Kang Yatse II mászás (6250m) a Markha-völgyön át

Gyors és költséghatékony első 6000-es mászás technikai nehézségek nélkül

A Kang Yatse II egy jellegzetes formájú, látványos hegycsúcs, ami gyorsan és költséghatékonyan megmászható. Ha Európában él az ember, akkor minden bizonnyal ez a leggyorsabban megmászható, technikai nehézségek nélküli hatezres.

Kang Yatse II mászás (6250m) a Markha-völgyön át

Hajmeresztő keleti fala hirtelen tör az ég felé a szelíden hullámzó Ladakhi-fennsíkból. Szerencsére csak a látvány meredek; a csúcsra vezető útvonal technikailag könnyű, havas-gleccseres gyaloglás.  Hogyha komoly 4000-es tapasztalattal rendelkezel vagy ha jártál már 5000 méter feletti hágókon/hegycsúcsokon, a Kang Yatse II csúcsa logikus (és gyönyörű) következő célpont.

A Kang Yatse II mászás a környezeti terhelés miatt évekre lezárt Stok Kangri alternatívája lesz. Remélhetőleg ezt a hegyet jóval nagyobb odafigyeléssel és fenntarthatósággal használják a túrázók; az iKaland csapata is maximális figyelmet fordít a környezeti terhelés minimalizálására.

Időpontok

Indulás

Érkezés

2021. július 25., vasárnap 2021. augusztus 6., péntek

Jelentkezési határidő

30 nappal indulás előtt

Egyéb információk

Azért is nagyon magas a csúcssiker-rátája a ladakhi hatezreseknek, mert többnapos gyalogtúrán, lassan emelkedve éri el az ember az alaptábort.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
5
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
3

Program

1-2. nap: Utazás – Budapest – Delhi – Leh

Valószínűleg Isztambulon, vagy Moszkván keresztül fogsz repülni India irányába.
Másnap a hajnali órákban érkezel Delhibe, ahonnan rögtön továbbrepülsz a 3500 méteren fekvő Leh-be. Az út kb 80 perc. Igyekezz az ablak mellett ülni, mert a világ egyik leglátványosabb útjának lehetsz a részese: a Himalája fővonulata felett fogsz repülni. Leh-ben elfoglalod a szállásodat és pihensz egy nagyot.

3. nap: Leh

Ezt a napot akklimatizációval töltjük és Leh-ben látogatunk ezeréves fatemplomokat, gompákat. Bőven akad látnivaló ebben a Kőszeg-méretű városban.

4. nap: Leh – Chilling (3195m) – Skiu (3366m)

A szállodából szervezett transzferrel utazol Chillingbe. Ezen a napon meg is kezded a gyaloglást, a Zanskar folyó keresztezésével a Skiu táborig emelkedsz. Könnyed 2-3 óra gyaloglás, 171 méter szint és 6,9 km-es táv vár rád. Bemelegítésnek jó lesz, és mivel nem rohansz sehová, lesz időd fotózni, nézelődni.

5. nap: Skiu (3366m) – Markha (3760m)

A mai cél, hogy eljuss a 3760 m-en fekvő táborba, Markhaba. A mai ösvény kis falvakon keresztül vezet Markha falucskájába. 394m méter szint, 6-7 óra gyaloglás és kb. 21,2 km a napi penzum.

6. nap: Markha (3760m) – Hankar (4030m) – Tachungtse (4376m)

Ma végre 4000m fölé emelkedsz. Útközben lehetőséged lesz megtekinteni a Techa gompát, amelynek különlegessége, hogy egy sziklára épült Umlung falu közelében. A célállomás Tachungtse 4376m-en, amelyet 5 óra és 15,6 km során érsz el.

7. nap: Tachungtse (4376m) – Base Camp (5100m)

Körülbelül 7 óra mászás után éred el az alaptábort, ahol a következő 2 éjszakát töltöd.

8. nap: Tartaléknap, készülődés a csúcstámadásra

A mai nap célja, hogy a szervezeted még jobban hozzászokjon a magassághoz. Így biztosan jobban fogod élvezni a másnapi csúcsmenetet.

9. nap: Base Camp (5100m) – Kang Yatse II (6250m) – Base Camp (5100m)

Ha minden jól alakul, akkor irány a csúcs. Éjfél előtt 11 órakor vágsz neki, hiszen oda-vissza legalább 12-13 óra a menet. Nem kevesebb, mint 1150 méteres szintkülönbség választ el a csúcstól. Technikai nehézségekkel szerencsére nem kell számolnod, mindössze kitartóan kell gyalogolnod. A csúcsöröm után egészen az alaptáborig ereszkedsz.

10. nap: Base Camp (5100m) – Nimaling (4841m) – Kongmaru La (5260m) – Chogdo (3905m)

Ezen a napon 3905m-ig ereszkedsz. Kongmaru La magasságában tökéletes kilátás nyílik a Kang Yatse és Karakoram csúcsaira.  A 6-7 órás ereszkedés során egy folyó mentén haladsz, a látvány lélegzetelállító.

11. nap: Chogdo (3905m) – Shang Sumdo (3680m) – Leh

Az utolsó hegyi napodon már csak 2 órás menet vár rád, 225 m ereszkedéssel, 4,9 km-rel. Az éjszakát a már ismert szállásodon töltöd Leh-ben

12-13. nap – Hazautazás

Ha nem maradsz tovább a környéken, akkor Delhibe repülsz, majd Budapest felé veszed az irányt.

 

 

Felszerelés és infó

Technikai nehézségek ugyan nincsenek, de akkor ajánljuk ha minden gond nélkül teljesítettél már 4-5000-es csúcsokat. Ha még nincs semmilyen tapasztalatod, készülj fel a Kazbeken vagy a Toubkalon.

A technikai nehézségek nélküli csúcs, nem jelenti azt, hogy könnyű túráról van szó. Teljesítéséhez kiváló fizikum szükséges és fontos, hogy toleráld a sorozatterhelést és a magasságot.

Egyéb költségek, amelyeket a részvételi díj nem tartalmaz:

  • Utazás repülővel – kb. 170-220 000 Ft-tal számolj, de ez függ a foglalási időponttól is. A foglalásban segít az iKaland.
  • Expedíciós csomag – a helyszínen fizetendő összeg helyi szolgáltatónak 450-550 €/fő (teljes ellátás a hegyen, transzferek, teherhordók díja, csúcsengedély, nemzeti parki belépő). A 100 euró ingadozás a létszámtól függ – nagy létszámnál 450, kisebbnél 550 euroval számolhatsz, de ezt természetesen indulás előtt egy hónappal pontosan meg tudjuk határozni.
  • Biztosítás – napi ca. 1700 Ft (Az iKalandnál megköthető. Mivel 6000 méternél magasabb hegyre indulsz, az ÖAV biztosítás NEM elegendő.)
  • Étkezés a faluban, Lehben – napi 10-15 €
  • Vízum: 24.000 Ft

Földrajzi fekvés

Ladakh, vagy más néven Kis-Tibet nem csak a buddhista és az iszlám vallás, hanem a Himalája és a Hindukus óriáshegységek ütközőzónája is egyben. A Kasmír mélyén fekvő tartomány igazából egy 3600-4000 méter átlagmagasságú felföld, amit a két nagy hegylánc folyói alakítottak ki. Itt nincsenek 8000 méteres hegyóriások, de jellegében a táj ugyanolyan, mint Nepálban, Pakisztánban, vagy Tibet déli határán. Csipkézett és havas hegycsúcsok, a völgyekben gyors folyású folyók, melyek partján kialakult a ladakhi kultúra.

Éghajlat

Ladakhban van egy mondás: „ha az árnyékban ülsz, de a fejed még a napon van, akkor egyszerre kaphatsz fagyási sérüléseket és napszúrást”. Ezzel az Európában egyáltalán nem mindennapos hasonlattal írható le az itteni éghajlat. A nyári hónapok a legalkalmasabbak a ladakhi túrázáshoz.
Ilyenkor India többi részén a nyári monszun tombol, elviselhetetlen a hőség és a mindennapos záporok. Ladakhba ez nem jut el, mert a Himalája magas vonulatai nem engedik át a nyári monszunt. Lehben ilyenkor a nappali középhőmérséklet 10-15°C körül alakul, de az erős naptól ezt többnek fogod érezni. Magasabbra haladva a hőmérséklet csökken, a nappali fagy határa kb. 5000 méter.
Nyáron éjszakánként Lehben 10°C várható, de az alaptáborban akár -10°C is lehet. Fontos tehát a meleg holmi és a jó téli hálózsák. Ladakhi tartózkodásod során eső nem várható, de 5000-6000 méteren egy kis havazás még július közepén is előfordulhat.

Kultúra

A ladakhi kultúra a tibeti buddhizmus egyik legcsodálatosabb példája. Tibetben az elmúlt hatvan évben a kínai fennhatóság már megtette hatását, Nepálban a tömegturizmus hatására egészen átalakul a helyi kultúra; ezért Bhután mellett Ladakh az, ahol a buddhizmus eredeti fényében maradt fenn. Minden falunál áll egy gompa, vagy egy Buddha szobor és az út mellett mindenhol találsz ún. Mani-falat. Leh a vallási- és kulturális élet központja, Hemisz és Korzok gompák pedig a legcsodálatosabb helyi lámakolostorok iskolapéldái. Lehben évszázadok óta szunnita muszlimok is laknak, 10-15 százalékos az arányuk. Békességben élnek a buddhista többséggel. Az apró hegyi falvakban jakokkal, a falvaktól távolabb pedig nomád kecskepásztorokkal fogsz találkozni.

Szállás

Lehben, a túra előtt egyszerű hotelben fogsz megszállni (2-4 ágyas elhelyezés), a hegyen pedig előre felállított sátorban.

Élelem

A túra közben mindenhol van konyhasátor, étkező sátor, és még WC-sátor is, vagyis teljes ellátást kapsz a hegyen.
Lenn a városban, Lehben az élelmiszer az európai viszonyokhoz képest nagyon olcsó. Ha csak a legfontosabbakra gondolsz, akkor napi 5-8 €-ból könnyen kijössz. Költhetsz ennél sokkal többet is, a turizmus fejlődése az elmúlt évtizedben bizonyos helyeken felverte az árakat, de napi 10-15 €-nál többet csak kifejezetten „dőzsöléssel” tudsz elkölteni egy-egy étkezésnél. A legjobb éttermeket vezetőd ismeri, nyugodtan hallgass rá.

Felszerelés

Alvás:

A tábori alváshoz meleg 4 évszakos (komfort fokozat min. – 12 °C) hálózsákot ajánlunk. Sátrat és matracot kapsz, azzal nem kell készülnöd. Ha nincs a hegyi körülményekhez illő meleg hálózsákod, akkor napi 3-5 euróért bérelhetsz. Ebben az esetben is ajánljunk azonban, hogy vigyél magaddal egy vékony hálózsákot.

Technikai felszerelés:
Hágóvasat, beülőt, csákányt és sisakot biztosítunk számodra. Ezenkívül ajánlott a túrabot is, ezt azonban bérelned kell a helyszínen, ha nem rendelkezel vele.

Ruházat:
Fej:
• gleccserszemüveg
• síszemüveg
• sapka, kendő nap ellen
• vastag sapka
• maszk
Felsőtest:
• aláöltözet (merinói vagy szintetikus)
• vékony polár
• vastag polár, vagy mellény
• softshell kabát (kapucni előny)
• könnyű pehely, vagy primaloft kabát vízálló héjkabát
Kezek:
• 2 pár polárkesztyű
• 1 pár vastag (öt, vagy kétujjas vízálló)
Lábak:
• rövidnadrág
• túranadrág
• aláöltözet (merinói vagy szintetikus)
• héjnadrág (szél, vízálló)
Lábfej:
• meleg magashegyi túra bakancs, és túracipő
• kamásli
Felszerelés:
• túrabot
• fejlámpa

Utazás

Budapestről Delhibe, majd Delhiből Lehbe (Ladakh fővárosába) repülővel utazol. Lehből a továbbiakban bérelt jeeppel utazol.
A jegyek kb. 170-200 ezer Ft-ba kerülnek.

Pénz, bank

India pénzneme az indiai rúpia (INR). 1 € = kb. 80 INR, = 4,22 HUF. Delhiben az Indira Gandhi Nemzetközi repülőtér érkezési oldalán csak nagyon kedvezőtlen áron válthatsz Dollárt és Eurót az ottani banki kirendeltségekben. Lehben sokkal előnyösebb az árfolyam. Bankautomata manapság minden nagyobb városban van. A Visa-t és MasterCard-ot is elfogadják. A közvetlen bankkártyás fizetés egyre jobban terjed.
Magát az indiai rúpiát érdemes minél kisebb címletekben [10-20-50 Rs] magunknál tartani, a távolabbi apró falvakban sokszor nem tudnak visszaadni a nagyobb címletekből. Figyelem: 2016-ban bevonták az 500 és az 1000 rúpiás bankjegyeket. Pénzváltásnál vigyázni kell, nehogy a régi címleteket kapd meg!

Áram, kommunikáció

220 Volt az Indiában általánosan használt elektromos feszültség, így a hazai készülékeknek nem kell átalakítót szerezni. A konnektorok formája kicsit más, mint itthon, de használhatóak. A mai modern India egyik legnagyobb átka az áramellátás hiánya. Bármikor kimaradhat az áram, egész városok maradnak áramellátás nélkül, és senki nem tudja, hogy az áramszünet meddig tart. A helyiek már alkalmazkodtak, mindenfelé generátorokat lehet látni az épületek mellett. Internet minden utcasarkon van a nagyobb városokban, a kisebb településeken természetesen nincs.

Telefonálni bármelyik főút menti faluból lehet, a kisebb boltokban megengedik, hogy használjuk a bolt saját készülékét. Ha valaki komoly mobiltelefon-függő, akkor már a Delhi repülőtér egyik kioszkjában tud vásárolni egy indiai SIM-kártyát. Verhetetlen árakon lehet hazatelefonálni és a csoport többi tagját is 1-2 Rúpiával fel lehet hívni, legyenek bárhol is az országban. Használhatjuk persze a saját mobilszolgáltatónk SIM-kártyáját is, de a roaming díjak elképesztően magasak, érdemes ennek utánajárni indulás előtt. Ez határzónának számít, Pakisztántól, illetve a 70 éve meghúzott fegyverszüneti vonaltól 30-50 kilométerre, így Ladakhban sehol nem működnek a SIM-kártyák, még az indiai kártyák sem. Egyedül a helyi lakosság birtokában vannak speciális SIM-kártyák, amelyek működnek, a többi használhatatlan. Tehát csak akkor érdemes indiai SIM-kártyát vásárolnod, ha még hosszú ideig szeretnél az országban maradni a túra után.

Fényképezés, vásárlás

Delhiben és Lehben a fotózáshoz minden fontos kellék beszerezhető, tartós elemek, memóriakártyák is kaphatók. Ha van napelemes akku-töltőd, akkor az jó szolgálatot fog tenni a túrád közben.

Oltások, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltás nincs, azonban a hepatitis A+B kombinált oltás, valamint a tetanusz elleni védőoltás és diftéria, tífusz, meningitisz beadatása nagyon erősen ajánlott. Ezt legkésőbb 1 hónappal az utazás előtt meg kell kezdeni. Ez ügyben fel kell venni a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal. Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809. A legtöbb gondot a hasmenés okozza, de ez kis odafigyeléssel elkerülhető.

Legendásan rossz az élelmiszerbiztonság és a víztisztaság. A csapvíz sehol sem iható! A jégkockák az elit éttermekben és bárokban is szennyezett vízből készülhetnek, ezért ezt se fogyasszuk! A saláták mosásánál felhasznált víz is sokszor szennyezett, fertőzött. Ha veszünk gyümölcsöt, akkor Neomagnolos vízben érdemes megmosni. Kizárólag palackozott ásványvizet szabad inni, és ilyenkor is mindig ellenőrizzük, hogy az italos palackon, a kupakján vagy a záró fedelén nincs-e sérülés.

Összegezve, fogadjuk meg a brit gyarmati katonák tanácsát: Boil it, fry it or forget it!
A túra során viszont a források és a patakok vize víztisztító tabletta hozzáadása után, vagy komolyabb ozmotikus víztisztítóval ihatóvá varázsolható.

Csak olyan gyümölcsöt fogyasszunk, amit meg lehet hámozni, az ételt az étteremben mindig csak jól átsülten fogadjuk el. Tisztálkodáshoz ajánlott higi-kendőt, vagy fertőtlenítő folyadékot vinni, ami víz nélkül is használható.

A rossz élelmiszerbiztonság és a sok helyen fertőzött víz következtében a különböző hasmenéses fertőzések elterjedtek. Az Európában megszokottaktól eltérő mikrobák miatt az első néhány napban nem számít szokatlan tünetnek a hasmenés. Az erősen fűszeres ételek is okozhatnak gyomorpanaszokat. Átmeneti hasmenés mindenkinél előfordul. Hasmenés elleni gyógyszer, lázcsillapító erősen ajánlott. Este és reggel 1-1 korty Old Monk rum, whisky vagy pálinka, esetleg kóla. Fogmosáskor is csak palackos ásványvizet használj! Már most kezdd el gyakorolni!

Magashegyi betegség (AMS)

A Himalájában, mint minden magashegységben 3000 méter fölött bizonyos esetekben előfordulhat enyhe múló rosszullét az oxigénhiány miatt. Ez még a legedzettebb túrázók számára sem ismeretlen. Az esetek 99 %-ban az enyhe fejfájás, szédülés néhány óra alatt, legkésőbb másnapra elmúlik. Ennyi idő kell egy átlag felnőtt szervezetének, hogy hozzászokjon az alacsonyabb oxigénkoncentrációhoz. Mivel a túránk alapvetően egy hatezres csúcsra irányul, ezért van esélye annak, hogy néhányunkon eluralkodik majd a magashegyi betegség. Abban az esetben, ha valakin megjelennek a magashegyi betegség jelei, és úgy érzi, hogy nem képes feljönni a csúcsra, akkor arra az egy napra – felügyelet mellett –, lent maradhat az alaptáborban.

A magaslati betegség nem az abszolút magasságtól függ, hanem attól is, hogy milyen gyorsan jutunk fel a helyszínre, vagyis milyen gyorsan emelkedünk. Kicsi az esélye, hogy az oxigénhiány semmilyen tünetet nem fog okozni, de vannak olyanok, amelyek normálisak, általánosak, és vannak olyanok, amelyek már a magashegyi betegség egyértelmű tünetei. Míg ez előbbiek kapcsán nincs ok aggódni, addig az AMS tüneteit komolyan kell venni és azonnal jelezni kell a túravezetőnek.

Normál tünetek: enyhe fejfájás, gyorsabb levegővétel, gyorsabb kifáradás, éjjelente periodikus légzés kimaradás (kb. 15 másodpercig nem vesz levegőt, majd hirtelen felgyorsul, szinte kapkod a levegőért – ijesztő, de teljesen ártalmatlan), ezért éjjelente gyakorta felébredünk.

A magashegyi betegség (AMS = acute mountain sickness) tünetei: erős fejfájás, étvágytalanság, hányás, émelygés, szédülés, hirtelen kimerültség, fáradtság.
http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/hegyi_betegseg/820

Kit érinthet a magashegyi betegség? Tulajdonképpen bárkit és bármikor. Nem lehet előjelezni, hogy ki, miért és milyen formában fog szenvedni tőle. Érdekes, hogy a nők és az idősebb korosztály kicsit kevésbé érzékeny. Ennek az egyik lehetséges magyarázata az, hogy lassabban, megfontoltabban haladnak, mint a fiatal és erős férfiak.

Vízum

Személyes ügyintézéshez mindenképpen fel kell menni a Rózsadombra az Indiai Köztársaság Nagykövetségére. Az indiai turistavízum ára jelenleg kb 24.000 Ft. A vízumkérelemhez régebben igazolni kellett, hogy elegendő pénzzel rendelkezünk ahhoz, hogy Indiába utazhassunk. Ennek 30 dollár/napnak kellett lennie, tehát a bankszámlán minimum 500 dollárnak szerepelnie kell. 2016 óta ezt az igazolást sosem kérték el tőlünk, de elvileg elkérhetik. Az útlevél a hazautazástól számított 6 hónapon belül nem járhat le! 2 db színes igazolványkép (megfelelő fotópapíron!), személyi igazolvány és lakcímkártya beszkennelt másolatban, a repülőjegyünk, és szállodai foglalásunk, amit kérnek majd a nagykövetségen. A vízum legkésőbb egy hét alatt elkészül. A kész vízumot azonban csak délután 4 és 5 óra között tudod majd átvenni.

E-vízum intézésekor a nagykövetség weboldalán kell kitöltened nagy odafigyeléssel az online nyomtatványt, fel kell töltenünk az útlevelünk oldalát az adatainkkal és egy igazolványképet jpg formátumban. Végül át kell utalnunk 80 USD-t egy eléggé lassan és megbízhatatlanul működő online felületen. Ha ezzel megvagyunk, akkor megspóroltunk néhány utat a nagykövetségre.

FIGYELEM
Az online vízumkérő lapon nem lehet hiba, elütés, tévesztés.
Ilyen esetekben a vízumunk érvénytelen, és már Ferihegyen fel sem engednek a gépre.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain