeket a vizsgálatokat a Sportkórház aktuális osztályain lehet elvégeztetni. Amennyiben körzeti orvosnál szeretné a jelentkező megcsinálni az alkalmasságit, úgy a következő vizsgálatok elvégzését kérjük:

 

 • teljes labor (vérvizsgálat), kiterjedve a vasra is
 • vérnyomás-mérés
 • EKG (szívműködés ellenőrzése)
 • tüdőszűrés
 • esetleges aszthma kérdése

A vizsgálatokat a TB támogatja, tehát semmilyen plusz költsége nincs, csak időráfordítás. Ezen papírokat, vagy egy általános háziorvosi igazolást arról, hogy részt vehetsz a túrán legkésőbb 2018. december 14-ig juttasd el az iKaland ügyfélszolgálatához.

 

Mászóengedély

Az Aconcaguát csak külön engedéllyel lehet mászni. Ennek az engedélynek az árát a részvételi díj NEM tartalmazza. Az érkezés utáni délelőttön vezetőddel el kell menned az engedélyeket kibocsátó irodába és ki kell töltened néhány papírt – ezt helyi patnerünk nem tudja előre megcsinálni, mindenkinek személyesen kell intéznie az engedélyt. Az ügyintézés pár órát vesz igénybe. Az engedély 19 napra szól, ennyi időd van arra, hogy feljuss a csúcsra és elhagyd a parkot. (Az engedély ára némileg változhat, csak decemberben teszik közzé, de kb. 6-700 USD-re kell számítani 2019-ben)

 

Hordárok

Az expedíciós csomag díja tartalmazza a málhás állat bérleti díját (1 öszvér/2 fő), ami a súlyosabb csomagokat (max. 50-60 kg) felviszi a Plaza de Mulas-ig. Innen minden cuccot magaddal kell vinned, azonban helyben bérelhetők hordárok, akik a Plaza Berlinig (5940 m) segítenek felvinni a felszerelést. Ez utóbbi ára már nincs benne a részvételi díjban, de amennyiben szükséges túravezetőd segít megszervezni.

 

Utazás

Mendozából Penitentesig és Santiagóba szervezett busszal utazol, ugyanez vonatkozik a reptéri transzferekre is.

A repülőjegy vásárlásban segít az iKaland, mivel célszerű a csapatnak együtt repülnie.

 

Pénz, bank

Argentína pénzneme a peso (P), 1 peso kb 8 forint. Bank, pénzváltó és automata Mendozában van, később nincs. Túl sok költőpénzre a mászás alatt nem lesz szükséged, legfeljebb ha plusz éjszakát akarsz eltölteni a Plaza de Mulas-on, vagy olyan extrákra vágysz, mint a zuhany. (5-10 USD)

 

Vízum

Magyar állampolgárnak Argentínába nem kell vízum, de a repülőtereken van reptéri adó (kb. 30 €).Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain