Expedíciós Alapozó tábor az erdélyi Vigyázó-hegységben

...vagy csak simán egy vidám téli erőpróba

Itt megismerheted, hogyan maradj talpon téli körülmények között a hütték kényelmétől távol.

Expedíciós Alapozó tábor az erdélyi Vigyázó-hegységben

A csinos és meleg pehelycuccokon kívül mi az, ami mindenképpen kell ahhoz, hogy 5-6-7-8 ezreseket mássz? Tapasztalat, technikai tudás, fizikai és mentális edzettség. És egy jó adag rutin.

Magashegyi és magassági tapasztalatot szerezhettél már a Kilimandzsárón vagy az Elbruszon, némi technikai tudást az alpesi túráid során – vagy a téli tanfolyamon.

Rendszeresen edzel, futsz, túrázol, mászol, bringázol. Ha ilyenen töröd a fejed, akkor fizikálisan biztos fitt vagy. De hogyan készülsz fel például egy 23 napos kirgizisztáni expedícióra? Vagy egy himalájai 6000-esre?

Mi a helyzet az  expedíciós tapasztalattal és a mentális edzéssel? Sokszor ugyanis e kettő hiányzik a sikerhez. Ha komolyan gondolod az expedíciózást, akkor ezekkel komolyan kell foglalkoznod.

Azért hívtuk életre az expedíciós alapozó tábort, hogy ezt megtehesd, hogy elindulhass ezen az úton.

A tábor célja, hogy elkezdjük a felkészítést egy 5-6-7-8 ezres expedíción rád váró technikai, fizikai és mentális nehézségekre. A feladat az, hogy tapasztalatot szerezz, hogy kipróbáld milyen napokig sátrazni, egy viharos, átvirrasztott éjszaka után csúcsmenetre készülni, a hóbarlangban bivakolva egész este havat olvasztani, palackba vizelni…Mert vannak dolgok, amikről nem elég tudni..ezeket érezni kell a saját bőrödön. (…és jobb “ellenőrzőtt körülmények” között kipróbálni.)

 

Egyéb információk

A túrához jelentős téli tapasztalat vagy nyári alpesi hegymászó tapasztalat szükséges. A túra folyamán sátrakban alszik a csoport, de vész esetén igénybe vehető a közeli mendékház négy ágyas winterraum szállása. A túrán kiemelten fontos megfelelő téli felszerelés megléte, aminek hiányában a program nem teljesíthető. Figyelem! A felkészítő tábor nem helyettesítti a Magyar Hegy és Sportmászó Szövetség Téli Magashegyi Tanfolyamát! A túra az expedíciózás és az alapvető téli hegymászó ismereteket adja át.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

1. nap: Utazás és táborállítás a Vigyázó-gerinc alatt

A hajnalban elkövetett budapesti gyülekezést és indulást követően legkésőbb dél körül Havasrogoz (Rogojel) faluba gurulnak be az autók. Minden cokkmokkot a hátadra véve, három napig a hideg vadonba veted magad. A közlekedés módja hótalp vagy túrasí.
A tanfolyam vezetője indulás előtt ellenőrzi a felszerelést és lebeszél felesleges holmikról – ezeket az autóban hagyhatod. Párórás túra következik; a Vigyázó-menedékház füstölgő kéményével invitáló látványt nyújt, de a csapat tovább halad a gerinc irányába, hogy az erdőhatár magasságában tábort verjen.
Előre nem tudni, pontosan hol lesznek ideálisak a körülmények, ezt együtt választja ki a csapat a vezető segítségével. Ehhez a szélirányt, hóhelyzetet, sátrak számát, lavinaveszélyt mind figyelembe kell venni.  Ezen a napon viszonylag közel (20 perc) táborozunk a menedékházhoz, hogy vész esetén be lehessen menekülni.

2.nap: Vigyázó csúcs, oktatás, Fehér-kövek

A tábor kényelmes időpontban ébred, nincs különösebb hajtás, inkább oktatás és instrukció következik a táborozás alapjairól. A továbbköltözést hamarosan kipróbálhatod. Ma a Vigyázó 1828 méteres magas hegycsúcsát keresztezve a hegység egyik leglátványosabb vidékére, a Fehér-kövekhez ereszkedik le a csapat.

A túra mindössze 4-5 órát vesz igénybe csekély mennyiségű, párszáz méternyi szintemelkedéssel. A Fehér-kövek látványos, szabdalt, rengeteg lehetőséget tartogató terep. Fix kötélen mászás és ereszkedés, lavinabiztonság és egyéb praktikák kerülnek terítékre. A táborhely megválasztásában a mai napon már jóval rutinosabb lesz a csapat. Adott esetben két külön tábor is felépülhet.

3.nap: Még egy kis oktatás, jégmászás a Fátyol-vízesésnél

Valószínűleg az egyik fénypontja lesz a tábornak a jégmászás kipróbálása. Amennyiben elég hideg az időjárás és biztonságos a jég, vezetőddel a néhány km-re lévő Fátyol-vízeséshez indulsz. Itt a klasszikus jégmászást, mix-mászást próbálhatod ki, adott esetben a jégen fix kötelek rögzítését és az azon való mozgást.
Az alkarod totális leharcolása után a Fehér-kövek közelében lévő táborhelyhez visszatér a csapat, ahol nem pihenhetsz túl sokat, ugyanis hóból menedéket kell építened. Ha jól sikerül, sátor helyett a hóbarlangodban töltheted az éjszakát.
Amennyiben alkalmatlan a jég a mászásra, úgy egy közeli csúcsra tervez utat a csapat és túra közben számos téli hegyjárási praktikát és navigációt gyakoroltok.

4. nap: Visszaereszkedés a völgybe, hazautazás.

A tábort felszámolva egy havas-jeges ösvényen néhány órán belül eléred a Vigyázó-menedékházat. Itt akár egy meleg étel/italra megállhat a csapat, mielőtt az autókhoz ereszkednétek a völgybe, ahonnan vasárnap estére éred el Budapest környékét.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Felszerelés

Technikai felszerelés, amit az iKaland minden résztvevőnek biztosít:

Hágóvas, csákány, beülő, sisak, hótalp

Amivel neked kell készülnöd:

lavina jeladó, szonda, hólapát

 

Személyes tábori felszerelés és ruházat, ami mindenképp legyen nálad:

Alsó:

 • meleg, vízhatlan hegymászó bakancs
 • vastag zokni ami nem töri a lábad, nem csúszkál a bakancsban
 • aláöltözet/futónadrág
 • softshell túranadrág, héjnadrág
 • kamásli (nagyon ajánlott)

Felső:

 • póló, rövid és hosszú
 • polár vékony és vastag/softshell (min. 2 de inkább 3 réteg, hogy ne fázz)
 • héjkabát (szél és vízálló)
 • sál/arcmaszk/csősál (az erős szélben ez aranyat ér)
 • sapka
 • kesztyű (vékony és vastag is)
 • napszemüveg/síszemüveg, napkrém
 • pehely/primaloft kabát

Tábori felszerelés:

 • fejlámpa + tartalék elem
 • gázfőző (páronként minimum 1)
 • meleg téli hálózsák (-10 fokos komfort minimum szükséges)
 • derékalj/polifoam/önfelfújó matrac
 • egy könnyű túrasátor, 4 évszakos, fém rudazattal

 

Étel, ital:

 • szendvics, csoki, müzli, szőlőcukor, gyorsan felszívódó, energia dús élelem, liofilizált főzhető ételek
 • termosz/kulacs (1,5-2 liternyi javasolt)

Utazás:

Az utazás egyénileg/teleautó rendszerben történik. Ehhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Bp-től 300 km-re van a hegy alatti parkoló, így összesen 600 km-re való benzinnel kell számolni. Kell osztrák autópályamatrica is, ami kb. 3000 Ft.

 Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain