Trekking a hindu Indiából a buddhista Tibetbe + Himalája twin peaks

Himalája twin peaks: Dangmachan (5172 m) és Kanamo (5975 m)

Hallottál már olyat, hogy egy hegymászás kulturálisan sokkolta a túrázókat?

Nem arról van szó, hogy az ötezer méter feletti magasság miatti ziháló légzés, valamint az izzasztó lépések vezetnének be a buddhisták és a hinduk titokzatos világába, csak arról, hogy a könnyed Himalája trekkinget, megédesíti néhány nem túl régi (kb. 1100 éves) fatemplom, egy-két hasonló korú gompa, buddhista kolostor, a világ egyik legmagasabban fekvő települése és megannyi kulturális ínyencség Tibet és India határáról…

Trekking a hindu Indiából a buddhista Tibetbe + Himalája twin peaks

Kulturális kaland két ötezressel

Hallottál már olyat, hogy egy hegymászás kulturálisan sokkolta a túrázókat? Nem arról van szó, hogy az ötezer méter feletti magasság miatti ziháló légzés, valamint az izzasztó lépések vezetnének be a buddhisták és a hinduk titokzatos világába, csak arról, hogy a könnyed Himalája trekkinget, megédesíti néhány nem túl régi (kb. 1100 éves) fatemplom, egy-két hasonló korú gompa, buddhista kolostor, a világ egyik legmagasabban fekvő települése és megannyi kulturális ínyencség Tibet és India határáról…

Éghajlatválasztó hegységről már általános iskolás korodban nyilván tanultál. Most saját szemeddel bizonyosodhatsz meg arról, hogy léteznek “kultúra-elválasztó” hegységek is. Az indiai hinduk által lakott Kullu-völgy területéről átsétálsz a tibeti határ közvetlen közelében lévő buddhisták által lakott Szpiti-völgybe. Eközben jó 500-800 méterrel magasabban leszel, mint a Mont Blanc, de ez már csak hab a tortán.

A túra elején és a végén Manaliban, a Himalája déli oldalán épült kis hegyi településen ejtőzhetsz. A hetvenes évek óta jelenlévő hippikultúra, valamint a brit időkben épült történelmi hotelek bájos keveréke jellemzi ezt az „alpesi környezetben” épült városkát.

 

Egyéb információk

A feltüntetett részvételi díj 295 Ft-os USD árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
5

Program

1. nap: Budapest – Delhi

Repülőd indulásától függően valamikor napközben indulsz Budapestről. Egy európai városban átszállsz, mert nincs közvetlen összeköttetésünk Indiával. A csatlakozástól függően nagyjából 12-18 órát vesz igénybe az egész út. Valószínűleg Isztambulon, vagy Moszkván keresztül fogsz repülni.

2. nap: Delhi – Manali

Érkezés Delhibe a hajnali órákban. A reptérről modern gyorsvasút visz be Delhi központjába, a Connaught Place-re. A központban lévő szállodában lepakolsz és rövid pihenés után megismerkedsz ezzel a húszmilliós nagyvárossal. Ezt legpraktikusabban egy egész napra bérelt taxival oldhatod meg, de választhatod a motoros riksát, vagy a szerteágazó metróhálózatot is. Az első napi kultúrsokk egy éjszakán töltött buszos utazással folytatódik.

 

3. nap: Manali (2200 m)

Akár busszal utazol, akár bérelt autóval, a nagy távolság miatt valamikor reggel érkezel meg Manaliba, a Himalája déli lejtőin épült 2200 méter magasságban lévő kisvárosba. Mivel az előző két nap során egyfolytában csak utazgattál, most már igazán megérdemled a pihenést az egyik szállodában. Napközben felfedezheted a kisváros közepén található Deodar-fenyő rezervátumot, az ezeréves hindu szentélyeket, vagy a brit időket idéző történelmi hoteleket és éttermeket. Helyi ínyencfalat a Beas-folyóból fogott friss pisztráng. Túravezetőd lefoglalja azt a taxit, amellyel másnap továbbindulsz. Nap közben feltankolod magad némi élelemmel, a túraboltokban pedig vásárolsz magadnak mini gázpalackot és egyéb kellékeket – potom áron.

 

4. nap: Manali – Vashisht – Rhotang-hágó – Chandra-tó (4100 m)

Reggel indulás taxival a szomszédos Vashisht településre. A mélyből feltörő hévforrás mellett évszázados hindu szentélyekkel találkozhatsz. A száduk, vagyis a szent emberek hónapokat, ha nem éveket töltenek el itt a folyamatos meditálással és imádkozással. Rövid fürdőzés után irány a Himalája fővonulata. Ha minden a terv szerint halad, akkor 2019-re talán elkészül India egyik legimpozánsabb és leghosszabb közúti alagútja a Rothang-hágó alatt. Az út a Chandra-folyó völgyében folytatódik, és koraestére megérkezünk a Chandra-tóhoz, ahol az első éjszakát töltjük 4000 méter fölött – a szabadban, vagyis sátorban. Akár sátrat hozol, akár bivakzsákot, éjszaka – távol a fényszennyezéstől –, szemet gyönyörködtető látvány fogad. A Tejút csillagmilliárdjait nézegetheted elalvás közben.

 

5. nap: Chandra-tó – Kunzum-la hágó (4555 m) – Kibber

A magunkkal hozott reggeli elfogyasztása után felsétálunk magához a szent Chandra-tóhoz. A káprázatos látvánnyal feltöltekezve nagyjából 9-10 km-es túra vár rád. A trekking közben megközelítjük a Mont Blanc magasságát, és visszaereszkedünk a Kunzum-la 4555 méteres parkolójához, ahol már vár a taxi. Úttalan utakon zötykölődve érkezel meg a délutáni órákban Kibber falucskába, amiről a helyiek úgy tartják, hogy 4270 méteres magasságával a világ egyik legmagasabban fekvő települése. Helyedet elfoglalod az egyik szálláson, este kiadós vacsorával ünnepled meg, hogy a nagy túrád alaptáborában vagy.

 

6. nap: Dangmachan (5172 m) – akklimatizációs túra

Hajnalban kelsz, beraksz a hátizsákodba legalább 4 liter vizet és némi táplálékot, és 6 óra tájban már el is indulsz a Dangmachan ötezer méter feletti csúcsára. A falu feletti csúcsot nagyjából a déli órákban éred el. Semmilyen speciális felszerelést nem igényel a túra. Hágóvasra még gondolni sem kell, hiszen egy teljesen száraz hegycsúcsra mászol. Egyedüli nehézséget talán a nagy magasság jelent. Ha minden simán megy, akkor délután 3 óra körül már ismét a hotel kertjében találod magad, és az ebédedet fogyasztod. Első himalájai ötezresed ott van már a mellényzsebedben.

 

7. nap: Kanamo (5975 m)

Korán reggel indulsz útnak, hasonló felszerelésekkel, mint tegnap. Ha kellő kitartással és jó tempóban haladsz, akkor délután 3 óra felé érsz fel a csúcsra, ami sajnos csak néhány méterrel marad el a kerek 6000 métertől. Ha nem a metrikus mértékegységeket használjuk, akkor valamivel csinosabban mutat a 19603 láb. Visszaereszkedés után az esti órákban éred el Kibbert, ahol vacsora közben immár második ötezreseddel (majdnem hatezres) lettél gazdagabb.

 

8. nap: Tartaléknap

Ha valami miatt lassabban haladunk a hegymászással, akkor a Kanamo alaptáborában kb. 5100 méteren bivak zsákban, vagy sátorban kell töltenünk az éjszakát. Ezért iktattuk be ezt a tartaléknapot.

 

9. nap: Kibber – Gete – Kye gompa – Kaza

Teljes menetfelszereléssel a hátadon nagyjából három-négy órán keresztül fogsz gyalogolni a szomszédos Gete falucskáig, majd onnan egy meredek lejtőn leereszkedsz Kye gompáig, a Szpiti-völgy egyik leglátványosabb buddhista kolostoráig. A kolostorba természetesen be lehet menni, beszélgethetsz a szerzetesekkel, sőt, ha nagyon megtetszik a hely, akkor még ott is alhatsz a speciálisan a turistáknak kialakított egészen takaros kis szobákban. Csapatunk egyébként a mai napon továbbáll a szomszédos Kaza városkába. Terveink szerint alapvetően ott töltjük az éjszakát.

 

10. nap: Kazából – Manaliba vissza

Kazában beülsz egy taxiba, és a már ismert úton visszautazol Manaliba. Az út közben bárhol megállíthatod az autót, fotózhatsz, nézelődhetsz, vagy egy-egy jónak tűnő helyen megállhatsz enni valamit. Az esti órákban éred el Manalit. Éjszaka a múltkori hotelben.

 

11. nap: Manali

A mai napot már igazán a pihenéssel, ajándékok vásárlásával és a jobbnál-jobb éttermek felkutatásával töltöd. A távolsági buszok általában estefelé indulnak és a reggeli-délelőtti órákban érnek Delhibe. Egy ilyen busszal fogsz majd visszajutni a fővárosba.

 

12. nap: Delhi várakozás a repülőre

Reggel besétálsz egy szállodába, hogy kipihend az éjszakai buszozás fáradalmait. Nap közben csak annyi a dolgunk, mint tegnap. Városnézés, ajándékok csecsebecsék vásárlása. A hotel biztos pont: légkondicionált szobájába bármikor visszatérhetsz a nap során. Éjfélkor előtt indul az utolsó reptéri gyorsmetró, de ha inkább az éjszakai nagyvárosi forgalmat szeretnéd megtapasztalni egy taxi utasaként, akkor arra is van lehetőség.

13. nap: Hazaút

A repülőd indulásától függően a koradélutáni órákra már Budapesten leszel.

Felszerelés és infó

Földrajzi fekvés

India egyik legészakibb tagállamában, Himácsal Pradesben található az észak-déli irányban bevágódó Kullu-völgy, ahol a Beas-folyó gyűjti össze a vizet a Himalája déli oldalán. Keletről a vele többé-kevésbé párhuzamos Szpiti-völgy található, amely után keletre már a kínai (tibeti) határ húzódik. Ladakh-hoz hasonlóan itt sincsenek nyolcezresek, de az itteni hegyek öt-hatezer méteres csúcsokkal is elvarázsolják az idelátogató turistákat. Alpesi jellegű táj tárul a látogató szeme elé gigantikus Deodar-fenyőkkel, havas hegycsúcsokkal, idillikus kis falvakkal, káprázatos hegyi legelőkkel.

Északon a Himalája fővonulata magasodik, elzárva az utat Ladakh felé. Egyedüli átkelőként a Rothang-hágó áll rendelkezésre majd’ 4000-es magasságával; de már fúrják alatta az alagutat. Remélhetőleg 2019-re elkészülnek vele.

A Himalája fővonulatának keleti oldalán igen alacsony a csapadékérték, így a vegetáció is gyér. Fenyvesek helyett csenevész fűcsomók és homoktövis fogadja az odalátogatót. A helyi lakosság buddhista vallású. Ahogy Ladakhról azt szokták mondatni, hogy „kis Tibet”, a Szpiti-völgy ezen az alapon lehetne akár „kis Ladakh”.

Utad során számtalan kis hegyi falun keresztül vezet az ösvény. Szinte minden nap találsz valami csodát, amiről sokáig azt fogod gondolni, hogy rajtad kívül még nem sokan pillantották meg, hiszen csak viszonylag kevés túrázó távolodik el ennyire a Leh – Manali főúttól.

Himachal Pradesh indiai tagállamot 1971-ben alapították. A nagyjából fél Magyarország területű állam (55000 km2) a Himalája déli lejtőin fekszik, kétharmad része erdő. Fővárosa Shimla, az egykori British Raj nyári fővárosa volt. A lakosság elsősorban hindu vallású, de a tibeti határ közelében fekvő Szpiti-völgyben tibeti nyelven beszélő buddhisták lakják. Legmeghatározóbb hegysége a Himalája fővonulata, amelyen több hágó vezet át. Mi az egyik legeldugottabb, turisták által legkevésbé látogatott régiójába tartunk, a Chandra-talhoz és a Szpiti-völgy legészakibb részén található két igazi ötezreshez. A táj ugyanolyan, mint Nepálban, Pakisztánban, vagy Tibet déli határán. Csipkézett és havas hegycsúcsok, a völgyekben sebes folyású patakok és folyók találhatók.

Kalandozásod során az észak-déli irányú Kullu-völgyből indulsz és északról közelíted meg a Szpiti-völgyet. Kibber falucskában egészen takaros kis szállásra lehet számítani, hideg-meleg vizes fürdővel ellátott szobára, kényelmes ágyra. A hegymászások napján azonban legalább 10-12 órás gyaloglásra kell számítanod, és ha igénybe vesszük a tartaléknapot, akkor egy éjszakai sátorozásra, vagy bivakolásra. A civilizációt nagyjából csak 1-2 napra hagyjuk el, a csúcsmászások napján. A gyalogtúra remek lehetőséget biztosít ahhoz, hogy képet alkoss a tibeti kultúra, a buddhista vallásról. Buddhista láma-kolostorokat, sztúpát, csörtent, szent helyet és a Himalája lenyűgöző szépségű táját fogjuk a túra során látni.

Az utazás végén Kazából busszal (vagy bérelt autóval) érünk vissza a Kullu-völgybe, Manali városba, ahol lemossuk magunkról az út fáradalmait, és megpróbálunk kényelmesebb körülmények között pihenni egy napig. Túránk legutolsó szakasza a Manali-Delhi éjszakai buszozás lesz, amely visszavisz minket Delhibe, és végül a reptérre.

A túra időbeosztását úgy állítottuk össze, hogy mindenképp legyen egy biztonsági „puffer-nap”, ugyanis az indiai körülmények egyáltalán nem hasonlítanak a pontosan tervezhető európai viszonyokhoz. Elképzelhető, hogy csak a hazautazás reggelén érkezünk vissza Delhibe, (és a repülő indulásáig csak 18-20 óránk lesz), de az is lehet, hogy már egy nappal előtte. Bárhogy is alakul, az biztos, hogy nem fogsz unatkozni, hiszen India számos meglepetést tartogat, amit megpróbálunk az utolsó percig kihasználni.

Éghajlat

A Himalája déli oldala a nyári hónapokban a nyári monszun hatása alatt van. A mindennapos esők jellemzik ilyenkor az időjárást. Nem feltétlenül kell napi 24 órás esőre gondolnod, de azért egészen biztosan minden nap találkozunk egy kiadós záporral. A nyári esőzés egészen elviselhetővé teszi a forró trópusi klímát. Sajnos, az utóbbi években a monszuneső mennyisége (a napi csapadékátlag) egyre kiszámíthatatlanabbá vált. Néhány évente a monszun szinte teljesen elmarad, a helyi lakosság legnagyobb bánatára, néha pedig minden képzeletet felülmúlva, hatalmas erővel szakad az eső. Bárhogyan is alakul az időjárás, Manalit elhagyva a Rothang-hágótól északra mindenképpen száraz területen haladunk, ugyanis a Himalája fővonulata áthatolhatatlan falként akadályozza meg a monszunesők betörését.

Akárhogy is alakul idén a monszun, a szélsőséges időjárási helyzetekre mindenképpen alaposan fel kell készülnöd! A túra elején még igazán meleg lesz, (25-30°C), később ez fokozatosan csökken, míg 4000 méter fölött már akár éjszakai fagyokra is számítanunk kell. A nappali középhőmérséklet 3000 méteren kb. 15°C körül alakul, de az erős napsugárzástól ezt többnek fogod érezni. Magasabbra érve a hőmérséklet csökken, a hóhatár kb. 5000 méteren húzódik. Nyáron éjszakánként általában 5-10°C várható, de néha akár mínusz 5°C is mérhetünk a nyár közepén. Fontos tehát a meleg holmi és a kiváló hálózsák. A hegycsúcson, 5900 méteren egy kis havazás még augusztusban is előfordulhat. A Himalája észak-keleti oldalán azonban más a helyzet: itt a nyári monszun már szinte egyáltalán nem érezteti hatását.

Kultúra

A Beas-folyó környékén már háromezer évvel ezelőtt is jelen volt a hindu vallás. A völgy jellegzetes fatemplomai 1000-1100 évvel ezelőtt épültek, és mind a mai napig elsősorban szent helyeknek, és nem turistaattrakciónak számítanak. Sokfelé látsz majd remetéket, zarándokokat, szádukat. A Szpiti-völgybe átkelve az éghajlat is, a táj is, és a helyi kultúra is megváltozik: a tibeti buddhizmust követő lakosság szinte minden faluban épített egy-egy kolostort, gompát. A kínai (tibeti) határ mindössze 10-15 km-re van, de azon napjainkban turistaként átkelni lehetetlen.

A himacsáli kultúra a hinduizmus és a tibeti buddhizmus egyik legérdekesebb együttélésének példája. Tibetben az elmúlt hatvan évben a kínai fennhatóság már megtette hatását, Nepálban a tömegturizmus hatására egészen átalakult a helyi kultúra; ezért Bhután mellett a Szpiti-völgy és Ladakh, ahol a tibeti buddhizmus eredeti fényében maradt fenn. Minden falunál áll egy gompa, csörten, vagy egy Buddha szobor és az út mellett mindenhol találunk ún. Mani-falat.

Szállás

Delhiben, közvetlenül a megérkezésünk után egy kényelmes, de egyszerű hotelbe megyünk, hogy kicsit lezuhanyozhassunk, és a hátizsákjainkat nap közben biztonságban tudhassuk. Ezen a helyen viszont nem éjszakázunk, hiszen délután, vagy koraeste már a Himalájába tartó buszon ülünk. A túra során egyszerű, de tiszta hotelekben, vendégházakban szállunk meg. Szabadban való éjszakázásra, sátorozásra csak a Chandra-tónál (4100 m) és az egyik csúcsmászás során (5100 m) kell készülnünk.

Manali egyrészt az indiai nászutasok kedvelt célpontja, másrészt a neo-hippik mekkája. A szállások között megtalálható a brit időkben épült luxushotel, az indiai középosztálynak szánt háromcsillagos, valamint a Royal Enfield motorosoknak szánt toprongy-hotel is. A csapat dönti el, hogy melyik kategóriát választja. A hegymászás során kezdetben még találhatunk egyszerűbb szállást, de ahogy a csúcsmászáskor elhagyjuk Kibbert, már csak a sátradban tudsz aludni. Fürdésre, tisztálkodásra mindenhol lesz lehetőséged.

A csúcstámadások (5175 m és 5975 m)

Az alacsonyabb csúcsra viszonylag könnyen fel lehet jutni. Érdemes azonban a hátizsákodba sok folyadékot (legalább 3-4 liter) és tápanyagdús ételt pakolni. A második csúcstámadáshoz a biztonság kedvéért még egy bivakzsákot és hálózsákot is be kell majd pakolnod, hiszen elképzelhető, hogy 5100 méter körül a szabadban kell töltenünk az éjszakát.

Élelem

A részvételi díj az étkezéseinek árát nem tartalmazza. A csúcstámadások előtt feltankoljuk magunkat sok-sok konzervvel, keksszel, csokival és egy gázfőzővel. A civilizációt csupán 36 órára hagyjuk el, ezért az élelmiszer beszerzése szükség esetén sehol nem jelent majd komolyabb gondot. A hegyi patakok tiszták és vizük felforralás után fogyasztható. Az élelmiszer európai viszonyokhoz képest nagyon olcsó, ha csak a legfontosabbakra gondolsz, akkor 5-6 €-ból kijössz egy napra. Költhetsz ennél sokkal többet is, a turizmus fejlődése az elmúlt évtizedben felverte az árakat, de napi 8-10 €-nál többet csak kifejezetten dőzsöléssel tudsz elkölteni egy-egy étkezésnél. A megbízható éttermeket vezetőd ismeri, nyugodtan hallgass rá.

Felszerelés

A következő felszereléseket magaddal kell hoznod: Minimum 60 literes hátizsák vízálló köpennyel. Víz- és szélálló sátor, matrac, valamint meleg téli hálózsák. Kényelmes és vízálló túrabakancs. Szél- és vízálló túrakabát és – nadrág. Meleg alulöltözet, kesztyű, sapka. Fejlámpa, fényképezőgép, elemek (az akkumulátorokat a túra alatt nem fogod tudni feltölteni, csak Manaliban, esetleg Kazában – ha éppen nincs áramszünet). Túrabot, UV-szűrős napszemüveg, naptej, legalább 50-es UV-faktorral! Kulacs, tányér, étkészlet, bicska, gyufa.
Az indulás előtt meglátogatunk majd egy-egy túraboltot, így a gyalogtúrára és a csúcstámadásra minden felszerelést potom áron tudsz majd megvásárolni.

Utazás

A repülőjegyeket általában közösen vesszük meg, ha összeállt a csapat. Delhiből Manaliba busszal utazol. Ha a társaság úgy dönt, hogy inkább autót bérel, akkor autóval. A buszok már nem olyan kényelmetlenek, mint pár évvel ezelőtt. Forgalomba állítottak alvófülkés buszjáratokat is, ahol viszonylag kényelmesen tölthetik az éjszakát az utasok.

Pénz, bank

India pénzneme az indiai rúpia (INR). 1 € = kb. 80 INR, = 4,22 HUF. Delhiben az Indira Gandhi Nemzetközi repülőtér érkezési oldalán csak nagyon kedvezőtlen áron válthatsz Dollárt és Eurót az ottani banki kirendeltségekben. Delhi belvárosában sokkal előnyösebb az árfolyam. Ezen kívül pénzt jóformán csak Manaliban tudsz váltani. Bankautomata manapság minden nagyobb városban van. A Visa-t és MasterCard-ot is elfogadják. A közvetlen bankkártyás fizetés egyre jobban terjed.
Magát az indiai rúpiát érdemes minél kisebb címletekben [10-20-50 Rs] magunknál tartani, a távolabbi apró falvakban sokszor nem tudnak visszaadni a nagyobb címletekből. Figyelem: 2016-ban bevonták az 500 és az 1000 rúpiás bankjegyeket. Pénzváltásnál vigyázni kell, nehogy a régi címleteket kapd meg!

Áram, kommunikáció

220 Volt az Indiában általánosan használt elektromos feszültség, így a hazai készülékeknek nem kell átalakítót szerezni. A konnektorok formája kicsit más, mint itthon, de használhatóak. A mai modern India egyik legnagyobb átka az áramellátás hiánya. Bármikor kimaradhat az áram, egész városok maradnak áramellátás nélkül, és senki nem tudja, hogy az áramszünet meddig tart. A helyiek már alkalmazkodtak, mindenfelé generátorokat lehet látni az épületek mellett. Internet minden utcasarkon van a nagyobb városokban, a kisebb településeken természetesen nincs.

Telefonálni bármelyik főút menti faluból lehet, a kisebb boltokban megengedik, hogy használjuk a bolt saját készülékét. Ha valaki komoly mobiltelefon-függő, akkor már a Delhi repülőtér egyik kioszkjában tud vásárolni egy indiai SIM-kártyát. Verhetetlen árakon lehet hazatelefonálni és a csoport többi tagját is 1-2 Rúpiával fel lehet hívni, legyenek bárhol is az országban. Használhatjuk persze a saját mobilszolgáltatónk SIM-kártyáját is, de a roaming díjak elképesztően magasak, érdemes ennek utánajárni indulás előtt. Ez határzóna, Tibettől pár kilométerre, így a Szpiti-völgyben nem működnek az indiai SIM-kártyák. Egyedül a „Bharat Cell” állami telefontársaság kártyái működnek, a többi használhatatlan.

Fényképezés, vásárlás

Delhiben és Manaliban a fotózáshoz minden fontos kellék beszerezhető, tartós elemek, memóriakártyák is kaphatók. Ha van napelemes akku-töltőd, akkor az jó szolgálatot fog tenni a túrád közben.

Oltások, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltás nincs, azonban a hepatitis A+B kombinált oltás, valamint a tetanusz elleni védőoltás és diftéria, tífusz, meningitisz beadatása nagyon erősen ajánlott. Ezt legkésőbb 1 hónappal az utazás előtt meg kell kezdeni. Ez ügyben fel kell venni a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal. Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809. A legtöbb gondot a hasmenés okozza, de ez kis odafigyeléssel elkerülhető.

Legendásan rossz az élelmiszerbiztonság és a víztisztaság. A csapvíz sehol sem iható! A jégkockák az elit éttermekben és bárokban is szennyezett vízből készülhetnek, ezért ezt se fogyasszuk! A saláták mosásánál felhasznált víz is sokszor szennyezett, fertőzött. Ha veszünk gyümölcsöt, akkor Neomagnolos vízben érdemes megmosni. Kizárólag palackozott ásványvizet szabad inni, és ilyenkor is mindig ellenőrizzük, hogy az italos palackon, a kupakján vagy a záró fedelén nincs-e sérülés. Összegezve, fogadjuk meg a brit gyarmati katonák tanácsát: Boil it, fry it or forget it!
A túra során viszont a források és a patakok vize víztisztító tabletta hozzáadása után, vagy komolyabb ozmotikus víztisztítóval ihatóvá varázsolható. Csak olyan gyümölcsöt fogyasszunk, amit meg lehet hámozni, az ételt az étteremben mindig csak jól átsülten fogadjuk el. Tisztálkodáshoz ajánlott higi-kendőt, vagy fertőtlenítő folyadékot vinni, ami víz nélkül is használható.

A rossz élelmiszerbiztonság és a sok helyen fertőzött víz következtében a különböző hasmenéses fertőzések elterjedtek. Az Európában megszokottaktól eltérő mikrobák miatt az első néhány napban nem számít szokatlan tünetnek a hasmenés. Az erősen fűszeres ételek is okozhatnak gyomorpanaszokat. Átmeneti hasmenés mindenkinél előfordul. Hasmenés elleni gyógyszer, lázcsillapító erősen ajánlott. Este és reggel 1-1 korty Old Monk rum, whisky vagy pálinka, esetleg kóla. Fogmosáskor is csak palackos ásványvizet használj! Már most kezdd el gyakorolni!

Magashegyi betegség (AMS)

A Himalájában, mint minden magashegységben 3000 méter fölött bizonyos esetekben előfordulhat enyhe múló rosszullét az oxigénhiány miatt. Ez még a legedzettebb túrázók számára sem ismeretlen. Az esetek 99 %-ban az enyhe fejfájás, szédülés néhány óra alatt, legkésőbb másnapra elmúlik. Ennyi idő kell egy átlag felnőtt szervezetének, hogy hozzászokjon az alacsonyabb oxigénkoncentrációhoz. Mivel utunk során egy 5975 méteres csúcsot is érintünk, ezért van esélye annak, hogy néhányunkon eluralkodik majd a magashegyi betegség. Abban az esetben, ha valakin megjelennek a magashegyi betegség jelei, és úgy érzi, hogy nem képes feljönni a csúcsokra, akkor azokra a napokra lent marad a szállodában. Természetesen estére forró teával kell majd várnia a csúcsról visszaérkező fáradt kollégákat.

Már a túra legelején – Manaliban –, konszenzusos döntéssel meg kell állapodnunk abban, hogy súlyosabb esetben az egész csoport visszafordul, és túratársunkat nem hagyjuk magára, és azt sem engedjük, hogy egyedül visszaforduljon. Ilyen kivételesen rendkívüli esetben a túravezető egy alacsonyabb túrát néz ki a környéken.

A magaslati betegség nem az abszolút magasságtól függ, hanem attól is, hogy milyen gyorsan jutunk fel a helyszínre, vagyis milyen gyorsan emelkedünk. Kicsi az esélye, hogy az oxigénhiány semmilyen tünetet nem fog okozni, de vannak olyanok, amelyek normálisak, általánosak, és vannak olyanok, amelyek már a magashegyi betegség egyértelmű tünetei. Míg ez előbbiek kapcsán nincs ok aggódni, addig az AMS tüneteit komolyan kell venni és azonnal jelezni kell a túravezetőnek.

Normál tünetek: enyhe fejfájás, gyorsabb levegővétel, gyorsabb kifáradás, éjjelente periodikus légzés kimaradás (kb. 15 másodpercig nem vesz levegőt, majd hirtelen felgyorsul, szinte kapkod a levegőért – ijesztő, de teljesen ártalmatlan), ezért éjjelente gyakorta felébredünk.
A magashegyi betegség (AMS = acute mountain sickness) tünetei: erős fejfájás, étvágytalanság, hányás, émelygés, szédülés, hirtelen kimerültség, fáradtság. http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/hegyi_betegseg/820

Kit érinthet a magashegyi betegség? Tulajdonképpen bárkit és bármikor. Nem lehet előjelezni, hogy ki, miért és milyen formában fog szenvedni tőle. Érdekes, hogy a nők és az idősebb korosztály kicsit kevésbé érzékeny. Ennek az egyik lehetséges magyarázata az, hogy lassabban, megfontoltabban haladnak, mint a fiatal és erős férfiak.

Vízum

Személyes ügyintézéshez mindenképpen fel kell menni a Rózsadombra az Indiai Köztársaság Nagykövetségére. Az indiai turistavízum ára jelenleg kb 16000 Ft. A vízumkérelemhez régebben igazolni kellett, hogy elegendő pénzzel rendelkezünk ahhoz, hogy Indiába utazhassunk. Ennek 30 dollár/napnak kellett lennie, tehát a bankszámlán minimum 500 dollárnak szerepelnie kell. 2016 óta ezt az igazolást sosem kérték el tőlünk, de elvileg elkérhetik. Az útlevél a hazautazástól számított 6 hónapon belül nem járhat le!

2 db színes igazolványkép (megfelelő fotópapíron!), személyi igazolvány és lakcímkártya beszkennelt másolatban, a repülőjegyünk, és szállodai foglalásunk, amit kérnek majd a nagykövetségen. A vízum legkésőbb egy hét alatt elkészül. A kész vízumot azonban csak délután 4 és 5 óra között tudod majd átvenni.

E-vízum intézésekor a nagykövetség weboldalán kell kitöltened nagy odafigyeléssel az online nyomtatványt, fel kell töltenünk az útlevelünk oldalát az adatainkkal és egy igazolványképet jpg formátumban. Végül át kell utalnunk 50 USD-t egy eléggé lassan és megbízhatatlanul működő online felületen. Ha ezzel megvagyunk, akkor megspóroltunk néhány utat a nagykövetségre.

FIGYELEM: az online vízumkérő lapon nem lehet hiba, elütés, tévesztés. Ilyen esetekben a vízumunk érvénytelen, és már Ferihegyen fel sem engednek a gépre.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain