Everest Alaptábor Trekking + Kala Patthar (5643 m), Island Peak opcióval (6189 m)

A legendás himalájai trekking útvonal és akár a legnépszerűbb 6000-es csúcs

A serpák földje egyben a hegymászólegendák földje is. Aki Nepálból készül megmászni a Föld legmagasabb pontját, az mind ezen a méltán népszerű trekkingútvonalon éri el az Everest Alaptábort. Buddhista szentélyek, serpa falvak, szédítő csúcsok és függőhidak szegélyezik utadat. Ha tapasztalt mászó vagy, akkor a majd’ 6200 méter magas Island Peak megmászásával koronázhatod meg ezt az emlékezetes gyalogtúrát.

Everest Alaptábor Trekking + Kala Patthar (5643 m), Island Peak opcióval (6189 m)

Aki egy kicsit is kalandozott már (legalább gondolatban ) az igazán magas hegyek világában, az biztosan nem egyszer hallotta az Everest BC – azaz alaptábor – nevet.

Ez a himalájai hegymászás origója, már-már kultikus szentélye. Hagyományosan a tavaszi és az őszi szezonban egy technikai nehézségektől mentes trekkingtúra keretében teheted meg azt az utat, amit minden más hegymászó is, aki az Everestre vagy a Lhotse nyolcezres csúcsára vágyik.

Kathmandu érintése után Luklából indulva, 10 nap alatt gyalogolsz fel az 5357 m magasan fekvő nyüzsgő “hegymászó birodalomba”. A trekking útvonala nem csak a legendák miatt izgalmas. A táj, a hegyek, a sebes hegyi folyók, a lélekvesztőnek tűnő függőhidak, a teherhordók lenyűgöző ereje és szívóssága, a helyi emberek kulturális mássága mind színesítik a túrádat.

Hosszabítási lehetőségek az Everest BC után:

A Kala Patthar és az Alaptábor sikeres elérése után még egy szinttel feljebb kapcsolhatsz és egy 4 napos miniexpedíció keretében megmászhatod az Island Peak több, mint 6000 méter magas csúcsát is.

Ha érdekel az Island Peak, ITT találsz bővebb információt a túráról.

 

A felkészüléshez ajánljuk figyelmedbe a nemrég megjelent EVEREST BASE CAMP TREKKING KÓDEXET, melyet ingyenes elküldünk neked.

41 oldalnyi tömény Himalája. Kattints és máris olvashatod.

 

katt-download

Túravezetőid

Időpontok

Indulás

Érkezés

2018. Április 15., vasárnap 2018. május 3., csütörtök
2018. október 20., szombat 2018. november 7., szerda
2019. Április 14., vasárnap 2019. május 2., csütörtök

Egyéb információk

A trekkinghez nem szükséges előzetes tapasztalat, de fontos a jó erőnlét/sportosság és nem árt ha jártál már 3000 méter felett, illetve magashegyi környezetben. Az Island Peak opciót akkor ajánljuk, ha jártál már 4-5000-es hegyeken.    

A feltüntetett részvételi díj 295 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Technikai nehézség
1
Kulturális sokk
3

Program

Figyelem! A luklai gépek menetrendjei az időjárás függvényében változhatnak, így előfordulhat, hogy több órás vagy akár 1-2 napos késéssel szállnak fel a gépek. A túra programjában pontosan emiatt található néhány tartaléknap is, de szélsőséges esetben (pl: hazafelé a nemzetközi járat elérése miatt) elképzelhető, hogy helikopterrel kell utazni. Ennek költsége minden esetben a csapat tagjait terheli.

A túra programja egy tervezet, amely a túrázók erőnléte, az időjárás és az egyéb helyi tényezők (pl: ösvények állapota, szállások foglaltsága, hordárok, természeti tényezők) függvényében módosulhat/módosítható a túravezető által.

Ha a csapat hamarabb végez/nem használja fel a tartaléknapokat, akkor az extra időt Kathmanduban szabad programokkal töltjük.

1. nap: utazás, érkezés Kathmanduba

A megérkezés napján a repülőtérről egyenesen a kathmandui hotelbe indulsz, hogy megszabadulj a hosszú utazás fáradalmaitól. Az eligazítás mellett szabad programod lesz, van mit látni Nepál fővárosában alvás hotelben.

2. nap: Kathmandu

Túravezetőddel és trekkinges társaiddal a nepáli főváros és környékének felfedezésére indulsz. A 15. században épült királyi palotához látogatsz el, majd irány a Patan Durbar tér, Kathmandu vallási és szociális központja.

A városból kimozdulva Swayambunath Stupát, a Majom Templomot, a legszentebb hindu templomot, Pashupathináthi híres palotáját, Boudhanat sztupát látogatod meg. Persze, ha neked a Világörökség smafu, akkor a túraboltok közötti városnézésre is lehetőséged lesz.

 

3. nap: Lukla – Phakding

Lehetőleg egy kora reggeli repülőjárattal indul a csapat Luklába, az Everest Alaptábor felé vezető trekking ösvény bejáratához. A sherpák és trekkingesek csapata összeáll és útra kel az első napi úti cél irányába. Az éjszakát Phakding településen töltöd (2600 m) egy vendégházban a Dudh Kosi (a Tej-folyó) partján.

 

4. nap: Phakding – Namche Bazaar

A trekking második napján 800 m szintkülönbséget kell legyőznöd, hogy eljuss Namche Bazaarba (3440m). Ez a hely az Everest trekking egyik központja. Mivel itt minden körülmény adott, az első pihenő és akklimatizációs napot is itt tartja az egész csapat.

 

5. nap: akklimatizáció

Majdnem 3500 méteres magasságban már fontos tartani egy akklimatizációs pihenőnapot. Namche kitűnő hely erre. Ezen a napon nem lesz más dolgod, csupán annyi, hogy sétálgass a faluban és pihenj, egyél és teázgass, ahogy a csövön kifér.

6. nap: Namche Bazaar – Tengboche

Tengboche falu 3927 m magasan buddhista központ. A faluban található a környék legmagasabb gompája! Innen nem messze született a Himalája leghíresebb sherpája, Tenzing Norgay, akit Namche gompájába adott családja szerzetesnek. Innen már gyönyörű kilátás nyílik a Himalája nagyjaira; az Everestre és a Lhotsera is.

 

7. nap: Tengboche – Dingboche

4000 m fölött folytatódik a trekking Dingboche faluig, mely 4360 m magasságban fekszik az Imja-folyó partján. A vendégházban eltöltött pihenés és éjszaka után másnap reggel elhagyja a csapat ezt a trekking központot és folytatja útját az Everest alaptábor felé.

8. nap: Dingboche – Lobuche

Az utolsó állomás az alaptábor előtt Lobuche. Ez tábor szinte kizárólag a hegymászók és trekkerek fogadására rendezkedett be. A továbbhaladás előtt egy napnyi pihenésre és akklimatizációra ismét szükség van.

 

9. nap: akklimatizáció – Lobuche

Egy napot pihenéssel töltesz és időt adsz a szervezetednek, hogy hozzászokjon a magassághoz.

10. nap: Lobuche – Everest Base Camp

Csekély, de annál fárasztóbb szintemelkedés után 5357 méter magasságban megérkezel a Mount Everest déli alaptáborába. Ez már a hegymászók és expedíciók birodalma, innen indulnak útjukra az Everestet vagy a Lhotset célzó expedíciók.

Az alaptábor sajátos hangulata mellett rengeteg érdekes látnivaló van a közelben. Túravezetőd egyik kedvenc helye a Khumbu-gleccser a maga különleges jégformáival. Az éjszakát Gorak Shep-ben töltöd.

 

11. nap: Kala Patthar (5643m) – Dingboche

Az Everest alaptábor után a mai nap a csapat megmássza a Kala Patthar 5643m-es “csúcsát”. Sokak szerint ez inkább csak egy domb, mégis magasabb, mint Európa legmagasabb csúcsa.

Innen az alaptáborral ellentétben jól látható az Everest 8850 m magas piramisa is. A kötelező csúcscsoki és fotók után megkezded a hosszú ereszkedést hiszen az éjszakát már Dingbocheban fogod tölteni.

12. nap: tartaléknap

Rossz idő esetén ha a csapat nem tudta megmászni a Kala Patthar-t ezen a napon megteheti.

13. nap: ereszkedés vagy Chuklung

A mai napon adott esetben ketté válik a csapat és az egyik fele tovább folytatja az ereszkedést Tenfboché-be a másik fele viszont az Island Peak felé veszi az irányt és Chuklung (4730 m) településéig túrázik fel.

A közhiedelemmel ellentétben az Island Peak nem trekking csúcs – az volt egészen addig, amíg néhány évvel ezelőtt le nem szakadt egy hatalmas darab a hegy oldalából, ami miatt egy meredek jéglejtőn kell fix kötelek segítségével kimászni a csúcsgerincre. Jégcsákányos és hágóvasas tapasztalat, valamint kiváló kondi szükséges.

Sejtjük, hogy érdekel az Island Peak, bővebb felvilágosítást ITT találsz.

14. nap: Ereszkedés

Namche Bazaarig visz le a lábad, a csapat itt éjszakázik az utolsó trekking nap előtt.

15. nap: Visszaérkezés Luklaba

Az alaptábor elhagyását követő negyedik napon megérkezel Lukla városába. Mielőtt a repülőgéped indulna Kathmanduba, lehetőséged lesz egy napot pihenni. Talán jól fog esni egy-két San Miguel sör és a meleg vizes zuhanyzási lehetőség.

16. nap: Visszaérkezés Kathmandu

Luklát repülővel hagyod el és nem sokkal később a már ismerős Kathmanduba érkezel. A reptérről egyenesen a szállodába indulsz. Pihenéssel töltöd az időd, vagy barangolsz a városban – rád van bízva. Vezetőd Lukláig kísér, így Kathmanduban már csak magadra és trekking társaidra leszel utalva.

17. nap: Ami kimaradt Khatmanduból

Megnézheted ami még kimaradt a nepáli város és kultúra látnivalói közül és alaposan feltankolhatsz szuvenírekből is. Az utolsó napodon te döntöd el, merre bóklászol.

18. nap: Utazás haza

Indulás délután, érkezés másnap reggel Budapestre.

 

Figyelem!

3 napos hosszabbítási lehetőség a Chitwan Nemzeti Park-ban. Ha érdekel Dél-Kelet Ázsia rejtélyes vadvilága és ősi vadonja akkor semmiképp se hagyd ki Nepál legrégebbi nemzeti parkját!

 

fotók: Horváth Tibor, Erőss Zsolt, Koncz Ákos

Felszerelés és infó

Feltételek

A túrán való részvétel nincs előzetes hegyi tapasztalatokhoz kötve. Bárkit szívesen látunk a csapatban, akit érdekel a himalájai hegyi túrázás. Mégis a részvétel alapvető feltétele a sportos életmód, a jó fizikális kondíció.

A magashegyi körülményekre az emberi szervezet előre kiszámíthatatlanul, különböző módokon reagálnak. Ezért javasolt (de nem kötelező) némi magassági tapasztalat, hogy tudd, hogyan reagál a szervezeted a jóval tengerszint feletti körülményekre.

 

Figyelem! A luklai gépek menetrendjei az időjárás függvényében változhatnak, így előfordulhat, hogy több órás vagy akár 1-2 napos késéssel szállnak fel a gépek.

A túra programjában pontosan emiatt található néhány tartaléknap is, de szélsőséges esetben (pl: hazafelé a nemzetközi járat elérése miatt) elképzelhető, hogy helikopterrel kell utazni. Ennek költsége minden esetben a csapat tagjait terheli.

A túra programja egy tervezet, amely a túrázók erőnléte, az időjárás és az egyéb helyi tényezők (pl: ösvények állapota, szállások foglaltsága, hordárok, természeti tényezők) függvényében módosulhat/módosítható a túravezető által.

Ha a csapat hamarabb végez/nem használja fel a tartaléknapokat, akkor az extra időt Kathmanduban szabad programokkal töltjük.

Utazás, program, helyszíni csomag:

A nemzetközi repjegy vásárlást intézheted egyénileg vagy kérheted, hogy mi vegyük megy neked. Általában 1-2 helyen kell átszállni, a teljes repülési idő 15-24 óra.

Kb. 190-245 ezer Ft-ba kerülnek, de pontos ajánlatot csak a jelentkezés után tudunk biztosítani.

A poggyászméretek társaságonként eltérőek lehetnek, kb. 20-23 kg-val számolhatsz.

A luklai repülőjegyet mi intézzük mindenkinek, ennek árát a helyszíni csomag már tartalmazza. Maximum 15 kg-nyi poggyászt vihetsz, ezen felül kilónkénti felárat kell fizetni. A túlsúlyból eredő felár minden esetben a résztvevőt terheli.

 

Egyéb költségek, trekking csomag:

A túra során, a magyar túravezető mellett a nepáli túravezető és hordárok is segítségedre lesznek. A helyszínen fizetendő csomag ára: 1195 USD/fő

Figyelem! A helyszíni csomag ára némiképpen változhat a helyi árak növekedése miatt.

A csomag az alábbiakat tartalmazza:

 • Kathmandu-Lukla oda-vissza repülőjegy ára + illetékek + normál poggyászdíj
 • teljes ellátás a trekking során (napi háromszori étkezés + tea a hegyi napokon)

Szállás, étkezés

Kathmanduban egy egyszerű hotelben lesz a szállásod a csapat többi tagjával. (A 3 éjszakán felüli további éjszakák ára külön fizetendő. Pl: tartaléknapokat nem használja fel a csapat, előbb érkezel, tovább maradsz.)

Némi felár ellenében, túravezetődtől kérhetsz a helyszínen egyágyas elhelyezést vagy magasabb színvonalú szállást is.

A trekking során ún. “teaházakban” történik az elszállásolás. Ezek egyszerű vendégházak/turistaszállók időnként 2-4 ágyas, máskor tömegszállás jelleggel (8-10 ágy).

Egyszerű, szerény, de tiszta szállások, ahol a fűtés általában ismeretlen fogalom. Fontos a meleg, min. 3 évszakos hálózsák. Javasoljuk a 0- +5 fokos komfort tartományt. (Ezt a hálózsákot Kathmanduban is beszerezheted.)

Kathmanduban és útközben is találsz kisebb boltokat, így otthonról nem igazán szoktunk étellel készülni, a helyszínen vesszük meg, ami kell.

Továbbá a kisbüfétől a luxus étteremig minden megtalálható, a trekking során (a hegyen) azonban már kicsit egyhangúbb lesz az menü. Általában rizs, lencse, csirke, zöldségek, jakhús, 2-3 féle leves és a klasszikus pizza, bolognai makaróni szerepel a teaházak kínálatban.

A hegyen már végig teljes ellátásban részesülsz, ennek árát a helyszíni csomag tartalmazza. 

Az alkoholok és a palackozott üdítők külön fizetendők a csomagban csak a tea illetve a napi három étkezés van benne.

Általánosan elmondható, hogy a magassággal együtt az árak is emelkednek.

Felszerelés

Kathmanduban meleg, tavaszias időre kell számítani. A trekking során a tengerszint fölötti magassággal csökken az átlaghőmérséklet is. Az 5000 méteres régióban télies időre kell számítani kemény mínuszokkal éjszaka és napközben 10 fok alatti hőmérséklettel.

A trekkinghez nem kell – nem javasolt – merev talpú hegymászóbakancs, itt a trekkingbakancs/trekkingcipő ajánlott. Ha bizonytalan vagy bátran kérj tőlünk tanácsot a jelentkezés során.

A outdoor ruházatot és az egyéb felszerelés jó részét (hátizsák, túrabot, hálózsák) érdemes lehet Kathamnudban intézni. Az itthon/Európában megszokott áraknál jóval kedvezőbben lehet vásárolni a bazárokban. Túravezetőd ismeri a környék boltjait és segíteni fog tanácsaival.

A trekking során általános túraruházatra van szükség, a túraboton kívül semmi technikai felszerelés nem szükséges.

(Amennyiben érdekel az Island Peak mászás is, akkor szükséged lesz jumárra és 2 db kantárra/hevederre is, de ezeket Kathmanduban könnyedén beszerezheted. A többi technikai felszerelést  – hágóvas, beülő, csákány, sisak – díjmentesen mi biztosítjuk számodra, de ezt át kell venned az irodában az indulás előtt.)

Amivel készülnöd kell, azok a következők:

 • Nagy, 50-60 literes hátizsák/duffel zsák (ezt hordár viszi, ne legyen több 15 kilónál)
 • Kis hátizsák, 25-35 liter (ebben viszed az adott napi felszerelésedet, élelmedet)
 • Kényelmes túrabakancs, jó minőségű túrazoknik
 • Szél- és vízálló túrakabát és -nadrág
 • alálöltözet – több rétegben
 • sapka, kesztyű, csősál/maszk
 • túrabot
 • meleg téli hálózsák
 • Fejlámpa
 • UV-szűrős napszemüveg, naptej, szúnyogriasztó spray/tapasz
 • Elsősegély és egészségügyi csomag (kötszer, ragtapasz, alap gyógyszerek)

Vízum

A magyar turisták vízumkötelesek Nepálban. A vízumot nem szükséges előre beszerezni, erre lehetőség van érkezéskor a katmandui repülőtéren is. Ehhez mindössze egy űrlapot kell kitölteni és csatolni egy igazolványképet. (Érdemes tehát 2 db igazolványképpel készülni.)

A vízum díja 40 USD. Ez többszöri belépésre jogosít fel. Érvényessége 30 nap. Túravezetőd természetesen segít majd ennek intézésében is. Érdemes tehát 2 igazolványképpel készülni. (A vízumot a részvételi díj nem tartalmazza, a helyszínen külön fizetendő.)

Javasolt költőpénz:

USD-t érdemes kivinni – ezt jobb feltételekkel váltják, mint az eurót. A trekking után a helyiek körében elvárt a borravaló – melynek mértéke 50-100 dollár/túrázó.

 

Kötelező, helyszínen biztosan felmerülő költségek

 • Helyszíni csomag : 1195 USD/fő
 • Vízum – kb. 40 USD

Nem kötelező, tartalék, esetlegesen felmerülő költségekre:

 • felszerelés vásárlás (pl: meleg hálózsák, duffel zsák, pehely kabát)
 • rossz idő esetén helikopteres utazás Luklába
 • fakultatív programok, múzeumi belépők
 • További étkezés egyéni igények szerint (pl: vacsora Kathamnduban, sörözés a hegyen) – kb. 100-120 USD

Figyelem! A helyszíni csomag ára némiképpen változhat a helyi árak, szolgáltatók miatt.

Oltások, egészségügy:

Kötelező oltás nincs a térségbe, a javasolt oltásokról itt tudsz tájékozódni. Ezek beadatása egyénileg intézendő. Erősen ajánlott egy általános elsősegély csomag megléte, hiszen előfordulhat hasmenés, fejfájás rosszullét.

A magashegyi gyógyszerek szedését nem javasoljuk, főleg nem előzetes tapasztalat és a kockázatok ismerete nélkül.

Ajánlott csak palackozott üdítő/víz illetve frissen elkészült ételek fogyasztása.

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain