Everest Alaptábor Trekking + Kala Patthar (5555 m), Island Peak opcióval (6189 m)

A legendás himalájai trekking útvonal és akár a legnépszerűbb 6000-es csúcs

A serpák földje egyben a hegymászólegendák földje is. Aki Nepálból készül megmászni a Föld legmagasabb pontját, az mind ezen a méltán népszerű trekkingútvonalon éri el az Everest Alaptábort. Buddhista szentélyek, serpa falvak, szédítő csúcsok és függőhidak szegélyezik utadat. Ha tapasztalt mászó vagy, akkor a majd’ 6200 méter magas Island Peak megmászásával koronázhatod meg ezt az emlékezetes gyalogtúrát.

Everest Alaptábor Trekking + Kala Patthar (5555 m), Island Peak opcióval (6189 m)

Aki egy kicsit is kalandozott már (legalább gondolatban ) az igazán magas hegyek világában, az biztosan nem egyszer hallotta az Everest BC – azaz alaptábor – nevet.

Ez a himalájai hegymászás origója, már-már kultikus szentélye. Hagyományosan a tavaszi és az őszi szezonban egy technikai nehézségektől mentes trekkingtúra keretében teheted meg azt az utat, amit minden más hegymászó is, aki az Everestre vagy a Lhotse nyolcezres csúcsára vágyik.

Kathmandu érintése után Luklából indulva, 10 nap alatt gyalogolsz fel az 5364 m magasan fekvő nyüzsgő “hegymászó birodalomba”. A trekking útvonala nem csak a legendák miatt izgalmas. A táj, a hegyek, a sebes hegyi folyók, a lélekvesztőnek tűnő függőhidak, a teherhordók lenyűgöző ereje és szívóssága, a helyi emberek kulturális mássága mind színesítik a túrádat.

Hosszabítási lehetőségek az Everest BC után:

A Kala Patthar (5555 m) és az Alaptábor (5364 m) sikeres elérése után még egy szinttel feljebb kapcsolhatsz és egy pár napos miniexpedíció keretében megmászhatod az Island Peak 6189 méteres csúcsát is. (Ezt azonban csak akkor ajánljuk, ha nagyon jó a kondid és van már magashegyi tapasztalatod.)

Ha érdekel az Island Peak, ITT találsz bővebb információt a túráról.

A felkészüléshez szintén ajánljuk figyelmedbe a nemrég megjelent EVEREST BASE CAMP TREKKING KÓDEXET, melyet ingyenes elküldünk neked.

41 oldalnyi tömény Himalája. Kattints és máris olvashatod.

katt-download

Időpontok

Indulás

Érkezés

2019. október 20., vasárnap 2019. november 7., csütörtök
2020. Április 14., kedd 2020. május 2., szombat

Jelentkezési határidő

30 nappal indulás előtt

Egyéb információk

A trekkinghez nem szükséges komoly előzetes magashegyi tapasztalat, de elengedhetetlenül fontos a jó erőnlét/sportosság és nem árt ha jártál már 3000 méter felett, illetve magashegyi környezetben. A túra során a puritán körülmények, a hideg és a sok napon át tartó sorozatterhelés nehezíti a dolgod. Azt se felejtsd el, hogy 4000 méter felett a teljesítőképességed jelentősen csökken. Napi távként a 10 km nem hangzik soknak, de 1000-1200 méter szintkülönbséget beiktatva, a ritka levegőn, igenis megterhelő. Az Island Peak opciót akkor ajánljuk, ha jártál már 4-5000-es hegyeken és kiváló a kondid. A csúcstámadás rendkívűl megterhelő, 12-16 órás mozgással, nagy magasságban, sokszor zord időjárási körülmények között.    

A feltüntetett részvételi díj 295 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Technikai nehézség
1
Kulturális sokk
3

Program

Figyelem! A luklai gépek menetrendjei az időjárás függvényében változhatnak, így előfordulhat, hogy több órás vagy akár 1-2 napos késéssel szállnak fel a gépek. A túra programjában pontosan emiatt található néhány tartaléknap is, de szélsőséges esetben (pl: hazafelé a nemzetközi járat elérése miatt) elképzelhető, hogy helikopterrel kell utazni. Ennek költsége minden esetben a csapat tagjait terheli.

A túra programja egy tervezet, amely a túrázók erőnléte, az időjárás és az egyéb helyi tényezők (pl: ösvények állapota, szállások foglaltsága, hordárok, természeti tényezők) függvényében módosulhat/módosítható a túravezető által.

Ha a csapat hamarabb végez/nem használja fel a tartaléknapokat, akkor az extra időt Kathmanduban szabad programokkal töltjük.

További fontos tudnivalók:

– Minden helyzetben a túravezető dönt, engedélye nélkül szigorúan tilos elhagyni a tábort vagy a csapatot – ennek be nem tartása az túrából azonnali kizárással járhat

– Onnantól ha a túrázó elhagyja a túrát pl: betegség, rosszullét – vagy a kiírt programrend előtt fejezi be, a szállás és egyéb költségek 100%-ban őt terhelik.

– Az trekking csomagból, részvételi díjból visszatérítésre nincs lehetőség.

– Amennyiben a túravezető úgy ítéli meg, hogy a túrázó bármilyen okból (pl: egészségügyi, felszerelés szempontjából) nem alkalmas a túra folytatására javasolhatja a túra megszakítását

– A kiírt program egy tervezet, melyet a túravezető változtathat a túrázók állapota és az időjárás/körülmények függvényében

 

1. nap: utazás, érkezés Kathmanduba

A megérkezés napján a repülőtérről egyenesen a kathmandui hotelbe indulsz, hogy megszabadulj a hosszú utazás fáradalmaitól. Az utat, mely kb. 30-60 perc forgalomtól függően, taxival vagy szervezett transzfer kisbusszal teszed meg.

Az eligazítás mellett szabad programod lesz, szerencsére van bőven látnivaló errefelé. Thamel forgatagában , ezen a napon beszerhezheted a helyi sim kártyát, az esetlegesen hiányzó felszerelést illetve válthatsz rupiát is.

Természetesen túravezetőd ott lesz ha segítségre szorulsz.

2. nap: Kathmandu

Túravezetőddel és trekkinges társaiddal a nepáli főváros és környékének felfedezésére indulsz illetve folytatod a túrára való felkészülést, pakolást. (A felesleges felszerelést a hotelben hagyhatod. A hegyre tényleg csak a legszükségesebb dolgokat vidd magaddal, fontos, hogy a 15 kg-os súlyhatárt nem lépd át.)

A városból kimozdulva a Majom Templomot látogatod meg, továbbá ha belefér a Durbar teret is körbejárod. Sajnos a világörökség részét képző terület jó részét elpuszította a 2015-ös földrengés, de már elkezdték a restaurálást és látnivalók így is lenyügözőek. Persze, ha neked a Világörökség smafu, akkor a túraboltok közötti városnézésre is lehetőséged lesz.

 

3. nap: Lukla – Phakding

Lehetőleg egy kora reggeli repülőjárattal indul a csapat Luklába, az Everest Alaptábor felé vezető trekking ösvény bejáratához. A sherpák és trekkingesek csapata összeáll és útra kel az első napi úti cél irányába. Az éjszakát Phakding településen töltöd (2600 m) egy vendégházban a Dudh Kosi (a Tej-folyó) partján.

 

4. nap: Phakding – Namche Bazaar

A trekking második napján 800 m szintkülönbséget kell legyőznöd, hogy eljuss Namche Bazaarba (3440m). Ez a hely az Everest trekking egyik központja. Mivel itt minden körülmény adott, az első pihenő és akklimatizációs napot is itt tartja az egész csapat.

 

5. nap: akklimatizáció

Majdnem 3500 méteres magasságban már fontos tartani egy akklimatizációs pihenőnapot. Namche kitűnő hely erre. Ezen a napon nem lesz más dolgod, csupán annyi, hogy sétálgass a faluban és pihenj, egyél és teázgass, ahogy a csövön kifér.

6. nap: Namche Bazaar – Tengboche

Tengboche falu 3927 m magasan buddhista központ. A faluban található a környék legmagasabb gompája! Innen nem messze született a Himalája leghíresebb sherpája, Tenzing Norgay, akit Namche gompájába adott családja szerzetesnek. Innen már gyönyörű kilátás nyílik a Himalája nagyjaira; az Everestre és a Lhotsera is.

 

7. nap: Tengboche – Dingboche

4000 m fölött folytatódik a trekking Dingboche faluig, mely 4360 m magasságban fekszik az Imja-folyó partján. A vendégházban eltöltött pihenés és éjszaka után másnap reggel elhagyja a csapat ezt a trekking központot és folytatja útját az Everest alaptábor felé.

8. nap: Dingboche – Lobuche

Az utolsó állomás az alaptábor előtt Lobuche. Ez tábor szinte kizárólag a hegymászók és trekkerek fogadására rendezkedett be. A továbbhaladás előtt egy napnyi pihenésre és akklimatizációra ismét szükség van.

 

9. nap: akklimatizáció – Lobuche

Egy napot pihenéssel töltesz és időt adsz a szervezetednek, hogy hozzászokjon a magassághoz.

10. nap: Lobuche – Everest Base Camp

Csekély, de annál fárasztóbb szintemelkedés után 5357 méter magasságban megérkezel a Mount Everest déli alaptáborába. Ez már a hegymászók és expedíciók birodalma, innen indulnak útjukra az Everestet vagy a Lhotset célzó expedíciók.

Az alaptábor sajátos hangulata mellett rengeteg érdekes látnivaló van a közelben. Túravezetőd egyik kedvenc helye a Khumbu-gleccser a maga különleges jégformáival. Az éjszakát Gorak Shep-ben töltöd.

 

11. nap: Kala Patthar (5643m) – Dingboche

Az Everest alaptábor után a mai nap a csapat megmássza a Kala Patthar 5643m-es “csúcsát”. Sokak szerint ez inkább csak egy domb, mégis magasabb, mint Európa legmagasabb csúcsa.

Innen az alaptáborral ellentétben jól látható az Everest 8850 m magas piramisa is. A kötelező csúcscsoki és fotók után megkezded a hosszú ereszkedést hiszen az éjszakát már Dingbocheban fogod tölteni.

12. nap: tartaléknap

Rossz idő esetén ha a csapat nem tudta megmászni a Kala Patthar-t ezen a napon megteheti.

13. nap: ereszkedés vagy Chuklung

A mai napon adott esetben ketté válik a csapat és az egyik fele tovább folytatja az ereszkedést Tengboché-be helyi teherhordóinkkal és vezetőnkkel; a másik fele a magyar vezetővel az Island Peak felé veszi az irányt és Chuklung (4730 m) településéig túrázik fel.

A közhiedelemmel ellentétben az Island Peak nem trekking csúcs – az volt egészen addig, amíg néhány évvel ezelőtt le nem szakadt egy hatalmas darab a hegy oldalából, ami miatt egy meredek jéglejtőn kell fix kötelek segítségével kimászni a csúcsgerincre. Jégcsákányos és hágóvasas tapasztalat, valamint kiváló kondi szükséges.

Sejtjük, hogy érdekel az Island Peak, bővebb felvilágosítást ITT találsz.

14. nap: Ereszkedés

Namche Bazaarig visz le a lábad, a csapat itt éjszakázik az utolsó trekking nap előtt.

15. nap: Visszaérkezés Luklaba

Az alaptábor elhagyását követő negyedik napon megérkezel Lukla városába. Mielőtt a repülőgéped indulna Kathmanduba, lehetőséged lesz egy napot pihenni. Talán jól fog esni egy-két San Miguel sör és a meleg vizes zuhanyzási lehetőség.

16. nap: Visszaérkezés Kathmandu

Luklát repülővel hagyod el és nem sokkal később a már ismerős Kathmanduba érkezel. A reptérről egyenesen a szállodába indulsz. Pihenéssel töltöd az időd, vagy barangolsz a városban – rád van bízva. Vezetőd Lukláig kísér, így Kathmanduban már csak magadra és trekking társaidra leszel utalva.

17. nap: Ami kimaradt Khatmanduból

Megnézheted ami még kimaradt a nepáli város és kultúra látnivalói közül és alaposan feltankolhatsz szuvenírekből is. Az utolsó napodon te döntöd el, merre bóklászol.

18. nap: Utazás haza

Indulás délután, érkezés másnap reggel Budapestre.

 

Figyelem!

3 napos hosszabbítási lehetőség a Chitwan Nemzeti Park-ban. Ha érdekel Dél-Kelet Ázsia rejtélyes vadvilága és ősi vadonja akkor semmiképp se hagyd ki Nepál legrégebbi nemzeti parkját!

 

fotók: Horváth Tibor, Erőss Zsolt, Koncz Ákos

Felszerelés és infó

Feltételek, erőnlét, nehézségek

A túrán való részvétel nincs előzetes hegyi tapasztalatokhoz kötve. Bárkit szívesen látunk a csapatban, akit érdekel a himalájai hegyi túrázás. Mégis a részvétel alapvető feltétele a sportos életmód, a jó fizikális kondíció.

A magashegyi körülményekre az emberi szervezet előre kiszámíthatatlanul, különböző módokon reagálnak. Ezért javasolt (de nem kötelező) némi magassági tapasztalat, hogy tudd, hogyan reagál a szervezeted a jóval tengerszint feletti körülményekre.

A túra során a puritán körülmények, a hideg és a sok napon át tartó sorozatterhelés nehezíti a dolgod. Azt se felejtsd el, hogy 4000 méter felett a teljesítőképességed jelentősen csökken. Napi távként a 10 km nem hangzik soknak, de 1000-1200 méter szintkülönbséget beiktatva, a ritka levegőn, igenis megterhelő.

Az Island Peak opciót akkor ajánljuk, ha jártál már 4-5000-es hegyeken és kiváló a kondid. A csúcstámadás rendkívűl megterhelő, 12-16 órás mozgással, nagy magasságban, sokszor zord időjárási körülmények között.

Figyelem! A luklai gépek menetrendjei az időjárás függvényében változhatnak, így előfordulhat, hogy több órás vagy akár 1-2 napos késéssel szállnak fel a gépek.

A túra programjában pontosan emiatt található néhány tartaléknap is, de szélsőséges esetben (pl: hazafelé a nemzetközi járat elérése miatt) elképzelhető, hogy helikopterrel kell utazni. Ennek költsége (500 USD/irány/fő) minden esetben a csapat tagjait terheli.

A túra programja egy tervezet, amely a túrázók erőnléte, az időjárás és az egyéb helyi tényezők (pl: ösvények állapota, szállások foglaltsága, hordárok, természeti tényezők) függvényében módosulhat/módosítható a túravezető által.

Ha a csapat hamarabb végez/nem használja fel a tartaléknapokat, akkor az extra időt Kathmanduban (és környékén) szabad programokkal töltjük. Ezekre a napokra fakultatív programokkal készülünk, de ezek árát (belépők, transzferek) a részvételi díj nem tartalmazza. Az adott napi program előtt a túravezető tájékoztatni fog a várható költségekről.

Utazás, program, helyszíni csomag:

A nemzetközi repjegy vásárlást intézheted egyénileg vagy kérheted, hogy mi vegyük megy neked. Általában 1-2 helyen kell átszállni, a teljes repülési idő 15-24 óra.

Kb. 190-295 ezer Ft-ba kerülnek, de pontos ajánlatot csak a jelentkezés után tudunk biztosítani.

A poggyászméretek társaságonként eltérőek lehetnek, kb. 20-30 kg-val számolhatsz.

A luklai repülőjegyet mi intézzük mindenkinek, ennek árát a helyszíni csomag már tartalmazza.

Maximum 15 kg-nyi poggyászt vihetsz, ezen felül kilónkénti felárat kell fizetni. A túlsúlyból eredő felár minden esetben a résztvevőt terheli. (Nagyjából 2-3 dollár/kg)

 

Egyéb költségek, trekking csomag:

A túra során, a magyar túravezető mellett a nepáli túravezető és hordárok is segítségedre lesznek.

Ha van Island Peak mini-expedíció, akkor a nepáli teherhordók és/vagy egy helyi vezető kíséretében tér vissza Luklába az Everest-alaptábori csapat (ugyanazon az ösvényen, melyen felfele jöttetek.) A helyszínen fizetendő csomag ára: 1295 USD/fő

Figyelem! A helyszíni csomag ára némiképpen változhat a helyi árak növekedése miatt.

A csomag az alábbiakat tartalmazza:

 • Kathmandu-Lukla oda-vissza repülőjegy ára + illetékek + normál poggyászdíj
 • teljes ellátás a trekking során (napi háromszori étkezés + egy tea étkezésenként)

Szállás, étkezés

Kathmanduban egy hotelben lesz a szállásod a csapat többi tagjával (2-3 ágyas szobák, felár ellenében egyágyas elhelyezés is kérhető.) A szállás magában foglalja a reggelit is. A további étkezésekről egyénileg gondoskodunk. Szerencsére számtalan bolt, étterem, büfé található a szállás közelében. Naponta kb. 20 dollárral érdemes készülni.

A trekking során ún. “teaházakban” történik az elszállásolás. Ezek egyszerű vendégházak/turistaszállók időnként 2-4 ágyas, máskor tömegszállás jelleggel (8-10 ágy). Egyszerű, szerény, de tiszta szállások, ahol a fűtés általában ismeretlen fogalom (a szobában sokszor 5 fok van). Fontos a meleg, min. 3 évszakos hálózsák. Javasoljuk a -5 – 0 fokos komfort-tartományú zsákokat.

A házakban takarókat is lehet kérni, de talán higénikusabb és jobb érzés, ha a saját hálózsákodban alszol.

A trekking során (a hegyen) már végig teljes ellátásban részesülsz (napi 3x), ennek árát a helyszíni csomag tartalmazza, azonban már kicsit egyhangúbb lesz az menü.

Általában rizs, lencse, csirke, zöldségek, krumpli, tojás, 2-3 féle leves (feljavított por levesek, tészta leves) és a klasszikus pizza, bolognai makaróni szerepel a teaházak kínálatban. Reggelire zabkását, omlettet, főtt tojást vagy tibeti kenyeret is kérhetsz.

Étkezésenként egy bögre teát is kapsz, de ezen felül az ivóvizet vagy egyéb italt külön kell fizetni.

Egy kóla 3-5 dollár, a víz 1-2 dollár, sör 5-9 dollár. Figyelem! Gorak Shep és Lobuche településeken az utóbbi időben nagy mértékben nőttek az árak, itt egy kóla 5 dollár egy palack víz 3-4 dollár is lehet.

További árak:

 • csoki, müzli – 1-2.5 dollár
 • zsebkendő – 1 dollár (10-es csomag)
 • wc papír – 2-3 dollár/tekercs
 • kézfertőtlenítő gél – 3-4 dollár
 • zuhanyzás – 3-8 dollár

Tisztálkodás a túra során:

A hegyi házakban egy-két helyet leszámítva lehet zuhanyozni, de a “fürdőszobának csúfolt” helyiség hideg, a víz nyomás alacsony és magasságtól függően kb. 3-8 dollárért zuhanyozhatsz. Javasoljuk tehát a merinói öltözéket (nem büdösödik) és a higéniai törlőkendők használatát.

Az angol wc helyett a legtöbb esetben a guggolós verzióval fogsz találkozni. A wc mellett ott lesz egy vödör, amibe a papírt dobod (itt a dugulás nem jó móka), valamint a kalapács/nagyobbacska kő – ez azért kell, hogy a hordóban lévő, öblítésre és kézmosásra szánt esővizet hidegebb időben is használhasd.

Felszerelés

Kathmanduban meleg, tavaszias (rövidnadrág, póló) időre kell számítani. A trekking során a tengerszint fölötti magassággal csökken az átlaghőmérséklet is. Az 5000 méteres régióban télies időre kell számítani kemény mínuszokkal éjszaka és napközben 10 fok alatti hőmérséklettel. Fontos, hogy rétegesen öltözz és a szél, eső ellen is legyen nálad megfelelő ruházat.

A trekkinghez nem kell – nem javasolt – merev talpú hegymászóbakancs, itt a trekkingbakancs/trekkingcipő ajánlott. Ha bizonytalan vagy bátran kérj tőlünk tanácsot a jelentkezés során.

A outdoor ruházatot és az egyéb felszerelés egy részét érdemes lehet Kathamnudban intézni. Az itthon/Európában megszokott áraknál jóval kedvezőbben lehet vásárolni a bazárokban. Ezek a felszerelések a nyugati márkák utánzatai, de elég jó minőségűek. Amennyiben ragaszkodsz a jól ismert és eredeti márkákhoz inkább itthon szerezd be.

Túravezetőd ismeri a környék boltjait és segíteni fog tanácsaival.

Amit érdemes lehet kinn megvenni:

 • pehelykabát
 • duffel zsák
 • kulacs és apró kiegészítők
 • meleg pehely hálózsák

Nem javasolt:

 • bakancs
 • hátizsák
 • technikai felszerelés

A trekking során általános túraruházatra van szükség, a túraboton kívül semmi technikai felszerelés nem szükséges.

(Amennyiben érdekel az Island Peak mászás is, akkor szükséged lesz jumárra és 2 db kantárra/hevederre is, de ezek beszerzésében segítünk a jelentkezés után. A többi technikai felszerelést  – hágóvas, beülő, csákány, sisak – díjmentesen mi biztosítjuk számodra, de ezt át kell venned az irodában az indulás előtt.)

Amivel készülnöd kell, azok a következők:

 • Nagy duffel zsák (ezt hordár viszi, ne legyen több 14 kilónál)
 • Kis hátizsák, 25-35 liter (ebben viszed az adott napi felszerelésedet, élelmedet)
 • Kényelmes túrabakancs, jó minőségű túrazoknik (merinó zokni javasolt)
 • Szél- és vízálló túrakabát és -nadrág
 • alálöltözet – több rétegben (lehetőleg merinó, mert az nem büdösödik)
 • sapka, kesztyű, csősál/maszk
 • túrabot
 • meleg téli hálózsák
 • Fejlámpa
 • UV-szűrős napszemüveg, naptej, szúnyogriasztó spray/tapasz
 • Elsősegély és egészségügyi csomag (kötszer, ragtapasz, alap gyógyszerek)

Vízum

A magyar turisták vízumkötelesek Nepálban. A vízumot a kathmandui repülőtéren is beszerezheted, de érdemes indulás előtt online igényelni, mert így gyorsabb lesz az ügyintézés. Ehhez mindössze egy űrlapot kell kitölteni és csatolni egy igazolványképet.

Kérjük, hogy 2-3 db igazolványképpel is készülj, ugyanis a trekking engedélyhez is szükség lesz rá.

A vízum díja 40 USD. Ez többszöri belépésre jogosít fel. Érvényessége 30 nap.

A vízumot a részvételi díj nem tartalmazza, a helyszínen külön fizetendő.

Javasolt költőpénz:

USD-t érdemes kivinni – ezt jobb feltételekkel váltják, mint az eurót. A trekking után a helyiek körében elvárt a borravaló – melynek mértéke 100-120 dollár/túrázó. Ezen felül a hordárok és a helyi vezetők nagyon megbecsülik ha bármilyen hegyi felszerelést adsz nekik.

Kötelező, helyszínen biztosan felmerülő költségek

 • Helyszíni csomag : 1195 USD/fő
 • Vízum – kb. 40 USD

Nem kötelező, tartalék, esetlegesen felmerülő költségekre:

 • felszerelés vásárlás (pl: meleg hálózsák, duffel zsák, pehely kabát)
 • rossz idő esetén helikopteres utazás Luklába (500 USD/út)
 • fakultatív programok, múzeumi belépők (kb. 25-30 dollárral készülj a belépőkre illetve nagyjából 30-50 dollárral a transzferekre)
 • További étkezés egyéni igények szerint (pl: vacsora Kathamnduban, sörözés a hegyen) – kb. 100-150 USD

Figyelem! A helyszíni csomag ára némiképpen változhat a helyi árak, szolgáltatók miatt.

Oltások, egészségügy:

Kötelező oltás nincs a térségbe, a javasolt oltásokról itt tudsz tájékozódni. Ezek beadatása egyénileg intézendő. Erősen ajánlott egy általános elsősegély csomag megléte, hiszen előfordulhat hasmenés, fejfájás rosszullét.

A magashegyi gyógyszerek szedését nem javasoljuk, főleg nem előzetes tapasztalat és a kockázatok ismerete nélkül.

Ajánlott csak palackozott üdítő/víz illetve frissen elkészült ételek fogyasztása.

Fontos, hogy figyelj a kézmosásra és legyen nálad egy személyes elsősegély csomag is. A javasolt gyógyszerek listáját a jelentkezés után mindenkinek elküldjük.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain