Everest Alaptábor túra + Kala Patthar (5555 m), Island Peak opcióval (6189 m)

A legendás himalájai trekking útvonal, akár a legnépszerűbb 6000-es csúccsal kiegészítve

A serpák földje egyben a hegymászólegendák földje is. Aki Nepálból készül megmászni a Föld legmagasabb pontját, az mind ezen a méltán népszerű trekkingútvonalon éri el az Everest Alaptábort. Buddhista szentélyek, serpa falvak, szédítő csúcsok és függőhidak szegélyezik utadat. Ha tapasztalt mászó vagy, akkor a majd’ 6200 méter magas Island Peak megmászásával koronázhatod meg ezt az emlékezetes gyalogtúrát.

A fotókért köszönet: Molnár Máténak, Schlégl Ádámnak és mindenkinek, aki elküldte :)

Everest Alaptábor túra + Kala Patthar (5555 m), Island Peak opcióval (6189 m)

Aki egy kicsit is kalandozott már (legalább gondolatban ) az igazán magas hegyek világában, az biztosan nem egyszer hallotta az Everest Base Camp – azaz Everest alaptábor – hírét.

Ez a himalájai hegymászás origója, már-már kultikus szentélye. Hagyományosan a tavaszi és az őszi szezonban egy technikai nehézségektől mentes trekkingtúra keretében teheted meg azt az utat, amit minden más hegymászó is, aki az Everestre vagy a Lhotse nyolcezres csúcsára vágyik.

Szándékosan a klasszikus útvonalat választjuk – ugyanazon a köveken lépkedsz az alaptábor felé, mint amit a legendák koptattak évtizedekkel előtted: Hillary az első megmászáskor, Messner és Habeler az első oxigénpalackos csúcssiker alkalmával, vagy Wielicki az első téli megmászáskor.

Sőt, a régi nagy mászók és nepálba látogató filmszínészek katmandui törzshelyén száll meg a csapat, a Kathmandu Guest House-ban, ami egy kényelmes szálló, ahol Messnerék korabeli fényképről mosolyognak vissza a hegyre tartó, vagy épp onnan visszaérkezett túrázókra.

Kathmandu érintése után Luklából indulva, 8 nap alatt gyalogolsz fel az 5364 m magasan fekvő nyüzsgő “hegymászó birodalomba”. A trekking útvonala nem csak a legendák miatt izgalmas. A táj, a hegyek, a sebes hegyi folyók, a lélekvesztőnek tűnő függőhidak, a teherhordók lenyűgöző ereje és szívóssága, a helyi emberek kulturális mássága mind színesítik a túrádat.

Hosszabbítási lehetőségek az Everest BC után:

A Kala Patthar (5555 m) és az Alaptábor (5364 m) sikeres elérése után még egy szinttel feljebb kapcsolhatsz és egy pár napos miniexpedíció keretében megmászhatod az Island Peak 6189 méteres csúcsát is. (Ezt azonban csak akkor ajánljuk, ha nagyon jó a kondid és van már magashegyi tapasztalatod.)

Ha érdekel az Island Peak, ITT találsz bővebb információt a túráról.

A felkészüléshez szintén ajánljuk figyelmedbe a nemrég megjelent EVEREST BASE CAMP TREKKING KÓDEXET, melyet ingyenes elküldünk neked.

41 oldalnyi tömény Himalája. Kattints és máris olvashatod.

katt-download

Időpontok

Indulás

Érkezés

2021. Április 2., péntek 2021. Április 21., szerda

Jelentkezési határidő

30 nappal indulás előtt

Egyéb információk

A trekkinghez nem szükséges komoly előzetes magashegyi tapasztalat, de elengedhetetlenül fontos a jó erőnlét/sportosság és nem árt ha jártál már 3000 méter felett, illetve magashegyi környezetben. A túra során a puritán körülmények, a hideg és a sok napon át tartó sorozatterhelés nehezíti a dolgod. Azt se felejtsd el, hogy 4000 méter felett a teljesítőképességed jelentősen csökken. Napi távként a 10 km nem hangzik soknak, de 1000-1200 méter szintkülönbséget beiktatva, a ritka levegőn, igenis megterhelő. Az Island Peak opciót akkor ajánljuk, ha jártál már 4-5000-es hegyeken és kiváló a kondid. A csúcstámadás rendkívűl megterhelő, 12-16 órás mozgással, nagy magasságban, sokszor zord időjárási körülmények között.    

A feltüntetett részvételi díj 305 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Technikai nehézség
1
Kulturális sokk
3

Program

Figyelem! A luklai gépek menetrendjei az időjárás függvényében változhatnak, így előfordulhat, hogy több órás vagy akár 1-2 napos késéssel szállnak fel a gépek. A túra programjában pontosan emiatt található néhány tartaléknap is, de szélsőséges esetben (pl: hazafelé a nemzetközi járat elérése miatt) elképzelhető, hogy helikopterrel kell utazni. Ennek költsége minden esetben a csapat tagjait terheli.

A túra programja egy tervezet, amely a túrázók erőnléte, az időjárás és az egyéb helyi tényezők (pl: ösvények állapota, szállások foglaltsága, hordárok, természeti tényezők) függvényében módosulhat/módosítható a túravezető által.

A jelentkezőkkel a túra előtt megosztjuk a részletes itinert, amely némiképpen eltérhet az itt leírtaktól. (Pl: szálláshelyek, akklimatizációs napok).

Ha a csapat hamarabb végez/nem használja fel a tartaléknapokat, akkor az extra időt Kathmanduban szabad programokkal töltjük.

További fontos tudnivalók:

– Minden helyzetben a túravezető dönt, engedélye nélkül szigorúan tilos elhagyni a tábort vagy a csapatot – ennek be nem tartása az túrából azonnali kizárással járhat

– Onnantól ha a túrázó elhagyja a túrát pl: betegség, rosszullét – vagy a kiírt programrend előtt fejezi be, a szállás és egyéb költségek 100%-ban őt terhelik.

– Az trekking csomagból, részvételi díjból visszatérítésre nincs lehetőség.

– Amennyiben a túravezető úgy ítéli meg, hogy a túrázó bármilyen okból (pl: egészségügyi, felszerelés szempontjából) nem alkalmas a túra folytatására javasolhatja a túra megszakítását

– A kiírt program egy tervezet, melyet a túravezető változtathat a túrázók állapota és az időjárás/körülmények függvényében

 

1. nap: utazás, érkezés Kathmanduba

A megérkezés napján a repülőtérről egyenesen a kathmandui hotelbe indulsz, hogy megszabadulj a hosszú utazás fáradalmaitól. Az utat, mely kb. 30-60 perc forgalomtól függően, taxival vagy szervezett transzfer kisbusszal teszed meg.

Az eligazítás mellett szabad programod lesz, szerencsére van bőven látnivaló errefelé. Thamel forgatagában , ezen a napon beszerhezheted a helyi sim kártyát, az esetlegesen hiányzó felszerelést illetve válthatsz rupiát is.

Természetesen túravezetőd ott lesz ha segítségre szorulsz.

 

2. nap: Kathmandu

Túravezetőddel és trekkinges társaiddal a nepáli főváros és környékének felfedezésére indulsz illetve folytatod a túrára való felkészülést, pakolást. (A felesleges felszerelést a hotelben hagyhatod. A hegyre tényleg csak a legszükségesebb dolgokat vidd magaddal, fontos, hogy a 15 kg-os súlyhatárt ne lépd át.)

A városból kimozdulva a Majom Templomot látogatod meg, továbbá ha belefér a Durbar teret is körbejárod. Sajnos a világörökség részét képző terület jó részét elpuszította a 2015-ös földrengés, de már elkezdték a restaurálást és a látnivalók így is lenyügözőek. Persze, ha neked a Világörökség smafu, akkor a túraboltok közötti városnézésre is lehetőséged lesz.

 

3. nap: Lukla – Phakding

Lehetőleg egy kora reggeli repülőjárattal indul a csapat Luklába, az Everest Alaptábor felé vezető trekking ösvény bejáratához. A sherpák és trekkingesek csapata összeáll és útra kel az első napi úti cél irányába. Az éjszakát Phakding településen töltöd (2600 m) egy vendégházban a Dudh Kosi (a Tej-folyó) partján.

Mivel a repülés időpontja bizonytalan előfordulhat, hogy a csapat nem egyszerre érkezik fel. Kérjük vedd figyelembe, hogy itt már nepáli időszámítás van, 1-2 óra ide vagy oda nem számít a helyiek olvasatában.

Amennyiben későn ér fel a csapat, elképzelhető, hogy nem mész el Phakdingig, hanem beiktatsz egy köztes szálláshelyet (Ghat). Ebben az esetben másnap kicsit nagyobb túrára számíthatsz, de a távok nem megerőltetőek és szép, komótos tempóban is bőven jut rá idő.

 

4. nap: Phakding – Namche Bazaar

A trekking második napján 800 m szintkülönbséget kell legyőznöd, hogy eljuss Namche Bazaarba (3440m). Ez a hely az Everest trekking egyik központja. Mivel itt minden körülmény adott, az első pihenő és akklimatizációs napot is itt tartja az egész csapat.

Namche a legrégebbi sherpa települések egyike, szinte már városias. Múzeumok, kávézók, éttermek és boltok is találhatóak itt. Ha hiányzik még valamilyen felszerelés itt is vásárolhatsz, azonban magasabb árakkal kell számolj.

5. nap: Nache –  Everest viewpoint – akklimatizáció

Majdnem 3500 méteres magasságban már fontos tartani egy akklimatizációs pihenőnapot. Namche kitűnő hely erre. Ezen a napon nem lesz más dolgod, csupán annyi, hogy sétálgass egy kicsit és pihenj, egyél és teázgass, ahogy a csövön kifér.

Az akklimatizáció szempontjából nem jó ha csak üldögélsz, egy picit érdemes megdolgoztatni a szervezetet.

Éppen ezért a csapat ezen a napon általában egy 2-4 órás sétát is beiktat. A szállás mögötti ösvényen szaporán fogod kapkodni a levegőt, de az Everest kilátópontról nyíló látvány kárpótól majd.

Visszatérve Namche-be megnézheted a hegymászó múzeumot és Tenzing Norgay (az Everest első megmászója, Hillary társa) szobrát is. A háttérben természetesen ott meredezik az Everest és a Lhotse, így a fotózás és az ámuldozás sem marad el.

6. nap: Namche Bazaar – Tengboche – Debuche

Tengboche falu 3927 m magasan buddhista központ. A faluban található a környék legmagasabb gompája! Innen nem messze született a Himalája leghíresebb sherpája, Tenzing Norgay, akit Namche gompájába adott családja szerzetesnek. Innen ismét gyönyörű kilátás nyílik a Himalája nagyjaira; az Everestre és a Lhotsera is.

Ezen a napon sokat hullámzik a terep és Tengboche előtt egy jókora emelkedőn kell felkapaszkodnod. Az ösvény kényelmes, de végig emelkedik. Fontos, hogy lassú tempóban haladj. A legegyszerűbb mód erre az, ha sokat nézelődsz vagy olyan gyorsasággal mész, hogy társaiddal kényelmesen tudj beszélgetni.

A kolostor megtekintése után 20 perc séta vár még a szállásig, ami Debuche-ban lesz. Az itt található szállás nagyon puritán, ráadásul a mély völgyben megrekedő hideg is cirogat majd.

 

7. nap: Tengboche – Dingboche

4000 m fölött folytatódik a trekking Dingboche faluig, mely 4360 m magasságban fekszik az Imja-folyó partján.

Az ösvény általában elég szeles, mivel itt már nincsen, ami felfogja a fuvallatokat. Érdemes odafigyelni az öltözködésre, hiszen egy megfázás esetén veszélybe kerülhet a túra sikeressége is.

Dingboche Namchehez hasonlóan egy nagyobb település, így itt szinte bármit megkapsz. A faluban egy európai szinvonalú kávézó is található (wifi, sütik, finom kávé), ahová biztosan betérünk egy rövid szeánszra.

A vendégházban eltöltött pihenés és éjszaka után másnap reggel elhagyja a csapat ezt a trekking központot és folytatja útját az Everest alaptábor felé.

8. nap: Dingboche – akklimatizáció

Az utolsó állomás az alaptábor előtt Lobuche. Ez tábor szinte kizárólag a hegymászók és trekkerek fogadására rendezkedett be és már elég magasan található. A továbbhaladás előtt ezért egy napnyi pihenésre és akklimatizációra ismét szükség van. Dingbochéből a település fölé magasodó 5000-es domb (Nagarchang Ri Hill) irányába indulsz. Ha a csúcsig mész, akkor egy 5000-es csúcsot is bezsebelhetsz. A kilátás magával ragadó, az Ama Dablam és az Island Peak is látható.

 

9. nap: Dingboche – Lobuche

Reggeli után, a lassú tempoból most csiga tempóra váltasz és végig így haladsz az ösvényen. Az ebédet egy szép hágóban fogyasztod el, majd az Everesten és a Himalájában elhunyt mászók emléktábláit is megtekinted. Hátborzongató és elgondolkodtató élmény itt elhaladni.

Lobuche közelében már egyre zordabb a táj, az ösvényen nagy sziklákon lépdelsz és a Lobuche Peak (6119 m) lábánál lévő alaptábort is érinted. A faluba érve elfoglalod az eddigi legpuritánabb szállásod és megpróbálsz aludni egy pár órát a másnapi megpróbáltatások előtt.

Könnyen előfordulhat, hogy ebben a magasságban már nem alszol annyira jól. Ha rosszul érzed magad, mindenképpen jelezd vezetőidnek. Megijedni persz nem kell, teljesen normális, hogy itt már mindenki megérzi a magashegyi ritka levegő okozta tüneteket.

10. nap: Lobuche – Everest Base Camp

Csekély, de annál fárasztóbb szintemelkedés után 5357 méter magasságban megérkezel Gorak Shepbe mely az utolsó település a Mount Everest déli alaptábora előtt. Itt rövid pihenővel egybekötött ebéd vár. Kicsit később egy kulaccsal és némi meleg ruhával elindulsz az alaptáborba, amelytől Kb. 2-3 óra gyaloglás választ el. Szerencsére szintben már nem sokat kell legyőznöd.

Ez már a hegymászók és expedíciók birodalma, innen indulnak útjukra az Everestet vagy a Lhotset célzó expedíciók.

Az alaptábor sajátos hangulata mellett rengeteg érdekes látnivaló van a közelben. Túravezetőd egyik kedvenc helye a Khumbu-gleccser a maga különleges jégformáival. Az éjszakát Gorak Shep-ben töltöd.

A zsúfolt és egyszerű házban pihentető alvásra már ne számíts.

 

11. nap: Kala Patthar (5555 m) – Dingboche

Az Everest alaptábor után a mai nap a csapat megmássza a Kala Patthar 5555 m-es “csúcsát”. Sokak szerint ez inkább csak egy domb, mégis magasabb, mint Európa legmagasabb csúcsa. Kora hajnalban (fél 3-as ébresztő) érdemes nekivágni, ilyenkor ugyanis jobb az idő és láthatod az Everest mögött felkelő Napot. A túra nagyjából 2-3 órát vesz igénybe. Miután körbefotóztad a tájat elindulsz Gorak Shepbe, ahol a felszerelésedet összekészíted, megreggelizel és új lendülettel mész neki a mai etapnak.

Dingbochéig hosszú ereszkedés vár, de az élmények átbeszélése mellett szinte elrepül ez a pár óra. Visszaérve a szállásra az étvágyad is visszatér és jól esik a forró zuhany is. Várhatóan ez a magasság már meg se kottyan és végre rendesen kialudhatod magad.

 

12. nap: ereszkedés vagy Chuklung

A mai napon adott esetben ketté válik a csapat és az egyik fele tovább folytatja az ereszkedést Tengboché-be helyi teherhordóinkkal és vezetőnkkel; a másik fele a magyar vezetővel az Island Peak felé veszi az irányt és Chuklung (4730 m) településéig túrázik fel.

A közhiedelemmel ellentétben az Island Peak nem trekking csúcs – az volt egészen addig, amíg néhány évvel ezelőtt le nem szakadt egy hatalmas darab a hegy oldalából, ami miatt egy meredek jéglejtőn kell fix kötelek segítségével kimászni a csúcsgerincre.

Jégcsákányos és hágóvasas tapasztalat, valamint kiváló kondi szükséges.

Figyelem! Az Island Peak csúcsnapon akár 15-17 órát is talpon vagy, éjfélkor kelsz fel és nagy magasságban mozogsz. Kérjük, hogy akkor jelentkezz, ha megvan a megfelelő tapasztalatod. Ha nem vagy biztos benne, bátran fordulj hozzánk és segítünk eldönteni, hogy neked való vagy sem.

No de azért…sejtjük, hogy érdekel az Island Peak, bővebb felvilágosítást ITT találsz.

13. nap: Ereszkedés – Namche Bazaar

Namche Bazaarig visz le a lábad, a csapat itt éjszakázik az utolsó trekking nap előtt.

14. nap: Visszaérkezés Luklaba

Az alaptábor elhagyását követő negyedik napon megérkezel Lukla városába. Mielőtt a repülőgéped indulna Kathmanduba, lehetőséged lesz egy napot pihenni. Talán jól fog esni egy-két San Miguel sör és a meleg vizes zuhanyzási lehetőség.

15. nap: Visszaérkezés Kathmandu

Luklát repülővel hagyod el és nem sokkal később a már ismerős Kathmanduba érkezel. A reptérről egyenesen a szállodába indulsz. Pihenéssel töltöd az időd, vagy barangolsz a városban – rád van bízva.

Elképzelhető, hogy vezetőd Lukláig kísér, így Kathmanduban már csak magadra és trekking társaidra leszel utalva. Természetesen helyi partnerünk itt is a segítségedre lesz, igény esetén idegenvezetőt és transzfert is intéz neked a nézelődéshez.

16. nap: Tartalék nap

Tartaléknap rossz idő vagy a repülőjáratok késése miatt. (Nem biztos, hogy szükséges felhasználni.)

17. nap: Ami kimaradt Khatmanduból

Megnézheted ami még kimaradt a nepáli város és kultúra látnivalói közül és alaposan feltankolhatsz szuvenírekből is. Az utolsó napodon te döntöd el, merre bóklászol, de készülünk néhány fakultatív programmal is. (A fakultatív programok költségei a helyszínen fizetendőek – pl: transzfer, taxi, belépők. Erről bővebben tájékoztatunk a jelentkezés után illetve a felszerelés és infó fül alatt.)

18. nap: Utazás haza

Indulás haza, várható érkezés másnap reggel Budapestre.

Figyelem!

3 napos hosszabbítási lehetőség a Chitwan Nemzeti Park-ban. Ha érdekel Dél-Kelet Ázsia rejtélyes vadvilága és ősi vadonja akkor semmiképp se hagyd ki Nepál legrégebbi nemzeti parkját!

 

fotók: Horváth Tibor, Erőss Zsolt, Koncz Ákos

A további fotókért köszönet: Molnár Máténak, Schlégl Ádámnak és mindenkinek, aki elküldte :)

Felszerelés és infó

Feltételek, erőnlét, nehézségek

A túrán való részvétel nincs előzetes hegyi tapasztalatokhoz kötve. Bárkit szívesen látunk a csapatban, akit érdekel a himalájai hegyi túrázás. Mégis a részvétel alapvető feltétele a sportos életmód, a jó fizikális kondíció.

A magashegyi körülményekre az emberi szervezet előre kiszámíthatatlanul, különböző módokon reagálnak. Ezért javasolt (de nem kötelező) némi magassági tapasztalat, hogy tudd, hogyan reagál a szervezeted a jóval tengerszint feletti körülményekre.

A túra során a puritán körülmények, a hideg és a sok napon át tartó sorozatterhelés nehezíti a dolgod. Azt se felejtsd el, hogy 4000 méter felett a teljesítőképességed jelentősen csökken. Napi távként a 10 km nem hangzik soknak, de 1000-1200 méter szintkülönbséget beiktatva, a ritka levegőn, igenis megterhelő.

Az Island Peak opciót akkor ajánljuk, ha jártál már 4-5000-es hegyeken és kiváló a kondid. A csúcstámadás rendkívűl megterhelő, 12-16 órás mozgással, nagy magasságban, sokszor zord időjárási körülmények között.

Figyelem! A luklai gépek menetrendjei az időjárás függvényében változhatnak, így előfordulhat, hogy több órás vagy akár 1-2 napos késéssel szállnak fel a gépek.

A túra programjában pontosan emiatt található néhány tartaléknap is, de szélsőséges esetben (pl: hazafelé a nemzetközi járat elérése miatt) elképzelhető, hogy helikopterrel kell utazni. Ennek költsége (500 USD/irány/fő) minden esetben a csapat tagjait terheli.

A túra programja egy tervezet, amely a túrázók erőnléte, az időjárás és az egyéb helyi tényezők (pl: ösvények állapota, szállások foglaltsága, hordárok, természeti tényezők) függvényében módosulhat/módosítható a túravezető által.

Ha a csapat hamarabb végez/nem használja fel a tartaléknapokat, akkor az extra időt Kathmanduban (és környékén) szabad programokkal töltjük. Ezekre a napokra fakultatív programokkal készülünk, de ezek árát (belépők, transzferek) a részvételi díj nem tartalmazza. Az adott napi program előtt a túravezető tájékoztatni fog a várható költségekről.

Utazás, program, helyszíni csomag:

A nemzetközi repjegy vásárlást intézheted egyénileg vagy kérheted, hogy mi vegyük megy neked. Általában 1-2 helyen kell átszállni, a teljes repülési idő 15-24 óra.

Kb. 190-295 ezer Ft-ba kerülnek, de pontos ajánlatot csak a jelentkezés után tudunk biztosítani.

A poggyászméretek társaságonként eltérőek lehetnek, kb. 20-30 kg-val számolhatsz.

A luklai repülőjegyet mi intézzük mindenkinek, ennek árát a helyszíni csomag már tartalmazza.

Maximum 15 kg-nyi poggyászt vihetsz, ezen felül kilónkénti felárat kell fizetni. A túlsúlyból eredő felár minden esetben a résztvevőt terheli. (Nagyjából 2-3 dollár/kg)

 

Egyéb költségek, trekking csomag:

A túra során, a magyar túravezető mellett a nepáli túravezető és hordárok is segítségedre lesznek.

Ha van Island Peak mini-expedíció, akkor a nepáli teherhordók és/vagy egy helyi vezető kíséretében tér vissza Luklába az Everest-alaptábori csapat (ugyanazon az ösvényen, melyen felfele jöttetek.) A helyszínen fizetendő csomag ára: 1295 USD/fő

Figyelem! A helyszíni csomag ára némiképpen változhat a helyi árak növekedése miatt.

A csomag az alábbiakat tartalmazza:

 • Kathmandu-Lukla oda-vissza repülőjegy ára + illetékek + normál poggyászdíj
 • teljes ellátás a trekking során (napi háromszori étkezés + egy tea étkezésenként)

Szállás, étkezés

Kathmanduban egy hotelben lesz a szállásod a csapat többi tagjával (2-3 ágyas szobák, felár ellenében egyágyas elhelyezés is kérhető.) A szállás magában foglalja a reggelit is. A további étkezésekről egyénileg gondoskodunk. Szerencsére számtalan bolt, étterem, büfé található a szállás közelében. Naponta kb. 20 dollárral érdemes készülni.

A trekking során ún. “teaházakban” történik az elszállásolás. Ezek egyszerű vendégházak/turistaszállók időnként 2-4 ágyas, máskor tömegszállás jelleggel (8-10 ágy). Egyszerű, szerény, de tiszta szállások, ahol a fűtés általában ismeretlen fogalom (a szobában sokszor 5 fok van). Fontos a meleg, min. 3 évszakos hálózsák. Javasoljuk a -5 – 0 fokos komfort-tartományú zsákokat.

A házakban takarókat is lehet kérni, de talán higénikusabb és jobb érzés, ha a saját hálózsákodban alszol.

A trekking során (a hegyen) már végig teljes ellátásban részesülsz (napi 3x), ennek árát a helyszíni csomag tartalmazza, azonban már kicsit egyhangúbb lesz az menü.

Általában rizs, lencse, csirke, zöldségek, krumpli, tojás, 2-3 féle leves (feljavított por levesek, tészta leves) és a klasszikus pizza, bolognai makaróni szerepel a teaházak kínálatban. Reggelire zabkását, omlettet, főtt tojást vagy tibeti kenyeret is kérhetsz.

Étkezésenként egy bögre teát is kapsz, de ezen felül az ivóvizet vagy egyéb italt külön kell fizetni.

Egy kóla 3-5 dollár, a víz 1-2 dollár, sör 5-9 dollár. Figyelem! Gorak Shep és Lobuche településeken az utóbbi időben nagy mértékben nőttek az árak, itt egy kóla 5 dollár egy palack víz 3-4 dollár is lehet.

További árak:

 • csoki, müzli – 1-2.5 dollár
 • zsebkendő – 1 dollár (10-es csomag)
 • wc papír – 2-3 dollár/tekercs
 • kézfertőtlenítő gél – 3-4 dollár
 • zuhanyzás – 3-8 dollár

Tisztálkodás a túra során:

A hegyi házakban egy-két helyet leszámítva lehet zuhanyozni, de a “fürdőszobának csúfolt” helyiség hideg, a víz nyomás alacsony és magasságtól függően kb. 3-8 dollárért zuhanyozhatsz. Javasoljuk tehát a merinói öltözéket (nem büdösödik) és a higéniai törlőkendők használatát.

Az angol wc helyett a legtöbb esetben a guggolós verzióval fogsz találkozni. A wc mellett ott lesz egy vödör, amibe a papírt dobod (itt a dugulás nem jó móka), valamint a kalapács/nagyobbacska kő – ez azért kell, hogy a hordóban lévő, öblítésre és kézmosásra szánt esővizet hidegebb időben is használhasd.

Felszerelés

Kathmanduban meleg, tavaszias (rövidnadrág, póló) időre kell számítani. A trekking során a tengerszint fölötti magassággal csökken az átlaghőmérséklet is. Az 5000 méteres régióban télies időre kell számítani kemény mínuszokkal éjszaka és napközben 10 fok alatti hőmérséklettel. Fontos, hogy rétegesen öltözz és a szél, eső ellen is legyen nálad megfelelő ruházat.

A trekkinghez nem kell – nem javasolt – merev talpú hegymászóbakancs, itt a trekkingbakancs/trekkingcipő ajánlott. Ha bizonytalan vagy bátran kérj tőlünk tanácsot a jelentkezés során.

A outdoor ruházatot és az egyéb felszerelés egy részét érdemes lehet Kathamnudban intézni. Az itthon/Európában megszokott áraknál jóval kedvezőbben lehet vásárolni a bazárokban. Ezek a felszerelések a nyugati márkák utánzatai, de elég jó minőségűek. Amennyiben ragaszkodsz a jól ismert és eredeti márkákhoz inkább itthon szerezd be.

Túravezetőd ismeri a környék boltjait és segíteni fog tanácsaival.

Amit érdemes lehet kinn megvenni:

 • pehelykabát
 • duffel zsák
 • kulacs és apró kiegészítők
 • meleg pehely hálózsák

Nem javasolt Kathmanduban megvenni (inkább itthon szerezd be):

 • bakancs
 • hátizsák
 • technikai felszerelés

A hegyi felszerelés (ruházat, bakancs, technikai felszerelés) mi is tudunk segíteni a jelentkezés után.

A trekking során általános túraruházatra van szükség, a túraboton kívül semmi technikai felszerelés nem szükséges.

(Amennyiben érdekel az Island Peak mászás is, akkor szükséged lesz jumárra és 2 db kantárra/hevederre is, de ezek beszerzésében segítünk a jelentkezés után. A többi technikai felszerelést  – hágóvas, beülő, csákány, sisak – díjmentesen mi biztosítjuk számodra, de ezt át kell venned az irodában az indulás előtt.)

Amivel készülnöd kell, azok a következők:

 • Nagy duffel zsák (ezt hordár viszi, ne legyen több 14 kilónál)
 • Kis hátizsák, 25-35 liter (ebben viszed az adott napi felszerelésedet, élelmedet)
 • Kényelmes túrabakancs, jó minőségű túrazoknik (merinó zokni javasolt)
 • Szél- és vízálló túrakabát és -nadrág
 • alálöltözet – több rétegben (lehetőleg merinó, mert az nem büdösödik)
 • sapka, kesztyű, csősál/maszk
 • túrabot
 • meleg téli hálózsák
 • Fejlámpa
 • UV-szűrős napszemüveg, naptej, szúnyogriasztó spray/tapasz
 • Elsősegély és egészségügyi csomag (kötszer, ragtapasz, alap gyógyszerek)

Vízum

A magyar turisták vízumkötelesek Nepálban. A vízumot a kathmandui repülőtéren is beszerezheted, de érdemes indulás előtt online igényelni, mert így gyorsabb lesz az ügyintézés. Ehhez mindössze egy űrlapot kell kitölteni és csatolni egy igazolványképet.

Kérjük, hogy 2-3 db igazolványképpel is készülj, ugyanis a trekking engedélyhez is szükség lesz rá.

A vízum díja 40 USD. Ez többszöri belépésre jogosít fel. Érvényessége 30 nap.

A vízumot a részvételi díj nem tartalmazza, a helyszínen külön fizetendő.

Javasolt költőpénz:

USD-t érdemes kivinni – ezt jobb feltételekkel váltják, mint az eurót. A trekking után a helyiek körében elvárt a borravaló – melynek mértéke 100-120 dollár/túrázó. Ezen felül a hordárok és a helyi vezetők nagyon megbecsülik ha bármilyen hegyi felszerelést adsz nekik.

Kötelező, helyszínen biztosan felmerülő költségek

 • Helyszíni csomag : 1295 USD/fő
 • Vízum – kb. 40 USD

Nem kötelező, tartalék, esetlegesen felmerülő költségekre:

 • felszerelés vásárlás (pl: meleg hálózsák, duffel zsák, pehely kabát)
 • rossz idő esetén helikopteres utazás Luklába (500 USD/út)
 • fakultatív programok, múzeumi belépők (kb. 25-30 dollárral készülj a belépőkre illetve nagyjából 30-50 dollárral a transzferekre)
 • További étkezés egyéni igények szerint (pl: vacsora Kathamnduban, sörözés a hegyen) – kb. 100-150 USD

Figyelem! A helyszíni csomag ára némiképpen változhat a helyi árak, szolgáltatók miatt.

Oltások, egészségügy:

Kötelező oltás nincs a térségbe, a javasolt oltásokról itt tudsz tájékozódni. Ezek beadatása egyénileg intézendő. Erősen ajánlott egy általános elsősegély csomag megléte, hiszen előfordulhat hasmenés, fejfájás rosszullét.

A magashegyi gyógyszerek szedését nem javasoljuk, főleg nem előzetes tapasztalat és a kockázatok ismerete nélkül.

Ajánlott csak palackozott üdítő/víz illetve frissen elkészült ételek fogyasztása.

Fontos, hogy figyelj a kézmosásra és legyen nálad egy személyes elsősegély csomag is. A javasolt gyógyszerek listáját a jelentkezés után mindenkinek elküldjük.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain