Mt Rwenzori – Margherita Peak – 5109 m – Uganda legmagasabb csúcsa – [80 ezer Ft kedvezménnyel]

Az őserdőből a hófödte csúcsokig

Vízesések, dús, egzotikus vegetáció, dzsungel trekking. Ez a történtet kezdete. Gleccserjárás, ereszkedés, hófödte 5000-esek az Egyenlítő mentén. Ez a folyatás. Mindez 10 nap leforgása alatt – sokak szerint Afrika legszebb hegyi környezetében.

Mt Rwenzori – Margherita Peak – 5109 m – Uganda legmagasabb csúcsa – [80 ezer Ft kedvezménnyel]

A dzsungelből indulsz, gumicsizmával és poncsóval felszerelkezve…majd néhány nap múlva hágóvasat szerelsz és kötélpartiban haladsz Uganda 5000-es ikercsúcsai felé. Kicsit abszurd…de tényleg ez a felállás e nem mindennapi hegyvidék esetében.

Uganda csúcsát, akkor ajánljunk, ha szívesen kombinálod a hegymászást az egzotikus kulturális sokkal és a természeti látnivalókkal.

Annyi bizonyos, hogy kelleni fog némi tapasztalat, ha fenn akarsz állni a csúcson és a kitartásod is komoly próba előtt áll, de a 10 napos élménykavalkád és a vizuális feltöltődés bőven ellensúlyozza a fizikai megterhelés okozta kellemetlenségeket.

Túravezetőid

Egyéb információk

A túra fizikailag igen megterhelő, teljesítéséhez elengedhetetlen a megfelelő akklimatizáció és a jó állóképesség. Ha nem jártál még alpesi 4000-esen és az 1700 méter szintkülönbség legyőzése "lehetetlennek" tűnik, akkor nem ajánljuk ezt a túrát. A mászás tartogat minimális technikai nehézséget (UIAA II-es szintű mászás) és tudnod kell ereszkedni is. Ha nem rendelkezel ezzel a tudással, akkor is jelentkezhetsz, segítünk a felkészülésben. Emellett fontos a gleccserjáró tapasztalat is, a hágóvas és a csákány használatának ismerete.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
5
Technikai nehézség
3
Kulturális sokk
4

Program

1. nap – Utazás

A délutáni órákban vágsz neki a csapattal, általában egy vagy két átszállás után, másnap hajnalban érkezel meg Ugandába. A reptérről a hegy lábánál lévő faluba utazol, ahol elfoglalod a szállásod és pihensz egy nagyot.

2. nap – Felkészülés a hegyi napokra

Ezen a napon túravezetőddel beszerzitek az engedélyeket, parkbelépőt és szép kényelmes tempóban felkészültök a másnapi menetre. Felszerelésed nagy részét hordárok viszik, így a pakolást is ennek megfelelően kell rendszerezni.

3. nap – Kalalama Camp

Reggeli, rövid eligazítás és indul is a hegyi menet. Hosszú emelkedés vár rád a mai napon, egészen a 3114 méteres táborig gyalogolsz. A táv technikailag nem nehéz és lassan haladsz, viszont este biztosan nem kell majd altatni.

4. nap – Buguta Camp

Fárasztó nap következik ismét, a haladást a sokszor sáros terep és a növényzet is nehezíti. Közel 1000 méter szintkülönbséget kell legyűrnöd, így a fizikai állóképességedet biztosan próbára teszed. A mai tábor 4100 méteren fekszik.

5. nap – Hunwick’s Camp

Átkelve a 4550 méteres Bamwanjara hágón rálátsz a környező csúcsokra és az akklimatizációdon is dolgozol egy picit. Délután érkezel a 3974 méteren fekvő táborba.

6. nap – Margherita Camp

A hatodik napon a cél, hogy elérd a 4485 méteren fekvő csúcstámadó tábort.

7. nap – Margherita peak (5109 m)

Hajnali 2-kor ébreszt vezetőd és neki vágsz a csúcsnak. Az út gleccsereken vezet, így végig kötélpartiban haladsz, egészen az 5109 méteres csúcsig. A csúcsfotó után a 3974 méteren fekvő Hunwicks táborig ereszkedsz.

8. nap – Kiharo

Folytatva az ereszkedést, átkelsz az Oliver-hágón és a Kiharo táborig gyalogolsz, ahol az utolsó hegyi éjszakát töltöd.

9. nap – Kilembe

Az utolsó nagy gyaloglás következik, de 6-7 óra múlva társaiddal már a faluban ünnepelsz.

10. nap – Irány haza

Összepakolod a felszerelésed is elindulsz hazafelé.

 

 

Felszerelés és infó

Feltételek, előzetes tapasztalat:

A túra fizikailag igen megterhelő, teljesítéséhez elengedhetetlen a megfelelő akklimatizáció és a jó állóképesség. Ha nem jártál még alpesi 4000-esen és az 1700 méter szintkülönbség legyőzése “lehetetlennek” tűnik, akkor nem ajánljuk ezt a túrát.

A mászás tartogat minimális technikai nehézséget (UIAA II-es szintű mászás) és tudnod kell ereszkedni is. Ha nem rendelkezel ezzel a tudással, akkor is jelentkezhetsz, segítünk a felkészülésben. Emellett fontos a gleccserjáró tapasztalat is, a hágóvas és a csákány használatának ismerete.

Ha nem vagy biztos magadban, bátran keress minket az érdeklődés űrlapon és segítünk a felkészülésben vagy könnyebb túrákat ajánlunk.

Kötelezően fizetendő helyszíni költségek:

Expedíciós csomag: kb. 900-1000 USD/fő – a helyszínen, érkezéskor fizetendő (a pontos összeg némileg függ a helyi viszonyoktól. Kérjük, vedd figyelembe, hogy az ár némiképpen változhat.)

Az expedíciós csomag tartalmazza:

 • teljes ellátást (napi 3 étkezés + ivóvíz) a hegyi napokon
 • porterek, szakács

Az expedíciós csomag nem tartalmazza:

 • Nemzeti park belépőt és engedélyt 245 USD/fő
 • Vízumot – belépéskor fizetendő/online igényelhető – 50 USD/fő – 2 igazolványképpel is készülj
 • Borravalót  – Afrikában elvárt a túra utáni borravaló, amit a helyi vezető szétoszt a szakács és a hordárok között. (Javasolt összeg – kb. 100 USD, lehetőségeidhez mérten.)

Felszerelés

A technikai felszerelést biztosítjuk számodra. (Hágóvas, beülő, sisak, kötél, csákány, karabinerek.) Amivel neked kell rendelkezned: egy db HMS karabiner + ereszkedő eszköz. Beszerzésében tudunk segíteni, ha szükséges.

Ruházat és felszereléslista, amivel készülnöd kell:

 • Nagy, 60 literes hátizsák (ezt hordár viszi, ne legyen több 18 kilónál)
 • Kis hátizsák (ebben viszed az adott napi felszerelésedet, élelmedet)
 • Kényelmes és meleg túrabakancs, túrazoknik és egy sportcipő/túracipő
 • Szél- és vízálló túrakabát és -nadrág, meleg alulöltözet, sapka, meleg és vékony kesztyű, csősál/símaszk
 • Túrabot
 • meleg téli hálózsák (-10-15 °C komfortú)
 • Fejlámpa + tartalék elem
 • UV-szűrős napszemüveg
 • naptej, szúnyogriasztó spray/tapasz
 • Rövidnadrág, hosszú ujjú vékony ing
 • Elsősegély és egészségügyi csomag (kötszer, ragtapasz stb.)
 • Kulacs (minimum 2,5-3 liter)
 • energiaszeletek, csoki-müzli szelet
 • poncsó
 • vastag 4 évszakos, meleg hálózsák

Amit semmiképp ne hozz magaddal:

 • matrac/derékalj
 • Gázfőző (tábori szakács főz az egész csapatra)

Fontos! A hordárokkal reggel és délután találkozol, tehát amire napközben szükséged van azt mindenképpen a kis hátizsákba pakold. A felszerelést vízálló tasakokba vagy zacskóba pakold, hogy a táborba érve ne érjen kellemetlen meglepetés.

Szállás

A mászás előtt és után kényelmes, de egyszerű szállodai szobákra készülj fel. A mászások alatt egyszerű menedékházakban alszol. Emeletes ágyakat és matracokat képzelj el. Hálózsákkal neked kell készülnöd. Vastag, 4 évszakos zsákot ajánlunk, minimum – 10-es komfort fokozattal.

Élelem

Kevesen jönnek úgy haza Ugandából, hogy ne lett volna gyomorpanaszuk. Ettől függetlenül elkerülhető a hasmenés és gyomorrontás, ha odafigyelsz túravezetőd tanácsaira. A városokban legyél nagyon óvatos, soha ne igyál csapvizet és inkább csak hámozható gyümölcsöket fogyassz. Ez főleg a mászás előtt fontos.

A hegyi napokon a tábori szakács főz a csapatra, általában bőséges fogásokkal számolhatsz. Próbálnak az európai ízlésnek megfelelni, ami néha nem jön össze. Leggyakrabban csirkét és rizst fogsz enni.

A hegyi napok során teljes ellátásban részesülsz, esetleg kedvenc energiaszeleteiddel készülj napközbenre.

Utazás

Budapestről vagy Bécsből indulva, Isztambuli átszállással jutsz el Ugandába, ahonnan egy transzferrel jutsz el a szállodába. Természetesen segítünk a repjegy vásárlásban. A jegyek ára kb. 180 000 Ft-tól indul.

Pénz, bank

Van bank, pénzváltó és pénzautomata. A dollárt valamivel jobban szeretik, az automaták a VISA-t és a MasterCardot mindenhol elfogadják. Költőpénznek 200-300 dollárt ajánlunk. A túra során teljes ellátást kapsz, költeni a hegy lábánál tudsz az éttermekben/ajándékboltokban.

Az ország pénznem az ugandai shilling. Készülj fel, hogy 10 ezrekkel fogsz számolni, ugyanis 10 000 USH kb 2,8 USD-nek felel meg.

Egy sör ára kb. 1-1,5 dollár, egy helyi étteremben 2,5-5 dollárból tudsz ebédelni. A drágább turistás helyeken ennek a két-háromszorosát is elkérik.

 

Oltás, gyógyszerek, higiénia

Az oltásokkal kapcsolatban nézz körbe az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. A higiéniás szint elmarad az európaitól, de a helyzet a hegy térségében egyre jobban javul. A szállások tiszták és kulturáltak, fertőzéstől nem kell tartani.

Fürdeni a túra alatt nem fogsz tudni, de kéz- és arcmosásra naponta kétszer melegítenek neked vizet. Csapból soha ne igyál, és kerüld a jégkockát az italodban.

Vízum

A vízumot a határátkelőn lehet kiváltani/online lehet igényelni, ára 50 dollár. Túravezetőd a hivatalos kérelmeket segít kitölteni. Érdemes két igazolványképpel készülnöd.


Rocky Mountain