Expedíciós Alapozó tábor – Dachstein télen

A tábor, amely elindít az 5-6-7-8 ezres csúcsok és az expedíciózás irányába

Itt megismerheted, hogyan maradj talpon téli körülmények között, a hütték kényelmétől távol.

Expedíciós Alapozó tábor – Dachstein télen

##Helyszínváltozás: a Dachstein-csoportban tartjuk a tanfolyamot a Hochschwab helyett – mert ott jobb. :) ##

A csinos és meleg pehelycuccokon kívül mi az, ami mindenképpen kell ahhoz, hogy 5-6-7-8 ezreseket mássz. Tapasztalat, technikai tudás, fizikai és mentális edzettség.

Magashegyi és magassági tapasztalatot szerezhettél már a Kilimandzsárón vagy az Elbruszon, némi technikai tudást az alpesi túráid során – Grossglockner, Mont Blanc – vagy a téli tanfolyamon.

Rendszeresen edzel, futsz, túrázol, mászol, bringázol. Ha ilyenen töröd a fejed, akkor fizikálisan biztos fitt vagy. De hogyan készülsz fel például egy 23 napos kirgizisztáni expedícióra? Vagy egy himalájai 6000-esre?

Mi a helyzet az  expedíciós tapasztalattal és a mentális edzéssel? Sokszor ugyanis e kettő hiányzik a sikerhez. Ha komolyan gondolod az expedíciózást, akkor ezekkel komolyan kell foglalkoznod.

Azért hívtuk életre az expedíciós alapozó tábort, hogy ezt megtehesd, hogy elindulhass ezen az úton.

A tábor célja, hogy elkezdjük a felkészítést egy 5-6-7-8 ezres expedíción rád váró technikai, fizikai és mentális nehézségekre. A feladat az, hogy tapasztalatot szerezz, hogy kipróbáld milyen napokig sátrazni, egy viharos, átvirrasztott éjszaka után csúcsmenetre készülni, a hóbarlangban bivakolva egész este havat olvasztani, palackba vizelni…Mert vannak dolgok, amikről nem elég tudni..ezeket érezni kell a saját bőrödön. (…és jobb “ellenőrzőtt körülmények” között kipróbálni.)

 

Időpontok

Indulás

Érkezés

2020. február 27., csütörtök 2020. március 1., vasárnap

Jelentkezési határidő

14 nappal indluás előtt

Egyéb információk

A túrához jelentős téli tapasztalat vagy nyári alpesi hegymászó tapasztalat szükséges. A túra folyamán sátrakban alszik a csoport, de vész esetén igénybe vehető a közeli mendékház négy ágyas winterraum szállása. A túrán kiemelten fontos megfelelő téli felszerelés megléte, aminek hiányában a program nem teljesíthető. Figyelem! A felkészítő tábor nem helyettesítti a Magyar Hegy és Sportmászó Szövetség Téli Magashegyi Tanfolyamát! A túra az expedíciózás és az alapvető téli hegymászó ismereteket adja át.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

##helyszínváltozás: az alábbi program a helyszíneket illetően nem mérvadó, mert a Dachsteinbe megyünk. A tematika és a tábor időtartama viszont nem változik.

1. nap: Kiutazás és túra az alaptáborig

A kora hajnali órákban autóba pattansz és körülbelül 4 órát utazva Seewiesen falucskáig robogsz. A parkolóból felpakolt zsákoddal, a völgy közepén (1660 méter magasan) fekvő Voistalerhüttehez túrázol. Itt máris új ismereteket szerzel a téli sátorállítás alapvető szabályairól és megkezded az esti hóolvasztási szertartást.

Miután a termoszodat is megtöltötted, meleg hálózsákodba bújva hamar álomba szenderülsz várod a reggelt.

(Megfagyni nem lehet és nem is szabad, vész esetén, a közeli winterraumban is töltheted az éjszakát.)

2.nap: Téli hegymászó ismeretek és gyakorlati oktatás

Reggel még hálózsákod melegét élvezed, de főzödben már ott fortyog a meleg tea és a gondosan előkészített kalóriadús reggeli. Tevékeny nap áll előtted, hiszen rengeteget tanulsz a gleccserjárásról és mentés technikáiról, később pedig mélyreható ismereteket szerzel a lavinákról, valamint a bivak/hóbarlang építés módszereiről.

3.nap: Téli túra a Hochschwabra (2277 m)

Reggel, a kellő energia bevitelt követően összecsomagolsz és nekivágsz a fehér tájnak. A terep viszonylag könnyű, csak a havat kell taposnod egészen addig, amíg elérsz egy meredek hegyoldalhoz, ahol megkezdődik a kapaszkodás a főgerinc irányába. Itt előfordulhat, hogy a firnes, meredek terepen hótalpadat hágóvasra csereléd és előkerül a csákányod is. Havas meredélyeken és keskeny traverzeken haladsz, vezetőd pedig a terepviszonyoknak megfelelő technikákat ismerteti.

A Schiestlhaushoz érve megebédelsz és rövid pihenőt tartasz. Innen nagyjából 30-40 perc a csúcs, ahol kis szerencsével teljes körpanoráma tárul eléd. Tiszta időben felfedezheted a Schneeberg, a Dachstein és talán még a Grossglockner sziluettjét is.

Délután, ugyanezen az útvonalon ereszkedsz vissza a táborhelyre, ahol kipihened a nap fáradalmait.

 

4. nap: Ereszkedés és hazautazás

A tábor lebontása után megkezded az ereszkedést a parkolóig. A csoport várhatóan kora este érkezik vissza Budapestre.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Felszerelés

Technikai felszerelés, amit az iKaland minden résztvevőnek biztosít:

Hágóvas, csákány, beülő, sisak, hótalp

Amivel neked kell készülnöd:

lavina jeladó, szonda, hólapát

 

Személyes tábori felszerelés és ruházat, ami mindenképp legyen nálad:

Alsó:

 • meleg, vízhatlan hegymászó bakancs
 • vastag zokni ami nem töri a lábad, nem csúszkál a bakancsban
 • aláöltözet/futónadrág
 • softshell túranadrág, héjnadrág
 • kamásli (nagyon ajánlott)

Felső:

 • póló, rövid és hosszú
 • polár vékony és vastag/softshell (min. 2 de inkább 3 réteg, hogy ne fázz)
 • héjkabát (szél és vízálló)
 • sál/arcmaszk/csősál (az erős szélben ez aranyat ér)
 • sapka
 • kesztyű (vékony és vastag is)
 • napszemüveg/síszemüveg, napkrém
 • pehely/primaloft kabát

Tábori felszerelés:

 • fejlámpa + tartalék elem
 • gázfőző (páronként minimum 1)
 • meleg téli hálózsák (-10 fokos komfort minimum szükséges)
 • derékalj/polifoam/önfelfújó matrac
 • egy könnyű túrasátor, 4 évszakos, fém rudazattal

 

Étel, ital:

 • szendvics, csoki, müzli, szőlőcukor, gyorsan felszívódó, energia dús élelem, liofilizált főzhető ételek
 • termosz/kulacs (1,5-2 liternyi javasolt)

Utazás:

Az utazás egyénileg/teleautó rendszerben történik. Ehhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Bp-től 300 km-re van a hegy alatti parkoló, így összesen 600 km-re való benzinnel kell számolni. Kell osztrák autópályamatrica is, ami kb. 3000 Ft.

 Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain